1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ja, és a cseh doktrína 2025-re írja elő a minden időjárási körülmények közti csapásmérő képességet GPS vezérlésű fegyverekkel,...itt a cikk esélyesnek a GBU-49 Paveway II Enhanced-et tartja.

  De annyi minden van benne, mint ha magát a cseh Gripen Faq-ot tolták volna a képünkbe.
  -részletes dolgok a balti missziókról
  -sisakcélzókról
  -NVG képesség ekről
  meg már nem is tudom. Erősen ajánlott a téma kedvelőinek.
   
  rudi and molnibalage like this.
 2. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Az egy jobb-féle fültok. Alapból azért van, mert a levegős kalapács, amivel a szegecseket elütik, kiszabott hangos, amikor meg belül vagy a rátartóvassal, akkor meg a fém jótékonyan fel is erősíti a zajt. A kis lehajtható mikrofon meg nagyon hasznos, mert így nem kell ordibálnod, hogy mikor melyik szegecsvégre tartasz épp rá, vagy épp mellé tartasz (ilyenkor kicsi rövidet kell ütni, hogy összeigazodjanak a lemezek), vagy mikor rátartottál és befejezte a gépelést a kolléga, akkor mondhatod neki, hogy „kéri még”, mert még nem alakult ki a tökéletes gyámfej... vagy meghatározod, hogy melyik lesz a következő, meg, hogy mikor vegye ki a Cleko-t, ugyanis általában a tapasztaltabb dolga a rátartás és ő irányítja a külső mókust, hogy mikor mekkorát, és hova üssön. Amúgy el is meséli, hogy folyamatosan kommunikálnak egymással a „szegecselőpárok”.
  Ilyenkor azért bebaszna a zenehallgatás... nem is tudom, hogy juthatott eszedbe ekkora sületlenség... :)
   
  fip7 and borisz like this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Erre gondolsz? ;)

  De linkeltem én már többször azt a kékeszöld hátterű ábrát is a HTKA.hu fórumokban, mert az meg a SAAB weboldalán van fenn már viszonylag régen.
   
  molnibalage likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerintem én is lementettem, csak nem találom.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azt hiszem a cikk leg tanulságosabb mondata az volt hogy mind a Csehek mind a Magyarok jelenleg is csak a Gripen képességeinek 50%-át használják ki.
  Már most elérhető lenne a sisak display, korszerű AA és AG fegyverzet, felderítő konténerek, stb…
  Ezek integrációjához semmiféle korszerűsítés magán a gépen nem kell.

  Majd ha ezek megvannak - és persze vettek legalább még egy századnyi gépet - lehetne agyalni a korszerűsített / új radarról, EW rendszerről, IRST-ről, Svédek által felpiszkált erősebb hajtóműről (erről is szó van a cikkben)
  Az tuti hogy bőven van fejlesztési potenciál a Gripen C/D-ben
   
  fishbed, fip7, Python and 2 others like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az biztos. Csak sokba kerül, amire meg itt poszt KGST országban Isten pénze sem elég. Hovatovább azért a svédeknél sem látom tucatszám a TGP-ket és SDB vételről sem tudok. Meteorjuk van? Tehát még ők sem használják ki, majd akkor pont mi fogjuk. A cirka 100-as nagyságrendű gépükhöz összevissza van kb. 400 db IRIST-T.

  Tehát még alkalmazás szinten is van hová fejlődni, akkor a hardveres továbbfejlesztése a platformnak ennek fényében szép elmélet. Minta lenne egy Ferrarid, amit nem használsz ki, de kínálják a továbbfejlesztett Ferrait...

  A világ összes gépében elég nagy fejlesztési potenciál van, csak pénz és szándék nincs rá. Pl. lehetne GE F110-es F-15C multirole AG és SDB II és Sniperrel és Meteorral. Technikailag lehetséges. Lesz ilyen? Soha a büdös életben nem. Doktrinális okokból sem és soha nem adnának erre pénzt.
   
  fishbed, fip7, arcas and 1 other person like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  arcas likes this.
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezért kéne eldönteni hogy mit akarunk: Légirendészetet vagy Légierőt?
  Ha megelégszünk azzal hogy renitens utasszállító gépeket vegzálunk akkor bőven elég amink van, és egy fillérrel sem szabad többet költeni rá..

  Viszont ha tényleg komolyan gondolják K.Eu.i szinten számottevő haderőt fejlesztenek akkor ezt a haderőt a levegőből biztosítani kell (különben a Leo2A7+ is csak egy kövér célpont..) és Légierőre lesz szükség. Elvárás kell hogy legyen a BVR, a AG képesség PGM fegyverekkel és a CAS és mindezt készség szinten.

  Állítólag 2000 milliárdot szántak haderő fejlesztésre. Ebből eddig kb. 500 milliárdot költöttek el.
  Szerintem még 300-400 milliárdból el lehetne érni hogy legyen még egy század Gripen C/D és azok képességei ki is legyenek használva
   
  fishbed and Celebra like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1,5 mrd USD-ből? Nemigen. Csak a vasak többe kerülnek nemhogy a szolgáltatás és fegyverzet mellé. És akkor még repülni is kéne.
   
  arcas and krisss like this.
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ugyan miért kerülne 12 használt Svéd Gripen C/D többe mint $1,5 mrd?
  A 12 használt Izraeli F-16-ért $500m kértek (volna...)
  12 Gripen is kb. ilyen árban lenne...
   
  Ratamahata likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azok a használt F-16-osok TGP-vel és SDB kompatibilisen érkeztek volna? De mondjuk legyen, a vas kb. kijönne belőle a fegyverzettel.
  Az, hogy használt Gripen mennyiért ad a svéd nem tudjuk, mert a magyar szerződés azon része nem nyilvános, hogy mennyiért maradhatnak itt tulajdonban 20 év után.
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem ez két mondatként lenne értelmes és nem kell bele a "mert".
  Kb. így:
  Az, hogy használt Gripen mennyiért ad a svéd nem tudjuk. - ...de meg tudjuk tippelni...
  Az említett Izraeli példa alapján kb. az új ár 40%-50%-a ami úgy kb. $40m / gép

  A magyar szerződés azon része nem nyilvános, hogy mennyiért maradhatnak itt tulajdonban 20 év után - ...ez így van, ezt is csak tippelni lehet. A lízing szerződések logikája alapján szerintem komoly meglepetés lenne ha a maradványérték 20 év után több lenne mint az erediti bekerülési érték 10%-a
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Legyen.

  Mi alapján? Adott el használt Gripen C/D-t a svéd már úgy, hogy az HUN AF konfigos?
  Érdekes, hogy amikor az USAF F-16 fajlagos repórát mérem, a Gripen lízinghez, akkor páran csúnyán néztek rá, hogy "de há az nem azonos".
  Ha meg referencia ár kell, akkor az amerikai gyártású használt F-16 hirtelen referencia lesz.

  Milyen változatot adtak volna el amúgy? Mert ennyi erővel lehetne a referencia F-16AM MLU, amit csupaszon mindenféle extra munka nélkül valami 15M USD-ért is adtak el valahova Dél-Amerikába.

  http://www.f-16.net/f-16_users_article9.html

  Operating costs are soaring and spare parts are getting hard to obtain. It is believed that negiotiations are underway with the Dutch government to aqcuire a batch of 20 second-hand RNlAF F-16s with the MLU update. This deal is supposed to be worth $150 million

  150 / 20 = 7,5 M USD/gép, bár ez nem mai USD. Mostanában is volt eladás, csak már nem emlékszem hova.

  Románoknak ez volt.

  http://www.f-16.net/f-16-news-article1843.html
  290 /12 = 24 M USD / gép

  Sajnos ez is csak tipp, mert se F-16 se Gripenre nincs ilyen szerződés. Én persze örülnék, ha ennyiért itt maradhatna.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bár a román árhoz kieg.

  (EDITOR’S NOTE: Portugal will supply nine single-seat F-16s from its own air force, and three used two-seaters it is buying from the United States, but all will be updated to the same standard by OGMA - Indústria Aeronáutica de Portugal, based in Vila Franca de Xira. The deal was announced during Portuguese defense minister José Pedro Aguiar Branco’s Oct. 11 visit to OGMA.
  Romania is paying 186 million euros for the deal, including 108 million euros for the aircraft, their refurbishing and training of its personnel. Portugal will clear 78 million euros on the deal, which it will use to upgrade its military, according to Aguiar Branco.
  Romania, on its side, will invest a total of 628 million euros, according to local media reports, the difference going to renovate and equip an air force base.
  The sale will reduce Portugal’s F-16 fleet to 30 aircraft, many of which are not operational.)
   
 16. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Az a probléma Balázs, hogy egy beszerzés és egy lízingszerződés, amely más-más tartalommal bír, nem összehasonlítható. Különösen úgy nem, hogy a full összeget faszán szétosztjuk a mennyiséggel. (és még úgy sem igaz, ha értelmezésed szerint, mivel nekünk ennyibe kerül, ez a gripen üzemeltetés önköltésge). A lízingszerződés/ tartós bérleti szerződésben óriási a pénzügyi mozgástér, tehát még azonos műszaki tartalom esetén (persze kivéve, hogy a svéd és nem te állod a karbantartás, az alkatrészek, stb árát) sem lehet ugyanaz a két eredmény. A lízing a legdrágább beszerzési forma, olyankor használják, közlekedésre vetítve ha nincs megfelelő üzemeltetési háttere egy cégnek/államnak stb. az adott eszközhöz. Például azért vannak flottakezelők, akik ebből élnek..
  A SAAB lízing is ilyen. Egyébként valami miatt (tehát még az is elképzelhető, hogy ilyen számunkra bődületes összeg ellenére) napjainkban már a SAAB sem kínál lízingszerződéseket..
   
  fishbed and arcas like this.
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az osszetort ketuleses gep helyett amit adtak a svedek? Az mennyi volt?

  Pontosan ugyanilyen gepeket vehetunk toluk majd kb 10 ev mulva. Valamilyen szerzodest meg ugy is kotni kell veluk, mert a Honvegseg valoszinuleg akkor sem lesz kepes onalloan a 800 oras es egyeb nagyobb javitasokra.

  Az a kerdes hogy hasznalt gepet venni vagy lizingelni erdemesebb a Honvedsegnek, hogy 10 ev mulva is repulokepes legyen a flotta 90 %-a.
   
 18. arcas

  arcas Well-Known Member

  Erre szoktam mondani, hogy talán szerencse, hogy lizingeltünk, mert igy legalább nem rohadtak a gépek a földön. A teljesen új üzemeltetési kultúra eltanulásának gyakorlatilag a lizingdij volt az ára. A hadrafoghatósági aránynak dettó. Ez van.
   
  misinator and borisz like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 20. arcas

  arcas Well-Known Member

Ezen oldal megosztása