Orosz radar hírek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
Elsősorban Molnitól kérdezném a következőket, de mindenki más véleményére is kíváncsi vagyok! Az F15-ös cikk vége felé a Szerbek elleni bevetéseknél volt pár sor ami , bár már sokszor felmerült, de úgy igazán én itt éreztem ennek a dolognak a súlyát! Nevezetesen az , mikor F15-ök csaptak össze a szerbekkel, és egy F117 kerül vadász és üldözője közé ................!   Természetesen az F117 pilótáján kívül senki nem vette észre! Jópárszor elhangzik a beszámolókban , hogy tartottak attól, hogy nem látszanak a radarokon a saját  F117-ekm és ebből még galiba is adódhat. Itt gondolkodtam el, hogy bár feltételezhetjük, hogy a radartechnológia fejlődött, fejlődik, de azt is , hogy a lopakodás technológiája is! Nem is igazán tudom, hogy miképp lehet majd védekezni esetleg egy nagyobb számú F22 F35 támadása során, vagy egyszerűen miképp alakulhatnak ki majd légi csaták!  Nyilvánvaló, hogy a lopakodó csapásmérő kötelék, éjszaka fog csak támadni! Az is , hogy védik majd őket, ahogy az is, hogy támadni próbálják! De ha a cikkben említett kis távolságokon sem tudták az F15 radarok érzékelni az F117-et, akkor vissza kell mejd térni az őskorba, ahol a pilóta szemén múlott minden? Valószínűleg nincsenek adatok arról, hogy milyen arányban vagy miképp lehet felvenni a harcot egy F22 géppár ellen, de jelenleg én még elképzelni sem tudom!

Igaz nem orosz radaros téma, de radaros :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 791
54 290
113
<a title="nani1980 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/nani1980/">nani1980</a>

5.gen. vs. 4.gen. gép esetén nem bonyolult a dolog mert a 4.gen. gépeknek nem nagyon van esélyük.Az érdekes dolog akkor van amikor csak  5.gen. gép harcol mert ott szerintem lőttek a BVR-nek meg AWACS-nak.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
Igazából pont erre gondoltam amit mondasz. Max nem fogalmaztam meg tisztán!
5gen vs 5gen szituban mi van? Addig repkednek amíg meg nem látják egymást?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
957
1 155
93
nani

Az újabb radarokon van egy VGSS (V. Generation Sensor System)  üzemmód. Csak az a hátránya, hogy ekkor másra nem jó, pl. a 4. gen. gépekről nem lesz infód.

 

 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 437
21 081
113
5. gen vs 5. gen esetében nem kell keresgéljék egymást szerintem, egyszerűen elmennek egymás mellett és mindenki megy a "dolgára". Ha meg vissza kell verni az 5. gen támadókat, akkor a földi radarokra kell támaszkodni, mert azok hátha látják és rávezetik a vadászokat ha minden ok. Onna meg (ha van) akkor jöhet a gépágyú, mert a golyót ugy-e nehéz zavarni, vagy olyan levegő-levegő rakéta, amit nem radar vezet rá a célra.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Nani kiváló kérdést tettél fel , ez engem is érdekelt.
Véleményem szerint az 5. generációs gépek lyukat ütnek az ellenség légvédelmén ( Szokásos forgatókönyv ) és mehetnek utána 4. generációs gépek is.
Csak hogy most lesz benne 5. gerenrációs gép az ellenfélnék ami kérdéseket vett fel.
A poén az hogy  szerintem kb.  egy F-22 géppár  légfölényt tud kivívni bármelyik
4. generációs géppel rendelkező országban, ami egy kicsit félelmetes is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 791
54 290
113
<a title="desertfox profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/desertfox/">desertfox</a>

Nem tudná 16 rakéta(ebből csak 6 AMRAAM) nem elég a világ megváltásához.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 791
54 290
113
<a title="gigabiga profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/gigabiga/">gigabiga</a>

Hogy van ez a VGSS?Miért nem látszik egy 4.gen gép ha be van kapcsolva?

A "lopakodókat" X hullámsávú(cm-es) radarok ellen optimalizálják ezért az L(dm-es) hullámsávú radarok számára nem "láthatatlanok".A bibi csak az,hogy egy radar nem lehet két hullámsávú az én ismereteim szerint.ÉS az L hullámsávú radaron látszik minden gép.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Dudi: Tényleg ?

Egy olyan célpont amire a fegyvereid nem tudnak lőni , egy olyan országba pl. mint a mienk ahol 16 rakétára jutt 14 gripenre , és mi faszt csinálunk ha le lő 5 leszáll újra tölt és újra berepül  , megint csak néző vagy.
Szerintem tudsz valamit ha te másképp látod , oszd meg kíváncsian várom.

 
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
4.gen vs 5.gen plusz AWACS esetében sima mészárlás lenne bármiféle összecsapás. AWACS nélkül már árnyaltabb lehet a kép, mer hiába az 5.gen , ahhoz , hogy lásson radart kell kapcsoljon. Ebben az esetben pedig felfedi magát. Bár, még ekkor sem hinném, hogy bármiféle reménysugár is felvillanna a 4.gen gépeknek. De ma már 3 ország is rendelkezik, igaz kettő, inkább csak fog "lopakodó" gépekkel. Nagyon kíváncsi lennék, hogy mi erre a taktika. Én laikusként úgy vélem, hogy egy éjszakai F22-F35 csapásmérés ellen nem is lenne érdemes bármit is felküldeni. Mert egyrészt meg sem találják őket, ha meg megtalálják, akkor is kakukk.... Azt tudom esetleg elképzelni, hogy a földi telepítésű légvédelem háza táján vannak esetleg olyan radarfejlesztések, amik esetleg észlelhetik a gépeket. Vagy talán ezért kezdtek bele az amerikaiak is a optikai érzékelők fejlesztgetésébe. Lásd F35...
 

Janaj

Member
2010. július 22.
56
4
8
Ha jól tudom az a gond, hogy amelyik hullámhosszon látszódnak az 5. gen gépek, azok nem férnek repülőre, a földi telepítésűek meg csak kereső radarok, nem tudnak tűzet vezetni.

Légiharcnál azért van infra meg videos lehetőség, ha jó az idő.

@desertfox: Vicces hogy két 22-es lenyomja a hazai légierőt. Miért szerinted 4 gen gépekkel kihívást okoznánk nekik?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 791
54 290
113
<a title="nani1980 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/nani1980/">nani1980</a>

AWACS nlkül is el van az F-22.Egy gyakorlat alkalmával az AWACS jelentett x számú ellenséges gépet egy Raptor géppárnak ők meg visszajelezték,hogy igen látják az x darab (hasamra ütök F-16-ost).A bibi ezzel az,hogy ebben a pillanatban még az AWACS fedélzetén nem tudták a gépek típusát.Amúgy van csökkentett kisugárzású módja a radarnak amit nem érzékel a besugárzásjelző(még az ami gépeké se pedig azok nem szarok)emiatt úgy tudod használni a radarod,hogy nem feded fel magad(ez a radarmód is biztosít akkora hatótávot,hogy téged nem észlelnek és ki tudod használni az AMRAAM-ot).

<a title="Janaj profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/janaj/">Janaj</a>

A PAK-FA-n lesz L hullámsávú radar(és ez nem ul Kővári írta az Aranysasban,tettem is fel ezzel kapcsolatban kérdést a PAK-FA topicban)...

<a title="desertfox profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/desertfox/">desertfox</a>

Nem értelek te konkrétan ezt írtad:"A poén az hogy  szerintem kb.  egy F-22 géppár  légfölényt tud kivívni bármelyik
4. generációs géppel rendelkező országban, ami egy kicsit félelmetes is."

Márpedig egy 100+os német,angol vagy francia légierő ellen a Raptor géppárod nem fogja megváltani a világot(a bármelyikben ezek az államok is benne vannak).
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
6 932
8 091
113
Még a végén eljut oda a világ, hogy reflektorokkal pásztázzuk az eget.

Egyébként valahol olvastam, hogy a lopakodókat ki lehet szűrni a mobiltelefon hálózattal, mert "lyukat ütnek" a lefedettségen.

Tehát ülök a Telenor egyik irodájában, nézem a 4m^2-es monitort, ami élőben mutatja a lefedettséget, és egyszercsak kiszúrom, hogy egy F-22-es alakú "lyuk" suhan Kecsó felé??

Persze most sehol sem találom azt a cikket... :
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
6 932
8 091
113
41022 said:
Dudi: Tényleg ? Egy olyan célpont amire a fegyvereid nem tudnak lőni , egy olyan országba pl. mint a mienk ahol 16 rakétára jutt 14 gripenre , és mi faszt csinálunk ha le lő 5 leszáll újra tölt és újra berepül , megint csak néző vagy.
Szerintem tudsz valamit ha te másképp látod , oszd meg kíváncsian várom.

16?
Mintha itt olvastam volna, hogy 80 AIM-9 és 40 AIM-120-as van hozzájuk.
Ami kevés, az a 2×20 db Maverick.
A Wiki szerint van hozzá Mk.82-es is itthon.
http://hu.wikipedia.org/wiki/JAS_39_Gripen#Fegyverzet
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
957
1 155
93
dudi

Nincs VGSS ez csak az én agyszüleményem volt. Túl sok reakciót nem váltott ki.

Ugye milyen ügyes kisfiú vagyok. :)
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
El tudom egyébként képzelni, hogy a mi kis griffjeinket simán kifilézné 2db raptor! Bár, biztosan nem egy felszállásból! Azt viszont nehezen tudnám elképzelni, hogy a 2db raptorral álljanak neki bokszolni! Valaki egyébként tudja, vagy sejti , hogy F22 F35 viszonylatban milyen különbségek vannak észlelhetőség terén! Tudom, hogy semmi adat nem nyilvános, de azért az fura, hogy a Raptort semmi pénzért senkinek nem adták oda, az F35-öt meg úgy ajánlgatják mindenkinek mint cigány  a lovát. Mindenesetre úgy látom, hogy túl korán tettem fel a kérdést fentebb! Talán 20  év múlva majd lesznek infók, 30 év múlva megy majd Molni ír egy cikket az F22-ről! BUÉK!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
15 692
12 211
113
Az 5. genetációs repülők elleni harc alapja a hálózat alapú hadviselés kell hogy legyen. Ugye, a csodagép nem egyformán láthatatlan minden irányból, és minden frekvencián.

Ha mondjuk néhány F22es kóbászolna a nagy orosz légtérben, azt a sok radarból, AWACSból, rádió lehallgatóból, és vadászgépből valahány csak látná. Ezeknek az adatoknak valós időben be kéne futni egy központba, ahonnan kiértékelés után szintén valós időben meg kellene érkezzen a járőröző MiG31esre, ahonnan a pilóta az így kepott helyre (amit ő esetleg nem is lát) indíthatná a rkétát amit ez a rendszer vezetne célra.

Persze Izraelen kívül a katonák mind balfaszok. Mindig az előző háborúra készülnek. Még a polgári és a katonai légiirányítás és felderítés sincs összekötve.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
15 692
12 211
113
Továbbá: a világbajnok radar a moszkvai korai előrejelző radar. Radar kalibrálás céljából különböző nagyságú fémgömböket eregettek el egy űrhajóról. Ezek közül a legkisebbet, egy 5 centiset ez a radar mérte be. Innen csak pénz kérdése egy erre irányuló rendszer kiépítése.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
377
851
93
Ez az 5cm-es radargömb felderítés nagyon komolyan hangzik! De a fentebb felvázolt felderítési metóduson kívül mást én sem tudok elképzelni! De gyanítom, hogy ez nem, hogy Oroszországban, de még az Usa-ban sem működik! Bár, ott aztán végképp nem is lenne rá szükség! Nem hisze, hogy mostanában megtámadnák őket az Oroszok! Kínában tudok még elképzelni egy extrémebb de számukra költséghatékony megoldást! Náluk akár az is megoldható, hogy pár ezer polgártárs lábára héliumballont kötnek, aztán feleregetik őket valami egyszerűbb walkietalkiessel , aztán figyelnek, meg hallgatóznak amíg meg nem fagynak.....