1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pancir (SA-22 "Greyhound")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért kiábrándító?Van esetleg arról infód,hogy hány indításból hány célt szedtek le?Mert ez mondja meg a rendszer hatékonyságát nem pedig az,hogy mennyit lőttek ki.
   
 2. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Fater anno híradós egységnél volt a légvédelmisek mellett és ő mondta, hogy a mi Sz-60-ainkból is ment pár ki Vietnámba. Ez most igaz-e vagy sem azt nem tudom megerősíteni, de a legenda úgy tartja.
  Erről már az Sz-300 topikban kifejtettem a véleményem
  https://forum.htka.hu/threads/sz-300p-sz-300v-sa-10-grumble.375/page-31#post-678941
  https://forum.htka.hu/threads/sz-300p-sz-300v-sa-10-grumble.375/page-31#post-678946
  https://forum.htka.hu/threads/sz-300p-sz-300v-sa-10-grumble.375/page-31#post-678959
  Röviden: nem tudjuk milyen irányból-távolságból érkeztek az izraeli rakéták, tudni kéne az Sz-300 telepítés pontos földrajzi környezetét és hogyan akarták alkalmazni a szírek. Mert a hegyeken Aszad szeme sem lát át, nemhogy az Sz-300. Szír-orosz részen mostanában kölcsönös izmozás is megy, szóval valszeg ez is erősen belejátszott a szír állításba.
   
  fishbed, aquarell and Bleroka like this.
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Pont ez adja a mai radar technologia legfontosabb reszet. Nem nagy szam egy antennat megepiteni es meg csak az elektronika sem olyan ordongos dolog. Az igazi lenyeg az a szoftver hogy a jelet mikent hozod letre es mikent modulalod valamint hogy a beerkezo jelet hogyan dolgozod fel hogyan ertekeled. Itt bukik le az egyik nagy legenda az oroszokrol hogy tele vannak szuper programozokkal es huuu de milyen erosek ezen a teruleten. Igen vannak jo programozoik de messze nem olyan erosek ezen a teren. Plane nem olyan altalanosan elterjedt a dolog. Aki ert ehez valoban az hamar talal munkat mashol legfokeppen kulfoldon igy otthon a kontraproduktiv uram batyam rendszerben csak a "maradek" es nehany megszallott marad.
  Itt jelen esetben azt kelett kellett volna megoldani hogy levitt sebesseghatarnal a tobbszorosen jelentkezo detektalasok kozzul kiszurjek a valosakat . Ez az ami nem ment. Mar az elejen gondolniuk kelett volna erre nem hogy most.

  Amugy ez a sebesseg kerdes azert valahol santit mert ha megnezel egy torok dront pl a Bayraktar dronet azon is van egy cca 1 meter atmerojuk nagysebesseggel mozgo FEM legcsavar. Ezt latnia kene a Pantsirnak. Erre nincs mentseg. Szerintem az egesz felderito radar egy kalap fos es ezt az oroszok is tudjak ezert alkottak egy ujat.

  Erdekes modon az a helyzet allt elo libiaban hogy a legvedelmi inditok vedelmere vadaszgepeket kell bevetni.
   
  Bleroka likes this.
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A felveteleken nem hogy raketainditasokat nem latunk a feltetelezhetoen kozeledo falka ellen de meg azt sem hogy a fegyverrendszert az inditokat iranyba forditanak. Nyugalmi halyzetben vannak. Csak a felderito radar porog szorgalmasan. Aztan jon EGY raketa es KONEC FILMA. Libiaban nincsenek Loitering dronok mint Sziriaban. Ott csak az Aselsan lezervezerlesu raketai vannak a Torok Hellfirek.

  Vagy te lattal olyan felvetelt ahol a Pantsir tuzel mikozben elkapjak?
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Ugye mostansag kezdenek szivarogni az infok a szir Sz-300 al kapcsolatban hogy a szirek nem elegedettek a felderitesi kepessegeikkel. Konkretan arrol olvasni hogy olyan gyenge a felderitesi kepessege illetve a tracking stability je ( az az ha meg is fog valamit elveszti gyorsan csak masodpercekre kepes valamit kovetni valoszinuleg akkor amikor a cel fordul es a legnagyobb radar keresztmetszetet mutatja ) katasztrofalis. Nem csodalkoznek ha eles helyzetben ezek is csalodast okoznanak. Az elso meglepetes lelovest osszehozhatjak de utanna szerintem bedaralnak oket.
   
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ezek a libanoni hegyek olyan kincstári kifogássá váltak amit minden csapás után zsebből előrántanak, pedig ha egy picit is belegondolunk semmi értelme sincs.

  Ez előjött a legutóbbi csapások alkalmával is, pedig mostanában Majadint és Bukamalt támadták ami az ország keleti részén van. Ha az egész országon átmentek azok a rakéták akkor mégis miféle kifogást jelenthetnek a libanoni hegyek? Palmüránál vagy Alepponál mégis mit számít, hogy Libanonban hegyek vannak? Ha kijönnek a hegyek mögül és több száz kilométert tesznek meg, akkor már minek mosakszik az S-300 a hegyekkel?
   
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Mostanában megy az izmozás, de az állítás nem mostanában volt. Az orosz bírálatokra az volt a szírek reakciója, hogy örökre kitörlik Putyint az orosz történelemből.

  Viszont az állítás a Pancirról meg az S-300-ról még korábban bukott ki belőlük, akkor amikor az offenzívájukat szétcsapták a török drónok. Az sem azért történt, mert nem akarták lelőni azokat a drónokat, hanem mert nem tudták.
   
 8. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Dudi, ne légy màr naiv. Minden valamire való sikert már rég világgá kürtöltek volna.E helyett csak a rossz hírek keringenek erről a rendszerről. Sziria pl nemcsak fizikai háború, hanem propaganda (reklám) háború is. Aki nem kiabál, hátrányba kerûl.
  Akármi is legyen az oka, eddig ez nem egy sikertörténet és nagyon rontja az orosz haditechnika hitelességét és exportlehetőségeit.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az ilyeneket otthon is megfizetik...Az oroszoknak a hardver a gyenge pont nem a szoftver...
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Érdekes módon szelektív a memóriatok.
   
 11. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Hmejmimnél leszedtek drónokat, bár azok közel jöttek, meg katyusákat.
   
  fip7 likes this.
 12. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Húú vazze !! A Falklandon drónt lőttek le vele ? A Pancír is lőtt már számos éles célt tehát amire tervezték abban jó ! DE nem drónok ellen van tervezve így arra főleg a korai változatok nem is lehetnek alkalmasok főleg arab kezelőkkel nem !
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mert amit akár a türkisek,akár a zsidók meg akartak semmiseteni,azt meg is semmisült.
  Igen,volt olyan célkép a neten,ahol a rendszer tüzelt,védekezett.És megsemmisült.
  Nyilvánvaló,hogy sem a rakétás,sem a gá rész nem elég hatékony.A rendszer árának töredékét jelentő dron/SDB slavoval tul lehet terhelni.Főleg ha koordináltan több iránybol jönnek.Nyilvánvaló,hogy a GS30 gá-kat le kéne cserélni egy AHEADos rendszerre.Orosz hagyomány a 37mm,de nincs modern gá se abba,nemhogy AHEAD,
  Szóval a rendszer olyan mint az Osza.Lehet,hogy egy mérnöki mestermű,de mint fegyver bukta.Valószinűleg az orosz elektronikai ipar lemaradása lehet benne a ludas.
  Viszont lebecsülni se szabad.Mifelénk,ahol se dronrajok,se SDB,se SEAD,se komoly REH képesség,nagyon is veszedelmes fegyver lehet
   
  Bleroka likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt meg tudod mondani,hogyhány eszköz kellett1 megsemmisítéséhez?Mert ez dönti el a hatékonyságot nem pedig az,hogy sikerült-e kilőni vagy sem.Van egy rossz hírem,ha a Patriotra egyel több raketát indítasz mint amennyi neki tűzkészen van akkor meg fogod semmisíteni de ettől még nem lesz szar a Patriot,ezt hívják túlterhelésnek...

  Mert az AHEAD-os gépágyút nem lehet túlterhelni?Elárulom,hogy azt sem nehéz eleg csak egyszerre 3 irányból támadni(ez a drónoknak vagy egy olyan légierőnek aminek van 3 db multirol gépe egy ilyen legvédelmi egységre nem nagy feladat)...
   
  fishbed, fip7 and ogretankHU like this.
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  dudi a hardvert kis tulzassal megveszed az OBI ban. A szoftvert soha nem egy ember irja hanem egy csapat. Es az oroszoknal ilyen csapatokra lenne szukseg hosszutavon. A SPY vagy mas aktiv passziv radar szoftverevel valamennyi fejelszto orszag 10-20 evet szenvedett. Ezt kell finanszirozni. Azoknak a csapatoknak messze az atlagnal magasabb fizut adni. Ez pedig nem megy mert europaban vagy amerikaban a valalatvezetonel is tobbet keres az a programozo aki jo ebben. Mar az orosz valalatvezetonel. Ezen kivul a sogor komasag a nepotizmus el es virul oroszhonban igy nem az fog odakerulni aki a legjobb hanem akinek a legjobbak a kapcsolatai.

  Az eredmenyek magukert beszelnek. 93 ban kijottek a repedelzeti APAR radar (MIG-29) hardverevel es azota nincs rendszerben levo ilyen radarjuk. 27 ev!!!
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szíriában és Líbiában is sok drón lezuttyant, a nagyobb, drágább, komplexebb fajtából valók is, hullott ott panziron kívül azért más is.
   
  fip7 and ogretankHU like this.
 17. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Öreg és feledékeny vagyok. 2 mondatodba került volna helyreigazitani,hol volt sikeres a rendszer. :(
   
 18. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  dudisztanban hol mashol!!!
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Dehogy veszel processzorokat vagy AESA technológiát egy haditechnikai eszközhöz...
   
  fishbed, fip7, nyugger and 1 other person like this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Olvass vissza a megfelelő topikban.
   
  aquarell likes this.

Ezen oldal megosztása