1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RDO 3221 Komondor

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. tallking

  tallking New Member

  GrGly: valóban a beszerzés becsült ára lenne durván 250 millió dollár és ehhez természetesen üzemeltetési költség is kell. Így igaz. De ez akkor is megfizethető és védelmet nyújt nagyszámú régi szovjet technika dömpingje ellen.

  Mondj még egy olyan fegyverrendszert amely semlegesíthet nagyszámú nehézfegyverzetet és 250millió dolláros beszerzésbe kerül. Szerintem ez tök jó vásár lenne.

  Kisszériás, alacsony ütemű termeléshez nem kellenek 53ezer dolláros munkaállomások, nem egymillió Suzukit kell gyártani évente. Külföldi páncélozott járműveket sem célgépeken gyártanak (leszámítva néhány állványzatot), hanem emberi munkával ez magyarázza a 400ezer dollártól induló darabárakat. Egyébként egy célgépekkel felszerelt gyár 70 ezer dollárért gyárt 15 tonnás járműveket (lásd a kereskedelmi teherautókat)
   
 3. luperator

  luperator Well-Known Member

  Batka:

  "2 osztály öjlöveg, 24db ~120 M USD

  + lőszer, HE ~450USD, HE rakéta póthajtású: ~700USD,  SADARM irányított ágyúlőszer 6600 USD – legyen mondjuk 80000+20000+2000db= ~64M USD"

  Pzh2000 - 4,5m $/db - 108m $

  http://www.pmulcahy.com/ammunition/howitzer_rounds.html

  Saját kiegészítés Batka hozzászólása mellé, a weblap közepén lehet válogatni a lőszerek között, árral együtt.
   
 4. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @tallking

  Nem. A ~250 millió dolláros ár az szimplán 200 db Maverickes Komondor. Ebben nincs benne se az integráció, se a háttér, se semmi más. Legalább a duplája a kifejlesztése és üzembe állítása az egésznek.

  Egyébként Komondoronként 10 db rakéta. Ez a teljes muníció, vagy emellett még van raktáron legalább ugyanennyi?

  És mint írtam, a 400 ezres ár a Komondorra fals adat, mivel ez egy kis szériás jármű, nem fognak belőle 1000 darabot legyártani, ezért jóval drágább is lesz, mint a már rendszeresített társai.

  Valóban nem kell munkaállomás, de az ülékek, öntőformák, egyedi szerszámok kimunkálását így sem úszod meg és ez a legdrágább az egészben, nem az, hogy felépítenek köré egy asztalt. Emellett még ott van a minőség-ellenőrzés, ami manapság jellemzően kamerás megfigyeléssel történik, ami szintén drága mulatság.

  Kulcsmondat. Mire nekünk lesz 200 darab Komondorunk, addigra már nem lesz "nagyszámú régi szovjet technika" a környéken. Szomszédaink nyilván nem olyan hülyék, hogy ha látják, hogy elkezdünk fegyverkezni, akkor ölbe tett kézzel várják meg a végét. Nem arra kell felkészülni, ami most van, hanem arra, ami lehet.
   
 5. tallking

  tallking New Member

  A Komondor nem kell magával szállítson 10 rakétát, elég mondjuk 3 is. Komndoronként 10 vagy 15 db rakéta kell összesen készleten legyen, de ez csak darabszám számítás, nem azt jelenti, hogy magával is szállítja egyidejűleg az összeset.
   
 6. tallking

  tallking New Member

  luperator: az önjáró lövegekkel messzemenően egyetértek csak ezek a kimondott harckocsik ellen nem lesznek megfelelőek.Csak a könnyen páncélozott harcjárműveket állítanák meg és alkalmasak lennének az ellenséges tüzérség lefogására. Ha ezeket vesszük akkor Leo-2 is kell vagy más korszerű harckocsi is. Úgy pedig összesen nem biztos hogy megfizethető lesz a dolog. Egy Leo-2 7...10 millió euró/darab áron van és hozzá jön még az üzemeltetés. Kellene 80...100 darab.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  tallking

  “a Kornetnek kicsi a hatótávolsága ahhoz hogy járművek közötti harcban, nehéztechnikánkat hellyettesítsük vele. Az egy alapvetően kézi eszköz.”

  Ki mondta ezt neked?Ember 5000 méter a hatótávolsága nappal este meg 3500 az előbbi nagyobb mint amiről harckocsi harckocsit valaha kilőtt( a rekordot egy Challanger tartja 4000 méter körüli távval).Csak a te fejedben kicsi a Kornet hatótávolsága.Arról nem is beszélve,hogy még a legmodernebb APFSDS lőszerekkel is nagy szerencse kell,hogy egy modern harckocsit akár csak 3500 méterről kilőj a Kornet pedig 5000 méteren is ugyan olyan hatékony mint 1000 méteren.

  Szerinted ha lenne pár száz olyan torzolmányunk amit kigondoltál akkor nem kell harckocsi vagy tüzérség? :O :O :O :O
   
 8. tallking

  tallking New Member

  dudi: a Kornet-el szerelt vékony páncélzatú páncélvadásznak be kell merészkednie 3...5 kilométerre az arcvonalhoz. Szinte bármi kinyírhatja: ellenséges gyalogság vállról indítható rakétái, bármilyen harcjármű a harckocsitól a 30mm-es gépágyús feygverekig, ellenséges tüzérség repeszei stb. Csak abban bízhat hogy nem veszik észre ez pedig nagyon vékonyka remény.
   
 9. tallking

  tallking New Member

  dudi: tüzérségre akkor szükség lesz ha megvan a nagyhatótávolságú rakétákkal felszerelt Kondor. Nem ábrándoztam arról hogy csak 250 millió dollárból megoldunk minden nehéztechnikás kérdést.
   
 10. luperator

  luperator Well-Known Member

  A gondolatmeneted követve megfordult a fejemben, hogy ha bombával ki lehet iktatni egy menetoszlopot/járműcsoportot, vajon a tüzérség az irányított lövedékkel nem képes erre? S akár ide vehetnénk a rakétás/sorozatvető eszközöket is. Milyen eszköz szükségeltetik ehhez? Lézeres célmegjelölés? Ha az, akkor tudtommal azt lehet zavarni és relatív könnyen fel is deríthető.

  Ha már kicsi, de modern haderőn gondolkozunk, a hagyományos harckocsi vs. harckocsi felállás mellett talán egy ilyen ötlet sem lenne életképtelen. Gripen ugye van, bomba nincs. Tehát egy oldalról adva lenne az eszköz, csak a fegyver hiányzik. Másik oldalon úgy mindkettő. Néztem a honi Attraktoros T-72 bemutatót, lehetne időutazásnak is venni, ahogy kinéznek azok a harckocsik, kopott festést leszámítva (persze, nyugati technikát is lehet így látni).

  Az ideális megoldás talán tényleg egy B1 Centurion lenne mint páncélvadász, a Freccia mint pszh szerepkörben, esetleg a gépágyú mellé rakétával megtámogatva.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="tallking profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/tallking/">tallking</a>

  Nincs az a 30 mm-es gépágyú ami 5000 méteres hatásos lőtávolsággal rendelkezne(szerintem még a CV-90-be épített L70-es 40mm-es gépágyú sem).Csak pár példa a 2A72 2500 méter vagy az nagyon modernnek számító MK-30-asnak 3000 méter(ennél még éjszaka is nagyobb a Kornet hatótávolsága).Vállról indítható rakéta???Mondj már olyat ami ellő 4-5000 méterre.Az ellenséges tüzérségi gránátok repeszeitől még a  BTR is megvéd nem,hogy egy MRAP!

  Egész egyszerűen semmi nem volt jó abban amit írtál,semmi,nulla,zéró!
   
 12. tallking

  tallking New Member

  dudi: nem hinném egy arcvonal olyan precízen körülhatárolt lenne. Vegyesen vannak harckocsik, köztük különleges csapatokból alkotott ellenséges gyalogság és egyéb harcjárművek. ha te egy célpontra koncentrálsz és igyekszel azt megközelíteni könnyen lehet hogy oldalból inkasszálsz egy kézi páncéltörő rakétát.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ennyi erővel semmilyen IFV-nek nincs helye az arcvonal közelében...Tényleg nem érzed,hogy butaság amit kitaláltál?Nem kell közel menni a Kornetel nem érted?
   
 14. tallking

  tallking New Member

  3...5 km hatótávolság helyett bármikor előnyben részesítek 15...20 km hatótávolságot, főleg egy kisméretű haderő esetében. Ennyi.
   
 15. tallking

  tallking New Member

  Gondolom tudsz róla hogy egy harckocsiágyú 5 kilométerről simán kilő egy vékonyan páncélozott járművet. Az M1-esek Irakban 1991-ben 5 kilométerről kilőtték a T-72-öt is. Jó hogy a T-55 és T-72 nem rendelkezik olyan ágyúval és olyan lőszerrel de egy vékonyan páncélzott páncélvadász nem gond.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Te most miről beszélsz tallking?
   
 17. tallking

  tallking New Member

  Arról, dudi, hogy előnyősebb egy 15...20km-es hatótávolságú rakétával vadászgatni relatíve biztonságos távolságról ellenséges pontcélokra mint Kornettel felszerelt járművel 3...5 kilométerre megközelíteni az ellenséget. erre mondtam, emlékszel, veled ebből indult a vita, hogy kicsi a Kornet hatótávolsága.
   
  Szittya likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  tallking

  Sem a Hellfireének sem a Brimstonnak nincs ekkora hatótávolsága földről indítva.Abban sem vagyok biztos,hogy elérik így az 5000 métert.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még levegőből indítva sem érik el a 10-15km-es távolságot...
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Brimstone 12km vadászgépről azaz alapból kb 900km/h-val indul nem nullával.
   

Ezen oldal megosztása