Rafale (Dassault, Franciaország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
10 416
24 690
113
Jönnek is az új Rafale-ok. Csak közben egy évtizeden át "eladhatatlan" drága gépből világklasszis slágerterméket csináltak. Szerintem zseniális.

Azért belegondolok, hogy a Rafale-ről részletes cikket olvastam anno a Top Gun újságban, 1992-ben... Ez most 22-ben új, modern repülő. Sőt szerepel az 1987-es (az eredeti, angol kiadás dátuma) Bill Gunston-féle típuskönyben is, bár csak a proto fényképei vannak még benne.
Olyan ez, mintha 1992-ben felpimpelt Mirage III-mal arattak volna a piacon a franciák. Mondjuk a IIING-vel. (Mondjuk a Kfir is idesorolható akkor, azt még eladták a zsidók ide-oda)
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
7 428
14 228
113
Azért belegondolok, hogy a Rafale-ről részletes cikket olvastam anno a Top Gun újságban, 1992-ben... Ez most 22-ben új, modern repülő. Sőt szerepel az 1987-es (az eredeti, angol kiadás dátuma) Bill Gunston-féle típuskönyben is, bár csak a proto fényképei vannak még benne.
Olyan ez, mintha 1992-ben felpimpelt Mirage III-mal arattak volna a piacon a franciák. Mondjuk a IIING-vel. (Mondjuk a Kfir is idesorolható akkor, azt még eladták a zsidók ide-oda)
Nincs ebben szerintem semmi meglepő, minden generációval egyre hosszabbak lettek a kifutási idők. Egy 40 éves 4 gen típust toppon tudsz tartani elektronika és számítógép cserével, fegyverzet integrációval. A 4+ típusoknál nem véletlenül alapkövetelmény kb a nyitott architektúra, szoftverfrissítésekkel tudod fokozni a harcértéküket.
Eddig ez nem domborodott ki a Rafale esetében, de továbbra is nagy előnye, hogy az utolsó csavarig francia. Harmadik fél nem tudja egy tollvonással lehetetlenné tenni az eladást, plusz franciák meg nem azok a nagyon embargozó fajta haditechnikában.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 045
49 431
113
Érdekes kontraszt, hogy a Typhoon-nál leginkább a hajtómű az, ami már átnyúlik az 5. generációba, annyira megelőzte a korát a megoldásaival, anyagaival.
Lényegében egy kisméretű F119-es, csak a 2D vektorálós, szögletes fúvócsöve nélkül.
Ezzel szemben a Rafale sokkal jobban megközelítette az 5. generációt sárkányszerkezeti és anyagfelhasználási oldalról és bár az M88-as esetében maguk a franciák is igyekeztek minden más akkori kortárshoz képest emelni a gázhőt, a felhasznált anyagok terén nem léptek akkorát.
Akkor.
Mostanra persze már az M88-as is sokat fejlődött, habár sem a fúvócső, sem a nyomásviszony nem az a színvonal, ami az EJ200-asnál, vagy az F119-esnél van.
Bár megbocsátható, hiszen a franciák nem ostobaságból, hanem jó okkal választották az ejektoros fúvócsövet, hiszen ezzel megoldották az IR kép csökkentését.
A Rafale esetében messze nem volt akkora a tolóerőfelesleg iránti követelmény, mint a Typhoon, vagy a Raptor esetében, a franciák már akkor is előrébb helyezték az aerodinamikát és a hatótávot. Ez amúgy Dassault-hagyomány és úgy néz ki, működik.
Mindettől függetlenül a Rafale rendelkezik talán a legnagyobb tolóerő/tömeg aránnyal, az össze francia gép közül.

Viszont mint rendszer, a Rafale ma a legfüggetlenebb, mégis talán a legszélesebben integrálható platform.
A Typhoon meg már egyre inkább olyan, mint a Super Hornet, szinte már csak papíron létezik, mint tenderajánlat. Gyártanak még belőle olyan Öböl-államoknak, akikkel politikai vonalon rendeltetnek szinte kötelező kvótákat, de már inkább csak drága, mint hatékony opció.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
2 984
9 768
113
IMG-20221226-173212.jpg
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 730
11 029
113


A konkurencia/három-betűsök gyakornokainak lehet számolgatni, hogy hány elemből áll a fázisvezérelt antenna... ;) + :D

A francuzok helyében vicces lettem volna: betettem volna egy --a valósnál 20-50%-kal- többet tartalmazót, és kis Photoshop-elmosással!
...de "csak" úgy/annyira, hogy megszámolható maradjon a dezinfós mennyiség. :oops:


..."játszásibul"! :D

.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 298
59 650
113
 • Tetszik
Reactions: Phoenix and zsolti

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 298
59 650
113
2022. december 29-én a Dassault Aviation Mérignac-i üzeme Rafale B359 (F3R szabvány) típusú repülőgépet szállított a francia védelmi beszerzési ügynökségnek (Direction Générale de l'Armement). Ezzel az eseménnyel 4 év szünet után újraindulnak a Rafale szállítások Franciaországnak...

A repülőgép a 2009-ben odaítélt 60 repülőgépre szóló "Tranche 4" megrendelés része.
További 27 Rafale-t kell még leszállítani a"Tranche 4"-ben, valamint további 12 Rafale-t, amelyet Franciaország 2021-ben rendel meg a Görögországnak eladott 12 repülőgép pótlására.

Az "Tranche 5" megrendelésére 2023-ban kerülhet sor.


DA00050269S.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 298
59 650
113
France has qualified Safran’s AASM 1000 smart munition for use on the Rafale F4 standard fighter. It will be use by the French Air Force and Navy. The Direction générale de l’armement (DGA) says qualification on the Rafale F4.1 will being this month...

The AASM 1000 is designed to be adapted to the American BLU109 or MK84 bombs and French ARESIA BA84 and P1000 bombs. It uses the same GPS guidance system that is derived from the AASM 250 along with a range-enhancement kit. A Rafale F4.1 will be able to carry three AASM 1000s on a mission, two on the wings and one under the fuselage.

rafale.jpg
 

balou84

Well-Known Member
2010. május 31.
411
966
93
Serbia eyes Rafale fighter aircraft

The current serviceability and related maintenance issues of the Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije (Serbia Air Force and Air Defence) MiG-29 fighter aircraft is causing headaches for the Serbian Ministry of Defence (MoD).

Originally Serbia planned to acquire six additional MiG-29s, most probably direct or indirect from Russia, to increase the combat capability of their current fighter aircraft fleet. However, due to the current war in Ukraine, it is almost impossible - not only to acquire MiG-29s - but also to obtain the much needed spare parts from Russia to keep the current fighter fleet in the air.

In April 2021, Serbia received two MiG-29s from Belarus. The fighters were part of a donation of four MiG-29s (variant 9-13) to Serbia. Scramble Magazine first reported about this delivery on 19 April 2021.

The Serbian president, Mr. Aleksander Vučić, stated that an alternative is now sought. He specifically mentioned the Dassault Rafale as the best option. The Ministry of Defence will send a Letter of Request (LoR) to the French aircraft manufacturer Dassault Aviation.

The Rafale seems to be the preferred choice, because as a result of the country's historical conflict with the US, Serbia is unable to request the purchase of a US-made aircraft.

 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 840
24 462
113
A koros Rafale sikerét elemzi a WSJ:

This 20-Year-Old French Jet Fighter Is Suddenly Outselling Rivals​

The Rafale is boosting France in the global arms trade, rivaling U.S. jets in some markets​


The multiuse Rafale is designed for dog fights and bombing missions and can fly from land and an aircraft carrier. THIBAUD MORITZ/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES


The multiuse Rafale is designed for dog fights and bombing missions and can fly from land and an aircraft carrier. THIBAUD MORITZ/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

By Alistair MacDonald
May 12, 2023 9:00 am ET

Last year, U.S. officials announced that Indonesia had won permission to buy American-made F-15 jet fighters after a review. The same day, Indonesia had its own news: It was buying France’s Rafale jets.

The Rafale, a more than 20-year-old, multipurpose jet fighter prized for its ability to carry a large payload of weapons, is enjoying a new lease on life, benefiting from rising military spending in Europe and Asia and sanctions that have curbed Russian competitors. Its popularity has also boosted France’s rising status in the international arms trade.

Globally over the past two years, it has outsold every other Western jet fighter except Lockheed Martin’s F-35. The U.S. jet is widely credited as the most technologically advanced fighter around. It has been a bestseller since it made its debut in 2011.

The Rafale, meanwhile, has long been “the slow burn” aircraft program, with no orders outside France for years, said Sash Tusa, an aerospace and defense analyst at research firm Agency Partners LLP. Now, it is “the most successful non F-35 fighter” in terms of exports, he said.

Sales of the French jet have jumped ahead of the multinational Typhoon and Sweden’s Gripen, made by Saab. It is also outselling U.S.-made models such as Lockheed’s F-16 and Boeing’s F-15 and F/A-18.

The war in Ukraine has opened up new opportunities for the Rafale. Defense budgets have grown sharply across Europe. Buying Russian fighters, like MiGs and Sukhoi jets, is also now harder because of Western sanctions on Russia and Moscow’s own wartime needs.

For Dassault Aviation AM 0.41%increase; green up pointing triangle, which makes the Rafale, the jet’s new popularity has been a boon. The company reported record orders last year, buoyed by demand for Rafale jets from the United Arab Emirates and Indonesia. It said it is in talks to sell more of the fighters to countries including India and Colombia.

_________
Itt van a cikk kozepen egy jo video arrol, hogy buknak az oroszok tizmilliardokat fegyvereladasban: https://www.wsj.com/video/series/ne...aine-war/9AB5AA2C-230C-45CA-BC2C-B3023256928D
Russia is the world’s second-largest arms exporter, but the war in Ukraine could change that as Moscow’s share of the global weapons trade declines. Photo: Sergei Fadeichev/Zuma Press

_________

“The Rafale’s time has come,” said Éric Trappier, Dassault’s chief executive, at the company’s annual results in March.

Dassault, founded nearly a century ago by a famed aerospace engineer whose family still owns a majority stake in the company, delivered its first Rafale in 1999.

Since then, the Rafale has been deployed by France in Afghanistan, Libya, Mali and Syria. As a so-called multiuse jet, it is designed for dog fights and bombing missions and can fly from land and an aircraft carrier. It is also capable of carrying 1.5 times its weight in weapons and fuel.

While it lacks the stealth and advanced sensor technology of the newer F-35, “the Rafale is a very capable combat aircraft,” said Gareth Jennings, an aviation expert at Janes, the defense intelligence firm.

Dassault has delivered or has on order 453 Rafales over its lifetime. Around a third of those have come in the past two years. About 60% of those have been exports. That is a far larger proportion than other Western jet fighters, including the F-35.

Lockheed, meanwhile, has delivered 920 F-35s, with an additional 444 on order. The majority of those have gone to the U.S. military.

French government officials typically play a more active role in promoting sales of the country’s military hardware, according to Philip Dunne, a former British government minister in charge of defense procurement and exports.


Lockheed Martin’s F-35, in flight at a February air show in India, is the only Western jet fighter to outsell the Rafale over the past two years. PHOTO: PRAKASH SINGH/BLOOMBERG NEWS

Lockheed Martin’s F-35, in flight at a February air show in India, is the only Western jet fighter to outsell the Rafale over the past two years. PHOTO: PRAKASH SINGH/BLOOMBERG NEWS

“They can be both more persistent and consistent in utilizing the full panoply of the state to win defense contracts,” he said.

The U.S., meanwhile, is more selective about where it sells high-tech weaponry, analysts say, partly out of concerns that its technology could find its way into the hands of rivals.

Dassault says all export applications undergo proper scrutiny by the government. A spokesman for the French government didn’t respond to a request for comment.

The U.A.E. pulled out of a deal to buy as many as 50 F-35 fighters in 2021, saying U.S. stipulations to safeguard the technology from China were too onerous.

The U.A.E. separately ordered 80 Rafale jets around the same time. The deal was announced during a visit by President Emmanuel Macron as part of a regional tour that also made him the first major Western leader to visit Saudi Arabia after the 2018 killing of dissident journalist Jamal Khashoggi. In recent years, France has become Saudi Arabia’s second-biggest arms supplier behind the U.S., displacing the U.K.

In February last year, the Indonesian defense minister, sitting beside his French counterpart, signed a contract for 42 Rafales to replace some of the country’s aging Russian aircraft. Indonesia had separately requested U.S. approval to buy F-15s, and the country has said it is still negotiating to buy the jets. Indonesia’s defense ministry didn’t respond to a request for comment.

im-778725

Dassault typically takes about three years to build a Rafale. A Dassault Aviation factory in Seclin, northern France. PHOTO: SYLVAIN LEFEVRE/HANS LUCAS/REUTERS

France’s share of global arms exports increased to 11% in the five-year period that ended in 2022, up from 7.1% in the five years ending in 2017, according to the Stockholm International Peace Research Institute, or Sipri, a think tank. France is now the third-biggest arms exporter behind the U.S. and Russia, Sipri data shows.

SHARE YOUR THOUGHTS​

Should the U.S. loosen stipulations around its military technology to boost sales? Why or why not? Join the conversation below.

Sipri and other analysts say they expect French hardware to be among the biggest beneficiaries of a forecasted drop in Russian arms exports in the wake of the war in Ukraine. Serbia, a longtime Kremlin ally, said in February that it was in talks to buy Rafale jets because sanctions had made it harder to get parts for its existing Russian-made fleet.

Elsewhere, the U.S. and France are competing to sell jet fighters to India, which has previously bought Russian aircraft. Dassault says that it is in talks to provide 26 Rafales to the Indian navy, putting it in competition with Boeing, which is offering its F/A-18 jet.

The higher demand could test Dassault’s ability to increase production amid capacity and supply-chain constraints, analysts say. It typically takes about three years to build a Rafale.

Mr. Trappier, at Dassault’s annual results, said that while its supply chain was in “great difficulty,” the company was agile enough to capitalize on rising demand.

“The orders are there, everywhere,” he said.

Jon Emont and Noemie Bisserbe contributed to this article.

Write to Alistair MacDonald at Alistair.Macdonald@wsj.com

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 045
49 431
113
A koros Rafale sikerét elemzi a WSJ:

This 20-Year-Old French Jet Fighter Is Suddenly Outselling Rivals​

The Rafale is boosting France in the global arms trade, rivaling U.S. jets in some markets​


The multiuse Rafale is designed for dog fights and bombing missions and can fly from land and an aircraft carrier. THIBAUD MORITZ/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES


The multiuse Rafale is designed for dog fights and bombing missions and can fly from land and an aircraft carrier. THIBAUD MORITZ/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

By Alistair MacDonald
May 12, 2023 9:00 am ET

Last year, U.S. officials announced that Indonesia had won permission to buy American-made F-15 jet fighters after a review. The same day, Indonesia had its own news: It was buying France’s Rafale jets.

The Rafale, a more than 20-year-old, multipurpose jet fighter prized for its ability to carry a large payload of weapons, is enjoying a new lease on life, benefiting from rising military spending in Europe and Asia and sanctions that have curbed Russian competitors. Its popularity has also boosted France’s rising status in the international arms trade.Érdekes, hogy a leginkább kihangsúlyozott jellemző, hogy a Rafale 20 éves. Ami túl azon, hogy totál fals, mert egy lassan negyven éves koncepcióról, de mindenképpen egy 37 évvel ezelőtti technológiáról beszélünk, manapság eleve nem számít réginek.
Amúgy, ha valami kb 20 éves, az az F-35, a világ kvázi legújabb, sorozatbangyártott harcászati repülőgépe.
Napjainkban ez számít újnak.
Bármi, ami ennél újabb, az még nincs hadrendben, illetve fejlesztés alatt áll.