1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Panavia Tornado

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Követi, de úgy nem tudja konkrét személyhez kötni (smartphone-okról történő netezés más tészta). Amúgy meg ezzel együtt kell élni, ha használni akarod a netet. Vagy lehet használni Tort, stb. ha valaki nagyon nem akar fókuszba kerülni semmilyen szinten sem.
  De az alapkérdésre visszatérve, szerintem nyugodtan meg lehet nézni a Vk-s videókat, nem veszélyesebb az sem, mint bármilyen más közösségi portál.
   
  endre and fip7 like this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 3. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  De kis naiv vagy :) Hogy ne tudná. Vannak szellem-profilok. Ha a mobilodon be vagy lépve facebookon, és azonos ip címről netezel, akkor máris korreláltathatja az adatokat, és meg is teszi. Nagyon fejlett a netes nyomkövetési technológia, ne becsüld le.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member  Elegánsan lerepült rosszidős bemutató.
   
  fishbed and Pocok75 like this.
 6. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Láttam élőben, szuper volt.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nekem inkább szomorú, pont akkor érkeztem a bejárathoz, amikor ez repült. Életem egyik legrosszabb repnapja volt ez. Kb. semmi sem repült és értelmesen beszélgetni is alig talán 2 emberrel sikerült...
   
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ne vegyétek túlságosan komolyan, de a Tornado kialaktása az, amilyennek a MiG-23-ast meg kellett volna építeni. Még akkor is, ha ez eleve multirole és elsődlegesen csapásmérő gépnek készült.
  Még akkor is, ha eleve kétülésesnek tervezték és a vadász konfigurációjú F2/F3-asok is maradtak kétülésesek.
  Másfelöl, az is igaz, hogy ez egy tipikus európai "túlmérnökölt" dizájn, ahol a nemzetállamok bizonyításvágya olyan komplex megoldásokat eredményezett, mint a három forgórészes és így is ellenforgó RB199-es hajtómű, az avionikai csaomag, a láthatóan alaposan kidolgozott aerodinamikájú törzs-beömlők-szárny kapcsolat, a bátran alkalmazott komplex mechanizáció, az automatikusan beálló pilonok, meg a többi nyalánkság.

  Igazából a MiG-23-as tervezőinek a Tornado-t lekövetve kellett volna szem előtt tartaniuk, csak ez az időrend miatt nem volt lehetséges.

  Kicsit kettős a kép. Egyrészt a maga idejében egy elég bátor és progresszív dizájn volt, másrészt bonyolult és az üzemeltetése sem volt illetve nem egyszerű.
   
  fishbed, misinator and endre like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • A bonyás hajtóművet én sem értem főleg annak fényében, hogy a gyakran felhozott kortárs Mirage-200 hajtóművére mondtad az emlékeim szerint, hogy faék egyszerűségű.

  • A gép csapásmérőnek elvileg istentelen jó volt és 1980-ban a GR.1 avionikája és kabinja kisebbfajta csoda volt. Hatalmas képernyők, kazettáról adatbevitel, stb.

  • A gép vadászgépnek viszont isten csapása volt. Legfeljebb az AIM-7F/M-mel egy jó BARCAP platform lett volna, főleg az AIM-120-szel, de kb. ennyi. Klasszikus vadászgépként egy 0.

   A MiG-23MLD-t végül jó géppé masszírozták, ahogy te kifejtetted, de ezt egy Tornadoval nem lehetett volna megtenni, egész egyszerűen tolóereje sem volt hozzá.

   A MiG-23 üresen 10-11 tonna között volt. Az MF 11-hez közelebb, az MLD meg közel a 10-hez. A tolóerő is nőtt közben úgy 10%-kot.

   Csak a Tornado a 23-asnál laza 4+ tonnával volt nehezebb és kb. annyi tolóereje, ha volt, mint annak. Aerodinamikailag nem tudom, hogy mennyire lehetett volna átszabni, de nem látszott a szándék az F2/F3-nál erre. Vagy én maradtam le valamiről?
   
  Tegin, fishbed and endre like this.
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Tornado két hajtóműve együttesen, fékpadon közel 15 tonnát tolt, Ez azért plusz két tonna a MiG-23ML/MLA/MLD/P gépek R-35-öseihez képest.
   
  fishbed and endre like this.

Ezen oldal megosztása