1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Rába teherautócsalád

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. szittya88

  szittya88 New Member

 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még is mire jó egy páncélozott teherautó?
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pénzt szállítani a boltból/benzinkútból a bankba.
   
 5. eSeM

  eSeM New Member

  hasonló járművet csak a katariaknál láttam rendszeresítve, de ők is a "belügyi" erőknek vásárolták, és nem a katonaságnak, már máshol is írtam asszem, hogy ez a világot nem fogja megváltani, hasonló kategóriában van a caiman is, de az egy kipróbált darab, és sokkal jobb a felépítése szvsz...persze tudom, örüljünk neki mert hát fejlesztünk és ez fantasztikus dolog megatöbbi
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még is miért örüljünk ennek?Ez egy páncéldoboz egy teherautón azaz egy semmirevaló valami.
   
 7. eSeM

  eSeM New Member

  egyetértek, ironizáltam
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az ilyesmi belügyi alakulatoknak való.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 9. oberon

  oberon New Member

 10. xfotel

  xfotel New Member

  teoretikusan egy btrrel vagy egy toronnyal rendelkező rába delfnszállítóval látogatnátok el egy szomszédos szövetséges ország fővárosába?
   
  borisz likes this.
 11. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy IED-ekkel kirakott úton azért hasznos tud lenni. Ha abból a szempontból nézzük a dolgot, hogy nekünk BTR-ek vannak és ezek nem jelentenek ellenfelet kisebb bombáknak sem, valamint, hogy a látóhatáron sincs váltótípus, valahol logikus, hogy egy meglévő Rábát páncéloztak fel.
  Nyilván nem lehetne kiváltani vele a páncélozott csapatszállítókat, de még mindig jobb, mint ha platós Uralon rodeóznának a katonák a tűzvonalban.

  Nézhetjük más oldalról is a dolgot: a Rába eddig páncélzatokkal nem nagyon foglalkozott, de most házon belül felpakoltak egy rakatot egy meglévő teherautóra. Elképzelhető, hogy ez egy amolyan tanulóprojekt volt: a fülke páncélzatát át lehet építeni a meglévő honvédségi Rábákra, ha mondjuk misszióban szükség lenne erre, illetve a zárt felépítménnyel is olyan tapasztalatokhoz juthatott a vállalat, amelyet későbbi projekteknél tud alkalmazni.
   
 12. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Most komolyan, ilyen alapon nem fejleszhettek volna már egy Patriat vagy Pandurt? :S Fegyverrendszert, tornyot, stb. nem is kell ugye, mert azok már vannak, csak hozzá a szekeret... :S
   
 13. eSeM

  eSeM New Member

  renault sherpa 6x6, a caiman mrap is teherautó méret, bár tény, az nem létező teher alapra épül, mint ez, a rába vagy a renault
   
 14. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mert jelenleg egy meglévő konstrukcióra pakoltak fel egy páncélozott dobozt, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy teljesen új jármű kifejlesztése.

  Ha jól olvastam, akkor a VZF-ből csak két prototípust akarnak készíteni, tehát nem megrendelésre ment a dolog, hanem a Rába saját "kedvtelésből" vágott neki a projektnek. Egy normális csapatszállítóba csak fix megrendelés esetén van értelme belevágni, mert egyébként meg csak vinné a pénzt és azért annyira nem megy jól a Rábának sem.
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  A Kamaz is tervezett ilyet a "Tajfunt"

  http://bmpd.livejournal.com/479926.html
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">GrGLy</a>

   

  Ez egy páncélozott teherautó semmi több!Ma már nem teherautókon hanem harcjárművekben viszik a katonákat harcolni.Az amiknál most van is nagy baj,hogy mit csináljanak a drága de amúgy haszontalan(már mint túlságosan specializált)MRAP gépeikkel.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Mert jelenleg egy meglévő konstrukcióra pakoltak fel egy páncélozott dobozt, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy teljesen új jármű kifejlesztése.

  Ha jól olvastam, akkor a VZF-ből csak két prototípust akarnak készíteni, tehát nem megrendelésre ment a dolog, hanem a Rába saját "kedvtelésből" vágott neki a projektnek. Egy normális csapatszállítóba csak fix megrendelés esetén van értelme belevágni, mert egyébként meg csak vinné a pénzt és azért annyira nem megy jól a Rábának sem.</blockquote>
  Jó, ez persze igaz... Csak lépten-nyomon azt látni, hogy tendencia az ilyen 6-8 tengelyes moduláris APC/IFV... 100%, hogy meg tudnák csinálTATNI a Rábával, ha másnem, licenceben valamelyiket. A környező országokban sincs olyan sok ezekből, ilyen 100 alatti darabszámok, de legalább elkezdték, és hát főleg egy ilyen kis ország seregének nagyon jó lenne egy ilyen, amit rengeteg féle módon fel lehetne használni.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

   

  Ez még annyira sem univerzális mint egy MRAP pedig ez nem kis teljesítmény.
   
 19. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azért tegyük hozzá, hogy normális országokban :D

  Ám én továbbra is fenntartom, hogy van koncepció és logika gép mögött, viszont a megléte pusztán tapasztalatszerzési célt szolgál. Az életben nem fognak belőle nagy tételben gyártani, nem kell tartani a rendszeresítésétől.
   
 20. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Ez volt a nagy PSZH fejlesztés?

  Végül is Páncélozott és SZállító is. Teszünk rá egy PKM-et és Harcjármű is lesz! [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása