1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pancir (SA-22 "Greyhound")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Egyebkent azt azert hozzateszem, hogy regi, mar a szovjet idökben is hasznalt kommunikacio ez. Van egy fegyverunk, ami leszerepel elesben. A kommunikacio ekkor az, hogy nem baj, mert mar itt van az uj M verzio, erre figyeljen mindenki, ez jobb lesz. Azutan az M is leszerepel legközelebb, de sebaj, reszben rossz iranybol sutott a nap, ostobak voltak a kezelöszemelyzet, meg amugy sem problema, mert mar itt az ujabb M2. Es ez igy megy körbe a bonyolultabb szovjet/orosz fegyvereknel (repulögep, legiharcraketa, legvedelmi rendszerek....) mar evtizedek ota sajnos. Sziria, India-Pakisztan nemreg, most is ez megy.
  Erdekes lenne egy olyan konfliktust latni vegre, ahol az oroszoknak nem tanulsagot kell eppen levonni, hanem az aktualisan jonak hitt fegyverzet tenyleg bebizonyul, es nem folyamatosan a nyugati technika mögött fejlödget, stabil ket lepes lemaradassal.
   
  Bleroka likes this.
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Itt egy csúcsszuper Izraeli F-16-ost szedett le egy 1974-ben (!!!) rendszeresített szovjet V-880-as rakéta.
  Akkor most szar az F-16???

  [​IMG]

  Rettenetesen óvodás/topgun-os színvonalú az érvelésed.
   
  fip7, fishbed, Rotten878 and 7 others like this.
 3. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Nem is lenne ez olyan rossz, ha a realitásoknak jobban megfelelő ligában indítanák, csak hát ők pozicionálják magukat az USA egyenrangú ellenpólusának katonailag, csak ebben a viszonylatban bukik ki a különbség.
   
 4. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Azért egyes eseteket kiemelni még nem általános érvényű dolog. Izrael sem veszteségek nélkül vívta a háborúit, de a technikai fölényüket és a végeredményeket ez aligha kérdőjelezi meg.
   
 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Jah, akkor viszont ne egyes komplexum típusokat minősítsetek, hanem az egész hadsereget amelyik megnyerte/elveszítette a háborút.
   
  fip7, fishbed, Rotten878 and 3 others like this.
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Én azért elég differenciáltan minősítettem a Pancirt és nem kétlem, hogy olyan célpontok ellen hatásos lehet amikre eredetileg tervezték, bár a gyakorlatban még ilyenek ellen se mutatott fel eredményt. Azt meg ha kimondjuk, hogy nem mutatott fel eredményt a típus pedig lett volna rá alkalma, hát az egy tény. Egy ilyen tényre Duditól vártam volna érzelmi alapú reakciót, de máshol te már mutattál objektív megközelítést, az pedig a tényeken nem sértődik meg.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ne haragudj, de ez nettó butaság. Én sem magamtól okosodtam ki, de akkor felvázolom neked is...

  Az 'M' jelzés nélküli változatok jellemzően első, kis szériás dolgok. Lásd pl. az Oszát. El kéne olvasni a HTÖ-t és a mellé tett Osza szim kézikönyvet is.

  Sikeres állami próbák után 1971. október 4.-én, a 9K33 OSzA (SA-8A Gecko) rendszeresítésre került, egy cél két rakétával történő megsemmisítésének képességével. Gyártás: ’70-1db, ’71-3db, ’72-15db. 1973-ban az első ezred megalakult, 12 járművel.

  Nos, mi az ami feltűnik? Az, hogy a wikin szereplő IOC alatt volt egy ezred, mindösszesen 12 járművel, 20 helyett.
  Majd a két továbbfejlesztési program összefésülésével lett az AK és végül AKM. Élesben egyik sem szerepelt le, be sem vetették addig őket.

  9K33M2 OSzA-AK (SA-8B Gecko) Az 1974 második felében lefolytatott sikeres állami tesztek után, 1975 februárjában rendszeresítették.

  A dátumokat látva kezd leesni a tantusz?

  A Dvina és Volhovoknál a harctéri tapasztalatok szerint építették be az újabb és újabb funkciókat és érkeztek hozzá az újabb rakéták. És rohadtul nem az volt, amit leírtál. A Kub is így fejlődött fel és lett végül M3.
  Az Sz-300V1 is ezért létezett és van ma már V4.

  Ezért van Sz-300PT, PT-1 (ez már csak volt, múlt idő), PSz, PMU1, PMU2 és PMU3, mert egy lépésben megugrani valamit túl nehéz vagy lehetetlen lenne.

  Fogalmazzunk úgy, hogy láthatólag lövésed sincs a szovjet légvédelem evolúciójáról, csak egy sztereotip dumára futotta...

  Ja, hogy pl. az F-16-ból is azért lett Block 1, 5, 10, 15, 25, 30/32, 40/42, 50/52 és 52+ mert az előző szar volt? Nem. Ezt hívják inkrementális fejlesztésnek te sügér...
   
  ghostrider, fip7, fishbed and 8 others like this.
 8. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Olvastam olyat, hogy az etiópoknak van Kamazos Pancirja. Van ennek alapja?
   
 9. waterloo

  waterloo Member

  A személyeskedést jó lenne elkerülni szerintem, akkor is ha igazad van.
   
  fip7, ogretankHU and vilmoci like this.
 10. boki

  boki Well-Known Member

  Sőt Sz-300PMU1 -e is van.
   
  zsolti likes this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A sügér kár volt a végére, addig viszont jól látod, és még prímábban foglalod össze a lényeget!
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azért az komoly, hogy az etióp légvédelem lehet potensebb mint nem kevés Európai országé, akik NATO tagok is...
   
  fip7, ogretankHU and LMzek 2.0 like this.
 13. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Vagy inkább megint csak egy "illusztrációt" kaptunk tőle, nem először és nem utoljára.
   
  zsolti likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Sajnos az n+1-szer elmagyarázott, leírt és 100%-ban sztereotip benyögésekkel szemben a toleranciám 0. Minden téren. Mindenkinek vannak hiányosságai. Az enyém akkor legyen ez...
   
  zsolti likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Hahaha, hááát igen, eszembe jutott hogy megtrollkodjam ezzel kapcsolatban nekem is, hogy ez most frankó vagy csak illusztráció ;) ?!
   
  ogretankHU likes this.
 16. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Sajat iromanyaid allando fenyzesen tul sorold mar fel a szovjet/orosz legvedelmi rendszerek elesben elert eredmenyeit mondjuk az elmult 40 evben, 1980-2020, nem sajat keleti, hanem nyugati technika ellen. Fejleszthetik inkrementalisan, a dolog mindig elverzik elesben, ez volt a mondanivalom lenyege, csak nem fogtad.
  .
  "Ezt hívják inkrementális fejlesztésnek te sügér..."
  Ezt meg ugy mondjak, hogy egy ostoba öntelt holyag vagy. Es te kezdtel szemelyeskedni, csak a moderalas kedveert jegyzem meg.
   
 17. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Sajàt erőből gurulni csak tud, nem?
  ( Jó, ez rosszindulatú volt, de nem birtam magammal) :)
   
  waterloo and Bleroka like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Semmiféle fényezés nincs benne...
  2. Nem csak az enyém, ezek szerint az előszavát sem olvastad el vagy nem emlékszel rá...
  3. 1980-2020 óta az szovjet-orosz légvédelem kettő helyen méretettet meg:

   1991 Sivatagi Vihar
   1999 Allied Force
  Hadd ne vázoljam már fel az erőviszonyokat és technológiai eltéréseket, mert elfog a röhögés. Ja, és az még az egy célcsatornás rendszerek kora volt.

  Az az eset még megvan, amikor Líbia felett tévedésből valaki a megosztott légi helyzetképre tévedésből egy Sz-300-as osztályt tett fel és mindenki kitakarodott a légtérből emiatt? Mert az ott levő nem túl acélos gépmennyiséggel egy szóló Sz-300 ellen (bármelyik változat) nekimenni fél-öngyilkos vállalkozás?

  Nem túl rég kifejtettem, a nyugati világ nagyon vigyázott arra, hogy légierőjének teljesítményét még véletlenül se olyan erő ellen mérje össze, ami a látványos siker legcsekélyebb jelével vehette volna fel a harcot. Lásd itt.

  https://forum.htka.hu/threads/Összefoglaló-a-légi-harcászatról-és-légvédelmi-eszközökről.387/page-150#post-651637

  Te meg kényelmesen letűzted az 1980 utáni időszakot, amikor a hh alatt minimum kétszer akkora maflást kevertek le a szovjet rendszerek, hogy csak úgy nyekkent a nyugat.
  • 1973, a sokak által mélyen lenézett arabok pofozták le az "mighty IAF"-et (meg a sajátot is, azért ezt se halgassuk el...)
  • 1972 a Lin II alatt kb. max. egy tucatnyi célcsatornának mentek neki és akkora veszteséget szenvedtek a B-52-esek 100-200 taktikai gép támogatása, EW és chaff felhők mellett, hogy volt, hogy lefújták az aznapi 2. hullámot.

  Ez a mutasd az eredményeit duma kicsit vicces. Mutasd az F-22 eredményeit. Ja, hogy nem tudja, mert nincs rá esélye sem? Szerencsére...
  A te logikád szerint, akkor az F-22 szar és elvérzik.

  Szóval maradjunk annyiban, hogy ha az AF alatt lett volna ott 2-3 osztály Sz-300PUM1 és Tor-M1, akkor is lehet, hogy az AF célbaér, csak 3-szor több bevetett gép és úgy 10-20+ elvesztett gép után. A szovjet-orosz légvédelem igenis működött sőt, erőn felül is teljesített. Hanoiban olyan környezetben is helytállt, amire rohadtul nem tervezték és nem kellett számítani honi légvédelmi szerepben. Ott nem kísérte volna a B-52-eseket senki és semmi.

  200+ vadászgépet lőttek le vele úgy, hogy nem is arra tervezték.
   
  fip7, fishbed, zsolti and 8 others like this.
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Hogy hozzátok nem jutnak el a világban történő hírek -itt most a haditechnikával kapcsolatosra gondolok- az a ti problémátok. Tanulni, olvasni, tanulni, olvasni sokat. ;)
  Egyébként az Sz-300 topikban a részletek.
   
  aquarell, ogretankHU and zsolti like this.
 20. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  És milyen jól döntöttek. Nem mentek neki egy olyan döntően új tényezőnek, amire nem készültek rá. Nem voltak rá kijelölve a támadócsoportok, arra hangolva az EW gépek, stb... minden felelős parancsonok egy ilyen döntő változás esetén ezt tette volna.
  Nem a gépmennyiséggel lett volna fél-öngyilkosság neki menni, hanem a rendelkezésre álló tervekkel, fegyver-mixel, formációkkal, behangol EW cuccokkal, stb...

  Ez igen hízelgő és elismerő a tisztikar és úgy a teljes hadvezetés felé.
  Szóval biztosra mennek, a saját erők védelmére koncentrálnak. Szerintem ez kitüntetésesőt ér, oktatni kell (gondolom teszik is). A háború nem lovagi torna - hogy a film meg játékipar valamiféle férfias pöcsméregetés ködös történetét próbálja erre ráhúzni, az meg egy másik dolog.
  A dolog másik oldala pedig, hogy nincs miért keményen harcolni, veszteségeket bevállalva. Az átlag katona pont nagyon jól tudja, hogy miért megy ma a háború - semmi lényeges, pénz meg pozíció a világtérképen. De ha mondjuk az USAF egy keleti part elleni támadás elhárításrara indulna (elméletben) - na ott aztán rohadtul leszarnák ha a Halálcsillag is jön - mert ott a hazájuk lenne a tét, teljesen más dimenzió. Ezek a mai "játékháborúk" teljesen rossz képet festenek le a modern haderőkről - sokszor lényegében rendőrként kell megítélni őket.


  Az USAF nekem úgy tűnik ma nem nézi le egyetlen ellenfelét sem - a világon ők költik a legtöbbet arra, hogy megismerjék és kitanulják őket. Red Flag, MiG meg Szuhoj gépek üzemeltetése a sivatagban, S300-asok beszerzése, a rengeteg élethű sugárzó a hadgyakorlatokon, stb... aki kicsit profibb katona, az nagyon jól tudja, hogy egy olyan hatalom fejlesztette ezeket, ami belerokkant abba, hogy létrehozza mindezt, erről szólt az egész létezése. Az elbizakodottság pedig halált jelent (más kérdés a felsőbb politikailag már összefonódott körökben attól még ugyanúgy el vannak szállva, de a taktikai szinten eléggé a földön járnak).

  (Az, hogy a "sajtó" meg mi ökörséget hord össze az meg egy másik dolog - ez igazából már elkanyarodás is lenne a témától, de megérne egy misét, hogy a fellelhető - net, nyomtatott, stb források - egyre döntőbb többsége ma már nem tájékoztató, hanem tisztán propagandaanyag, minden oldalról). Kár lenne keverni a katonák egészséges bizalmát a saját fegyvereikben a hülye like vadász propaganda szarokkal (ahol ki-ki a hitvallásának megfelelő hangnemű tartalmat hallgathat).
   
  fishbed, aquarell, ogretankHU and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása