1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. jOkA

  jOkA Active Member

  Móron és környékén hangrobbanás volt. Rendesen rezegtek az ablakok. Éreztétek még valamerre?
   
  Terminator likes this.
 2. Dactilus

  Dactilus Active Member

  Bakonyszentlászló-Mezőőrs környékén is rezgett az ablak rendesen, legalábbis mesélték. Kettő volt egymás után.
   
  Terminator likes this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Átmásoltam a magyar Gripen topikba.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Csak valószínűleg nem az összes gépet (100körül) fogják így megtartani. Arról volt szó, hogy azért nem a C/D-ket alakítják át, mert amíg az átalakítások zajlanak, addig nem lenne meg a szükséges mennyiségű gép.
  Gondolom, hogy ez annak a folyománya, hogy azt nyilatkozták, hogy elkészítik a E radarjának a kisebb verzióját.
  Én olvastam olyan nyilatkozatot is, hogy alapvetően a sárkányszerkezet 40-50 év feletti élettartamra van fejlesztve.
  Ennek fényében én mindenképpen a jelenlegi gépeinkben gondolkoznék továbbra is, csak elektronikailag E szintre hozva, fegyverzetbővítve és nagyjavítva.
  Amire nekünk kell, arra tökéletesek ezek is. Az biztos, hogy az E-k megérkezésével fog felszabadulni C/D verzió. Ha bővíteni szeretnénk a gépek számát, akkor meg lesz a lehetőségünk, hogy válogassunk.
  Ezekkel a gépekkel lazán ki fogjuk húzni a 6. generációs gépekig, vagy ha bedől mindkét európai project, akkor nagy duzzogva elfogadjuk az F-35-öt is... :rolleyes::D
   
  Ratamahata likes this.
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ilyesmit ir a cikk is, hogy ha valoban marad a C/D ujabb 10-20 evre, akkor kozosen fejleszthetik tovabb az E/F mellett, ami jo hir lehet a tobbi uzemeltetonek, koztuk nekunk is.
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Még annyit, gondolkodva a számokon és a cikken:
  Ha tényleg 120-ra felemelik a szolgálatba állított darabszámot a svédek, akkor nem logikus az a lépés a svédektől, hogy nem a C/D-ket upgradelik. Egyszerre a SAAB sem tudja az összes gépet upgradelni (üzemi kapacitás). 60 dararab E-re már leadták a rendelést. Valószínűleg a jelenlegi 100db is elegendő lenne az ország védelmére, tehát megtehetnék, hogy 20db-onként szétkapják a C/D-ket és az alkatrészeit felhasználva E-ket gyártanak.
  Csak szerintem rájöttek, hogy "felemészteni" a jelenlegi gépeket még nekik is luxus lenne! Sokkal többet érnek így, illetve E szintre elektronikázva. Innentől kezdve nekünk is ezt kell szem előtt tartani. Légirendőr feladatokra ill. kisebb hatótávval is kiváló gépek lesznek ezek, ha megkapják az új radart, és a későbbi fejlesztéseket.
  Továbbá pl. könnyedén fognak tudni pályázni a különböző országoknál (pl. Svájc, ahol meglepő de pénzügyi okokból dobta a nép a gépcserét) egy upgradelt C/D szériával.
  Ezeket a fölös (120db feletti) saját készleteik fejlesztésével kielégíthetnek.
  VISZONT!!!!
  Ha amellett döntünk - és ez lenne a logikus - hogy majd a mi C/D (vagy annak megfelelő) gépeinket is upgradeljük, akkor 2 lehetőség van:
  - vagy nem ugyan azokat a gépeket kapjuk vissza - értsd a svédek meglévő C-it upgradelik, és a mieinkre cserélik
  - vagy a mi gépeinket 3-4-esével kiviszik, majd egy jelentős munka után visszakapjuk őket.
  A 2 verzió között jelentős a különbség: A svédeknek nem biztos, hogy olyan jó biznisz, ha egyes sárkányszerkezeti elemek szempontjából még eredeti A/B-ket kapnak az újabb C/D-ik helyett... :rolleyes:
  Ha viszont fizikálisan is a saját gépeinket kapnánk vissza, akkor viszont szinte biztos, hogy több gépre is szükségünk lehet. Ugyebár jelenleg is "csapágyasra vannak járatva" a gépeink. Az elkövetkezőkben is mi vigyázunk Szlovéniára, és egy darabig a horvátokra is. Ez nagyobb terület, több riasztás, felszállásonként is több repült óra. Ha még ki is kell települni mondjuk Zágráb közelébe, akkor az minimum +1 készenléti géppár. Ha ezen felül előjönnek a balti kiruccanások is, akkor egyszerűen elfogynak a gépek.
  Egy ilyen gyakorlatilag komplett újra elektronikázás azt jelenti, hogy újra be kell őket repülni, miegymás. De maga az átépítés sem 1-2 nap lesz.
  Ezek szimpla számolgatások, és lehet, hogy neccesen, de kijön a jelenlegi gépparkkal lassú (egyenkénti) fejlesztésével.
  Meglátjuk....:)
   
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  Csaknem kizartnak tartom hogy egyaltalan a kozeleben jarna a hasznalatunk akarcsak az atlagos nyugati oraknak is, peldaul a sved legiero repult oraszamainak....
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  anonim999 and arcas like this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

 11. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Sziasztok Ma az Úrak a budai részen köröztek egy kört egy géppár volt az elkövető:) sokan forgatták a fejüket :) sajna képeket lőttem de nem voltam gyors és csak rossz minőségű sikerült:(
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nekem az az érzésem hogy a bolgárok nem feltétlenül akarnak F-16 ot. Az amcsik az árból meg biztosan nem fognak engedni. Pláne úgy hogy a lengyeleknél inkább F-35 helyet F-16v fognak beszerezni. Ők nem fognak annyit szarozni az ár miatt.
  Szerintem mi után a horvát használt F-16 os beszerzést megtorpedozták ott is kérdéses lesz majd az új F-16 ok beszerzése. Ugyanis pénz szűkébben vannak ott is akárcsak a bolgárok. Talán még jobban. Ráadásul ha az emlékeim nem csalnak a bolgároknál már majdnem befutott egyszer a gripen.
  6-8 db os légierővel meg bohockodni nincs érteleme. Hiábba ha újakból állna fent.
  Remélem a saab fog tudni kedvező ajánlatott tenni a bolgárok il ha összejöne nekik a horvátok felé is. Nekünk se lenne rosz. Pláne úgy hogy az elkövetkező években szinte de biztosan még jobban biztosan együtt kellesz majd műkődni a balkáni stabilitás miatt. Egy esetleges Saab siker esetén a délieknél nagyon jó esélyel garantált lenne egy térsegi support központ is.
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  https://www.defensenews.com/air/201...it-might-stop-talks-to-buy-f-16-fighter-jets/

  https://www.defenseworld.net/news/2...garia_To_Favour_Eurofighter_Typhoon_Or_Gripen

  Az amcsi lobbistak tuljatszottak a lapjaikat, ugy tunik - gyakorlatilag 250 millioval hirtelen tobbet kernek a 8 darab F-16 Block 70-ert, mikozeben a svedek bedobtak meg 2 plusz Gripent, igy mar kifejezetten olcson adva 10 darab C/D-t ~$850M korul, MS20 szoftverrel es tamogatassal:

  "Sweden believes that Gripen is the best option for Bulgaria and our Air Force, saying the fighter is the most advanced combat aircraft that have been proven in joint NATO missions.

  “Gripen is manufactured in Europe, fully compatible with NATO standards and it has low costs throughout its lifespan. Moreover, Sweden offers a fully compatible package of 10 fighters,” emphasizes Joakim Wallin and adds that, along with the necessary armament and equipment, the offer is under the EUR 767 million budget originally approved by the Bulgarian Parliament."


  https://bulgarianmilitary.com/2019/...negotiation-with-bulgaria-on-gripen-fighters/
   
  fip7 likes this.
 14. borisz

  borisz Well-Known Member

  Használt gépeket...
   
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  a lengyelek csak játszadoznak hogy tudjanak valamicskét lecsippantani az F35 árából , F35 LESZ náluk
  A horvátoknak nincs/nem lesz pénzük új ami vasakra (F16 / F16V)
  A bolgárok egész ügyesen játszadoznak a Grif ajánlattal , lehet bejön nekik mert pár éve majdnem nyert a gripen de akkor jött a politika és a "nincs pénz semmire"
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez ugyebár biztos, de a teljes gépparkot F35-re cserélni nincs pénzük, pedig ők aztán belecsaptak a lecsóba. Értelem szerűen a készenlétet nem az F-35 fogja adni a ma ismert fenntartási költségekkel. Ezért lesznek még + F-16-osaik, ha az orosz gépeket kidobják.
  Sok fog múlni az elkövetkezőkben azon az időszakon, amíg mi adjuk a készenlétet náluk. Lehet, hogy mindkét fél megelégedésére ez hosszútávú ügy lesz.
  A legutolsó fejlemények szerint szinte biztos, hogy Gripen lesz náluk. Ők nem tudják szomszédos országgal ezt megoldani.
   
  marton and tonyo like this.
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  tonyo and pöcshuszár like this.
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  Szerbeknek is csak egy tucat levitezlett MiG-29 maradt, rovidesen cserelni kell oket. Nem ismerem annyira a viszonyokat; elkepzelheto, hogy ha a horvatokkal jol alakul a vedoernyo, akkor esetleg ok is beszallnak, netan a bolgarokkal csinalnak egyet, vagy ez meg mindig kizart arrafele?
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hát a szerbek nagyon csüngenek a oroszokon. NATO-n kívüli országként pedig ilyen dolgot nem hiszem, hogy megtehetnének.
  Nem véletlenül lesz saját fejlesztésű fegyver a H145M-eken. Így a NATO-tól függetlenül is bevethetők lesznek a gépeik.
   

Ezen oldal megosztása