1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oroszországgal kapcsolatos off-topik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - boki által indítva @ 2013. január 28..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Ha így volt, akkor húzzanak bele, tanulgassák a kapitalizmust.
  Kicsit olyan érzésem van az ilyen fasságaikkal,hogy qrva jók a mérnökök,kb mindent le is tudnak gyártani,ha odateszik magukat akkor megy a top tengó, atop lérak,a top icbm,űrtechnológia,nukleáris technológia,a metró alagút fúrás(!!) ;),a rakéta technika,csak valahogy a szervezés ,folyamatok végig vitele nem az igazi még,már informatikában is ott vannak, legalábbis a hackereik :D ,szóval majd belejönnek.
  Igazából ott nem alakult még ki,a nyugati értelemben vett kis,és nagy vállalati/vállakozói kultúra,ugye nyugaton már talán több évszázada is megvan ez, ott nem kevés kis,családi vállakkozásból lett/lehetett több generáció alatt is akár országos szintű üzlet hálózat,vagy multicég is,így ők már rutinból gondolkodnak távlatokban,vevő megtartásban,stb.
  Náluk meg most nő fel szinte az első generáció az utóbbi 100 év alatt, aki kis maszek lehet, amikor összedőlt a szu,akkor politikai vonalon lettek a nagy vállalatok el szabad rabolva,kb nullához közeli piaci tapasztalattal lettek milliárdosok a párkatonák,persze, hogy nem tudnak még nemzetközi szinten érvényesülni,ehhez jönnek a szankciók,egyéb szívatások nyugatról,nem egyszerű nekik.
  Kb így látom,bízok benne, hogy tanulnak a hibákból,és legalább otthon, meg a nem nyugati piacokon érnek el sikereket,hogy talpon maradjanak,amíg beletanulnak ebbe is.:)
   
  ghostrider, fip7 and gacsat like this.
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hát, valahogy így. Bár nem tudnak mindent legyártani. Gyakran már az alapanyagoknál elakadnak. Külföldön maradt a gyár, vagy nem is volt. Az MC-21nél például nincs megfelelő üvegszál.
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Talán erre mondta Boki,hogy a japók már nem ad(hat)nak el nekik?
  De ha rágyúrnak,akkor meg tudják majd oldani.
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Na ja. Csak az mind késés.
   
  formosa1 likes this.
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  És közben össze-vissza beszélnek. (Bár mondjuk most a Boeing is nagyon leszerepelt.) Kommunikációs stratégia az nincs. Elsőre kapásból tagadják a problémát. Ááá, ez nekünk nem gond. Nincs is ilyen probléma. Aztán minden átmenet nélkül: már dolgozunk rajta, nem lessz fennakadás. Utána. hát, ez nem is olyan egyszerű... aztán egy év múlva derül ki, hogy nincs olyan üvegszál. Előbb nulláról kell építeni egy üvegszál gyárat.
  Most meg a 97% hazai arány...o_O Vagy a pasi hülye aki nyilatkozott, vagy mindenki mást néz hülyének. A világon sincs 97%ban hazai polgári repülőgép. A 90 % is nagyszerű eredmény lenne.
   
  formosa1 likes this.
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Csak a margóra:
  • Top tengó? Őőő... nem. A hagyományos meghajtásuaknál az AIP még mindig probléma, már Kína is beelőzte őket e téren (Type-39A/AB/B). Nukleáris meghajtásúak esetén dettó, a Projekt 885(M) osztály sem rendelkezik gyűrűsházas (vízsugár) hajtóművel, ami gyakorlatilag mára mindenhol máshol alap...
  • Top légrak? Melyik? Az Sz-400, ami ugye valójában Sz-300PMU-3, és azzal promózták másfél évtizedig, hogy 400 km-es hatótávolsága van úgy, hogy az erre (elvben) képes 40N6 rakéta nem készült el hozzá? Amelyhez a mai napig nincs aktív radaros végfázissal vagy hibrid keresővel rendelkező rakéta?
  • Top ICBM? Őőőő..... Hagyjuk.
  • Űrtechnológia? Hát jah, végül is mivel az 1960-as évekbéli Szojuz szériát nem szántották be, ezért emberes űrhajózás terén a csúcson vannak. De amúgy? Gyakorlatilag elhúz hordozó-rakéta fejlesztés terén mellettük a világ.
  A nemzetközi szinten érvényesüléshez az kell, hogy versenyképes szintet hozz az adott eszközök piacán. Idáig ott voltak előnyben a valódi versenyhelyzetű tendereknél (ahol nem politikai okok döntenek), ahol nem volt párjuk a szovjet érában kifejlesztett eszközöknek a maguk idejében, vagy ár/értékben egyszerűen jobbak voltak...
   
  fishbed, Pocok75, Bleroka and 2 others like this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ja, gondolom a polidilit te nem olvasod. oda tettem a választ, mert oda tartozik:
  https://forum.htka.hu/threads/biztp...vjetunió-utódállamai.536/page-835#post-591066
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy érdekes cikk arról mi is robbanhatott Aug. 8.-án É.Orosz.o.ban Nenoksa kísérleti telepen
  A cikk szerint egy orosz kísérleti Cézium-317 izotóppal működő RTG (rádióizotópos termoelektromos generátor) végzett kísérlet sül el balul.
  Az Oroszok az új RTG generátorral az É.i Tenger fenekére telepített eszközeik energia ellátását kívánják megoldani.
  Úgy tűnik ballisztikus rakéták tengerfenékre telepítésével is kísérleteznek, mert a cikk szerint a balesettel végződő kísérletben azt tesztelték hogy az RTG generátor biztosította energiával hogyan tudják egy hypergolic üzemanyaggal (aszimmetrikus dimetil-hidrazin / nitrogén tetraoxid) működő rakéta üzemanyagát hosszú időn keresztül (a kísérlet egy évig tartott) stabil hőmérsékleten tartani.
  A kísérlet végén egy teszt valahogy félresiklott, a tüzelőanyag és az oxidáló szer valahogy nem tervezett módon keveredett és az egész kóceráj felrobbant.
  A robbanás során a Cézium-317 és annak bomlástermékei a környezetbe jutottak.

  Magyarán - a cikk szerint - nem nukleáris robbanás történt, nem egy reaktor robbant fel, és nem egy nukleáris meghajtású rakétát teszteltek
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Cézium137

  A cézium 317 egy lehetetlen izotóp. Öt neutronnak kéne jutni egy protonra.
  Hogy nem nukleáris robbanás volt, az az első perctől világos volt.
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Jogos! Elgépelés...Bocs
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Ez volt az egyik verzió.

  Viszont a Radio Szvoboda(Szabadság Rádió) szerint a tavaly sikertelen teszt során a tengermélyére süllyedt Burovesztnyik rakétát akarták kiemelni és az robbant fel.

  Részletesen leírva(előzmények, elemzések, tényfeltárások)

  https://www.newsru.com/russia/30aug2019/nenoks.html#
   
  Cifu likes this.
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Csak egy aprócska dolgot kihagytál. 1991 decemberben megszünt a SZU. Egy törés keletkezett, felbomlott a hatalmas VIK igen hatékonyan müködött. Létrejött egy új ország, amit a romokból-pénztelenségből kellett felemelni. Újra kellett mindent szervezni, tervezni, vissza állítani a termelést amit még lehetett , 20 év pénztelenség azért meglátszik . Éppen ezért nem lehet egy szinten említeni a többi országgal, ahol falyamatos finanszírozás, fejlődés , folytonosság volt ami a HT fejlesztéseket illeti.
   
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Cifu

  Csak a margóra:
  Szenvednek az AIP-al?
  Igen, de még az sincs eldöntve, hogy melyik a jövő útja. Az AIP vagy a jobb akkumulátor? Szerintem a legjobb hagyományos tengó a Type-212. Ha épp működik.....

  Nincs vízsugár hajtómű a vadász tengeralattjárójukon?
  Tudtommal a 955-s Borei-en van. Meg még a 80's évek beli Typhoon-on is volt.
  Gondolom a 855-ös vadász tengó is kaphatna ilyen megoldást ha szükségét éreznék. De valamiért nem érzik, vagy nincs pénz megoldani. De a technológiájuk meg van hozzá.

  Top légvédelem?
  Igen.
  S-350, BUK-M3, Verba, Sosna

  TOP ICBM?
  Igen,
  RS-24 Jarsz, RS-28 Sarmat.

  Az űrtechnikában viszont tényleg egy helyben topognak, de még így is előrébb vannak jelenleg mint mások, akik nem képesek embert küldeni az űrbe....
   
 14. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem hagytam ki semmit, nem a gazdasági erőről avagy a képességekről volt szó, hanem arról, hogy top szinten lévő harceszközöket gyártanak mindezek ellenére, ha akarnak. Erre reagáltam, hogy a top szint azért megkérdőjelezhető, a fent említett példáknak megfelelően.
   
  gacsat and boki like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A komment lényege nem ez volt. Nem a kiváltó okokról van szó. Az egész arról szólt, hogy végtelenül sok ember fejében az él, hogy de hát az oroszok mennyi mindenben világelsők, stb. Cifu listája meg arról szólt, hogy azért ez nem egészen igaz.

  Csak jó az orosz PR + magyar sajátosságok a dolgok megítélésében. Bár az szovjet-orosz légvédelmi-rendszerek képességeiről én többnyire csak sztereotip anekdotákkal találkozok. Ezen felül pont a légvédelmi rendszereknél visz félre a szép nagy körök eszement rajzolgatása és azok totális félreértelmezése fenyegetés és valódi ölési képességeket nézve pusztán klasszikus rávezető állomásos modellt nézve.

  De pl. az, hogy újabb tervezésűek a orosz ICBM-ek az annak sajátos következménye, hogy az istennek sem terveztek olyat, ami 25 évnél tovább hadrendben tartható. Az, hogy a jenki még mindig az Min. III-at használjna azért van, mert a MAD-hez tökéletesen elegendőek és működnek ennyi idő után is. A nem akarunk és nem tudunk, illetve az, hogy mi alapján nyögik be a fejlettebb orosz ICBM-et és mi annak szükségessége azok meg le vannak tojva...

  A folyamatos finanszírozás és fejlődés is elég érdekes fogalmak, mert az USA-ban a látszólagos (?) pénzbőség ellenére úgy kaszálnak el kisebb (A-12 bukása után még az Intruder A-6F upgrade projektet is törölték) és nagyívű programokat is (A-12, RAH-66, B-2 vagy Future Combat Soldier), úgy tudnak törölni, mint a huzat.

  A hidegháború vége óta a folyamatos finanszírozás egy helyenként paródiába hajló kijelentésnek tűnik nekem. Lásd EF-hez pl. van kifejlesztve AESA radar tudtommal. Használják? Nem. Nincs rá keret. Vagy maga a lépcsőzetes fejlesztés és az, hogy a gépek töredéke multirole valahol vicces. Ez is a "folyamatos" finanszírozás mellékhatása.

  A jenkiknél az F414EPE? 10+ éves és kutya nem vette meg.

  Szóval azért 30 évvel a szovjet rendszerváltás és 15+ évvel a szárnyaló olajárak után erre hivatkozni azért picit necces.

  Az, már megint más tészta, hogy a propspektus adatok totális félreértelmezéséből és elhallgatott dolgokból mit szűr le a gyök2 polgár és mit más.
   
  Cifu likes this.
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  "De pl. az, hogy újabb tervezésűek a orosz ICBM-ek az annak sajátos következménye, hogy az istennek sem terveztek olyat, ami 25 évnél tovább hadrendben tartható. Az, hogy a jenki még mindig az Min. III-at használjna azért van, mert a MAD-hez tökéletesen elegendőek és működnek ennyi idő után is."

  Ehhez azért írnék némi kiegészítést.
  Például ott az R-36-os. Amikor tervezték olyan ütemű volt a fejlődés, hogy a 10 év élettartalmot is elegendőnek érezték.
  Ennek az utódja az R-36M aminek már 15 év körül volt az élettartalma, ami azt jelenti, hogy 15 évig garanciális a 90% fölötti indítási hatékonyság.
  Utána ennek a folyamatos továbbfejlesztése még mindig az R-36M volt csak "mod" jelöléseket kaptak egészen mod4-ig (R-36M UTTH)
  Ez után jött az R-36M2, a nyolcvanas évek közepe felé, ami olyan 20 éves élettartalommal bírt.
  Ezt csak azért írom, mert az R-36M-M2-ig lényegében ugyan arról az alap rakétáról beszélünk, amit folyamatosan gyártottak és gyártás közben mindig kicsit korszerűsítettek.
  R-36M-et 1973-ban fogadták el, R-36 UTTH 1980-ban, (A minutenmant 1970-1978 között állították szolgálatba az USA-ban ha jól tudom).
  Majd ezeket váltotta fokozatosan az R-36M2 1988-tól.
  És ezeket fogja váltani az RS-28 szarmat 2020-tól.

  És, hogy ez mennyire nem orosz/szovjet sajátosság?
  Az 1978-as Minutenman III utódja az 1986-tól szolgálatba álló LGM-118 Peacekeeper. Ami kb. szintén 20 évet volt szolgálatban, mert 2005-ben kivonták.
  Az 1960-as évektől volt UGM-27 Polaris. Az utódja az UGM-73 Poseidon 1971-ben állt szolgálatba , az UGM-96 Trident 1979-s, az UGM-133 Trident II meg 1990-től volt elérhető.

  Most ezek szerint az USA is béna és nekik is muszáj 10 évente új rakétát gyártani, vagy csak simán ők is haladtak a korral, mint az oroszok?
  Az a helyzet, hogy a Minutenman III az nem a szabály hanem a kivétel!
  Te pedig ebből próbálsz levezetni dolgokat, és ez visz félre.
   
  Kurfürst, vata, megazez and 4 others like this.
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Amúgy a talány feloldására van egy olyan "koncepcióm", hogy a Minutenman sorozat és az UGM-27 azok valamilyen rozsdamentes fémből épült testtel készültek.
  Miközben az utódok már műanyag kompozitok (a Trident sorozat és az LGM-118 aramid/szénszál testűek elvileg)
  Az orosz R-36M sorozatban szériáról szériára egyre több a kompozit. Ezek pedig nem biztos, hogy az eredeti képességeiket megőrizve elvannak 60 évet....
  Míg mondjuk egy titán héjszerkezet szerintem 1000 éveket is el lehet akár....
   
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ezek az Oroszország és a Szovjtunióba tartoznának.
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Látom nem ment át hsz-em, végképp nem erre vonatkozik amit írtál.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De átjött. Nyugaton sem folyamatos a finanszírozás és a fejlesztés.
   

Ezen oldal megosztása