F-16 Fighting Falcon (General Dynamics/Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Block 32/42 zöme még a régi F100PW200/220-al van szerelve. Az ANG egyik alakulatának block 42-esei kaptak csak 229-est, kb tíz éve, egy átépítést követően. A 229-esek nagy része az 52-esekben és az F-15E/I/K gépekben van. A teljes, 80 gépes K flotta felében.
Bakker, tényleg. Rosszul emlékeztem. Pedig a 8 évvel ezelőtti F-15 cikk kék keretes részében ott van a "hajtóműháború".

A „hajtóműháború” még ekkor sem ért véget, csak egy újabb forduló következett. Ez a vetélkedés lényegében a mai napig tart, az amerikai vadászgép hajtóműveknél gyakorlatilag kétszereplős a piac. A ’80-as években ismét nekigyürkőztek, hogy közös erőforrással lássák el az F-15C/D, F-16C/D és F-14B vadászokat, legalább a „mag” tekintetében.

A végeredmény az lett, hogy az F-16C változatok alapvetően két fő hajtómű változattal repülnek, 30/40/50-es Block szériák GE, a 32/42/52 változatok P&W hajtóművel. A Block 32 és 42 Sólymok F100-PW220, a Block 52 változatok F100-PW-229 erőforrással rendelkeznek. A Block 30 és 40 változatok F110-GE-100, a Block 50 széria gépei F110-GE-129 hajtóművet kaptak. (Az F110 hajtómű a B-1 bombázó F100 hajtóművének egyenes ági leszármazottja.) Ezek a hajtóművek nem tetszőlegesen cserélhetőek a Sólymon annak ellenére, hogy a hajtóművek rögzítési pontjai ugyanott vannak. A hajtóművek eltérő átmérője ezt nem teszi lehetővé, holott a szívócsatorna moduláris szerkezete könnyen módosítható a két hajtómű eltérő levegőátfutása miatt. Az F-15C/D – és E változat is – elvileg képes mindkét hajtómű változattal üzemelni, azonban a leghalványabb jele sincs annak, hogy az F-15C/D gépek az erősebb – F-15E változatok egy részén alkalmazott – F100-PW-229 vagy GE hajtóművel repüljenek, legalábbis az USAF színeiben.

Az F-15-öst exportálták néhány USA-val igen jó viszonyt ápoló országba – lásd erről szóló fejezetet – ez esélyt adott a GE-nek, hogy bizonyíthasson. A 2000-es évek elején szaúdi F-15S-ek hajtóművei sorra mentek tönkre, a gépek egyre-másra váltak repülésre alkalmatlanná. Az indoklás szerint a sivatag homok olvadt üvegként lerakódott, és eltömítette a turbinalapátok hűtőlevegő csatornáit. Ez a lapátok élettartam csökkenését okozta a fokozott hőterhelés miatt, ezen felül a forgórész kiegyensúlyozatlanságát is okozta, ami a csapágyak élettartamát is negatívan befolyásolhatta. A P&W addig fennálló monopolhelyzete miatt eléggé lazán kezelte az esetet. Legalábbis ezt állították a szaúdiak és a GE. Naná, mi mást mondana az örök vetélytárs...

Szerintük a P&W a szaúdi üzemeltetőket dilettánsnak állította be és a gázhőmérséklet csökkentését javasolta, ami komoly teljesítményveszteséget eredményezett volna. A szaúdi király egyik fia – aki maga is repült vadászgépen – vezette a hazai tárgyalóbizottságot, és finoman szólva ő nem értett egyet a P&W képviselőivel. Az, hogy ki nem értett egyet, később lesz fontos. Állítása szerint ők nem azért vettek méregdrága vadászgépet (F-15S), hogy (erős) túlzással olyan teljesítménye legyen, mint egy F-5-nek. A GE megneszelte a botrányt és mivel nekik már volt egy komplett tesztjük az F-15E + F110-es hajtómű kombinációval,[1] bepróbálkoztak a lehetséges első vevőknél egy ajánlattal. Nem kétfilléres ajánlatról volt szó, mivel itt meglévő gépeket kellett volna átalakítani, nem pedig eleve új törzshátsórésszel szerelt példányokba kerültek volna az alternatív hajtóművek.

Két fontos dolog volt. Az egyik, hogy az Edwardson végzett teszt egy első szériás F-15E-vel igencsak impozánsra sikeredett. A GE F110 minimális plusz tömeg mellett fékpadon kb. 1,5 tonnával nagyobb tolóerőt fejt ki. A második, hogy a GE hajtóműnek nem a turbina előtt a tüzelőtér szekciójánál van a tengely hátsó csapágyazása, (mint az egyébként más P&W hajtóművekre is igaz) hanem utána és más a bevonatolása (felületvédelme). Ez utóbbi nem engedi, hogy a finom sivatagi homok üvegként rakódjon le. A szaúdiak állták a költségeket, így ma már kb. 30 darab F-15S a 70 gépes flottából GE erőforrással repül.



Külön hozadéka a GE húzásának, hogy az eset után exportált Sasok – a koreai F-15K és a szingapúri F-15SG – GE hajtóművet kapott, még annak ellenére is, hogy a dél-koreai légierőben már repült a P&W F100-PW-229-ese, így logisztikai értelemben logikusabb lett volna az amerikaiak, az izraeliek és a szaúdiak után nekik is ezzel szereltetni a gépeiket, hiszen így a hazai F-16C/D flottával osztozhattak volna a hajtómű-készleteken. Az meg már végképp logikátlan, hogy a második eresztésű 40 darab gépbe viszont mégis F100-PW-229-est rendeltek, de megint csak egy új verziót, az F100-PW-229EEP-t, vagyis az Engine Enhancement Package-el szerelt változatot. Ilyen hajtómű a világon jelenleg még csak a pakisztáni és a marokkói F-16C/D Block 52+ gépekben van, sehol másutt nincs. Hogy miért jó ez nekik, azt tőlem ne kérdezze senki, fogalmam sincs...

Miért fontos, hogy ki képviselte a vásárló felet? Az egész esetet finoman szólva a korrupció szaga lengi körül. A szaúdi helyzetet ismerők szerint a fenti procedúra nem történhetett a királyi család befolyásos tagjainak „bevonása” nélkül. Így már sejthető, hogy ki és hogyan nyilatkozott.

Mik az alapvető problémák a GE és a szaúdiak érvelésében? Első körben az, hogy a P&W erőforrása kb. tíz évig probléma nélkül elketyegett. Ha valóban probléma lenne, akkor ennek elméletileg jóval hamarabb meg kellett volna mutatkoznia. Az amerikai gépek is repültek ilyen környezetben éveket – nem csak F-15, de F-16 gépek is – a probléma mégsem jelentkezett...

A másik feltételezett ok, hogy egyes információk szerint a szaúdi gépek mellé adott üzemeltetési utasítások több ponton még a régi F100-PW-220-as, sőt az igen régi F100-PW-100-as hajtóművek megoldásait említik, holott a -229-es tisztességesen el van látva szenzorokkal, a diagnosztikája is jobb. Ez mindkét fél hibája, hiszen a P&W ezen vélhetőleg tudna segíteni, azonban néma gyereknek az anyja sem érti a szavát...

A P&W egyébként az F119-es és F135-ös biznisszel a zsebében – a GE-t gyakorlatilag kigolyózták[2] – úgy tűnt, hogy már nem is fordít nagy figyelmet a kihalásra ítélt F100-as szériára, ami Japán és az USAF F-15 flottájának a brutális élettartam hosszabbítása miatt szükséges lehet.[3] Nos úgy tűnik, hogy ez nem így történt, a P&W szép csendben kidolgozta az F100 hajtóművek élettartamának brutális kitolását két nagyjavítás (overhaul) között, akár 40’000 ciklusig. [4] Az értelmezése kicsit zavaros a hírnek, mert a forrás 18’000 ciklusról történő emelést említ, és -220E változatra átépítést, ami annak fényében nehezen érthető, hogy a -229EPE hajtóműmnél most érték el a 6’000 ciklust depo szintű karbantartások között.[5] Az számomra homályos, hogy az angol forrásban szereplő szó, az milyen viszonyban van a depo szintű beavatkozással. (Lehet, hogy gépelési hiba van a forrásban és 8’000-ről emelnének 40’000-re?)

Ha az F100 hajtóművek elfogynának, akkor nem maradna más megoldás, mint a GE hajtóműre való átállás, aminek igen komoly költségei lennének. Ellenben a GE hajtóművel repülő F-15 változatok jelentenék az igazi „szupersast”, a GE erőforrása olyan teljesítményparaméterekkel ruházná fel a gépeket, amik valószínűleg a rekordrepülése használt Streak Eagle-t is felülmúlnák. (Nem hivatalosan GE hajtóművel felszerelt szériagép megdöntötte az Steak Eagle néhány emelkedési rekordját.)



[1] http://www.geaviation.com/aboutgeae/presscenter/military/military_19960425.html
[2] http://htka.hu/2011/12/05/vegleg-vege/
[3] http://htka.hu/2011/11/28/hosszu-elet-ele-neznek-az-amerikai-sasok/
[4] Aviation Week, 2012.10.22., Bradley Perrett – Into to 2040s.
[5] http://www.pratt-whitney.com/Content/F100_Engine/pdf/b-2-1_me_f100_product_card.pdf
 
M

molnibalage

Guest
Gyakorol a Viper Pacific Demo Team. Gondolom, a jövő évi szezonra készülnek. A program a szokásos, de minding feltűnik, hogy demóra lecsupaszítva micsoda rettenet energiafeleslege van a block 50-esnek ezzel az F110GE129-es hajtóművel.

Ha végtelen sok pénzem lenne finanszíroznám egy lecsupaszított F-15C gépet GE F110 hajtóművel úgy, hogy P-42 módra minden feleslegtől megszabadítanám.
Na, kíváncsi vagyok, hogy mennyivel döntene meg minden létező emelkedési rekordot. Meg a demóját is megnézném.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 917
113
YF-16-os tesztlövészete az AIM-7 Sparrow rakétával.
Ezt a két törzspilont végül nem építették ki az F-16-osokon.
Számomra érdekes, hogy a rakéta hajtóműve már az ellökés pillanatában, de szinte még a gépen beindul.
(A felvétel hangjáért meg én kérek elnézést...)

 
M

molnibalage

Guest
YF-16-os tesztlövészete az AIM-7 Sparrow rakétával.
Ezt a két törzspilont végül nem építették ki az F-16-osokon.
Számomra érdekes, hogy a rakéta hajtóműve már az ellökés pillanatában, de szinte még a gépen beindul.
(A felvétel hangjáért meg én kérek elnézést...)

Még áprilisban mutattál egy csatit és végigmenve azon találtam azt, amit linkeltél, áprilisban ki is beszéltünk kicsit.

https://forum.htka.hu/threads/general-dynamics-lockheed-martin-f-16-falcon.133/page-64#post-665577
https://forum.htka.hu/threads/general-dynamics-lockheed-martin-f-16-falcon.133/page-64#post-665753
https://forum.htka.hu/threads/general-dynamics-lockheed-martin-f-16-falcon.133/page-64#post-665770
https://forum.htka.hu/threads/general-dynamics-lockheed-martin-f-16-falcon.133/page-65#post-666590

Tehát lényegében az USAF rendelkezhetett volna egy lényegében egy MiG-29-es hatósugarával messze meghaladó BVR képes vadásszal, de nem akarták. Nem az, hogy nem tudták. Bár azért benne motoszkál, hogy a CW sugárzó hova fért volna el az AIM-7M előtt, de gondolom némi áldozattal a radar antenna méretét nézve megoldható lett volna. Az AIM-7F kinematikája felülmúlta az R-27R-t.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 917
113
Gondolkodom ezen a szinte azonnali rakétahajtómű indításon és szerintem oka lehetett a pilonok elhelyezkedése is.
Ha fent volna a törzs, vagy a szárny alatti póttartály, vagy a szárnyon bármi a belső pilonokon, akkor lehet, hogy a rakétának lett volna módja nekiperdülni, vagy nekiszívódni.
Az F-15-ös az kényelmesen maga alá tudta ejteni a Sparrow-t, mire annak hajtóműve beindult.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Gondolkodom ezen a szinte azonnali rakétahajtómű indításon és szerintem oka lehetett a pilonok elhelyezkedése is.
Ha fent volna a törzs, vagy a szárny alatti póttartály, vagy a szárnyon bármi a belső pilonokon, akkor lehet, hogy a rakétának lett volna módja nekiperdülni, vagy nekiszívódni.
Az F-15-ös az kényelmesen maga alá tudta ejteni a Sparrow-t, mire annak hajtóműve beindult.

A Sparrow rakéták négy LAU-106/A indító--függesztő szerkezettel vannak a gépre függesztve. A rendszer feladata nem csak a rögzítés, de a rakétaindítási és leoldási folyamat ennek segítségével van végrehajtva. Az indítási folyamat a rakéta rendszereinek életre keltésével kezdődik, ez jelenti egyaránt a gázgenerátor indítását és elektromos rendszerek beüzemelését, a giroszkópok felpörgetését, stb. A rakéta a botkormányon levő indítógomb megnyomása után 1,4 másodperccel válik el a géptől, pontosabban lökődik el. Ehhez a rakéta függesztését egy piropatron energiájával működtetett munkahengerrel, és ahhoz csatlakozó hiba- és rúdrendszeren keresztül oldják fel. A (mechanikus) sorrendvezérlés csak ezután vezeti el két támasztó elem – mellső támkarima és hátsó kitámasztó talp – az ábrán aft- és forward ejector foot – teleszkopikus munkahengeréhez a piropatronok által előállított nagynyomású gázt, amelyek ekkor ellökik a rakétát. Indítás után a mellső karima és a hátsó támasztó talp is rugó hatására visszahúzódik. A rakéta hajtóműve ekkor még nem üzemel.

A rakéta még ekkor is egy vezetékkel kapcsolódik a géphez (missile motor fire wire). Miután a mechanikus zárak kioldottak, egy fémközelség-érzékelő vezérlőjele alapján a rakéta ezen a vezetéken keresztül egy elektromos jelet kap. Ez előfeltétele a rakétahajtómű indításának. Az ellökés folyamata során a kábel végül elnyíródik, tehát az elektromos kapcsolat megszakad, ez adja a jelet a rakéta hajtóműindításra. Tehát kettős biztosítású a hajtóműindítás, nem elég egy elektromos jel, az eltávolodás is mérve van.

Mivel a rakéta harci részének élesítése a rakéta gyorsulásához van kötve, így az még egy biztonsági gáttal van védve a nem kívánt élesítés ellen. A földön egy biztonsági tüske beillesztésével mind a mechanikus, mind az elektromos jeltovábbítás blokkolva van. A tüske helyét a rajzon a piros nyíl mutatja.

vzPwiJX.png
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 917
113
Én amúgy kitaláltam a legújabbat. Pár hónapja volt hír, hogy az UAE inkább eladná az összes block 60-as F-16E/F gépét, fel is ajánlották őket a görögöknek.
Érdekes, mert eddig úgy tudtam, hogy a törökökkel vannak jóban, de úgy látszik, akivel az USA nincs haverságban, annak az UAE sem ajánl fel semmit.
Most tekintsünk el attól az aprócska ténytől, hogy ezek a nem túl régi - de tény, hogy eléggé egyedire sikeredett - block 60-as vasak üzemeltetése igencsak sajátos. Minimum rohadt drága.
Csak ebben a kb 80 darabos flottában van egyes egyedül F110GE132-es hajtómű, ami részben oka lehet a mostani eladási szándéknak.
Amennyire én tudom, az F-16V programban sincs szó erről az extra tolóerejű vairánsról, sőt, a GE úgy reklámozza az élettartamnövelt F110GE129-est, minta nem is létezne modernebb dizájn.
Hanem egy alaposabb nagyjavítás és átalakítás után ezek a bivalyerős block 60-asok jó kis masinák lehetnének a Viper csomaggal, hiszen az F-16V az jóval könnyebb, mint a Desert Falcon a kétezres évek elején volt. A block 60-as a legerősebb, de egyúttal a legnehezebb F-16-os verzió (talán csak az izraeli F-16I Sufa nehezebb), ami tényt külön ront a rengeteg pótbeömlő extra légellenállása is.
Egy block 60-as F-16V már minden kétséget kizárólag szédítő energiafelesleggel bírna.
Pedig nem rossz ez most se:


Ami külön érdekes, hogy az F110GE132-es lényegesen kisebb kétáramúsági fokú, mint az F110GE100, vagy 129-es. Emiatt lényegesen zajosabb is.
Ha már az UAE eladja, kéne belőle venni úgy 32 darabot (nagyon szép szám) és lenne megint egy jó ersófájterünk! :)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 920
13 905
113
Szerintem itt még nem volt.

Elegance in flight: A comprehensive history of the F-16XL experimental prototype and its role in NASA flight research

https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/elegance_in_flight.pdf




Volt már magyarul is egy nagyon jó anyag erről a méltatlanul elfeledett figyelemre méltó fejlesztésről, amivel fel-/megtalálták a kicsit modernizált irányítású SAAB Drakent, és aerodinamikai elrendezésének előnyeit (kb. 50 évvel később :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ).

iu


F-16XL

full
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 917
113
Ez egy érdekes ötlet volt, YF-16 CCV, illetve F-16 AFTI:


Eredetileg a Mitsubishi F-2 ezt is megörökölte volna az Agile Falcon koncepción túl, a General Dynamics/Lockheed eszköztárából, de végül lemondtak róla a japánok.
Az biztos, hogy a tolóerővektoros F-16 MATV/VISTA programhoz érdekes adalék lett volna ez a mozgatható előszárny.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
T

Törölt tag 2361

Guest
Egy jo kis cikk az iraki F16 gepekrol.
Eleg lepukkant alapotban vannak, nincs sok penz az uzemeltetesukre (az alacsony olaj ara miatt nincs love) es meg a teteiben a tisztek tobb felszalast irtak a konyvegbe mint ami tenyleg volt, az uzemanyagot meg amit igy megsporoltak eladtak a fekete piacon, a penzt persze zsebrevagtak.