1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ostrava NATO Day

Diskurzus a(z) 'Repülőnapok, haditechnikával kapcsolatos rendezvén' témában - igla által indítva @ 2011. október 22..

 1. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  + SDB I. GBU-39
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem értek a fegyverek szoftveres lelekéhez, de a P IV alapvetően lézeres bomba. Tehát, ha nincs GPS, akkor szerinted kukázódik a fegyver és harcéréke 0-ra zuhan? Szerintem nem, hanem egyszerűen nem csinál az a része semmit a navigációban, nincs GPS alapú korrekció. Tehát, ha a Gripen nem képes kombinálva használni, akkor egy mezei LGB-d van. (Szerintem.) Ezen felül kicsit nehéz lenne elképzelni azt, hogy a SDB-vel képes dolgozni, LGB integráció mindig is volt, de P IV nem képes a EBS HU...

  Ez a rész meg szimplán nem igaz.

  1. Nincs olyan szárazföldi jármű, ami túlélné azt, hogy telibekapja egy 500 fontos bomba. A LGB szórása méteres nagyságrendben van... Ezzel mozgó harckocsit is apró cafatokra robbantasz, mert még a tető ERA sam állít meg egy M0.8-0.9 ráján érkező 250 kg-os bombát és a benne levő robbanó anyagot...
  [​IMG]


  2. Keményebb célok ellen nem jó? Izé... A lenti linken levő fedezékben levő A-7-est hány méternyi vasbenton keresztül kapta el? Szemre úgy 2,5-3,0 m az SDB méretei alapján. Ha ennél keményebb a cél, akkor sem sem gátol meg, hogy 1000 és 2000 fontossal essen neki az ember.
  http://www.ausairpower.net/APA-SDB.html

  Kele, túl sokszor nem értem, hogy mégis milyen alapon kommentelsz be olyan vad dolgokat, amit...

  Gripenre reálisan 8 db függeszthető, ahogy F-16-ra is. Ennél több meg semmilyen gépre nem kell, mert ekkora célsűrűség is kb. egy NATO vs. Orosz vagy egyéb hasonló léptékű konfliktusban van...
   
 3. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Szia Molni!
  Nem a GBU-12-esre mondom, nem kap szét egy gépkocsit, hanem hanem az SDB-vel, nem tudod szétkapni csak ha áll, mert nem lézeres hanem GPS vezérlésű, az SBD/GBU-39 kemény cél ellen nem alkalmas, 93 kg repesz-romboló... ez nem elégséges komolyabb betoncucc ellen sem. A lézeres SBD-t is próbálgatják JDAM fejrésszel. Van MLRS-sel földi változata is. A DiadmondBack szárnyakkal távolabbra tud vitorlázni.
  A GBU-12 viszont 230 kg-s és dupla annyi robbanóanyag van benne, a már komolyabb fegyver, okosabb ezt venni, akár a II. akár a IV-est (ez utóbbi nincs integrálva a Griffre.

  Az ábráid a GBU-12-re vonatkoznak..
   
 4. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Kezdem érteni. :)
  De nem csak simán gearboxnak hívja, hanem reduction gearboxnak (mármint repülőgépek esetében) és magyarul reduktornak hívjuk (a sima gearboxot is érdemes fogaskerékhajtóműnek fordítani).
  Az engine-t meg nyugodtan fordíthatjuk gázturbinának, vagy ugye hajtóműnek, ámbár ahhoz is oda szokták néha biggyeszteni, hogy jet engine, vagy piston engine, mert például a vasutasok a dízelmozdonyt is hajlamosak engine-nek nevezni :D

  ( Kis kitérőként megjegyzendő, hogy helikopternél a main, intermediate és a tail rotor gearbox elnevezést szokták használni. Ezeket nálunk rendre fő-, közbetét- és végreduktor néven szokás illetni. )
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Felmerült egy másik topikbana célcsatornák kérdése.Ha az AEGIS rendszerre gondolok(vagy bármire ami azonos elven működik) és egy olyan hajóra ami egyszerre 4 célt tud leküzdeni(ezt úgy értem,hogy végfázisban ennyit tud megvilágítani tehát egyszerre 4 célpontba csapódhatnak rakéták)akkor egy ilyen hajót elvileg 5 rakétás hullámokkal túl lehet terhelni.Az az elméletem,hogy hiába lehet akár 30-40 rakéta is a levegőben(ráadásul ez a szám távolság csökkenésével csökken hisz a VLS-nek adott a tűzgyorsasága)ha egyszerre csak 4 célpontba csapódnak be rakéták akkor minden ilyen 5 célpontos hullámból lesz egy ami túléli(+ még az előző hullám/hullámokból is maradni fog) így a 2. hullámban már 6 a 3. hullámban 7 stb. célt kell leküzdeni.Tehát egy hajót kiütni nem egy nagy dolog ilyen formán az AEGIS csak rendszerbe kötve veszélyes szemben egy olyan hajóval aminek a légvédelme ugyan nem integrálható rendszerbe de végfázisban sokkal több célcsatornával rendelkezik azaz egyszerre akár több tucat célpontba is csapódhatnak rakéták.
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  A csehek már aláírták a szerződést a Gripen-ek korszerűsítésére. Most nincs miért nyomulni a Saabnak. Majd ha aktuális lesz, lesz is Gripen E/F demó minden cseh repülőnapon. A svéd-cseh katonai viszony jó, a Saab büszke a cseh Gripen programra, mert jól megy, ezért küldik mindig a régi gépeket.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem lehet. Ugyanis közben több rakéta is úton lehet. Ha egyetlen irányból jön rakéta akkor is kb. tucat kell ASM szubszonikusból és akkor, ha sea skimming üzemben jönnek.

  A folyamat ahogy leírtad téves. Ugyanis a második sorozatból a SAM-ek észlelvén, hogy mardt még az előzőből átállnak az egy megmaradtra. Te tényleg azt hiszed, hogy a rendszer ilyen buta...? A '80-sa években többet tudott az akkori Patriot célosztályzás szerint mikor 1MHz CPU-t és Kb RAM-okat használtak...
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member


  Erről beszélek!Egy hajót kb egy tucat rakétával túl lehet terhelni az pedig akárhogy is nézem a mai hajófedélzeti gépeket(Hornet,Rafale MIG-29K)akkor is 2 géppár.Szemben egy olyan hajóval aminek nem ilyen elven működik a légvédelme mert ott több a célcsatorna végfázisban.

  A sorozatok egyértelműen nem percenként követnék egymást hanem 1-2 km lenne két sorozat közt a távköz így nem nagyon maradna idő arra,hogy a minden sorozatot maximális 4 célcsatornával várjon a légvédelmi rendszer.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez így önmagában nem igaz. Milyen hajót milyen rakétával milyen rendszerrel...? Az E-2D + aktív fejes SM-6 lényege az, hogy a horinzont eltűnik. Annyi időd van SAM-et eregetni, mint a penész...
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member


  Úgy kezdtem,hogy egy hajót önmagában és azt is leírtam,hogy rendszerbe kötve már más a helyzet.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Upsz, erre elfeljetettem válaszolni. Tehát milyen rakétáról és milyenm célpontról beszélünk? A rakéta milyen magasságon és sebességen érkezik?
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Idén SK 35 Draken, AJS37 Viggen a J32 Lansen hármas légi bemutató lesz a programban.

   
  fishbed, Pocok75 and Terminator like this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "The U.S. armoured vehicles will be on display for the first time in history of NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days. The U.S. Army will present the M1 Abrams main battle tank and the M2 Bradley infantry fighting vehicle, accompanied by a pair of the AH-64 Apache attack helicopters. This equipment thus represents the first confirmed displays by the United States which is this year's Special Partner Nation."

  https://www.natodays.cz/news/u.s.-army-abrams-bradley-and-apache

  Ennyi lenne a nagy amerikai részvétel?
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Hát nagyon el lennék szomorodva, én az utolsó pillanatig (vagyis majdnem az O.-ból hazaindulásig) reménykedem a meglepetésben ... van választékuk ritkaságokból Európában ... :eek::D
   
 15. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Szeptemberben lesz végülis Kecsón Lion Effort? Május óta semmi cikk róla. Én inkább 2 nap kimegyek oda... :D
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Majd az első nap talán megírja valaki, hogy elkezdődött.

  A cseheknél be van tervezve 4 géppel:
  "LION EFFORT 2018 - Traditional Gripen user experience, which will take place in September and October in Kecskemét, Hungary, after three years of the last year in Caslav. Four JAS-39 aircraft will take part and the aim will be to improve pilots in cooperation with NATO air traffic management partners. The Lion Effort exercise is designed for Gripen users to improve combat leadership on the JAS-39 Gripen platform and the training of Air Combat Leaders."

  Valahol olvastam hogy a brazilok is akarnak jönni megfigyelőnek.
   
  ms07 likes this.
 17. Mike

  Mike Well-Known Member

  Ez gyanúsan csak az Army egyenlőre.
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Fotó pozíciók

  [​IMG]
   
  Terminator likes this.
 19. boki

  boki Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A viggen felszallas utan egy kört repült es leszallt. Valami muszaki gond lehet. Kar. Talán holnap.

  Tervezek beszámolót oszt majd meglatjuk.
   
  Pocok75 likes this.

Ezen oldal megosztása