1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Repülőesemények (balesetek, szerencsétlenségek)

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 12..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A méretbeli különbséget nem említem mert már más megtette. Ha nem várt helyen a semmiből bukkant volna fel akkor el tudnám fogadni, hogy azt hitték CM. De nekik látniuk kellett aznap több száz ugyanolyan profilú repülő tárgyat felszállni ugyanonnan és akkor bizony számolniuk kellett volna azzal, hogy a 200. ugyanonnan felszálló ugyanolyan profilú repülő tárgy is ugyanolyan utasszállító lehet mint a korábbiak.
   
 2. ruhakupac

  ruhakupac Active Member

  Az IR655 után az amerikaiak diplomáciai seggfejek voltak. Viszont a hajó teljes személyzetéből majdnem mindenkit elmeszeltek, akinek bármilyen szinten is köze lehetett a gép lelövéséhez.
  Ott is, Ukrajnában is és valószínűleg itt is annyira ellenséget "akartak" látni, hogy figyelmen kívül hagytak egy raklapnyi adatot, ami cáfolta a cél ellenséges voltát.
  A fotelból, babzsákból könnyű okosnak lenni. Igazából az iráni légiforgalmi irányításnak a támadás alatt és után átmenetileg le kellett volna zárni a légteret.
  Lett volna némi fennakadás, és késés, netán néhány törölt járat, de lehet, hogy mázli, hogy "csak" egy gépet lőttek le.
   
  antigonosz likes this.
 3. emel

  emel Well-Known Member

  Nanana, egy Th. csak akkor repül 2400m-en, ha beládázva szállítja egy teherszállítógép, üzemszerűen ált 30-50, esetleg néha max 200m-en repül!! Ráadásul a B737 hossza kb. 6x akkora mint egy Th., fesztávja meg kb. 12x, szóval a Th. egy szúnyog a B737-hez képest!! A Boeing sebessége meg pár perccel start után, telitankolva, emelkedésben kb. a fele mint egy Tomahawk-nak. Hol itt a hasonlóság??!!
   
  fishbed, notaricon and pöcshuszár like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Teherán mellett az megkeülve emelkedve km-es magasságban? A CM 30 méter vagy kisebb magasságon. Érkezik. Befelé. És nem emelkedik.

  Bocs, totálisan nem illik bele...
  https://www.flightradar24.com/data/flights/ps752#23732569

  Nettó hülyének kell lenni, aki szerint ez CM. Még a sebessége sem stimmel. Az végfázisban max. sebességre kapcsol, hogy minél kevesebb idő legyen lelőni. Az 800 km/h tája. Egy airliner ennek úgy harmadával emelkedik. Ez még 300 csomóval sem ment.

  A légvédelmiseknél úgy látszik ott sem divat gondolkodni...
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  És a grafitos változat? Az úgy hatékony szerintem, hogy előbb felemelkedik.
  Mindegy. Kétlem, hogy szándékosan lőtték le a gépet. Szerintem tévesen azonosították, kapkodtak és előbb lőttek, aztán kérdeztek.
   
  fishbed, fip7 and SilvioD like this.
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az eszközt már ismerjük, de a pontos körülményeket még nem. Mivel együttműködnek ez lehet nem fog évekig elhúzódni hanem hamar kiderül. Lehet egy bedrogozott gárdista is aki nem számított a legmagasabb fokú készültségre és a vörös riadót meg a kék captagont már nem bírta az idegrendszere.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az a rendszer is megérdemli, ha tényleg így kezelik a dolgokat, hogy elbaszásért halálos ítélet. Az mennyivel jobb, hogy akkor meghalt 100-as nagyságrendű ember?
  Tényleg "frankó" ez a "megoldás"...

  Ezen felül egy CM támadás az nem tud instant lenni. BM ellen a Tor semmit nem ér. A célpont meg ami repült az rohadtul nem úgy repült, mint egy Tomahawk. Fele-harmadakkora sebességgel emelkedett. Olyat egy Tomahawk sík terep fölött nem tesz. Mert értelmetlenné teszi az egészet.

  Az sem. Legfeljebb pár tucat métert. Kb. véletlenül sem találják el a grafitszálak a célpontokat. Kb-es magasságból több km-en szóródna szét, amikor azok célja, hogy a vezetékeket összekössék ott, ahol nem kéne...

  Okkal tervezték a Sz-300 rendszer 30 méteren közeledő célokra és nem 2 km minimumra. A mai szemmel kőkorszaki AGM-28 is alacsonyabban repült, mint 2 km és sokkal gyorsabban.
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Vannak akik a "megtévesztő elektronikus zavarás" összeesküvéselméletben hisznek.
   
 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Na, most már csak az a kérdés, hogy a TOR valami "magányos lovag" üzemmódban üzemelt, vagy rendszerben. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy automatikus módban lőtte ki a rakétát (rakétáit), vagy a személyzete által. Kíváncsi leszek a kivizsgálás eredményére.

  Az MH17 esetét pedig hagyjuk már, mert akkor Ukrajnának kellett volna a felelősséget vállalni, mivel az Ő területükön történt, illetve az ukránok felelősségét nem is vizsgálták idáig. Teljesen politikai ügyet csináltak belőle - Jónapot Kivánok.
   
  Rotten878, zeal, fishbed and 3 others like this.
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jó, akkor nem halálos ítélet. Fogalmam sincs, hogy mi van elbaszásért. De maga a tudat, hogy ha elbaszásod miatt, egy rakás katonatársad halhat meg bőven elég nyomás. Csak mert leálltál vacilálni.
  Képzelj el egy fordított esetet. A fél bázis romokban, mert átment valami a védelmen, te meg meg kell magyarázd, hogy miért pöcsöltél.
  És akkor reszkető gatyával azt motyogod, hogy pont úgy nézet ki mint egy utasszállító.
   
  vilmoci, fishbed and antigonosz like this.
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Mindenki abban hisz ami neki jólesik - a templomban. Itt viszont nem a hitről van szó.
   
  ghostrider likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bocs, de aki annyira nem képes, hogy felismerje azt, hogy a digitális céljel azt mutatja, hogy emelkedik és 2 km magasan van, ami semmiféle támadó fegyverre nem igaz, akkor az szar helyen szolgál. Nem való oda. Ennek eldöntése egy kb. 2x2 szintű feladatnak kéne lennie. Stressz alatt is.

  Persze lehet, hogy nekem vannak túl magas elvárásaim egy légvédelmistől. De hát @Hpasp és más is közölte, hogymi a difi akkor, ha az ellenfél hülye vagy egy mérnök szintű ember....

  Ráadásul nem vákuumban élnek könyörgöm? Mi a faszra való az AVR technológia? Nem tűnt fel, hogy senki nem szólt be, hogy "skacok", az ott mi"?

  Ezek után iráni pilóta legyen a talpán, aki fel mer szállni, mert még valami hülye egyből lelövi felszállás után a saját gépet, mint támadót. Mert a vadászgép az legalább gyors és a végén azt is támadó CM-nek nézni, ami gyorsan emelkedik.
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mindenki abban hisz, amiben akar, én meg érdeklődve olvasom az álláspontokat.
   
  misinator likes this.
 14. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ami ebben érdekes, az a média ereje. A kor krónikásaié.
  Ugyanis akkor a Reagan adminisztráció diplomáciai csatornákon azonnal sajnálatát fejezte ki Khomeini uralta teheráni vezetés felé a történtek miatt. Ezzel elismerve a közvetlen felelősségüket.
  Viszont a sajtó felé ezt nem verték nagy dobra, mert a bocsánatkérésnek nem lett volna jó "az optikája".
  Így viszont a fősodrú amerikai média sokáig "technikai problémaként" eufemizálta az ügyet, ami belpolitikailag ugyan korrekt volt a potenciális fogyasztóik felé, később mégis a kormányzatot kompromittálta. A média meg menetelt tovább.
  Ugyanez a média nem sokkal az eset előtt a szovjetek által lelőtt KAL 007 esetében szinte azonnal súlyos morális felelősséget kiáltott.
  Itt meg jóideig csak valamiféle hibaként utalt a történtekre.
   
  vilmoci, ghostface, Rotten878 and 6 others like this.
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Irániak voltak, ezt helyesen elismerték, de a CM-es magyarázat azért még nem bizonyított. Idő kell az összes adat feldolgozásához és nem biztos még, hogy az irániak nem próbálnak félrevezetni a részleteket illetően. Ha ők végzik a felelősségre vonást a tárgyalás olyan diktatórikus keretek közt zajlik majd ami könnyen befolyásolható az ajatollahok részéről.

  Lehet ezt a CM-es dolgot azért találták ki, hogy erősítsék azt a magyarázatukat ami szerint az amerikaiak is hibásak. Ezért mondják azt is, hogy a rakétázás az válasz volt az amerikai dróncsapásra Irakban. Csakhogy Szulejmáni lelövése előtt is történtek ám dolgok, a szaúdi olajfinomító lebombázása is hadüzenettel felérő akció lett volna ha nem a Közel-Keleten történik. A válaszolgatást meg visszavezethetik akár a 79-es túszválságig is vagy még korább.

  A szerencsétlen gombnyomó katona olyan helyzetben van, hogy akármit elmond amit várnak tőle, lehet ő még eszköz egy kirakatperben ahol főleg az amerikaiak hibáztak és az iráni elkövetők inkább maguk is áldozatok, de azért őket is kivégzik gyorsan.

  De legyen inkább a folytatás is korrekt egy tisztességes vizsgálattal, akkor viszont alaposabb magyarázat kell annál, hogy "azt hittük CM".
   
 16. altx

  altx Well-Known Member


  TOR-M1 nek nincs semmi automata uzemodja.. az a M2 nek van, iranak meg M2 nincs.


  Amugy tesek megnezni a terkepet, teheran nem a hatar kozeleben van hogy hoppa itt egy nemtom milyen repulo. CM gyerunk mar..egy bazi nagy boing ami 1.5km magosagon van biztos nem ugy vilagit a kepernyon mint egy predator vagy CM

  Ej..az irani gardas hapsi ugy lott ki raketat egy civil repuloter felet hogy nem kapot semmi jelzest hogy az amcsik egyaltalan berepultek az irani legterbe..ilyenkor tan elosyor megerdezed a felelos tisztet hogy mi a parancs vagy mi a frasz van most mielot kilovod a raketat.
   
  Lelkeslaikus likes this.
 17. erdifefe1

  erdifefe1 Active Member

  Érdekelne a véleményetek arról hogy miként gondolhatta ellenséges gépnek a személyzet amikor konkrétan Teherán felől jött a gép? 20 kilometerre volt a várostól egyenesen repült a reptértől.
  Még ha az ország teszem fel èszaki vagy irak felőli határától lèpne is be az országba, akkor tegyük fel hogy gondolhatják hogy ellensèges. De hogy a francba lehet igy összetèveszteni?
  Vagy az teljesen normalis hogy az amcsik csak ugy repkednek Teherán felett mellett?
  A szemèlyzet ritka totál alkalmatlan volt.
  Teherán igencsak bent fekszik az országban.
  Sokan írják hogy a szemèlyzetnek pillanatai voltak dönteni de bakker azert ezt nem hiszem hogy Irán ennyire lefedetlen lenne lègvèdelmi szempontbol hogy valaki azt gondolja ott a Tor kilövőn hogy lám itt van egy amcsi szerkezet Teherántol 20 kilometerre
   
  Lelkeslaikus likes this.
 18. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  zeal, sidewinder12 and fip7 like this.
 19. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Teheránt magas hegyek veszik körül. Azt képzelni, hogy egy cirkáló rakéta észrevétlenül bejött Iránba, megmászta az Elburz hegyet, berepült Teheránba és beállt egy forgalmas légifolyosóba...

  Ehhez tényleg az kell, hogy egy ifjú forradalmi gárdista bedobjon két kék captagont még a vörös riadó előtt és zavart elmével CM vadászaton képzelje magát miközben rakétát indít egy 737-esre.

  És még nincs kizárva, hogy megjelenik Carlos a spanyol légidiszpécser, aki ezúttal a Khomeini reptéren dolgozott és megint mindent másként látott.
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Miert szerepelt le? Celba vettek es lelottek, tiz masodperc alatt. Csont nelkul. Ok hogy ez egy civil gep volt, viszont nem tudtak hogy az.
   
  ghostrider and cinikus like this.

Ezen oldal megosztása