1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Programajánló

Diskurzus a(z) 'Repülőnapok, haditechnikával kapcsolatos rendezvén' témában - Terminator által indítva @ 2014. január 12..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>Ludovika Szabadegyetem 2014</b>

  2014. november 4. kedd 18:00–20:00

  Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  Ludovika tér 2., Budapest, Hungary, 1083

  <b>A programsorozat következő előadója: Für Gáspár
  Témája: Korszerű hadviselés és térinformatika</b>
  Helyszín: Ludovika Campus Főépület II. előadó

  [​IMG]

  Az NKE hagyományteremtő céllal indította útjára a lakosság számára is nyitott rendezvénysorozatot, amellyel a hallgatók mellett a szélesebb közönségnek is áttekintést szeretne adni az egyetemen folyó kutatásokról és a tudományos életről, közérthető módon mutatva be az egyes szakterületeket. A Ludovika Szabadegyetemen az intézmény hallgatói, oktatói, kutatói személyesen is találkozhatnak és közvetlenül is megoszthatják legújabb kutatási eredményeiket.

  <b>Az előadásokon való részvétel regisztrációhoz kötött, mely a következő linken érhető el:
  http://regisztracio.uni-nke.hu/szabadegyetem/?modul=registration </b>

  A programsorozat következő előadója: Für Gáspár
  Témája: Korszerű hadviselés és térinformatika
  Időpont: 2014. november 4. 18:00
  Helyszín: Ludovika Campus Főépület II. előadó

  "Az előadás során bemutatásra kerülnek a korszerű hadviselésben a paradigmaváltást kiváltó okok. A hadviselés generációs elméletiből bemutatom a legmarkánsabb amerikai és orosz elméleteket. Bemutatom, a katonai műveletek színereinek bővülését, kísérletet teszek az egyidejű ötdimenziós koncentrált csapások elméletének bemutatására.

  Bemutatom miért fontos a katonák számára a földrajzi tér/terep ismerete, a terep hogyan függ össze a harctéri körülményekkel. Milyen forrásokból származhatnak a terepről szóló információk, melyek a katonák számára fontos terepelemek, melyek a terepértékelés általános katonai és harcászati szempontjai. A térinformatika kialakulásának bemutatása. A térinformatika fogalma, alkotóelemei. A földrajzi információs rendszerek alapkérdései, a GIS projektek építésének nyolc alapkérdése. A valós világ modellezésének korszerű eszközei. Korszerű adatgyűjtő/szolgáltató eszközök. A korszerű hadviselés egy lehetséges hadszíntéri térképészeti támogató rendszerének bemutatása. Térinformatikai eszközökkel, módszerekkel készített terepelemzési termékek bemutatása."

  Forrás: https://www.facebook.com/events/302976163238673/?unit_ref=suggested_events&source=1
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Most látom hogy a regisztrációnál már minden előadásra minden hely elfogyott. Pedig érdekes előadások voltak/lesznek:

  október 14. Hatalmi átrendeződés a világban? Milyen lesz az új világrend? - Dr. Tálas Péter
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult

  október 21. Áldás vagy átok? Devizahitelezés Magyarországon - Prof. Dr. Lentner Csaba
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  október 28. Börtönök a világban és itthon - Prof. Dr. Ruzsonyi Péter
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  november 4. Korszerű hadviselés és térinformatika - Dr. Für Gáspár
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  november 11. Államépítés – A békefenntartás gyakorlati tapasztalatai - Dr. Boldizsár Gábor
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  november 18. Merre tart az Unió? - Dr. Marján Attila
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  november 25. Forrásponton az iszlám világ - Dr. N. Rózsa Erzsébet
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  december 2. Autonómiai törekvések Skóciától Erdélyig - Dr. Vizi Balázs
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult


  december 9. A poligráfos vizsgálat - hitek és tévhitek - Dr. Budaházi Árpád
  A regisztráció erre az előadásra további férőhelyek hiányában lezárult
   
 3. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Ezekről az előadásokról nincs semilyen összefoglaló?
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  III. Országos Márton napi makett kiállítás és vásár

  2014. november 8-9.
  Békásmegyer Közösségi Ház
  1038 Budapest, III. kerület, Csobánka tér 5.

  A makettek mellett most is lesznek előadások:

  2014.11.08. 14:00: Szabó Zoltán Róbert "Topi" beszél a MiG-29 típusról, a pilótaéletről, a bemutatórepülésekről.


  2014.11.08. 16:00 : a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról Kovács Krisztián és Kaliba Ferenc tart előadást a katonai szállítóhelikopterek katasztrófavédelmi alkalmazásairól. Árvizek, tűz, hó, vörösiszap, stb., és a hozzá kapcsolódó kiképzési területekről.


  2014.11.09-én, vasárnap délelőtt 11-kor MALÉV-es találkozó, kötetlen beszélgetéssel " Az utolsó Kék orrú" címmel. Várható vendégek: Leposa Attila, Kovács Lajos, Sallai István és Szentgyörgyi Dezső.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>PROGRAMVÁLTOZÁS</b>

  "III. Országos Márton napi makett kiállítás és vásár

  Előadások:

  <b>2014.11.08. szombat</b>

  12:30 „Az utolsó kék orrú” , emlékezés nemzeti légitársaságunkra

  Kötetlen beszélgetésben kérdezhetjük Kovács Lajost, Leposa Attilát és Sallai Istvánt, a MALÉV egykori pilótái és főmunkatársait.

  14:00 SZABÓ „TOPI” ZOLTÁN a Magyar Légierő nyugalmazott őrnagya tart előadást.

  16:00 A katonai szállítóhelikopterek katasztrófavédelmi alkalmazásairól tart előadást az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Szállítóhelikopter Zászlóaljának Rajparancsnoka, Kovács Krisztián őrnagy és társa, Kaliba Ferenc zászlós.

  <b>2013.11.09. vasárnap</b>

  11:00 MAGÓ KÁROLY zászlós, a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa, roncskutató előadást tart a Magyar Királyi Honvéd Légierőben használt repülő festékekről."
   
 6. ambasa

  ambasa Member

  Na akkor egy kis tapasztalati jelentés:

  Mindkét előadást meghallgattam, és tervezem, hogy a decemberire is elmegyek.

  Az első előadástól nem voltam elragadtatva, annak ellenére, hogy az előadó a Zrínyin tanít , de a Műszaki Egyetemen is előadó.

  Az előadáson felvázolta a helikopterek fejlődését és harci alkalmazásának fejlődését. Ez után rátért arra, hogy szerinte, mitől harci helikopter egy harci helikopter, majd beszélt a szerinte lehetséges jövőről és végül kimondta a megállapítást, " A felfegyverzett helikopter nem egyenlő a harci helikopterrel".

  Maga az előadás számomra eléggé csalódás keltő volt. A prezentációja nem tetszett, egyszerűen gagyinak tartottam. én megszoktam egy szintet a HD-n ez annak a nyomába sem ért, bár voltak benn ott nem használatos, de ötletes vonások és ez a videóbejátszások voltak. Viszont ezek túl sok időt vettek el, attól, hogy érdemi információkat közöljön, ehelyett háromszor is részleteket láthattunk a "A katonák voltunk" című filmből, mint a helikopteres hadviselés bemutatása alkalmas valamiből. Számos olyan "tényt" közölt, ami szerintem erősen megkérdőjelezhető, hova tovább hülyeség. Pl olyanokat, hogy szerinte az új típusú tolólégcsavaros, nagy sebességű helikopterek jövőre már gyártásba lesznek és rendszeresítésre kerülnek. Hosszan beszélt a helikopterek túlélő képességének lehetséges módozatairól, itt mondott számomra is újdonságot. Pl a repülési magasság és a túlélő képesség összefüggése, a különböző energia elnyelő szerkezeti elemek kialakítása, de egyáltalán nem beszélt a farokvezérlés védelmének fontosságáról.

  Az előadást fórum rész követte. Mentségére legyen mondva az előadónak, hogy a téma kifejtésre csak korlátozott idő állt rendelkezésére, és jórészt laikusoknak szólt a mondandója. Az előadás előtt egy kis közjáték is lezajlott, nagyon kedvesen megkértek, hogy menjünk le tömegnek egy rendezvény megnyitására, ezért csúsztunk fél órát.

  A második előadás már sokkal összefogottabb és tartalmasabb volt, noha itt voltak olyan megállapítások, amelyek szerintem megkérdőjelezhetőek. Az előadás témája nem maga a légideszant csapatok, hanem azok gépesítése volt, hogy azok a deszantolás után is megőrizhessék mozgékonyságukat. Ennek fejlődéséről és technikai eszközeiről volt szó. Szó volt a a deszantok kirakási módjának változatairól, és a közelmúlt hadműveleteinek ilyen szemszögből való elemzéséről. Történetesen, hogy egy-egy deszanthadműveletben mennyi, főleg páncélozott járművet raktak ki a deszanttal együtt. Sajnos itt szóba kerültek olyan dolgok, tényként beállítva amelyek ma már leginkább a múlté, pl. a Szöcske KJT, vagy a Kaszpi-tengeri Szörnyek alkalmazása. De hangzottak el olyan érdekességek, mint egy 1952-es magyar hadgyakorlat, amelyen 22 gépből 500 ejtőernyős ugrott, vagy, hogy az Bundeswehr 25 légideszant dandárjának Fallschirmpanzerabwehrbataillon 283-jának parancsnoki tisztjét Günther Guderian töltötte be akinek az apja Heinz-Günteher Guderian páncélostábornok, a nagyapja pedig Heinz Guderian a Wehrmacht páncélos csapatainak megalkotója.

  Ez az előadást se tudott elmúlni némi közjáték nélkül, ugyanis a ház a rendezvényt előre hozta egy héttel, amit akkor az előadók meg is tartottak, mintegy kéttucatnyi hallgatónak, de erről nem tudott mindenki és ezért a lemaradóknak, mint pl. nekem újra megtartották. Most is volt egy kis malőr, kicsit várni kellett egy teremre, és ott nem volt kivetítő, így a laptop monitorján kellett végignézni a prezentációt, de ez szerintem cseppet sem zavart azt a 8-10 embert aki ott volt. Minden esetre ezért a gesztusért elismerés és köszönet illeti a két előadót.

  Hát hirtelen ennyi, alkalom adtán a harmadikról is beszámolok, ha sikerül eljutnom oda.

  TG
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Missziós történetek

  2014. november 27. 17:00

  <b>Magyar katona-egészségügyi csoport az I. Öbölháborúban</b>

  Előadó: Dr. Gyarmathy László nyá. orvos ezredes, MH EK Felülvizsgáló Intézet, Osztályvezető Főorvos

  http://www.bphkk.hu/program/100398
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem

  2014. december 11. 17:00

  <b>Katonai repülőgépek összehasonlítása mérnöki szemmel</b>

  Előadó: Kavas László mk. alezredes
  A Magyar Hadtudományi Társasággal (MHTT) közös szervezésben

  http://www.bphkk.hu/program/100417
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  <b>Drága Elza!</b>
  színes, magyar háborús filmdráma
  96 perc, (2014)


  http://www.port.hu/pls/me/media.print_media_popup?i_area_id=6&i_object_id=157077&i_topic_id=&i_is_picture=1&i_is_video=1&i_org_id=&i_media_id=678384


  Ezekben a mozikban vetítik most:

  http://www.port.hu/draga_elza!/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=157077&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=0
   
 10. ambasa

  ambasa Member

  Na, amint ígértem, ott voltam, és nem igazán tudom, hogy mi is volt az előadó célja. Egy kicsit idejét múltnak találtam, olyan dologról beszélt, és olyan gépeket hasonlított össze, ami 10 évvel ezelőtt volt érdekes F-16A block 20, F-16C, F-18C, Gripen Mirage 2000 és MiG-29SE, és sajnos az, az érzésem, hogy az akkori adatokkal is számolt (és némelyik szerintem akár vitatható is volt). Kicsit olyan érzésem is volt, hogy előadta doktoriját dióhéjban. Ha azonban nem a puszta adatokat nézem, akkor végül is látható volt, hogy egy ilyen kérdést hányféle szemszögből lehet, kell vizsgálni. Persze ezen szempontok súlyozása, már az előadón múlott. Az előadó védelmében azért el kell mondani, a rendelkezésére álló időkeret igen korlátozott volt.

  TG
   
 11. ambasa

  ambasa Member

  Mindenki hadtudománya előadás 2015. évi tavaszi idény programja az alábbi:

  Január 8: Solymos András ny. mk. alezredes: Az I. világháború haditengerészeti hadviselése

  Február 12: Meglécz Miklós ny. ezredes: A vegyifegyverek leszerelésének kérdése

  Március 12: Kis-Benedek József ny. ezredes: Az al-Kaida és a globális dzsihád új tendenciái

  Április 9: Kecskeméthy Klára ezredes: A NATO átalakuló partnerkapcsolatai

  Május 14: Hegedűs Henrik ny. alezredes: Az MH humánerőforrás-gazdálkodása a rendszerváltástól napjainkig

  TG
   
 12. ms07

  ms07 Well-Known Member

 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A Magyar Nemzeti Múzeumban a <b>Nézőpontok</b> és <b>A front felett</b> című időszaki fotókiállítás 2014. december 19-én és 2015. február 15. között látogatható.

  http://www.programturizmus.hu/ajanlat-fotokiallitas.html
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem</b>
  Az I. világháború haditengerészeti hadviselése

  Előadó: Solymos András ny. alezredes, PhD
  Helyszín: Gobelin terem
  Időpont: 2015-01-08 17:00

  http://www.bphkk.hu/program/100427
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>Missziós történetek </b>
  Irak és az Iszlám Állam - harc a túlélésért

  Előadó: Dr. Isaszegi János nyá. vezérőrnagy PhD
  Helyszín: Gobelin terem
  Időpont: 2015. január 29. 17:00

  http://www.bphkk.hu/program/100428
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>„A helység- és épületharc jellemzői Budapest 1944-1945. évi ostromában, az újabb források tükrében”</b>

  Időpont: 2015. január 31. (szombat) 13.30 óra
  Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem
  1139 Budapest, Teve u. 3-5.

  Budapest Főváros Levéltára 2015. január 31-én (szombat) otthont ad a Hadtörténelmi Délutánok soron következő, Budapest ostromával foglalkozó előadásának.

  A Hadtörténelmi Délutánok a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai-népszerűsítő előadás-sorozata, amely 2003 óta nyújt lehetőséget a hadtörténelem iránt érdeklődők számára az újabb kutatási eredmények megismeréséhez.

  Az előadás címe: „A helység- és épületharc jellemzői Budapest 1944-1945. évi ostromában, az újabb források tükrében”

  Előadó: dr. Számvéber Norbert, HM HIM Hadtörténelmi Levéltár, levéltárvezető

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk közös rendezvényünkön.

  http://bfl.archivportal.hu/id-2165-hadtortenelmi_delutanok_eloadas_budapest.html
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  MISSZIÓS TÖRTÉNETEK ELŐADÁS-SOROZAT:

  Ukrajna, Oroszország és „mások” háborúja, egy évvel a Majdan-téri események után.

  2015. február 26. 17:00

  http://www.bphkk.hu/program/100458
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  2015 június 5-6-7. között kerül megrendezésre a 2. Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál.

  "Kedves Hadi hagyományőrzők, Szervezetek, Gyűjtők!

  2015-ben egyeztetve a többi nagyobb rendezvénnyel június 5-6-7. között kerül megrendezésre 2. alkalommal a Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál. A hadi hagyományőrzés iránti tisztelettel, és barátsággal hívunk és várunk benneteket az új helyszínen a Budapesttől kb. 40 percre lévő Tamás Tanyán. Web oldalunk hamarosan frissül (www.hmfest.hu), addig is bővebb információt és részletes programot találtok a https://www.facebook.com/hmfest.hu közösségi oldalunkon.
  Amennyiben tehetitek segítsétek szervező munkánkat egy kis népszerűsítéssel, ígérjük ez kölcsönös lesz!

  Üdvözlettel: a szervezők"
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A "Mindenki hadtudománya" szabadegyetem következő előadása február 12-én lesz, a szokásos 17 órai kezdettel, a megszokott helyen (Honvéd Kulturális Központ, Gobelin terem).

  Az előadó Dr. Meglécz Miklós ny. ezrede.
  A téma: A vegyifegyverek leszerelésének helyzet, kérdései.


  Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <b>
  Amerikai mesterlövész (American Sniper)</b>

  színes, feliratos, amerikai háborús filmdráma, 134 perc, 2014

  rendező: Clint Eastwood

  "Minden jel szerint az elmúlt évek egyik legizgalmasabb háborús filmjét készíti el a veterán Clint Eastwood."


  http://www.port.hu/amerikai_mesterlovesz_american_sniper/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=157140&i_city_id=3372&i_county_id=1


  https://www.youtube.com/watch?v=er19mKr3o5E<b></b>
   

Ezen oldal megosztása