Orosz levegő-levegő rakéták

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 120
76 281
113
Bolgár Mig-29 - bol indított R-27R
7hDZZ.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Ha ez mozog(az antenna) akkor nem AESA :)

Ez nem egészen igaz. A svédek is tudtommal olyan radart tervetek, ami nem pásztázik, de kitéríthető. Ez azt jelenti, hogy mechanikusan ha mondjuk 45 fokig kitéríthető, akkor az AESA nyaláb eltérítéssel részben hátra/oldalra is tud keresni. Hogy a tervből mi maradt, azt nem tudm.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
44 568
70 145
113
molni,boki

Az AESA egyik nagy előnye az,hogy nem mozog így drasztikusan csökkent a szervizigény és jelentős a súlymegtakarítás is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
17 301
48 640
113
dudi

Ez igaz, viszont egy légi harc rakétánál jelentős képességnövekedést jelenthet egy ilyen megoldás. Gondolom ezért tervezték ilyenre.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
dudi

De ha fix, akkor max csak 120° (+/- 60°) lehet a látómezeje és ez néha hátrány.
A Gripen NG-be kerülő ES 05 Raven is mozgatható lesz emiatt:
http://www.gripenblogs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=9
 
M

molnibalage

Guest
molni,boki

Az AESA egyik nagy előnye az,hogy nem mozog így drasztikusan csökkent a szervizigény és jelentős a súlymegtakarítás is.

Nagyon nagy difi van aközött, hogy folyamatosan pásztázol vagy aközött, hogy néha kitérítik oldalra is a radart.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 662
113
<blockquote rel="Fade">"Az oroszok meg mezei átlag gépekkel adják a keszit, amin se ECM, se R-77."

Egyaltalán rendszeresítve van az R-77? Tavaly utána néztem még nem volt. Gyanus, hogy most sincs ha ilyen jeles alkalmakkor is R-27el rohangálnak de megkérdem hátha tudja vki.

uígy Su-35 rendszerbe állt már? Mármint fegyverzettel.... és nem papíron?

Nincs. A Szu-35 csak tesztuzemmodban van. 2015 végéig tesztelik és csak utánna rendszeresítik.</blockquote>
Az R77es csak háborúra alkalmas tipus. Nem bírja a sok repülést. Főleg a leszállásokat. Odáig értem, hogy nem repkednek vele, de hogyan alkalmaznák, ha nincsenek rá kiképezve?
 
M

molnibalage

Guest
Az R77es csak háborúra alkalmas tipus. Nem bírja a sok repülést. Főleg a leszállásokat. Odáig értem, hogy nem repkednek vele, de hogyan alkalmaznák, ha nincsenek rá kiképezve?

Ez minden szovjet/orosz légiharcrakétára igaz. Az R-27 élettartama kb. 20 óra levegőben, papíron. R-73 dettó ugyanez a ketagória. Kb. 4 éve linkeltem indiai forrásból az R-77-ét. 50 óra és 50 leszállást táján volt akkor.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Mi megy tönkre 20-30 óra alatt ezekben a rakétákban? Nem lehet azokat a részeket megerősíteni vagy erősebb anyagokból elkészíteni? Vagy nem érdemes? Egy AMRAAM vagy más nyugati rakéta mennyit bír ki elméletileg?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 662
113
100x ennyit. Az R77esben a leggyanúsabb a rakéta hajtóanyag, de ez csak tipp.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
A rakéta hajtóanyaga nem bomlik le attól, ha reptetik vagy attól ha leszállnak vele és kicsit megrázkódik. Ott szerkezeti gyengeségek kell legyenek magában a rakétában. Azokon meg lehet erősíteni, csak ezek szerint valamiért nem akarnak.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 662
113
Bomlik is, és repedezik is. Az R77est elvileg csak légkondis raktárakban szabadna tárolni. Az meg minden előretolt reptér sarkában van.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Ha bomlik a hajtóanyag akkor az bomlik önmagában is, és csak kis részben függ össze azzal, hogy reptetik vagy sem. Azt meg nem hiszem, hogy pont az oroszok ne tudnának jó hajtóanyagot gyártani, elvégre láttak még ők rakétát. Ezenkívül meg biztosan hozzaférnek ilyen-olyan infókhoz, hogy pl az AMRAAM-nál mit használnak, azt meg kikeverni nem nagy dolog.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 750
8 091
113
Joker: nyilván bonyolultabbak az okok, mint hiszed, valószinüleg az elektronika se nagyon bírja benne a rázkódást.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Én jól tudom, hogy bonyolultak az okok, de hogy nem a lebomló üzemanyag van a háttérben az elég valószínű. Akkor tárolni sem lehetne hsszú távon, mert a garázsban megrohadna az egész.
Az elektrónika nagy része nagyságrendekkel több terhelést megbír, mint a rakéta többi eleme. Ha belegondolsz, hogy az Excalibur lövedékekben GPS-vevő, elektrónika és irányító mechanika van, annál sokkal sokkal kisebb erőhatások érnek egy rakétát még a kilövés pillanatában is. Én amire gondolok, hogy a szerkezeti felépítésre gyengébbre van készítve, mint a nyugati rakétáké, hogy ezzel némi súlyt takarítsanak meg. És valamiért elégségesnek ítélték meg a 20-30 repült órát és leszállást. Lehet ha azután ellövik gyakorlaton, vagy általában csak gyakorlórakétákat használnak az eredetiek helyett. Háborúban meg úgyis csak egy órára kell tartós legyen.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Szerintem ennyire tervezték és kész. Ha belegondolok az utóbbi évszázadban az orosz cuccokra sosem a tartósság volt a jellemző. Koncepció szinten sem, de a technika sem volt mindig a helyzet magaslatán.