1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Amiért felvetettem az az, hogy a szárnyvégi siderwinderek az okai a szárnyak idő előtti elhasználódásának.
  Egy negyedannyi tömegű rakéta nem amortizálná őket.
  Az korábban betett cikk szerint a rolleronok felelősek ezért.
  https://military-technology.blog.hu..._gripen_repulogepek_modernizacios_lehetosegei
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. altx

  altx Well-Known Member

 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Saab starts Gripen Production in Brazil...

  "The tail cone and front fuselage of the single-seat version of the Gripen fighter are the first aerostructures to enter into production at SAM. Subsequently, the aerodynamic brakes, rear fuselage, wing box and front fuselage for the two-seater version will also be manufactured at SAM." (SAM =Saab Aeronáutica Montagens)
   
  fishbed, arcas, SilvioD and 3 others like this.
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ki nem néz ki nyerőnek az osztrák állam vagy az AIRBUS?
  Gondolom jogilag megfelelően le lett minden papírozva, így nem találnak majd rajta fogást, a vége meg az lesz, hogy peren kívül megegyeznek, ahogy a többi országnál is történt. Kárpótlásképpen meg kicsit feljavítják/lecserélik az osztrák Eurofighterek egy részét és repülnek tovább... hacsak a többi gyártó "lobbiereje" nem erősebb.
   
  endre likes this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Bird-strike test to MAW-sensor on Gripen E canard. (Pics: Saab Aeronautics)

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  arcas, endre, fip7 and 4 others like this.
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az osztrakok. Tranche 1 a gepuk, az bitang penzbe kerulhet felhozni normalis szintre...
  Max extra 15 evet nezek ki beloluk, addigra tutira cserelni kell, viszont FCAS nem lesz meg, az amerikai gepek meg dragabbak is.
  Raadasul az emlitett 50 eves Saabjaik nyugdijazasa utan tenyleg annyi gepuk lesz kabe, mint nekunk, szoval el tudom kepzelni, hogy ugy ahogy van beintenek a EF-nek es inkabb kirepulik, ami maradt az oregedo gepeikben ill kannibalizaljak oket es valamikor atallnak Gripenre (felteve, hogy marad olcsobb az uzemeltetese, meg ha az E/F biztosan dragabban is repul majd, mint a C/D.)
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ugyanerről a lengyelek.
  https://www.milmag.pl/news/view?news_id=4157

  A Saab Aeronáutica Montagens üzem hat komplex alkatrészt fog gyártani a jövőbeli repülőgépek számára, amelyek a svédországi más alkatrészekkel együtt az Embraer gyár összeszerelési vonalába kerülnek. Az alapszerződés alapján megrendelt 36 megrendelt repülőgépből 15-et Brazíliában fognak építeni 2024- ig. Ezenkívül egy opciót tartalmaz, amely lehetővé teszi további 72 repülőgép vásárlását és gyártását a brazil légierő számára.

  A svédek mennyit terveznek gyártani ebből az új gépből?
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  "...The Swedish Air Force is also acquiring 60 Gripen Es, which it has designated as JAS-39Es..."
   
  endre and SilvioD like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ez az, ami miatt odavitték a gyártást, nem a 36 gép miatt.
   
  endre and SilvioD like this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez nyilvánvaló. Egy Brazília méretű, és gazdasági erejű országnak nem 36db Gripen a mértékegység, még egy relatíve nyugodt kontinensen sem.
   
 14. milagro

  milagro Well-Known Member

  https://www.thedrive.com/the-war-zo...-smart-fighter-component-production-in-brazil
  ..

  ..
  "While the Gripen E has been controversially left out of the competition in Switzerland, and Slovakia has opted for the Lockheed Martin F-16V Viper, Saab is targeting a number of other international customers for export of the new fighter. This includes India, where Gripen E is in competition with a wide array of other fighter jet designs for a huge Indian Air Force contract."
  ..
  "
  Meanwhile, Finland’s HX competition is another important target for Saab and its Gripen E/F. The Swedish fighter fits nicely into the Finnish Air Force’s concept of operations for missions from austere road bases, with small conscript teams and minimal infrastructure. Saab has also included its GlobalEye Airborne Early Warning and Control (AEW&C) aircraft in the competition that sees it facing opposing bids from the Lockheed Martin F-35, Boeing F/A-18E/F and EA-18G, Dassault Rafale, and Eurofighter Typhoon.
  ..
  Regardless, Saab has a critical Gripen E/F launch customer and industrial partner with Brazil and there is something to be said that one of the world's most advanced fighters emanates at least partially from South America.
  "
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  Szoval nem vagyok meg szenilis venember: https://www.armadninoviny.cz/trapeni-rakousko-ukoncuje-provoz-stihacek-eurofighter.html

  Ez 2017-es cikk, halvanyan emlekeztem, hogy mar nyiltan felmerult az osztrakoknal, hogy mennek a Eurofighterek a fenebe es inkabb lizingelnek E/F Gripeneket ok is... a fenti link szerint a kovetkezo 30 ev alatt szamillio es ketmilliard euro kozotti sporolast eredmenyezne a Gripenre valtas (eleg vicces a sav, kabe 'vagy sporolunk vagy nem bukunk' :D) - mondjuk ekkor meg 2020-ra terveztek a decommissioning idopontjat, ebbol ugye semmi nem lett, de ezek szerint a svedekkel biztosan beszelgetnek azota is.

  Ennek ujabb fejezete, hogy total demilitarizalni keszul Ausztria: https://www.armadninoviny.cz/unser-heer-demilitarizace-rakouske-armady.html

  Marad a kb 15 ezer katona, de atallnak civil protection, cyber defense es hasonlo, inkabb civil jellegu feladatokra, teruleti vedelem sokadrangu, nem is erdekli oket nagyon tovabb.
  A legierore allitolag mar nem akarnak kolteni, szerintem igy bizony kihajtjak a jelenlegi 15 gepet, amig lehet, aztan lizingelnek a svedektol egy tucat Gripent es annyi lesz a kovetkezo 30 evben az osztrak legiero.

   
 16. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

 17. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Osztrákiában is egy nő a védelmi miniszter...
   
  fip7 likes this.
 18. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  A cikk így kezdődik: "Austria, like Switzerland or the recently discussed Ireland in the Army Newspaper, is a neutral country with a favorable geographical position. " Várjatok csak, mi is a különbség Svájc és Ausztria közt? .... Ja megvan! Svájcnak van egy bazi hadserege, Ausztria meg épp most készül leszerelni, Svájc mintha olyan dimbes-dombos lenne, ok hegyek azok a dombok, Ausztriában meg ott a Bécsi medence ami teljesen nyitott a Csehek (meg felénk) felé. Meg az oroszok majd szépen kihagyják Auzstriát, mert, miért is? ja mert olyan szépen néztek rájuk és közben erőst pillogtak is a szép szemeikkel?

  Persze sokkal olcsóbb nem fenntartani sereget, ez tény, de újra megteremteni meg piszkosul drága. A jósok meg mindig tévednek, lásd az SZDSZ által előadott: "A jelenlegi geopolitikai helyzetben nem kell tartani fegyveres konfliktustól....leszerelünk". Hát az Oroszok meg nem nem figyeltek oda amikor ez elhangzott? Aztán milyen geci duma már az, hogy majd a lengyelek meg a csehek megvédenek minket, úgyis rajtuk kell keresztül jönni? És amíg masíroznak keresztül rajtuk a győzedelmes oroszok, addig Ausztria gyorsan felfegyverkezik? Vagy ez most hogy? Ausztria mindig is egy szemét banda volt, a Habsburgok alatt is, meg utána is.

  (Mielőtt még jönne akárki azzal, hogy de az oroszok nem is... de az oroszok igen. Más mentalitás, más gondolkodás, nem hibáztatom őket, van épp elég orosz barátom, dolgozom is párral. Egyszerűen az ő gondolkodásukban ez benne van.)
   
  Fennek, L.O.B and svajcibeka like this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Írország most akar vadászgépeket beszerezni...
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  fip7, arcas and kamm like this.

Ezen oldal megosztása