1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Rába teherautócsalád

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem, ez annál régebbi projekt.
   
 2. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Nem, ez annál régebbi projekt.</blockquote>
  De most abból tényleg lesz valami vagy csak tervezgetik, hogy egyszer majd vagy totál PR? 
   
 3. elmentek

  elmentek Member

  "Ám én továbbra is fenntartom, hogy van koncepció és logika gép mögött, viszont a megléte pusztán tapasztalatszerzési célt szolgál. Az életben nem fognak belőle nagy tételben gyártani, nem kell tartani a rendszeresítésétől." GrGLy

   

  Az idézet Rába forrás elolvasása után, teljesen egyet értek! 

  pl: "Kulcskérdés volt már a kezdetektől, hogy milyen új technológiák meghonosítása, új termelőeszközök tervezése, beszerzése szükséges a VZF megvalósításához."
   
 4. gigabiga

  gigabiga Active Member

 5. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Nem, ez annál régebbi projekt.</blockquote>

  De most abból tényleg lesz valami vagy csak tervezgetik, hogy egyszer majd vagy totál PR? </blockquote>
  Volt róla szó, de a munka megkezdéséhez szükséges minimális pénzmagot nem sikerült összekaparni (pár száz millió). Kb. fél éve ez volt a helyzet. 

  Sok találgatás van, bár ha mégis elindult egy ilyen, akkor sem értem miért kellene titkolni, mert ugye semmi hivatalos nincs erről. Ráadásul nem olyan rég a HM úr előadást tartott a HM fejlesztéseiről (radarabszorvens festék a SAAB-bal, UAV, víztisztító stb.) ahol semmi ilyenről nem volt szó.
   
 6. luperator

  luperator Well-Known Member

  Egyet értek GrGLy-vel, ha gyakorlati haszna nem is sok van. Azt mondják kis pénz, kis foci és ezt az elvet követve van értelme a létezésének, már ha ez azt szolgálja, hogy valamikor egy esetleges új pszh helyett/mellett, de védeni fogja a katonákat. Ettől függetlenül nem örülnék neki, ha ezt az irányt választanák.
   
 7. xfotel

  xfotel New Member

  két baj van a pszhval

  az egyik hogy a jelenlegi apc zsákutcás szagú, az oroszok a btrrel csúnya veszteségeket szenvedtek csecsenföldön, az amerikaiaknál ugyancsak kudarc volt a stryker, megjárták az improvizált útszéli robbanószerkezetekkel, és a terep leküzdésével is problémák voltak. ezek járművek a követelményekhez gyengék, a funkciójukhoz túltervezettek és túlárazottak.

  a másik, hogy mindezek ellenére telített a piac a piranhával, a patriával, a ki tudja milyen olasz, török, brazil dolgokkal, plusz az oroszokkal, és így vagy úgy mindenki gyárt apct magának (az ő bajuk, meg a miénk: nem sok keresnivalónk lenne egy pszhval).

  száz ilyen apc árából ki tudsz állítani hetven btr-t/munja/achzarit szerű IFVsített tankot, harminc ilyen rába teherautót (kicsit lehet csiszolni rajta mondjuk automata toronnyal), húsz páncélozott terepjárót, és még marad apród. (a bmpket meg leadod egy afrikai országnak öt évre elegendő olajért.) összességében szerintem így lehetne ugyanakkora tőkéből több képességgel kijönni, amellett hogy a hazai ipar is fejlődik, munkahelyeket és adófizetőket teremtesz.
   
  Pogány likes this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Ez a páncélozott teherautó, max. misszióba lenne jó, mint ami Irakban, Afgániban, volt. Személy és teherszállításra egyaránt megfelelő lenne, az MRAP járművek kiegészítésére. Ebből következik, hogy kis darabszámra lehet igény az ilyen eszközökből, a HM részéről. Harckocsikkal együttműködő gyalogság szállítására és közvetlen harc támogatására, maradok egy lánctalpas páncélozott gyalogsági harcjármű mellett. Mindezt katonaként megszerzett egykori tapasztalatom, az elmúlt évek helyi háborúi és közép Európa földrajzi, éghajlati viszonyának figyelembe vétele mondatja velem. 
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">xfotel</a>

   

  Az APC-ket nem arra találtá ki,hogy IED-knek ellenálljanak.Ami pedig a BTR-t illeti már a 80-as években is gyenge volt a páncélzata.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha a BTR-t abban a feladatkörben használják, mint amire kitalálták és netalán megdupláznák, vagy megtripláznák a páncélvastagságot, mennyivel nőne a védelme?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  8-mm a páncélvastagság úgy lenne 24mm az már azért sokkal jobb(meg vagy 30 tonna).
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pontosan, de a kérdésben az is benne volt, hogy ha abban a feladdatkörben használják, mint amire tervezték, mármint, hogy elsősorban szállít egész az ellenfél közelébe.
   
 13. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nincs mese, rá kell kötözni egy Patriát :D
   
  borisz likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  A nagyobb védettség az mindig jó,mindig növeli a harcértéket(már ha nem válik tőle lomhává a gép).Elvileg arra van a BTR,hogy a saját fegyvereinek hatásos lőtávolságáig vigyék a gyalogságot akiket kirakás után tűzzel támogat de nem megy közel az ellenséghez.A  gyalogság gyalog a BTR-ek és a egyéb eszközök tűzfedezete mellett gyalog közelítik meg az ellenséget.
   
  borisz likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bár ez a taktika a II-vh-ból ered szóval ma már eléggé túlhaladott.
   
  borisz likes this.
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Ezekről én is olvastam... Kérdés, hogy akkor mi lenne a legjobb nekünk szerintetek? Nyílván egyébként az USMC sem véletlen, meg sok más sereg nem véletlen használja a kerekes megoldásokat. Könnyebbek, kicsit gyorsabbak, könnyebben karbantarthatóak.

  Kérdés, hogy akkor pl. legyen csak egyféle nekünk vagy pl. legyen ilyen Anders/Puma szerű pluszba pedig egy kisebb, de pl. desszantként alkalmazható Patria vagy akár MBT plusz az előbbiek vagy csak az egyik, ha van MBT? Nyílván úgy kérdezem, hogy amire használnánk plusz reálisan meg tudunk valósítani a közeljövőben egy kicsi, de hatékony Honvédséghez.
   
 17. therob

  therob Active Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/harckocsik-harc-es-szallitojarmuvek/raba-teherautocsalad/page-2/" rel="nofollow">zotyek78</a>

   

  Szerintem a legjobb a Patria lenne, esetleg hozzá ha kapnánk pár Leo2-t. De ha nem akkor a Patriának van több változata az tuti jó lenne nekünk. pl valami hk ágyúval mint az M1128
   
 18. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Visszatérve a VZF-re a missziós szállítások mellett én egy lehetséges alkalmazásnak tartom mentőalakulatok járműveként. Ha jól tudom mi alapvetően Unimogokat és átalakított BTR-eket használunk honvédségi mentőnek, de egyik sem az a túlzottan páncélozott gép, illetve ha mennek egyszer majd a csapatszállítós BTR-ek, akkor valószínűleg rövid határidőn belül a mentős BTR-ek is követik azokat. A VZF-nek ugye meg ott a védett felépítmény, mondjuk eléggé magasan van, de némi átalakítással biztos meg lehet oldani, hogy könnyen lehessen pakolászni a hordágyat. Mondjuk elsősorban nem is "Sebesült kihordó járműnek" (ahogy a Currus nevezi a honlapján a BTR-ket) használnám őket, hanem már némileg az arcvonal mögött komolyabb felszereléssel ellátott (mert hely lenne hozzá dögivel) mentőegységekként. Persze a páncélzatot így se lehetne mellőzni, mivel ez is ellenséges területen mozogna adott esetben (áttelepülés, vagy Afganisztánt figyelembe véve akár csak egy városon való áthaladás is rizikós lehet).

  Ugye alapvetően ilyen feladatokra átalakított APC-ket szoktak használni (Patriából, Strykerből, stb.-ből is van ilyen), de figyelembe véve azt, hogy nálunk milyen nagy "vehemenciával" váltják majd le az APC-ket, mint létező megoldást a VZF-et mindenképpen érdemesnek találnám minimális szinten rendszeresíteni (arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen létező gyártókapacitás van hozzá, hiszen a páncélozott részeket leszámítva egy mezei Rába teherautóról beszélünk).

  A PSZH témával meg szerintem települjünk át "<a title="A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/">A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai</a>" topikba.
   
 19. borisz

  borisz Well-Known Member

  Tán a Rábának is jól jönne egy exportmegrendelés.
  Házalnak egyáltalán a járműveikkel?
  Exportálhatják egyáltalán?
   
 20. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @borisz
  A Rába termékek döntő többsége exportra készül (főleg nyugatra, de szállítanak keletre és az amerikaiakhoz is), bár igaz, hogy ezek nem katonai teherautók, azokat tudomásom szerint a Honvédségen kívül másnak nem szállítanak. A húzóágazat egyértelműen a futóműgyártás, utána az alkatrészek és alvázak következnek, a komplett járműgyártás meg elvileg csak a Honvédség igényeit hivatott kielégíteni.
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása