Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 533
113
Viktor Csernomirgyin, projekt 22600. A világ legnagyobb dízel-elektromos jégtörője.
22258t vízkiszorítás, 142,4m hosszú és 29m széles.

u4tRvBDQbCg.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 533
113
FSZB lengyel kémet fogott. Az elfogott Marian Radzajevski az Sz-300 légvédeli rendszerről szeretett volna titkos információkat. Épp akkor fogták el mikor már az üzletet akarta megkötni(azért volt nála az a sok pénz)


Az utóbbi időben eléggé elkanászkodtak a poljákok, Túl sokat képzelnek magukról.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 533
113
Sz-300-ról? Az már nem olyan nagy újdonság Nyugaton se. Nem inkább az Sz-400-asról?

Sz-300- ról írnak, nyilván a legmodernebb verzióról volt szó ( PMU-)2. A videó nem mostani, csak ma hozták nyilvánosságra, a hír kapcsán, hogy a lengyel 14 év szigorított börtönt kapott .

Ja és valamilyen alkatrészeket akart venni.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
A végítélet napja - Világháború esetén ez történne!
Elemzések



Az oroszok elkészítették a Végítélet Napja (más néven a Halott Kéz) fegyverét, a Poszeidón robot-tengeralattjárót. Ez mintegy 20 méter hosszú, túlméretezett torpedóra hasonlító fegyver, amely a világ legnagyobb termonukleáris (hidrogén) bombáját hordozhatná.

A Poszeidónt úgy programoznák be, hogy még akkor is teljesítse küldetését, ha irányítói, az emberek, rég elhamvadtak a nukleáris világégésben. Hónapokat, sőt talán éveket tölthet olyan mélységekben rejtőzve, ahová az ember vezette tengeralattjárók már nem merészkednek le.

Elektromotorja, amit egy kisméretű atomreaktor látna el energiával, szinte korlátlan hatótávolságot biztosítana. És amikor a számítógéprendszere – bizonyos eseménysorozat hatására – aktivizálná a programot, elindulna a kiszemelt célpont irányába.

Feltételezések szerint valamelyik amerikai keleti parti nagyváros (New York) lenne a célpont.

A Poszeidón megközelítené a megapolist és a kikötő bejárata előtt, akár a tengerfenékhez simulva, hogy a lökéshullámot a tengerfenék sziklái is a megfelelő irányba tereljék, működésbe hozná termonukleáris bombáját. Ennek a bombának a romboló ereje elérhetné, vagy meghaladhatná ötven-száz millió tonna (50-100 megatonna) hagyományos robbanószerét.

Nagyjából Ilyen romboló erejű bombát, amit nyugaton Cár Bombának, a szovjeteknél a fenyegetéssel felérő Kuzkin jó anyukájának neveztek el, a Szovjetunió, a Nyugatot megfélemlítendő, már 1961 őszén felrobbantott Novaja Zemlja szigetén. A lökéshullám az egész világot megkerülte, a robbanást csaknem ezer kilométerre is érezni-hallani lehetett.

A Poszeidón bombája nyomán kialakuló szökőár-hullám nem csak New Yorkot, ha még a város akkor egyáltalán létezne, hanem a környező, többezer négyzetkilométernyi területet is letarolná.

Orosz források szerint jelenleg nem létezik hatásos védelem a Poszeidónok ellen. Mérnökök az amerikai popularmechanics.com műszaki megvalósíthatósági kérdésekkel foglalkozó portálon vitáznak, vajon az orosz fenyegetés, a Poszeidón valós, vagy csak olyan blöff, mint amilyen Ronald Reagan amerikai elnök a nyolcvanas évek elején bedobott csillagháborús terve.

Elfogulatlan műszakiak szerint a Poszeidón kivitelezhető, semmilyen lényeges, ismeretlen technikai újdonságot nem tartalmaz, pusztán ismert komponensek összerakásáról van szó. Ugyanakkor semmit sem lehet kizárni, hiszen a megtévesztések, a hamis hírek (fake news), az ezeken alapuló hibrid hadviselés korát éljük.

A Poszeidónról négy esztendeje tudni, makettjének képét kiszivárogtatták a sajtónak.

Az első robottengeralattjáró hordozót, a Szevmas nagyvállalat gyártotta Projekt-09852 atommeghajtású K-329-es Bjelgorodot idén tavasszal bocsátották vízre Szeverodvinszkben.

Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke idén februárban bejelentette, hogy a Poszeidónt hordozó („anya”) tengeralattjárókat állítanak hamarosan szolgálatba. Egy hordozó-tengeralattjáró hat-nyolc Poszeidónt képes szállítani-indítani. A világ legnagyobb tengeralattjárója, a 30,000 tonnás Bjelgorod várhatóan jövőre áll szolgálatba az Orosz Föderáció Haditengerészeténél. Különféle nyugati források (köztük vélhetően olyanok is, amelyeket keletről pénzelnek-irányítanak) azt állítják, a Bjelgorod afféle univerzális karbantartó-logisztikai tengeralattjáró lesz, nemcsak a Poszeidónokkal a fedélzetén.

Útjai során feltölti az oroszok tenger alatti, katonai célú bója-szonár-szenzorrendszerének, a Selfnek az akkumulátorait, kiszolgálja-feltölti a Nyelma (Projekt 18510) atommeghajtású mélytengeri kutató-felderítő tengeralattjárók készleteit, indítja a Klaveszin-2R-PM mélytengeri robot-tengeralattjárót, amely az orosz védelmi minisztérium és a tudományos akadémia óceanográfiai kutatásaiba is bekapcsolódik.

Az Egyesült Államok, legalábbis a nyílt források szerint, Oroszország mögé szorult a stratégiai drón-tengeralattjárók kidolgozásában. Az USA 2019 elején – az oroszokhoz képes legalább egy félévtizednyi késéssel - jelentette be egy hasonló program indítását.

A Boeinget bízták meg egy Poszeidón-méretű amerikai robot-tengeralattjáró kidolgozásával. Egyelőre a több mint hétszáz milliárd dolláros idei amerikai katonai költségvetéshez képest aprópénzt költenek a projektre.

Az Amerikai Haditengerészeti Intézet (USNI) éveleji közlése szerint a Boeing 43 millió dolláros szerződést írt alá a Pentagonnal négy dízel-elektromos robot-tengeralattjáró (Orca XLUUV) építésére. Ezeket a partról indítanák és többféle feladatot is ellátnának. A Brit Királyi Haditengerészet is elindított 2019 elején egy hasonló programot, de még csak a lehetséges változatok vizsgálatánál tartanak.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Már több topikban előjött ez a dróntengó dolog, és mindig az jut eszembe, hogy eszelős dolog lenne egy ilyen erejű fegyvert magára hagyni a tengerfenéken, pláne afféle "Halott kéz" üzemmódban. Már eleve a tenger alatti kommunikáció bizonytalansága is óriási kockázatot jelent, mert nem lehet garantálni az eszköz feletti teljes kontrollt. Ráadásul az óceán élő környezet, nem egy siló, ahol minden paraméter tervezhető és ellenőrizhető. Ha egy ilyen cucc bármilyen hiba miatt eldurran, "véletlenül" leöblíti fél Észak-Amerikát. Ez sztem katonai, politikai, műszaki, emberiességi szempontból is teljesen nonszensz, ennyire csak nem gurult el a gyógyszer.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Loken

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 932
53 494
113
Már több topikban előjött ez a dróntengó dolog, és mindig az jut eszembe, hogy eszelős dolog lenne egy ilyen erejű fegyvert magára hagyni a tengerfenéken, pláne afféle "Halott kéz" üzemmódban. Már eleve a tenger alatti kommunikáció bizonytalansága is óriási kockázatot jelent, mert nem lehet garantálni az eszköz feletti teljes kontrollt. Ráadásul az óceán élő környezet, nem egy siló, ahol minden paraméter tervezhető és ellenőrizhető. Ha egy ilyen cucc bármilyen hiba miatt eldurran, "véletlenül" leöblíti fél Észak-Amerikát. Ez sztem katonai, politikai, műszaki, emberiességi szempontból is teljesen nonszensz, ennyire csak nem gurult el a gyógyszer.


Na bumm,a 80's közepéig valami 2000db közép hatótávolságú irbm volt telepítve a seggünkbe,meg a másik oldalra is,mit fenegessék össze a térdeiket a budiajtó előtt?
Be kell azt rúgni/ki kell tépni tokostól,ha nagy a szükség.:D
Nem az Oroszok pályáznak a texasi olajmezőkre,ha el merik kezdeni a yenkik,akkor hadd szóljon.
Nyilván nincs magára hagyva a fenéken.;)
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider