[Kantin] Nyelvtan Nándor csalafintaságai (helyesírás)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 719
5 767
113
Bizonyára mindannyian emlékeztek még a jó öreg Nátzira az 5/b-böl, ahogy tudálékosan igazgatja karcsiszemüvegét a stréber fején; ahogy kiesik a padból, hogy felmondhassa a teljes hasonulás szabályait feleltetésnél, vagy ahogy mindig fájdalmasan felszisszent, amikor a Hegedűs Izabella suksükölt egyet (szegény Iza, ezt hozta otthonról). A szobája falán is a Grétsy tanár úr posztere volt kiragasztva, fogadom.

No, a múltkor összfutottam a Nátzival a Rivoli-n, ´hogyaszongya ´:

- Te, Olivér, olvasom a HTKA fórumot, hogy ott milyen csúfságokat követnek el szép anyanyelvünk ellen egyesek!
Teljesen maga alatt volt.
- Nem lenne kedved ahhoz, hogy helyrerázzunk együtt ott néhány félreértést? Rád mindig hallgattak a népek, engem meg csak utáltak.

Nem értette szegény Nátzi akkor se’ - meg most se’ -, hogy van más módja is az ismeretek átadásának, mint az arrogáns okoskodás.

- Hát jó - mondom neki -, próbáljuk meg, nyitok rá egy topikot.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 719
5 767
113
Itt egy hosszabb elemzés, hogy mit kezdene a haderőfejlesztéssel a Mi Hazánk Mozgalom, ha beleszólhatnának.
Papp Tamás és Babos László a szervezet Honvédelmi Kabinetjének tagjai írták.
Mutatja a Nátzi, hogy a linkelt értekezésben szúrja a szemét a helytelenül használt ‘egyenlőre’ szó.

Előfordul ez itt is olykor a hozzászólások között.
Pedig van ám erre egy nagyon egyszerű (torta)recept, a következő párbeszéd híven illusztrálja:

  • Milyen szeletekre vágjam fel ezt a szép Esterházy-tortát?
  • EgyeNlő(k)re!
Így: n-nel, egyenlő darabokra. Igazságosan, nem testvériesen.

Ha azt akarjuk kifejezni, hogy pillanatnyilag, ideiglenesen, első körben (de nem feltétlenül véglegesen), akkor viszont az egyelőre határozószót alkalmazzuk (n nélkül).

Vesd össze: “egy előre, egy hátra”.

Nándi tippje:
Az egyenlőre szót nagyon ritkán (leginkább soha) használjuk. Ha bizonytalan vagy, írd mindig n nélkül, abból baj nem lehet. Előre “egyelőre”!
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 719
5 767
113
Valaki magyarazza mar el neki az alt. isk. harmadik osztályában tanított helyesírási szabályt, miszerint tatai, budapesti, iraki, amerikai stb - avagy svéd, finn svájci és így tovább.

A Nátzi szerint a fenti egy fontos meglátás. Érdemes észben tartani ugyanis, hogy a magyarban csak a tulajdonneveket írjuk nagybetűvel (ellentétben a német testvéreinkkel, akik meg minden főnevet). A népek nevei pedig jellemzően melléknevek - vagy ritkábban - köznevek (pl: “magyarok”), így aztán helyesen ezeket mind-mind kisbetűvel írjuk.

A Nándi véleménye, hogy nagy eséllyel ez egyfajta anglicizmus lehet, a ködös Albionban a népneveket mind nagybetűvel írják.

De az is lehet, hogy a “tisztelet” jele, mint ahogyan néhányan a személyes névmásokat is nagybetűvel írják.

Stilisztikai szempontból a Nátzi szerint ez utóbbi inkább modoros. Ha az illető - önönmagára utalva - még az én helyett is Én-t ír, akkor meg már simán csak röhejes.


Tehát az én-te-ő-mi-ti-ők is kisbetű.

(+1: a hónapok nevei is kisbetű).

A Nándi tippje:
A szabály egyszerű; ami nem tulajdonnév, az kisbetű. Nem kell túlbonyolítani.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 719
5 767
113
OFF

Elnézést, de már nehezen bírom, pedig nem vagyok nyelvtan náci.
Felhívnám mindenki figyelmét 2 széleskörűen művelt nyelvtani hibára, az egyik itt is szerepel.
Ez a 2 hiba állandóan visszatér az egész fórumon és mindenhol máshol is.

HELYSÉG - település, ahol épületek állnak csoportosan
HELYISÉG - épületen belüli tartózkodási terek, szoba, iroda, fürdő stb.

a másik konzekvensen elkövetett hiba:
EGYELŐRE - példa: "egyelőre nem hoztak döntést a kérdésben"
EGYENLŐRE - példa: "a focicsapat erős hajrával egyenlőre mentette a helyzetet"

Még egyszer elnézést, de úgy gondolom a helyes írás - főleg az ilyen értelmezési - fontos kellene legyen, főleg a mai sekélyes és pongyola világban.

Nándi barátom egyetértőleg bólogat.

Tehát még egyszer, ahogy @laca is írja:

HELYSÉG - település, ahol épületek állnak csoportosan
HELYISÉG - épületen belüli tartózkodási terek, szoba, iroda, fürdő stb.

Az egyelőrét meg már tárgyaltuk ehelyt.

Köszönjük a figyelmet!
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
777
1 974
93
Házi feladat :)
242825263_1348597782265399_3364436393698227427_n.jpg