Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Ez nem járművek ellen van hanem bunkerek,fedezékek és épületben elhelyezkedő élőerő ellen.
 

fishbed

Well-Known Member
2013. július 5.
806
766
93
Piezó elektromos gyújtó. Nekem annak idején Szegeden a tűzszerész kiképzésen ezt tanították.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Akkor ezek szerint fogós a kérdés.

Nem lehet, hogy az első fej elején lévő tömör fém ék(ek) a mozgási energiájuknál fogva valahogy behúzzák a mögöttük lévő lemez konstrukciót és az egész fej kisebb átmérőre összepréselődve megy át a lyukon?

Amúgy érdekes szerkezet. A hasonló fal és könnyű páncél bontó rakétagránátok közül a Bunkerfaust és az RGW-90AS (Matador) egy kb. 40mm-es gránátnak csinál utat. De azok nem ütnek át 20 mm páncélnál többet. (Gyakorlatilag elrontott, lapos kúpszögű kumulatív töltet van elöl, ami nagyobb átmérőjű lyukat vág, de sokkal kisebb mélységben.) Az orosz RMG átvisz 100-120 mm páncélt, lvén rendes kummulatív töltet van az orrán, de csak egy kis átmérőjű lyukat fúr és azon keresztül megy be a második thermobár fejrész aeroszol felhőjének egy része, hogy bent robbanjon.

Mind a német, mind az orosz fegyver jól megbírkózik a falakkal, fedezékekkel, meg a kiegészítő péncélzattal nem védett könnyű péncélosokkal. Azonban ha reaktív páncél, vagy előtét páncél (rács) védi a PSZH-t, akkor nincs átütés. Pedig jó lenne, hiszen a tandem kummulatív gránátokkal ellentétben a küzdőtérben robbanó töltetek jóval nagyobb pusztítást végeznek belül.

Na ezt oldaná meg a GS-7VT, mivel ütőtányért használ átütésre. Azt nem zavarja a rács, lévén több tíz méterről is átüt és a reaktív páncél tégla sem rontja el a fókuszát. 50 mm páncélátütő képesség pedig könnyű technika ellen bőven elég. Csak arra kellene rájönni, hogy az első fej hogy megy át a lyukon. Ha átmegy, akkor a rácson ütött lyukon is átmehet és páncélon ütött lyukon is.

Ezért érdekel ez a furcsa szerkezet.

Meg azért, mert még soha nem láttam olyat, aminek a hátsó feje csinál utat az első számára.

Ötletes
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
laiki
Ez még nagyon új fejlesztés,csak kiállításokon mutatta be a Bazalt. 2010-ben eloszor. Nincsen végképp hivatalos információ róla.
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
Ki látta már ezt az aranyost és tudja hogyan működik?

Y0WeC3h.jpg


RPG-7-ből lövik és ГШ-7ВТ (GSh-7VT) a neve.

Odáig rájöttem, hogy a becsapódáskor a hátul lévő EFP töltet az első fejben lévő üregesen hagyott csatornán keresztül előre megy. Átüti a páncélt/falat. Ezután caplat utána az elöl lévő fej, amibe gyűrű szerűen némi robbanóanyagot, meg késleltető gyújtót pakoltak. Bent robban egy kicsit, de épp eleget egy zárt térben.

A gond csak az, hogy a lyuk kisebb, mint az első fej átmérője, hiszen annak üregén keresztül ment előre az EFP. Hogy megy át a nála kisebb lyukon az első fej?


Beton teglafal rombolo toltetnek tunik a promo szerint. Valszeg a kumulativ jet robloereje ( nem az athatolo kepessege ) nem volt eleg.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Spike család PDF:
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/3/923.pdf

NLOS:
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/6/1026.pdf
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 844
113
Boki

Az oroszoknál nincs valami Javelin szerű felülről támadó rakéta fejlesztése?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Roni
Errol már írtam kb 1,5-2 éve az orosz topikban.....

Az oroszok is fejlesztettek 3.generációs páncéltoro rakétát. Még az 1990-es évek elején (tehát SZU alatt) a KB Tula megkezdte a fejlesztéseket. A tulai konstruktorok 1993-ban be is jelentették, hogy elkészult az <b>"Avtonomia" </b> Teszteket is elvégezték vele , de szériagyártásig nem jutott el.
AVTONOMIA_141123_02.jpg


Muszaki jellemzoi:( két variáció volt)

Harci rész: 1. tandem kumulatív - 5,2 kg
2. repesz-romboló - 8,5 kg

Becsapódás: 1, kozvetlenul
2. felulról

A rakéta hossza: 1. 1000-1050 mm
2. 1250 mm

Az átméroje max. 152 mm

A rakéta indítási tomege: 1. 10 kg
2. 15 kg

A teljes komplexum tomege harci helyzetben: 1. 14,5kg
2. 19,5 kg

Autonóm uzemmod infravoros vagy aktív radaros onirányítású
Szilárd hajtóanyagú rakétahajtómuvel rendelkezik. Hatótávolság 350 m. Az átlag repulési sebesség hangsebesség feletti.

Jelenleg az oroszok a 2. generációs Kornet-E modernizált változata a Kornet-EM a legmodernebb páncéltoro rakétájuk.
Hogy jelen idoben mi van az Avtonomia-val nem tudni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
EM?Az az export változat és butított.Vagy tévedek?

Az attól fugg milyen rakétát adnak hozzá. Használják az oroszok is a megnevezést, de szokták úgy is használni, hogy Kornet-D/EM. A rakéta a fontos, amit nem hiszem , hogy exportálni fognak. Itt a 9М133FМ-3-ra gondolok, melynek hatótávja 10 000 m és páncéltoro képessége 1300 mm.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
<blockquote rel="dudi">EM?Az az export változat és butított.Vagy tévedek?

Az attól fugg milyen rakétát adnak hozzá. Használják az oroszok is a megnevezést, de szokták úgy is használni, hogy Kornet-D/EM. A rakéta a fontos, amit nem hiszem , hogy exportálni fognak. Itt a 9М133FМ-3-ra gondolok, melynek hatótávja 10 000 m és páncéltoro képessége 1300 mm.</blockquote>

Kicsit keverednek a típusok. A Kornet-D = Kornet-EM és elméletileg nincs butítás. Kínálgatják exportra, mind állványos, mind járműre szerelt változatban. A Kornet-EM-nek 3 rakéta típusa van.
- A 9M133M2 a páncéltörő változat. Ennek átütő képessége reaktív pótpáncél nélküli páncélzattal szemben 1300 mm RHA (gyári adat). ERA mögött pedig 1100 mm (gyári adat). Más források kicsivel magasabb értéket is írnak, mint a gyári.
- A 9M133FM-2 teljes töltetes thermobár fejjel szerelt. A hatóerő 10 kg TNT Hatótávolsága max. 8 km.
- A 9M133FM-3 csökkentett töltetes thermobár fejjel szerelt. A hatóerő 7 kg TNT Hatótávolsága max. 10 km.

A 9M133FM-3-nak őszintén szólva nem tudom mi az értelme. Már a 8 km is irreálisan sok.
- Egyrészt nagyon ritka hogy földön állva ilyen távolságú célra adódik rálátás. Legfeljebb egy hegyről a völgybe lőve.
- Másrészt az alap Kornetnek is azért 5,5 km a hatótávja, mert nem csak a rakéta sebessége fogy el, de az irányító rendszer pontossága is romlik a távolság növekedésével. Papíron a találati valószínűség 80 % 5,5 km-en, de ez inkább csak lőtéri körülmények közt, álló célra értendő. Valószínűleg 8 km-en még egy álló harckocsi eltalálásának esélye sem több 50 %-nál. A 10 km-es hatótávolságú FM-3-al ilyen távolságon már csak egy nagyobb ház eltalálására lehet esély.
- A cél felderítésének és követésének is korlátozott az esélye. A 12-szeres és 20-szoros nagyítás között állítható optikával 8 km már túl nagy távolság a felderítéshez és a követéshez is. Szerencse kell hozzá, hogy az elég szűk látószög mellet is nagyon aprónak látszó célt észrevegye valaki. Az azonosítása még nehezebb. A célon tartani a célkeresztet pedig művészet ebből a távolságból.
- Mivel az FM-3 gyalogság (legfeljebb könnyű páncélozott célok) elleni töltettel van szerelve, a 10 km-es távolságból a futkosó katonákat kellene felderíteni. Kb. esélytelen.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
SAAB termékek:
AT-4 PDF:
http://saab.com/globalassets/commercial/land/weapon-systems/support-weapons/at4-family/at4_family_brochure_en_aw.pdf

Carl Gustaf PDF:
http://saab.com/globalassets/commercial/land/weapon-systems/support-weapons/carl-gustaf-m4/image-download/carl-gustaf-m4_8pg_brochure_d6.pdf

NLAW PDF:
http://saab.com/globalassets/commercial/land/weapon-systems/support-weapons/nlaw/nlaw.pdf

BILL 2 PDF:
http://saab.com/globalassets/commercial/land/weapon-systems/support-weapons/bill2/bill_2_multi-mission.pdf
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Carl Gustaf HEDP 502 vs. BMP-1: http://csp.picsearch.com/video?auth=o5GYB2Dm8gzVJmI94i8Sg_8rRRj_MNvKvhv_lz5GTS0zlmLsAdeZgc95jxRAhEfai8gsIHKxsAFpgkiyBDePZT-Iv8mEJgazc6eys271ohVmx2RoAuqpuBPB2XRF6wXHSHFdjbzwwbBzKdE-l8UZuhHPvV-wGdIF7JTcRXWbrurOr9SJXnqumJRMRyOArVZf1Fera_kwoBJ52mDHX5Sj7h6zOWq_QRnr
<iframe src="//csp.screen9.com/video?a=7agJCy6r3T-hZq8muGe-RSerGYWUAiaFYJK9y6Ze89ensRaJOBJx1WW2y-GJ9E14kdmsrMlll2Cvq2zj65T1D9nB9iokcjKjlu2UglHLLRniHuWSJqLgDA" style="width:100%;height:100%;position:absolute" frameborder="0" mozallowfullscreen webkitallowfullscreen allowfullscreen></iframe>