1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  értem én amit írsz de kb 60 gépről beszélünk amikor régi szovjet vasakat említünk (28db MiG-29 és 32db SU-22) , ehhez jön még 48db F16-os amivel aztán bőven lehet keszit adni nekik is , ha beszereznek 20-30db F35-öt azzal bőven letudják váltani ÉRDEMBEN a kiöregedő szovjet vasakat, nekem csak ezért tőnük nem reálisnak hogy még több F16-os kerüljön a lengyelekhez , pedig ahogy írtad , belecsaptak a lecsóba rendesen , nem hülyék , ha megkaphatnak 28 esetleg több F35-öst akkor nem fognak F16V-re pénzt áldozni
  kizárt . még mindig , a horvátok előbb adósodnak el életük végére csak hogy tudjanak venni 6db új F16V-t az amiktól minthogy a bolgárokkal vagy főleg a szerbekkel együtt koperáljanak bárhogyan
   
  borisz likes this.
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  Csunges ide vagy oda, szerinted inkabb vesznek elavult orosz technikat? Mert ujat nem kapnak (ill penzuk sem lenne ra), sot, ugye meg helikopterbol sem oroszt vettek, pedig abbol millio kozul valaszthattak volna, valoszinuleg joval olcsobban, mint a H145M jott...
   
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A lengyelek 32 db F-35 el számolnak. Nagyon szeretnék az első századot 2024 ig hadrendbe állítani.
  https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAAegQICBAC&usg=AOvVaw3B2iv124mc5kEAM9Ujc-Fc
  A horvátok meg igen nagy esélyel nem fognak vásárolni új F-16 at. Inkább maradnak más opcionál. Pl használt gripenél. Egyébként is nagyobb problémáik lesznek mint eladósódni pár db F-16 ért.
  A bolgároknál meg 90% esélyt adok rá hogy gripent fognak vásárolni. Egyszer már 2-3 éve már majdnem meglett nekik. Csak közben jött náluk is egy kormányváltás. És bum új kormány csak azért is alapon (usa hátszéllel) F-16 ra tett. Mostanra meg leesett nekik hogy az a F-16 os mégse olyan kedvező árú mint amikor beetették őket.
   
  megazez likes this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azért kell még az első eresztéses 16db F35 mellé további F-16-osokat venni, mert az orosz gépeket nagyjából azonnal dobnák ki a picsába, csakhát a 48db F-16-osuk átlagos hadrafoghatósága 40%. Maradjunk annyiban, hogy nem érzik ezzel az értékkel és az ezt jelentő gépszámmal geopolitikailag biztonságban magukat.
  Továbbá jelen pillanatban nem tudnák normálisan rendszerben tartani (pénzügyileg) a 32db F16-ot, meg a most meglévő F-16-osaikat.
  Az F-16 azért kézenfekvő, mert a Gripen után a második legolcsóbban üzemeltethető, továbbá a személyzetük is csak minimális átképzést igényelne a legújabb verziókra is.
  Horvátokról: a szerb-horvát összebútorozás még nem igazán aktuális (esetleg úgy 200 nyugodt, békés év múlva). De szerintem a NATO sem engedné. A bulgárok meg csak földrajzilag sem lennének képesek kisegíteni a horvátokat.
   
 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  az a 40%-os hadrafoghatóság nem 2015-ös adat véletlen? mert anno én is valami ilyesmi számot hallottam de azóta elvileg sokat javult a helyzet
  "Továbbá jelen pillanatban nem tudnák normálisan rendszerben tartani (pénzügyileg) a 32db F16-ot, meg a most meglévő F-16-osaikat."
  ezt pontosan hogy érted ? vagy csak elírtad és a szövegben az első F16 F35 lenne , mert ha igen akkor meg maradhatunk annyiban hogy amennyit megesznek a 29-esek meg a su22-k kb csak picivel drágábban lehetnének F35-ösöeik
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem kell nekik venni. Az oroszok tömik őket fegyverekkel. Ingyen. A (ha jól emlékszem) "katonai parádék" topicban van egy szerb felvonulás filmezve...Hát azért ők is ki vannak azért rendesen stafirungolva.
  A helikopterek ebben az esetben azért nem ellentétesek az iránnyal, mert a fegyverek nélkül nem igazán jelentenek függést a NATO-tól, ugyanakkor a kategóriája egyik - ha nem "A" - legjobbja. Továbbá a H145M rendőrségi referenciája is nagyon jó, és nekik 4 v. 5. a rendőrséghez megy. Üzemeltetési szempontból pedig rémálom lenne orosz technikát üzemeltetni (pláne 9es darabszámmal), amikor a közelükben gyakorlatilag mindenki (már akivel szóba állnak: mi, meg a románok) átváltott oroszról Airbusra. Különben szerintem a szerb-magyar egyezmény valószínűleg pont arra vonatkozik, hogy nálunk lesznek karbantartva/javítva a gépeik.
  Ugyebár nálunk már csak a gyerek RC helikoptere nem Airbus, minden más az (H145M, H225M, Mókusok, mentőhelik, stb). Mondjuk azt nem értem, hogy miért kellett a rendőröknek MD-t rendelni. o_O
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A 40%-os rendelkezésre állást a mostani F-35-ös beszerzésről szóló cikk is megemlíti. Azért is van szükség a +1század F16-ra, mert a mostani F16-osaiakat meg korszerűsíteni akarják. Úgy viszont vészesen kevés gépük lenne.
  Nem! Úgy értettem a most meglévő 48 F-16-os mellett 32db F-35 egy picit sok lenne! Úgy hogy közben olyan szinten szórják a pénzt másokra is (pl a lezárul AW101 helikopter tender, meg a folyamatban lévő Apache beszerzés, + náluk is légvédelmi rendszer, + folyamatos a szárazföldi modernizáció is.)
   
  fedett_mókus likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ja igen, elírtam! Bocs.:oops:
   
  fedett_mókus likes this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a gond, hogy a Horvátok nem tudnak használt Gripent venni. Nincs kitől.
  A Svédek megtartják a C/D gépeiket. Ha náluk marad, az max. már csak akkor mire az összes hozzájuk megrendelt E leszállításra kerül. Tippem szerint kb. 2024-26 körül.
  Mi, meg a csehek nem fogjuk elengedni ezeket a gépeket. :rolleyes:
  A dél-afrikaiaknál állítólag le volt tárolva egy jópár gép, mert egyszerűen nem volt pénzük fenntartani az egész flottát, de pont mostanában volt hír, hogy ezeket is reaktiválják, és használni fogják.
  Szóval használtat 4-6 éven belül szerintem nehezen találnak. Az újra is kellene legalább annyit várni.
  Szerintem egy pár évig még mi fogjuk a horvátoknál adni a készenlétet... ;)
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  V
  Veszünk a horvátoknak vagy 2 századnyi Kfir-t block 60 at. És mindenki jól jár. Vagy besegítünk nekik a tárgyalásokba hogy könyebben tudják megszerezni :D :D
  Ha viszont úgy alakul hogy a horvátoknál is készenlétett kell majd adni akkor az az 1 századnyi gripen nem lesz kurta kevés ide meg oda?
  Lehet hogy viccesen hangzik a kefir de ha azt nézzem akkor a horvátok kihúznák vele még 10-15 évig. Arra meg bőven elég lenne nekik amire kellene.
   
  kamm likes this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  "Távozz tőlem, sántán! ":D
  Nekem különben vannak fenntartásaim ezzel a "2 géppel felügyeljük a szlovén, magyar, horvát légteret" üggyel. Ezt a haderőfejlesztési topicban már leírtam.
  Most még hagyján, de akkor lesz majd különösen érdekes, amikor visszakerülnek a Gripenek Kecskemétre.
  Ha mondjuk Dubrovniknál van valami fincsi kis légtérsértés, akkor elég csücskös dolog lesz leérni oda, egész Bosznia megkerülésével... 7-800km.
  Riasztástól számított 45-50 perc? Ebből fél óra utánégetővel?:cool: Vagy közben leszállnak tankolni? :rolleyes:
  A másik opció a kitelepülés. Ehhez viszont szerintem nem lesz elég ember, különösen, ha továbbra is részt veszünk a Baltikum védelmében. Pápa egy kicsit talán jobb opció, de még ez sem ideális, különösen, hogy elvileg ideiglenes az ott tartózkodás.
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 13. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  meglátjuk , de ne offoljuk tovább ezt a topicot
  arról nincs valami infó esetleg hogy éventá hány vasat akarnak átadni ? sehol sem találtam angol-német-magyar nyelvű forrást hozzá
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Braziliának 2024-ig kell leszállítani a 36db E/F-et. Az E-kel kezdik. Az F még fejlesztés alatt van. Ez azt jelenti, hogy így kezdetben évente 7-8 gép. Ez persze még a változhat, mert a gyártás megkezdése, ill. az F gépek csúsztatása miatt a termelési sebesség torzulhat. Ezek persze csak a brazil gépek. A 36-ból minimum 15db-nak Brazíliában kell elkészülnie. Ehhez még persze hozzá jön, hogy a svédeknél is folyik majd a gyártás, és a jelenlegi gépek fejlesztése, igény szerinti átalakítás.
  Az biztos, hogy most rohadtul felpörögnek az események a Saab-nál. Ugyebár a 36-os brazil mennyiség összességében 108-lesz. A brazil gépek alkatrészeinek jelentős részét készítik Brazíliában, de komoly mennyiség marad a svédekre, amit Brazíliába szerelnek össze teljes egésszé.
  [​IMG]
  Kíváncsi leszek, hogy esetleg a svédek az olcsóbb munkabérek miatt megteszik-e, hogy a saját gépeiket is Brazíliában rakatják össze?
  Jelenleg ahogy láttam nagyon sok országban készülnek vadászgép beszerzésre, és ebben elég sok helyen állnak nagyon jól a svédek...
   
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  szerintem a svédek kevésbé annyira profit orientáltak mint más vállalatok (NEM azt mondtam hogy nem érdekli őket a profit) hogy csak azért a pár millió költségfaragásért a saját hazájukban majd embereket tegyenek az utcára de a mai világban megtörténhet bármi , mondjuk ha havi 1db elkészülne az nem lenne olyan rossz
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez szerintem is vilagos, en ezt annno par honapja mar pedzegettem az air refueling kapcsan valahol - ugye-ugye, mennyire KELL az a 3 Atlas? :D -, hogy ket-harom szazadnyi Gripennel mar szinte folyamatosan lehetne legalabb ket gep a levegoben, bar tudomasom szerint 24/7 CAP csak combat zone szokas, azon kivul nemigen eri meg... Amig csak ennyi gepunk van, addig viszont szerintem kitelepitenek 2-4 gepet valahova a horvatokhoz (lasd mobil hangarok), majd ha megvan egy E/F szazad is, akkor siman lehet az upgradelt oregebbeket szetrakjak (plane, ha az ernyonk alatt marad a szloven es horvat legter is.)
   
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  2021-ig 96-rol tudok, ami mar alairt rendeles es hataridos: 60 megy a sved legieronek es 36 a braziloknak, szoval joval tobb lesz az, mint 7-8 gep evente meg akkor is, ha a brazilok mondjuk a felet mar otthon rakjak ossze...
  Mire ezeket leszallitottak, kijon a svajci ujrainditott tender vege is (az elsot a Gripen nyerte, de lenepszavaztak), ott masik 40 koruli geprol van szo, a szinten 2021 korul beero finn tenderen 64 geprol. Ha ezeket is ok szallitjak, mire ezzel vegeznek tutira befutott a masodik 60 gep rendelese a sved legieronek (mar most is pedzegetik), plusz a brazilok masodik rendelese (bar az mar tutira helyi gyartasu lesz.)
  Az indiaiaknak valami 90-100 helyben gyartott E/F knstrukciot ajanlottak (de az indiaiaknal megbizhatatlanabb, osszevissza beszelo, nagyobb balf@szt nemigen ismerek, raadasul iszonyu korruptak is, szoval erre nem fogadnek, hiaba verik kenterbe a Rafale sokkal dragabb ajanlatat.)
  Es ezek csak az az uj, E/F gepek...
  A bolgaroknak 10 C/D-t ajanlottak par honapja ~$850M korul, de kozben a horvatok kiirasat is tanulmanyozzak mar (ami jo sansszal max a svedektol levetett, refurbished hasznalt C/D lehet, mas nemigen.) Az
   
  pöcshuszár likes this.
 18. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ne-ne-ne-ne-ne...miért kell megemliteni minden oldalon ezt a hátborzongató koncepciót? Valld be, hogy csak engem akarsz bosszantani! :p
   
  fip7, kamm, fedett_mókus and 2 others like this.
 19. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Semmi sincs ingyen manapság. Az a 30 T-72 sem amit "csak úgy" adnak az oroszok, a 6 Mig modernizációja több mint 200 m euró. Az idén hoztak még négyet Belorussziából, lesz 14 gép ami fel tud szállni, abból kettő UB.
  A T-72 pedig a B egyszerűsített export változata, Kontakt1-el, ami - hát ha fogalmazunk cizelláltan - nem éppen korszerű.
  "Today, we know that the modernization programme will be covered with an amount of EUR 180 – 230 million, which may be a suggestion that the Russian “gift” is quite obsolete."
  Az az érzésem, hogy az albánok nem kezdenek el páni félelemmel rettegni.
   
 20. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Erre kíváncsi mindenki, mert a bolgárok nagyon nagy problémákkal küzdenek, nincs egész egyszerűen forrásuk rá, legalábbis vadiúj Falconokra, ha tippelni lehet ők is a legolcsóbb megoldást fogják választani.
   

Ezen oldal megosztása