1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Rába-fejlesztésû PSZH

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. zerge

  zerge New Member

  Vizsgálván a Témaköröket, megakadt a szemem ezen a Rába PSZH "nevezetűn". Én olvasgattam a témában, de semmi kézzelfogható információt nem találtam. Ezek szerint a szerkesztők sokkal jobban tájékozottak nálam :) Mivel gondolom nem a D-944-esről fog szólni, valami információt közzé tudnátok/tudnának tenni? Valami IVECO-RÁBA koprodukcióról lehet morzsákat találni, egyesek szerint a VBM Freccia gyártása települ Győrbe.

  OFF: Rég volt már, mikor közzétettem a gondolataimat az oldalon,az új verzió még szokatlan, de nekem tetszik.
   
 3. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @zerge

  Mi is csak annyit tudunk (legalábbis én biztosan), amennyit Te :) De gondoltuk teret biztosítunk akár csak a találgatásoknak is a témában, ezért előre létrehoztuk neki a topikot.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezeket azért érdemes elolvasni:

  http://www.hotdog.hu/hadilap/szarazfoldi-hadviseles/pszh-2-pancelozott-szallito-harcjarmu

  http://www.szekesfehervar.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2198

   

  [​IMG]

   
   
 5. luperator

  luperator Well-Known Member

  Mondhatni a tervek elkészültek, csak le kell porolni, felhasználni azokat az újításokat, amik azóta megjelentek és készülhet is az első darab?
   
 6. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @Luperator

  Szerintem inkább érdemes elölről kezdeni a tervezést (persze nyilván a korábbi tervekkel szerzett tapasztalatok felhasználásával).

  A Mackensen által linkelt gép erősen BTR-leszármazott, pl. farmotoros, ezt az elrendezést ma már nem nagyon használják.
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A Csepel rége elkészített egy 8X8 típust.

  http://www.csepel-sziget.hu/wordpress/files/teherauto/d588.htm

   

  "
  A PSZH-2 műszaki tervének leírása
  A PSZH-2 kifejlesztésére vonatkozó műszaki terv egy orrmotoros, 4 tengelyes, összkerékhajtású, szólókerekes, független kerék-felfüggesztésű, toronykomplexummal ellátott, úszóképes páncélozott szállító harcjármű kialakítását irányozta elő. A jármű konstrukciós kialakítása az akkor már rendszeresített D-566 típusú katonai rendeltetésű terepjáró tehergépkocsi bázisára épült, vagyis felépítésénél a bázisjármű számos főegysége alkalmazásra került azonos, vagy módosított formában. Ez az elv valósult meg a motor, a hajtóművek, a futóművek, a rugózás, a fékszerkezet és a csörlőmű vonatkozásában.
  A páncéltest olyan önhordó konstrukciójú, teljes egészében hermetizált, úszóképes szerkezet, amelyet differenciált vastagságú (max. 20 mm-es, min. 4 mm-es), különböző szögben döntött páncéllemezek alkotnak. A páncéltest összeállítása hegesztési technológiával készül, és tetőlemezét a szokásos merevítéseken kívül 4 darab, nagy szilárdságú acélcsőből készült oszlop is tartja, amelyek a fenéklemezre támaszkodnak. A kialakított páncéltest védelmet nyújt a 20-30 mm-es gépágyú 500 m-nél távolabbról jövő tüze ellen főirányból (szemből), valamint a kézi lövészfegyverek 100-200 m-nél távolabbi tüze és tüzérségi repeszek ellen minden irányból."
   
 8. luperator

  luperator Well-Known Member

  Gyanítom a kézi lövészfegyverek kategóriájába a 12,7 mm-es nehézgéppuskák már nem tartoznak bele. Az ennek való ellenállás ma alapkövetelmény már? Igen, azt akartam írni, hogy orrmotoros elrendezésű lett volna.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez a védettség ma már  elavultnak tekinthető!
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hát, ha igaz a Feraccias hír, akkor valami ilyesmire lehet számítani:

   

  http://www.military-today.com/apc/vbm_freccia.htm

   
   
 11. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Mackensen linkjei szépen összefoglalják ami eddig történt.

  A jövőt illetően szerintem városi legenda ez a győri harcjármű fejlesztés, gyártás. Az biztos, hogy a honvédelmi vezetés tapogatózott a RÁBA cégnél és szívesen is látnának egy gyártósort, de itt is az a helyzet, mint más katonai fejlesztésnél, nincs pénz. Azt tudomásul kell venni, hogy a honvédelmi költségvetés kb. 20 milliárdos fejlesztési fejezete csak a Gripen lízingre elég (többek közt ezért is kellett bármi áron módosítani a szerződést a svédekkel).

  A RÁBA nem fog belevágni saját szakállára egy fejlesztésbe, nem is lenne hozzá forrása. A licensz gyártás lenne a megoldás szerintem, de az sem megy befektetés nélkül.

  Én legalábbis így látom.

   
   
 12. luperator

  luperator Well-Known Member

  Mackensen

  Milyen Freccia-s hír?

  Nem tudom, ki hogy van vele, de egy hasonlóan felszerelt IFV mellé (aminek a lehetséges változatait is használjuk) a harckocsik szerepét egy gumikerekes páncélvadász venné át, már amennyiben hatékonyan tud operálni másik harckocsival szemben. A karbantartása gyanítom olcsóbb lenne a lánctalp hiánya miatt, ám a lényeg, hogy legyen valami és ne tűnjön el majd a T-72-vel együtt.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Már nem emlékszem pontosan, hol és milyen konteksztusban vetődött fel. De valami olyasmiről volt szó, hogy a RÁBA esetleg megvenné/érdeklődött/mittomén a Feraccia licencét.
   
 14. luperator

  luperator Well-Known Member

  http://htka.hu/kerekasztal/tema/helikotperbeszerzes/#post-39636

  Gugli csak a HTKA-t dobja ki erre a keresésre találatnak, Tankman írta elméletben valahol.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 16. desertfox

  desertfox New Member

  Licencek..... , azért megnézném mit tudnák mi kihozni ( HTKA közösség )  persze mérnöki segítséggel , szerintem lehet nagyot szólna :D  :D  Pár apróbb licencet persze megvennénk :D
   
 17. desertfox

  desertfox New Member

  Az baj az állam nem mer rizikót vállalni , a régi terveket elővennék a fejlesztetett kb a kommentekből meg kb még 10 dolgott hozzáraknánk amit másik járművekről " másolsz " és tudod hogy melyik előnyős rakod rá és Woala itt az új tech :)))

   
   
 18. Unio

  Unio New Member

  Na akkor berakom ide a Freccia-Centauro, és az olasz-magyar üzletről szóló elmélkedéseket:

  http://htka.hu/kerekasztal/tema/helikotperbeszerzes/page/13/#post-44394

  http://htka.hu/kerekasztal/tema/helikotperbeszerzes/page/14/#post-44431

  http://htka.hu/kerekasztal/tema/helikotperbeszerzes/page/14/#post-44439

  és egészen 44503-ig az oldalon.

  Pela, flip és én is fejtegettük/tárgyaltuk ezt a témát (elnézést ha valakit kihagytam). Akkor ezek szerint tankman-tól jöhetett az infó, amivel nincs semmi bajom és nem vonom kérdőre csak ugye ha ő is hallotta valakitől/valakiktől, akkor sajnos nagyon nemáll biztos lábakon a dolog. Lehet, hogy HM érdeklődött az olaszoktól és a rábától ez ügyben, és lehet, hogy meg is lehetne csinálni ezt az egész licenc/gyártás dolgot de! tudjuk jól (vagy érezzük), hogy ennek a Freccia beszerzésnek (nemhogy még a Centauronak) semmi valós alapja nincs, 99%, hogy nem is lesz belőle semmi. Én nem értek egyet azzal, hogy nincs pénz, mert van pénz, csak ahogy az egyik helikopterbeszerzéses hozzászólásomban is írtam minimum 3 helyen folyik el az egész! politikusok, HM felsőbb vezetésének egy része, és a seregen csüngő paraziták. Ne mondom, hogy itt mi most komplett 200-as mennyiségű pszh-kat tudnánk venni, a helikoptereken felül (és még a Centauro-kat nem is számoltam bele), de biztos meglehetne oldani, hogy legyen végre egy normális csapatszállítónk, ne csak a papírvékony nyuszibuszaink legyenek használatban a Pandora felfedezéséig.

  De én még akkor is félnék, hogyha a kormány és a HM bejelentené, hogy rendszeresítik a Frecciát. És, hogy miért? Azért mert vagy nem elegendő mennyiséget rendelnének, hanem vagy 20-at (kitelne tőlük szerintem), vagy például megrendelnék pótpáncélzat nélkül 5,56-os kaliberes főfegyverzettel a toronyban :D. Vagy kerekek nélkül :) Mert egy ilyen egyszerű beszerzésnél se tudnánk normálisan dönteni:(.

  Mik voltak itt régen? Én úgy tudom, hogy felkínáltak nekünk annIveco LMV-ket, Apache-okat, teherautókat, Leo2-esket, és semelyiket se fogadtuk el! Miért? Mert mindig az a szöveg jött, hogy nincs píz. Persze cáfoljatok rá ha tévedek a felkínálásokkal kapcsolatban. Mondjuk talán a leókat jobb is, hogy nem fogadtuk el a drága alkatrészek miatt, de pl az LMV-k elfogadásával élhetünk volna. Szóval HA beszerzünk olasz járműveket (vagy bármilyen más gyártó típusát), és HA azok megfelelő mennyiségben, minőségben, felszereltségben lesznek rendszerben hazánkban, akkor fogom és megeszem a kalapomat, vagyis a sapkámat. :D

   
   
 19. desertfox

  desertfox New Member

  Nem értek egyet amit mondasz, mert ha picit átgondolod te is megérted.
  Sokat tanulmányoztam a háborúkat főleg a 2. világ háborút, de szinte ez összeset modernkorban.
  A Politukusok úgy gondolkoztak , hogy EU,  NATO,  tuti nem lesz háború , majd csak ilyen kis afganisztáni misziocskáink lesznek, erre hová fejlszenek és eddig igazuk van.
  Csak hogy elkezdődött most ez az Óriási fegyverkezési verseny, mindenki készül fegyverkezik , gondolom nem a gólyabálra .
  Ahogy néztem a haditechnikába aki a jól kitudja számolni a háború időpontját a és legvégén fegyverkezik az a nyerő. MIért ??
  Mert neki messzebre lő a fegyvere vagy még sötétbe , pontosabb stb... mert eltelik 2-3 év és jobb.
  Tehát LEO kal azért nem értek egyet mert egy használ leokat vettünk volna  2A4 vagy 2A5 ? de nem legújabb.
  Pl. nak okáért a Gripenjeink C-D, most jött 2006-ban és  NG 2013 -ba pépé verné  szerintem, főleg AESA radar miatt tuti, új hajtómű stb...
  Ha mákunk van és jól csinálják 2014-2015 körül elkezdük vásárolni mint a barom, ha nincs mákunk NEM :D
  Szerintem Hende végre olyan ember aki tudja mit csinál, de 1000 ember  belepofázik nehéz.
   
 20. desertfox

  desertfox New Member

  IVECO LMV Mi fenének a megsemistették a légerőd és nincsen értelmes tankod , sorjába ...... plusz még 1970 fegyverezete van a gyalogságnak akit szállítasz, de legalább ahová eljuttatod addig páncélzatba?  ? ? WTF ? ? ? :D
  - Kell az új AMD ( és már 150 egész jó nak nézz ki )  abból kell min 10.000 és kész
  és akkor ezt folyamatába.....
  Össze vissza vásárolgasznánk juj.....
  Én személyszerint LMV  vásárlást nem is támogatnám , nem egy bonyolult technika , gyártsuk mi licencek és hazai dolgok alapján.
   

Ezen oldal megosztása