Román haderőfejlesztési program 2025

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 566
3 518
113
A legjobb, hogy úgy tálalják az embereknek, hogy otthon náluk lesz modernizálva, ami kb csak egy szoftverfrissítést jelent. De mint ha minimum egy F-35-t terveznének újra a 0-ról. Mint ha a mindenható román ipar erre is képes lenne.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113

Románia aláírta a szerződést a 32 darab F-16-os repülőgépről. Hivatalosan 3 F-16-os századunk lesz

A norvégok közleménye ugyanerről.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
377
1 263
93

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
377
1 263
93

Kormányhatározattal jóváhagyott új adományozási programok a román hadsereg számára​


 
 • Szomorú
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113

Kormányhatározattal jóváhagyott új adományozási programok a román hadsereg számára​Félrefordít a google, nem adományozás, hanem beszerzés. Persze, lehet hogy a DeepL fordítás sem sokkal jobb:

Kormányhatározattal jóváhagyott új fegyverkezési programok a román hadsereg számára

A román kormány november 16-i, szerdai ülésén elfogadta a "Zászlóalj integrált kommunikációs és információs rendszere" (SICIB), illetve a "Parancsnoki pont - dandár típusú" (PC Bg) felszerelési program I. fázisához kapcsolódó eszközök beszerzésére vonatkozó szerződés odaítélésének körülményeit és konkrét eljárását jóváhagyó határozatot.

A ma aláírt dokumentum egy többéves szállítási szerződés keretében 13 darab SICIB-rendszer beszerzésére vonatkozik, három konfigurációban és négy darab Bg PC-re két konfigurációban, valamint a kapcsolódó kezdeti logisztikai támogatásra, amelyeket a szárazföldi erők vezérkarának szállítanak, és amelyek interoperábilisak lesznek a NATO-tagországok hasonló rendszereivel.

A becsült beszerzési költség a Honvédelmi Minisztérium szintjén jóváhagyott igazoló dokumentumok szerint 847.606.555 lej, áfa nélkül, amelyet a többéves szerződés időtartamára a kötelezettségvállalási előirányzatok és a Honvédelmi Minisztérium éves költségvetési előirányzatainak keretein belül biztosítanak.

A kormány által elfogadott határozat a két beszerzési program végrehajtása során a román állam alapvető biztonsági érdekeként határozza meg a beszerzés tárgyát képező felszerelések gyártási, integrációs, tesztelési és karbantartási kapacitásainak a román állam területén történő létrehozását, megszilárdítását és megvalósítását a katonai területen, az ellátás biztonságának biztosítása érdekében békeidőben, de különösen válság- és háborús időkben, tekintettel a berendezések és a parancsnoki és irányítási szoftveralkalmazások országon belüli gyártására, a SICIB és a PC Bg-hez kapcsolódó berendezések végleges integrálására és tesztelésére, valamint az összetett életciklus-karbantartásra.

A SICIB és PC Bg rendszerek és berendezések nemzeti területen történő gyártása és karbantartása biztosítja a NATO-tagállamok hasonló katonai képességeivel való interoperabilitást, a román állam részvételét az európai védelmi technológiai és ipari bázis fejlesztésében és támogatásában, a képességeken, a szakértelmen, a versenyképességen és az ellátási lánc rövidítésén alapulva.

A ma elfogadott jogalkotási aktus megfelel a 2. cikk (2) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek. (2) bekezdése a 195/2012. törvénnyel módosított és kiegészített 114/2011. számú, módosításokkal és kiegészítésekkel jóváhagyott, a 346. cikk (2) bekezdésében foglaltakkal összefüggésben a 346. cikk (2) bekezdésében foglaltakkal összefüggésben módosított és kiegészített 114/2011. számú sürgősségi kormányrendelettel. (1) bekezdés b) pontja.

Figyelembe véve a biztonsági környezetben fennálló kihívásokat, a román hadseregnek a "védelem otthon kezdődik" elv alapján kell megterveznie beszerzéseit.

Ebben az összefüggésben a Román Fegyveres Erők abból indultak ki, hogy a szükséges felszerelések beszerzésének a nagy teljesítményű technikai eszközök biztosításának szükségességén kell alapulnia, amely a védelmi és elrettentő feladatok ellátásához szükséges hatékony képességek alapját képezi, valamint az ellátás biztonságát és az érzékeny információk védelmét.

A 2021-2024-es kormányprogram a Román Hadsereg 2040 program és a román hadsereg többéves fegyverkezési tervének végrehajtása révén a képességek fejlesztésére irányuló lépések folytatását irányozza elő, a későbbi cselekvési tervek kidolgozása és végrehajtása révén, valamint a román kormánnyal közösen olyan megoldások meghatározása révén, amelyek különösen a román iparnak a többéves fegyverkezési és újjáépítési terv végrehajtásában való részvételére összpontosítanak a pragmatikus katonai ipari rugalmasság biztosítása érdekében.

A román hadsereg fegyverzetének hatékonyabbá tételére és a nemzeti védelmi iparnak a fegyverzet megvalósításában való fokozottabb részvételére vonatkozó intézkedésekről szóló memorandumot a Legfelsőbb Védelmi Tanács a 127/14.09.2021. számú határozatával hagyta jóvá, és a román parlament előzetes jóváhagyását is megszerezte az odaítélési eljárás megindításához, amelyet a képviselőházban iktatott levélben küldtek meg a képviselőházban a 127/14.09.2021. számú határozatával. 501BP, 2021.05.11., a "C4I rendszerek ISTAR integrációs képességekkel" alapvető felszerelési programra, amelynek alkotóelemei a "Zászlóalj integrált kommunikációs és információs rendszere" és a "Parancsnoki pont - dandártípusú" felszerelési programok.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
377
1 263
93

Félig tele a pohár...​


"Az üveg teljes oldala a 32 norvég F-16 AM/BM gép átvételéből áll, az üveg üres oldala pedig az, hogy földrajzi területünkön a leggyengébb harci gépeink lesznek."

 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
377
1 263
93
Romániának az első F-16-os századra van pilótája.
A következő 32 repülőgép problémája nem a pilóta képzésére szánt pénz.

"A nagy problémát nem az fogja képviselni, hogy Romániának nincs pénze ilyen sok pilóta kiképzésére. A kihívás az lesz, hogy e tekintetben képzési központokat találjunk."
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 443
4 844
113
Romániának az első F-16-os századra van pilótája.
A következő 32 repülőgép problémája nem a pilóta képzésére szánt pénz.

"A nagy problémát nem az fogja képviselni, hogy Romániának nincs pénze ilyen sok pilóta kiképzésére. A kihívás az lesz, hogy e tekintetben képzési központokat találjunk."
A probléma pontosan a pénz. A képzési központok nem elegendőek a képzéshez, a pilótajelölteknek több száz órát kell repülniük az F16-on belül, ami lerövidíti a repülőgép élettartamát. Ezért a legtöbb hadsereg nem szereti a használt repülőgépeket.
 

nizdam

Active Member
2021. december 14.
37
105
33

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
10 542
18 978
113
 • Hűha
Reactions: Kim Philby

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
377
1 263
93