1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bocvsánat, de olyan dolgokat állít, amit képtelen vagyok elhinni, mert ellenkezik minden mással, amit eddig láttam. Idézem...

  • Full AAM mennyiséggel és póttankkal utánégető nélkül szuperszonikus sebesség? Ezt valami viccnek szánta? Az F-16CJ 4 db AIM-9 és 1 db CL pótossal már DI = 100 táján van. Ezzel a gép nem tud M.95-öt sem elérni a GE hajtóművel sem. Akkor a nyápic Gripen hogy a búbánatba lenne erre képes?
  • Az öt db F-16 kill is érdekes Alaszkában. Igen érdekes RoE vagy bármi lehetett, ahol akkor egyik gép sem tudta, hogy támadás alatt áll? Mert európai gyakorlaton olyan volt, hogy ha flare-t dobtak, akkor a gyakorlat úgy kezelte, hogy 100% IR AAM defeat volt. Eleve 6 db rakétával a mesékben szoktak ilyen azonos gépeknél 5 db killt elérni.
  Nem akarok megsérteni senkit, de ez az egész kb. a mese habbal kategória. A Gripen E-vel egyetlen összemérhető gépnél is röhögtem egy kurva nagyot. Az F-16 Block 70 az micsoda? Hát az F-15SA és SG?

  Áh, sóhaj legyint. Ez egy tipikus véragresszív svéd marketing fogás. Nehéz komolyan venni. A Gripennek megvannak az előnyei, de a gép közel sem ennyire domináns. Konkrétan egy magyar Gripen pilótától idézek:

  "Az F-16C Block 30/32 ellen is szenvedés volt a közeli manőverező légiharc."

  Ennyivel erősebb az a gép közel. Azt is nehéz elhinni, hogy a HOBS képességes F-16 Block 50-esek ennyire impotensek lettek volna.
   
  fishbed, endre, fip7 and 2 others like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért ebben is bőven hangzik el olyan dolog, amin csuklani lehet.
   
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Azért engedj el már egy rövid e-mailt nekik, hogy legalább ezeket a dolgokat nem-e elértették,...mert elég meredeknek hangzik...hátha jön meglepő/nem meglepő válasz.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Elvileg lehetne kommentálni, de nem jövök rá, hogy hogyan...
   
 6. arcas

  arcas Well-Known Member

  "Alert, content is protected" lol
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Arról a bizonyos Red Flagről már korábban is jöttek ezt (úgy mint jelentős dominancia) megerősítő infómorzsák. Gondolom a svéd légierőn belülről sem nagyon jöhet ki ilyen jellegű infó, mint ahogy itthonról sem igazán.
  Állítólag a Gripen EW képességei már akkor is igen komolyan kijöttek. Az E/F meg ugyebár az Arexis konténer tartalmát hordozza magában (GaN technológia) standard formában. De az annak idején nyilatkozó pilóta felemlített egy olyan sztorit is, amikor egy EF kötelék mellett jelentek meg úgy, hogy azt sem tudták a kacsák, hogy honnan kerültek oda.
  Volt egy olyan pletyka, hogy a svédek sosem használták teljes képességeiben az EW-t a nemzetközi gyakorlatokon. Ez az utóbbi EF-es sztori volt az egyetlen. :rolleyes:
  Mindezt nem akarom mítoszgyártásra felhasználni, mert mindez emlékezetből írom, de aki hirtelen elő akarja kapni a cikket, az meg is erősítheti/cáfolhatja.
  (közben a linkeket már gép mellöl tettem be)
  A most belinkelt cikk eredetibbnek látszó forrás.
  Volt már a Thai légierőnek korábban is kiváló eredménye a kínaiak ellen.
   
  arcas likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez minden gépre igaz lehet. Így lőttek le gyakorlaton MB-339-cel EF-et, Ez így, mint egy eset önmagában 0 info. Semmi. Nem referencia.
  https://theaviationist.com/2010/05/13/mb-339cd-kill-markings/
   
 9. tiz

  tiz Active Member

  Ezzel kapcsolatban: van elérhető ábra valahol Gripen drag-ről? Mert a cikkben egyértelműen erre hivatkozva állítja a szuperszonikus repülést, és kíváncsi vagyok mekkora különbség van az F-16 és a Gripen között ezen a téren.

  Mielőtt elkezdesz tüzet hányni: átlapoztam a HTÖ-t és a Gripen FAQ-t is (persze lehet átsiklottam az infón).
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs. De a fizika nem hülye. Nezd meg n+1 gép reptelj. gorbeit. Nincs az az isten, hogy potossal a Gripen hangsebesség felett menjen utanegeto nélkül. A relativ KM novekenöv is nagyobb es a gep hullámellenallasat is jobban szetcseszi. UgÚ higy az F-16 hoz kepest a gep erőtlen. Erre jön meg ra 4db gerenda es sin meg 6 db rakéta. Ez román népmese.

  A legerosebb hajtóműves F-111 1/3 keroval at tudta lépni a hangsebességet viszonylag szereny tolóerővel, mert variaszarnnyal optimalizálta a hullamellenallast. Erre a Gripen keptelen.

  Sokszor az az érzésem, hogy sved marketig henger arra épít, hogy mindenkit hülyének neznek, mert a többség nem ert ugyde hozzá es szó nelkul leírnak minden baromsagot.

  Mint az urblogos yt csoka, akitol kiderült, hogy a középiskolás fizikához sem ert, de telibe kajalta a musk féle cold thruster bullshitet. Kb ez a cikk is ilyennek tűnik. Lelkes, de fogalmatlan. Hat leirta...
   
  endre likes this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  arcas likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Így szalonspiccesen és fáradtan ennyi telt tőlem.

  The whole article is simply funny because it simply denies physics...

  1. Supersonic Gripen with full AAM load AND drop tanks? You gotta be kidding...

  For reference just check the F-16CJ supplement diagrams.
  https://info.publicintelligence.net/HAF-F16-Supplement.pdf
  Even with the powerful GE F110 engine with DI = 0 you cannot reach M1.0. The 6xAAM + drop tank is about 100+ DI.

  2. The relative weight, cross section increase for the Gripen is higher than F-16C because the plane is lighter and smaller. Any loadout has stronger negative impact on flight performance.

  3. The F-111F could fly faster than supersonic in clean config with 1/3 fuel because it could optimize its wave drag. Gripen cannot do this.
  F-14B with full light AAM loadout cannot break the speed of sound with the powerful GE F110 GE F110 + variable sweep wing.See on attached diagram.
  If anyone believes that Gripen can fly supersonic even at very high alt which such config should start learn at least the basics wave drag and aerodynamics.
  [​IMG]

  4. The rest of the comment. I'm Hungarian, I had plenty talk with pilots. I quote one of them:

  "It is very painful the dogfight even against F-16 Blk 30/32".

  5. The article does not say a single word about HOBS capability of F-16s. It is hard to believe that without or even with HOBS the result is so extreme. The article also does not say about other results as well as the 5:0 was one engagement or not.

  6. Any plane can have luck. Does these kill marks shows that MB-339 is the best fighter in the world? Nope. It says that the lessons of the AIMVAL/ACEVAL still true.
  https://theaviationist.com/2010/05/13/mb-339cd-kill-markings/

  The Gripen has its own merits but they as not as extreme as the article states and the BS about supersonic capability is simply laughable.

  I saw the marketing and PR bulldozer or the SAAB in the '90s when they call the Gripen the first 4th gen fighter in the world...
  ...when the F-22 existed...

  Too way many times I felt they said simply BS because 99,9% of ppl. has 0 knowledge about aviation and 99% of ppl. is science illiterate. They believe anything which is presented nicely. For ex. such funny things which are in this article..
   
  endre, arcas, fishbed and 2 others like this.
 14. borisz

  borisz Well-Known Member


  Majd jól megmondják, hogy "Ti magyarok mindig csak kötekedtek." :D
   
 15. tiz

  tiz Active Member

  Lehet kevésbé konfrontatívan állnának hozzá, ha ilyenek nem lennének:

  "You gotta be kidding..."
  "BS about supersonic capability is simply laughable"
  "they said simply BS"

  Molni, minden tiszeletem a tudásodé, de hogy egy klasszikussal élve összefoglaljam: "Bunkó vagy Bugsy..."

  (És igen, realizáltam, hogy az utolsó sor olyan "Molnis". És igen, realizáltam, hogy piszok bosszantóak tudnak lenni a buta emberek. A megoldás, hogy nem mondod el mindenkinek, milyen buta, hanem elengeded. Elnézést az OFF-ért, nagyon bennem volt már.)
   
  kamm likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ne haragudj, de amikor a svéd marketing buldózer olyan benyögéseket produkált, hogy "a világ első 4. generációs gépe a Gripen". Mindezt 1997-ben, az F-15 első felszállása után 21 évvel.

  Mit kéne mondani olyan hülyeségekre, amik a tényekkel és fizikával nem egyeznek? A BS még enyhe. Mert a valóság az, hogy simán hazudtak.
  Tudod van az a pont, amikor egy pofátlan ferdítés és hazudozás hullámra az ember kicsit lazábban válaszol. Mert kb. ennyit érdemel a "cikk" "színvonala".
   
  fedett_mókus likes this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Igen érdekes olvasmányok ezek a svéd éves védelmi jelentések:

  https://www.forsvarsmakten.se/sv/om-forsvarsmakten/dokument/arsredovisningar/


  Pl. össze lehet belőle szedni hogy mennyit repültek a svéd Gripenek az elmúlt 15 évben...

  Összesen: 163.348 órát.
  Évente átlagosan: 10.900 órát.

  Éves bontásban:

  2005: 11452
  2006: 11780
  2007: 10854
  2008: 7864
  2009: 13226
  2010: 12777
  2011: 11731
  2012: 10313

  2013: 9968
  2014: 10643
  2015: 11287
  2016: 10974
  2017: 10622
  2018: 10233
  2019: 9624


  2012 decemberében vonták ki az A/B Gripeneket.
  2013-tól ha minden igaz, már csak 100 db Gripen van, így elég könnyű kiszámolni az egy gépre egy évben átlagosan jutó órákat...

  A magyar gépek kicsivel többet repülnek évente átlagosan.
   
  fip7, endre, arcas and 2 others like this.
 19. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Amúgy mennyi lenne a normális repült óraszám? Nem olyan választ kérnék hogy minnél több, hanem ami elfogadhatónak számít mindenhol és mennyi az a kicsit több jelenleg.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Kb. 2100 - 1600 órát kell elosztani a 14 gépre évente. 1600/14= 114 óra

  Hogy mennyit kellene repülni a gépeknek, azt a pilóták száma határozza meg és hogy mire használják a gépeket.
  Van, aki szerint kétszer annyi pilóta kell, mint gép és mindenki repüljön 200 órát évente, hogy minden feladatra alkalmas legyen... de ilyen légiereje nincs senkinek.
   
  endre likes this.

Ezen oldal megosztása