1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Patria AMV, KTO Rosomak, SKOV Svarun

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  A Patria a cég neve.
  https://www.patriagroup.com/products

  Ennek az egy terméke a patria armored modular vehicle járműcsalád.
  Patria AMV is a key product family of state-of-the-art vehicles developed and manufactured by Patria

  A másik a patria 6x6, apc család. Meg még egypár más dolog.
   
 2. megazez

  megazez Well-Known Member

  Figy, az amv-t úgy képzeld el mint a boxernek a levehető modulját. Leveszed az apc modult és rárakod a 155mm-es modult, ettől még boxer marad, pont úgy ahogy a patria amv is amv marad ha csak 1 db 50-es géppuska vagy egy némo torony van rajta... Ennél érthetőbben nem tudjuk szerintem neked elmondani.
   
  krisss and Chima3ra like this.
 3. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Jézusom és még mindig nem fogod fel... A Patria a gyártó,az AMV a neve( ami csak annyit jelent hogy moduláris páncélozott jármű,tehát lehet belőle APC,IFV,aknavető stb...). Olyan harcjármű kategória,hogy AMV nem létezik! Ilyen a világon nincs,hogy valakinek ennyire nehéz legyen a felfogása...
   
  svajcibeka, alfa74, Ocses and 3 others like this.
 4. Realista

  Realista Member

  Hát ezt pont ti értelmezitek így!!!
  Erről megy nagyban a vita itt hogy keveritek a szezont a fazonnal... Édes istenem.....
  Be linkelt valaki ide egy APC-t én meg le hordtam mindennek.. Ezen megy itt a szájrágás,hogy sokan IFV meg APC fotókat posztolnak. Meg számonkéri rajtam a "pöcshuszár " hogy mennyi " parasztot " akarok belepréselni egy AMV-be... Az is keveri a szerepeket itt... Komolyan mondom hogy szánalmas egy brigád..
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Feljebb ajánlom figyelmedbe a gyártó weboldalát.

  De gondolom ők sem ismerik sem a saját nevüket sem a termékeiket.
   
  svajcibeka, dudi and Chima3ra like this.
 6. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Gaudi, Chima3ra and pöcshuszár like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem is ő volt.
   
  svajcibeka, Gaudi, krisss and 2 others like this.
 8. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Én már őszintén reménykedem,hogy csak egy troll vagy mert ha nem,akkor elég komoly gondok vannak nálad...
   
 9. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  perszehogynem. te voltál. :D

  csak keverem itt a szezont a fazonnal.
   
 10. Tegin

  Tegin Well-Known Member

  Na akkor jöjjön az a rész, amikor megmagyarázza, hogy jobban tudja mint a gyártó. ;)

  https://www.patriagroup.com/products/armoured-wheeled-vehicles/patria-amvxp

  Variants
  Patria AMV XP 8x8 has been developed to provide optimal modularity of components and to be adaptable for a wide range of versions without changing basic vehicle systems.

  Patria AMVXP is available in three different models:

  1. Basic model provides the platform for following variants: armoured personnel carrier (APC), infantry fighting v-hicle (IFV), command vehicle, ambulance, reconnaissance vehicle, anti-tank guided missile vehicle (ATGM), armoured repair and recovery vehicle (ARRV), and finally, the 120 mm Patria Nemo mortar system.
  2. High Roof Model provides extra space at the rear of the vehicle (34 cm higher than the basic model), which is ideal if the vehicle is used as a command, C4I, ambulance or workshop vehicle.
  3. Heavy Weapon Platform has been optimised to carry large-calibre weapon systems such as the 120 mm AMOS mortar system or the 105/120 mm mobile cannons (MGS).
  Ha igényli, valaki rakja be lefordítva. Telefonról macerás. :)
   
  krisss and Chima3ra like this.
 11. Realista

  Realista Member

  Már bocs,de ezt én fordítva látom. Össze vissza hordtok itt mindent. Be is fejeztem ezennel... A szerkesztőknek meg annyit ajánlanék hogy töröljék ezt az AMV topikot,mert itt a sok " okos " hozzászóló szerint ilyen nincs is.... :)
   
  Irsai Olivér likes this.
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  A gyártó oldalához mit szólsz, te okos hozzászóló.
   
  Centurio, Chima3ra and fedett_mókus like this.
 13. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  miért zavarod meg tényekkel és alátámasztott infóval???
   
  Pocok75, svajcibeka, Centurio and 2 others like this.
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ha megfigyeled a konkrét technikai információt tartalmazó hozzászólásokat ügyesen figyelmen kívül hagyja.
   
 15. arcas

  arcas Well-Known Member

  ...megint oldalak telnek meg - a semmivel...
   
  svajcibeka, alfa74, Centurio and 4 others like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  De legalább jól szórakozunk közben.
   
 17. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Ezt én is sajnálom,de arra szerintem senki nem volt itt felkészülve,hogy valakinek az agykapacitását túlterhelje az az egyszerű tény,hogy a topic névadó Patria AMV az (micsoda meglepetés) konkrétan a jármű neve. :rolleyes: És erre rámenjen 5 oldal...o_O
   
 18. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nekem az egyetlen bajom vele hogy elfogyott a popcornom :D
   
  Chima3ra likes this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Te földalatti módosult szár!
  Akkor kezdjük az elején. Megpróbálom én is, de nem gondoltam, hogy senki nem tudja teljesíteni az "elmagyarázza neki valaki?" kérésemet.
  Tehát az a szájbarakott Pátria nevű finn felmenőkkel rendelkező cég, összehozott egy a gyalogság szállítására alkalmas platformot. Ezt elnevezte AMV-nek, mivel úgy építették meg, hogy több moduláris funkciót is kaphasson. A fő feladata, hogy lövészeket szállítson. Azért fejlesztettek ki hozzá többféle verziót, hogy ne jelentsen logisztikai rémálmot egy zászlóalj, egy ezred, vagy egy dandár karbantartóinak a különféle alkatrészek csapatok után hurcolászása.
  Ebből csupán az egyik ilyen verzió a NEMO toronnyal szerelt önjáró automata aknavető, ami igen hasznos jószág, de csak arra, hogy kiváltsa a gépesített lövészzászlóaljak/ezredek netalán dandárok tüzérségi tűztámogatását végző 120mm-es aknavetőit. Ha arra gondolsz, hogy majd jól, páncéltörő aknagránátokat fognak neked gyártani hozzá akkor sajnos el kell hogy keserítselek. Nincs ilyen. Ha lenne is ilyen értelmetlen lenne, ugyanis a nyomorult Patriának fel sem merült, hogy általános tűztámogatót csináljon belőle.
  És tudod miért? Hát azért, mert van nekik egy ilyen is:
  [​IMG]

  És hogy tudd, hogy miért kérdeztem meg tőled, hogy mégis hova ülnek a "parasztok", az azért volt, mert mind a sima tűztámogatónak, mind a NEMO tornyos verziónak a küzdőterét teljesen kitölti a torony bölcső, valamint a tartalék, bemálházott lőszer.
  Tehát nincsen hely benne a lövész rajnak. Van benne 1 v. 2 töltő, meg egy tüzér, aki az irányzást végzi, és slussz.
  Attól, hogy a NEMO csövét le lehet hajtani közel vízszintesre, még nem jelenti azt, hogy majd páncélelhárításra lesz alkalmas.
  A PZH-ét is le lehet hajtani, ráadásul az 155mm-es gránátokat köpköd, mégsem fognak belőle első vonalas páncélvadászt csinálni.
  A NEMO-nak ez a funkciója kizárólag végszükség esetén használatos, ha esetleg az ellenség olyan közel ér, hogy csak direkt irányzással tudna rájuk tüzelni.

  És igen, a hajóra is feltették általános fegyvernek, de elsősorban azért, mert a vizen az ilyen kis méretű part menti hajókat arra fejlesztették, hogy a páncélozattlan ellenséges hajókat (gyorsjáratú kalóz bárkákat), vagy már a partra tett gyalogságot meglövöldözzék.

  A bolgárok nem azért vettek 30mm-es gépágyúval AMV-t, mert nem telik jobbra, vagy mert nincsen olyan képzelőerejük, mint NEKED, hanem mert valamivel szeretnék védetten szállítani a gyalogságot.
  Igen, megtehetnék, hogy vesznek NEMO tornyos verziót, is, csakhogy a NEMO tornyot nem nagyon bírja (akarja) senki sem kifizetni, olyan rohadt olcsóra sikerült.
  Ezért ilyen esetekben fogják és szépen berakják a talpas, hagyományos aknavető csövet, meg a hozzátartozó gránátokat az APC-be, majd kiszálva tüzelőállást foglalva megkezdik a tüzelést.
  És nem, ha felteszel egy NEMO tornyot attól az már többé nem gyalogsági jármű, hanem egy Patria AMV alapú tüzérségi jármű.

  És, csak hogy tudd, a lengyelek is csináltak önjáró aknavetős tornyot. Elnevezték a járművet RAK-nak.
  Íme:
  [​IMG]

  Továbbá a külföldi szaksajtó és a gyártók is előszeretettel hívják a 30mm-es ágyúval rendelkező kerekes ÉS láncos járműveket is IFV-nek.
  Itt a fórumon megoszlanak a vélemények, hogy ez itthon helyes kifejezés-e, de szerintem nem ártana, mivel elég nehéz IFV-nek hívni a .50-es távirányított tornyot viselő LYNX-et, mint ahogy problémát jelentene mondjuk egy Lance toronnyal szerelt Boxert is APC-nek nevezni. De azt hiszem, ez sokkal kisebb probléma amellett, hogy mekkora komoly katyvasz van a fejedben. Esetleg még az lehet, hogy csak nehezen fejezed ki magad. Ez esetben tabula rasa. Kezdjük előlről az ismerkedést.
  :)
  Hello Pöcshuszár vagyok.
  Akkor tulajdonképpen mi a f@szt is akarsz kezdeni a NEMO tornyos AMV-vel? Mert a gyalogságot nem tudod szállítani benne....:mad:
  Mert ugye ez a fő feladat. Vagy azt is felvetetted, hogy rendeljünk hozzá még APC-t, csak a gyalogság részére? Nade ott vannak azok a kiválló AMV-k kár lenne elkótyavetyélni őket. Tegyünk azokra is NEMO tornyot!!! :):cool:....
  ...majd vegyünk még egy kis APC a gyalogságnak....DE lehetne AZOKRA is NEMO tornyot tenni! :D
   
  Ocses, alfa74, Gaudi and 3 others like this.
 20. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Na sz ember alszik egyet éjszakás műszak után/elött és mire kel? :D:D:D

  Egy @Realista nevü trollal vitatkoztak aki az első megszólalásában megjegyezte @krisss szerinte nem is volt katona. :D:D:D

  Sok sikert srácok;)
   

Ezen oldal megosztása