1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ruházat, rejtő- és terepminták

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Speciel a nyílt terepen szorul a katona a legnagyobb segítségre e téren. A rejtőszínt mindig nyílt terepre kell tervezni, kivéve olyan országokban, ahol az erdősültség meghaladja a 50-60 százalékot, mert ott valamilyen formában az aljnövényzet/avar dominálta terepet is figyelembe kell venni! De kifejezetten erdőre csak a dzsungelra és a tajgára van értelme tervezni, olyan pedig sehol nincs felénk!
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  No meg a mezogazdasagi muveles allatt allo teruletek!!! Ritka hogy ket erdosav kozott ne legyen ilyen szanto az orszag tulnyomo tobbsegege. /de a belgaknak van egy nagyon fain varosi harc mintaja is./
   
  antigonosz likes this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A fekete - fehér az mire kellene? Szerintem nem lényeges annyira a minta meg a ruha színe, csak nagyon elütő ne legyen az adott környezethez, térséghez. Egyrészt úgyis koszos lesz, sőt ugye direkt be is koszolod az adott fű/föld/stb anyaggal ami a kezedbe kerül a területen. Másrészt ugye mozogj keveset. Harmadrészt meg elég megtörni egy nem túl rikító, másabb színű mellénnyel, sisakhuzattal, kámzsával, a körvonalaidat és mindjárt nem látszol annyira. Mivel ugye mindenki emberi körvonalakat, embert, keres ezért a szem átsiklik elsőre azon ami nem egészen emberi. Az olyan lelógó laffogó ruhacsíkok szerintem nem túl jók mert fújja őket a szél néha, loboghatnak. Na most mi lobog egy erdőben vagy bokorban, mezőn? Semmi.
  Az osztrákok is cserélik az egyszínűt, de az új se rejt jobban szerintem semmivel. Az a régi sima barnás-szürkés-zöld egyenruhájuk nagyon jól rejt sok esetben, amennyire meg nem annyira a különféle terepszínűek sem sok esetben. Ősszel, télen, a ködös reggeleken és az erdősebb,bokrosabb sötétebb részeken (ami főleg az ő viszonyaik) az az egyszínű gyakorló is bámulatosan jól rejt csodák csodája. Éjjel meg tök mindegy mi van rajtad, pláne ha nincs telihold. Városban megint mindegy, a harcok számottevő része mára úgyis város ostrom.
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Na de ki az a hülye aki kimegy a nyílt terepre céltáblának?
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nagyjából mindenki aki harcol egy olyan országban, ahol a nyílt terep az ország területének 75%-a!
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 7. Lator

  Lator Well-Known Member

  Mutass 1 rejtőmintát ami nyílt terepre lett tervezve. (à sivatagi mintákon kívűl) Nem fogsz találni mert butaság lenne. Nem véletlen hogy nagyjából minden ország ugyanazokbol a színekből rakja össze a mintát. Lehet hogy sok erdő nincs Magyarországon, de ha figyelmesen végig nézel a tájon látni fogod hogy mennyi helyen is lehetne elrejtőzni.
   
  antigonosz likes this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az csak valami sivatagi világ lehet. Nálunk sem nyílt annyira. Sokkal, sokkal jobban átszegdelt. Az ország nem az Alföldből áll. A Dunántúl és az Északi Középhegység de még a sok Tisza, Bodrog stb környéki sem nyílt. Ahol meg nyílt terület van ott kukorica, napraforgó van vetve sok helyen.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A feketet lehet szerelo ruhanak is hasznalni meg elyszaka se art. Igy mar kettos hasznositasi cellal erdemes lehetne.

  A feher az kifelyezetten havas kornyezetbe. Ritkan lenne hasznalva de amikor hasznalva van nagy szolgalatot tenne.

  A boci az egyertelmuen erdei minta a neve is az egyebkent.
  Az uj mimtat es a bocit szerintem vegyesen kellene alkalmazni. A bocit teli ruhazatkent /az uj szabas szerintieket./ az uj mintat meg nyari nak./ osszel egyebkent a boci nem rossz nayaron tul sotet ez teny de hat erdei minta.../

  Semmifelekepp se vagyok az egy minta partjan. /ha mar a szabajzat is kulon veszi a teli es nyari ruhazatot akkor ugy lenne esszeru ha ez a mintazaton is meglatszodna nem csak az anyag vastagsagan./
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ilyen utoljára a rába mintánál volt azt hiszem valamikor +30 éve. De aztán az is elsikkadt. Amúgy nem hiszem hogy minden éjjel átöltöznél szívesen, és hurcolnál magaddal egy váltás ruhát pluszban. Régen volt még a Néphadsereges idők alatt fehér ruha. Igazából egy vékony minden fölé húzható ruhadarab volt. De gondolom már kidobták, vagy kifogyott. Még a 90-es években néha használták.
   
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Maradjunk csak a vékony téli álcaruhánál, amit főlé tudsz venni mindennek. Amúgy a kezeslábast is non-infrareflektív szövetből kéne gyártani ami feltolná az egekbe a költségeket ha minden verzió meg lenne csinálva abból amit mondasz. Jelenlegi tervezet a 2015M felszerelési rendszerben:
  3 öltözet kiképzési gyakorló
  2 öltözet műveleti (lángálló)
  és van beírva 15M téli álcaruha amit még nem láttam :D
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sosem lesz ennyi.Az meg mindent elmond,hogy itthonra a teljes 15M ruházati rendszer töredéke lesz csak kiosztva amivel gyakolratilag ugyan úgy nem oldódik meg a katonák meleg ruázattal való ellátása mint ahogy most sincs...
   
  antigonosz likes this.
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Kopogtass az EI zrt-nél hogy miért nincs gyártási kapacitásuk semmire...
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha lenne se osztanának ki mindent csak egy kis részét(pont a meleg ruházatot nem,persze 10db póló az nagyon kell valamiért...)
   
  krisss likes this.
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Csuda dolgok vannak azok a listán amúgy, nehéz röhögés nélkül elolvasni.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  A multicam, annak minden leszármazottja és általa inspirált minta, mint például a mostani magyar. Továbbá nem fogsz te rejtőzni sehol! Hogy a fenébe tudnál elrejtőzni az APC-vel, meg a többi járműveddel együtt! A háború nem kisiskolás bújócska, ott fogsz te rohamozni a nyílt mező kellős közepén, ott fogod beásni magad és csak remélheted, hogy az egyenruhádat nem valami bushcraftos idióta tervezte a zöld erdők mélyére, hanem az a fű, a tarló, a kihányt föld és a távoli tereptárgyak (házak, fasorok, bozótosok) színeivel tud egybeolvadni könnyen!
   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azt hiszem ez a térkép nagyjából mutatja, hogy mennyi zöld szín kell egy magyar rejtőszínbe:
  [​IMG]
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ne beszélj butaságokat kérlek!Az álcázás alapvető!Ha nem mozog az alegység akkor az álcázott(így hívják katonáéknál a rejtőzködést)helyen állni/várakozni az egyik legfontosabb dolog.
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Semmit nem fogtok tudni magatokon álcázni a járműveitekkel együtt. Mármint egy átlagos gyalogos zászlóalj úgy egyben. A katonát állásban a kiépített fedezék védi, menetben pedig a járművének a páncélzata. A rajta lévő egyenruha kizárólag akkor játszik szerepet, ha gyalogos harcot kényszerül vívni, ám akkor mindvégig mozgásban lesz.
   
 20. Lator

  Lator Well-Known Member

  A multicam mint a neve is mutatja egy univerzális rejtőminta.
  "A háború nem kisiskolás bújócska" :)
  Hát köszönöm hogy felvilágosítottál. Majd megpróbálom észben tartani eme bölcsességet;)
  Amúgy csak megsúgom hogy a nagy hősies "hurrázva" végrehajtott tömegrohamoknak és a tökig beásott állóháborúnak egy ideje már vége.
  Senki sem tervez rejtőmintát sík terepre Mert nincs értelme. Gondolom mindenki rosszul csinálja szerinted.
   
  fip7 and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása