1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Repülőesemények (balesetek, szerencsétlenségek)

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 12..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Itt látható egy B-1B esetében, hogy a legfinomabb orra szállás mellett is mekkorát hajlik a törzs a szárnyak előtt, nem csoda, hogy a 22-es kettétőrt, ehhez képest gyakorlatilag becsapódott.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Irgalmatlan, csillapítatlan erővel a földnek verődik egy ilyenkor közel száz tonnás repülő, aminek egy egységet képez a hajtóművei, a szárny megerősített bekötése, a függőleges és vízszintes vezérsíkjai, a bombakamrája, a főfutója és csak egy külön egység a bombakamra törzskeretei elé épített törzs elsőrész... nos, az szerintem így kell, hogy törjön.
   
  fishbed likes this.
 3. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Hatalmas volt a függőleges sebesség - azért is pattant el a gép. Semmi kilebegtetés nem volt, de még felvétel sem. Gyakorlatilag belesüllyedtek a földbe. Olyan hatalmas erővel csapódtak be, amit nem bírt a struktúra, és megadta magát a leggyengébb pontokon. Nem csak a törzs tört el, az orr kúp is rögtön leszakadt. Csodálom, hogy túlélte ezt bárki is.
  Nem értem miért jöttek ilyen meredekem. Az oké, hogy a hóviharban nem láttak, de a magasságmérőt, a variót, a rádió-magasságmérőt nem nézte senki? Miért nem RSzBN-re kapcsolt robottal jöttek be, ami gyakorlatilag a földig lehozta volna őket pontra? Volt ott valami más gond is, nem csak az időjárás! Kerojuk nem lehetett sok, mert nem volt robbanás, és tűz is alig. Talán ezért nem mentek kitérő reptérre, amit állítólag a torony javasolt nekik. Tudom, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de ennél már az is jobb lett volna, ha kirepülnek katapultálási légtérbe, és csattintanak. Végleg letiltották volna őket a repülésről, de legalább túlélik.
  És még egy dolog: vérlázító mentalitása van a fickónak, aki videózótt. Egyrészt kimegy, mert sejti, hogy valami lesz. Azután látja, hogy mi történik, és nem csinál semmit. Szinte csak azt mondja, hogy ejnye. Aztán meg sem próbál segíteni, csak videózik. Sőt mond is valami olyasmit (sajnos nem hallom tisztán, csak a tuda-t értem), hogy nem megy oda, vagy, hogy talán oda kellene menni.
   
 4. sequadon

  sequadon Active Member

  Nem tudni miért volt pont akkor pont ott, ne jelentsük már ki hogy csak azért volt ott hogy levideózza három ember halálát. Ha tényleg rövidre jött a gép akkor simán lehet, hogy még a bázison kívül áll az illető. Van akiknek ez a hobbija, hogy le/felszálló gépeket filmez. És ha a szerencsétlenség után oda megy mit tud tenni? Dobálja a havat az égő kerozinra? Másrészt jól látni a rakétát a szárny alatt leszállás közben, ebből a távolságból senki meg nem mondja hogy éles vagy gyakorló. Civilként én sem mentem volna oda.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Tu-22M-hez kb. alig értek, de egyes gépekhez palacsintázás után pl. szigorúan tilos közel menni. Ilyen volt pl. az űrsikló és az F-16 is ilyen, mert az APU (asszem) hidrazint használ, ami csak "kicsit" mérgező.

  https://aviation.stackexchange.com/questions/23417/why-is-hydrazine-used-to-power-the-f-16s-epu

  A franc se tudja mi lehet egy Tu-22M-ben.
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Hidrazin az biztos nem, mert az nyugatista hóbort. De ettől függetlenül volt benne 750 darab repeszromboló 23mm-es gépágyúlőszer, ami szintén nem egészséges.
   
 7. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Orosz források szerint műszeres megközelítést gyakoroltak. Egyáltalán nem is akartak katapultálni, mert a leszállást gyakorolták. Sok helyen pilótahibát emlegetnek, de egy elkalibrált/hibás műszeres leszállítórendszer simán "bevisz az erdőbe" és okozhat hasonló eltájolódást. Tejködben, hóesésben meglátni a fehér talajt nagyon nehéz...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Sima gyakorló repülésen is felfegyverezve repül?
   
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ahogy a legtöbb gép, ez is. Nálunk is full gépágyúlőszerrel repülik a feladatokat, repülték mindig is a gépek, MiG-ek, Szuhojok, meg most a Gripen is.
   
  fishbed, fip7, svajcibeka and 2 others like this.
 10. hurci10

  hurci10 Well-Known Member  Én szintén orosz forrásból (INTERFAX) úgy tudom, hogy a repülőtéren hitőrt hóvihar miatt nem tudtak leszállni. A torony javasolta nekik, hogy tartalék reptéren szálljanak le, de a kényszerleszállás mellett döntöttek. Nem tudom mi az igazság, de ilyen időben biztos nem gyakorló leszállás volt. A gépnek és a pilótáknak is van időjárás minimuma. Véleményem szerint ez a vízszintes látás és felhőalap mindkettő alatt volt. Sokkal. Az igazat úgy sem fogjuk megtudni, egyrészt akkora nyíltság még most sincs a VKSz-nél, másrészt pedig nincs is sok közünk hozzá, szóval nem fogják az orrunkra kötni.
  De én akkor sem értem. Mennek lefelé nagy varióval, és több műszeren is látják, hogy a magasság kritikus. A két pilóta meg csak nézi? Az egyik keresi a pályát és kifelé néz, oké, és a másik? És a sturman meg a fegyverrendszer kezelő? Nem azt mondom, hogy ők szúrták el, mert nem hinném, hogy meg akartak halni, de ha ott minden jól működött, és mindenki jól tette a dolgát (a földön és a levegőben), akkor csak az időjárás miatt ez nem történhet meg. Pár hónapja hasonló szituban (szintén minimum alá ment az idő) a 4 MiG-31-es miért tudta megoldani?
   
  fishbed likes this.
 11. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Bocsi de nem a reptéren kivűl álló civil volt. A videó elején bemondja a leszálló gép pontos típusát, és, hogy kényszerleszállni fog. Mondjuk elméletileg lehetne egy szpotter aki figyeli a repülőtéri frekvenciát, de szpottert ilyen időben még nem láttam egy pálya végén sem.
  Az meg, hogy mit csinált. Mondjuk én nem vagyok civil (vagyis most már de), de aki ilyen helyzetben - vagy akár csak egy közlekedési balesetet látva is - csak erre képes, az nem csak szánalmasnak tartom, de büntetném is. Oké, félek, hogy robbanni fog, de nem videózok, hanem veszem azt a nyüves telefont, és segítséget hívok! Jó reggelt kívánok! Emberek halnak meg, vagy sérülnek meg az orra előtt, és csak erre képes?
   
  fishbed likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szar meló a hevederek ki és berakása szóval sehol nem erőltetik ha nem kell.Berakják egyszer aztán ott van amíg elő nem áll olyan szitu ami miatt el kell távolítani.Gondolom ha valamilyen karbantartás van a rutin dolgokon kívül akkor ki kell venni.
   
 13. sequadon

  sequadon Active Member

  Ha meg nem akkor ahogy Phoenix is mondja, simán földnek vezeti a gépet a robot ha nem jók az adatok amikből dolgozik.
   
 14. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Emlékezzünk a tavaly F-16-os tűzre, ahol mikor kellett volna, se vették ki a lőszerkészletet, aztán a nagyjavításon sikerült is telibetalálni a hangár előtt parkoló másik gépet.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mondjuk ez szerintem felelőtlenség de ez csak az én véleményem.Ha már nagyon megbontják a gépet akkor vegyék már ki a lőszert.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan ezt írta, hogy ki kellett volna, csak ez valahogy kimaradt...
   
 17. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Huhh! Nem értitek! Az nem úgy működik, hogy rábízom magam a technikára. Annak joga van bármikor bedögleni, és be is szokott. Vannak szabályok amiket be kell tartani. Egy típustól függő magasságon át KELL venni a robottól a gépet. Robotpilótával tilos leszállni, még akkor is, ha egyébként a rendszer képes lenne rá. Ha egy meghatározott magasságon nem látom a földet, vagy megadott ponton a bejövetel során nem látom a pálya küszöböt, át kell startolni. Ha pedig muszáj kényszerleszállni valami ok miatt, akkor különösen figyelni kell a műszereket. De nincs olyan, hogy muszáj leszállni! (Katonai géppel, amin van katapultülés.) Ha többszöri próbálkozás után sem sikerül a leszállás, akkor elküldenek katapultálási légtérbe, és csatt! Ez a biztonságosabb. A repülésben minden szabályozva van, és nem véletlenül! Ezeket a szabályokat "vérrel írják", és ha nem tartják be őket, akkor abba bele lehet halni. Köztudottan a leszállás a legveszélyesebb a repülésben. Az erőltetett leszállás meg egyenesen halálosan veszélyes.
   
  fishbed, notaricon and emel like this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hol mondtam neki ellent?
   
 19. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  A másik meg az, hogy a robotpilóta komplex rendszer. Össze dolgozik a navigációs rendszerekkel (giroszkópos-, rádió- és műholdas-navigációval is), jelet kap a sebességről, magasságról (a barometrikus és RÁDIÓ magasságmérőtől) is. Már az általam ismert, jó 2 évtizedes szovjet / orosz rendszerek is képesek voltak elvezetni egy beprogramozott útvonalon a gépet, és bejövetelt csinálni számított pontra. De többek között volt egy olyan üzemmód is, hogy előre beállított magasság elérésekor (amit a rádió magasságmérőtől kapott) felvette a gépet. Vagyis, ha a pilóta nem vette át a robottól a gépet, akkor az nem repült bele a földbe. Így meg pláne nem. Ez nem leszálláshoz bejövetel volt, hanem irányított becsapódás leszálló konfigurációban levő géppel.
   
  fishbed, notaricon and emel like this.
 20. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Vagy, hogy ne menjünk olyan messzire, Taszáron is volt véletlen lövés földön, Szuhojból (de lőttek már el orrfutót is 21-esen). Szerencsére nem lett baj belőle. Levonták a tanúságot, és elkezdték alkalmazni az előírásokat, amit addig mellőztek. Nem is volt gond többet. De mint tudjuk, csak az hibázik a dolgozik, szóval nem ítélem el azokat, akik a rutin áldozatai lesznek. Ahogy az orosz mondja: Сефти форст! :):)
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása