JAS-39 Gripen (Saab,Svédország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Gripen Is The Most Economical Fighter

An IHS Jane's report in 2012 showed Gripen as the smart choice for operators with cost awareness.

http://www.gripenblogs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=519

http://www.stratpost.com/gripen-operational-cost-lowest-of-all-western-fighters-janes

 

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
8 JAS-39 started today the 11 January 2013 from Malmö, southern Sweden together with 2 KC-10 for Red Flag. They are followed by a An-124 for transports. The air unit is the 172 squadron from Ronneby/Kallinge in Southern Sweden.

The flight is planned with 3 jumps, with stops at Azores and Maine.

See
www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Blekinge-flygflottilj-F-17/Nyheter/Lufttankning-over-Atlanten/
 
M

molnibalage

Guest
Bár nem ebben a Gipen bejegyzésben volt, de az kandai cikkre írni fogok egy kritikát. Azt mondták, hogy nem zárkóznak el a megjelentetéstől. Vagy ezt már írtam itt is? :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
A svédek 60 JAS-39E Gripen beszerzését hagyták jóvá.

http://www.gripenblogs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=533

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Szerintem már többről van szó...

http://www.reuters.com/article/2013/01/17/saab-idUSL6N0AM3BG20130117

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130117-703951.html?mod=WSJ_DefenseandAerospace_middleHeadlines
 
M

molnibalage

Guest

Ez még egy tavaji hír felmelegítése, semmi több. Semmiféle írásos kötelezettségvállást nem látok. Nem ez az első ilyen bejelentés... Szóval, én nem így látom. Nem véletlem, hogy pont a kanadai balhékor hozakodnak elő ezzel? Szerintem nem. Ezzel próbálnak talán hatni, hogy "jé, más is vesz". Nem emlékszel arra a nyilatkozatra, ami úgy szólt, hogy csak akkor vesznek, ha más is? Hirtelen honnan lett ilyen sok pénz?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Decemberben a svéd parlament már jóváhagyta a beszerzést, most pedig a kormány. (Csak én rontottam el linkelést,  kétszer is.)

http://www.thelocal.se/45666/20130117/#.UPhis_Kmo7Q

http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/schweden-bestellt-60-gripen-kampfjets-aus-eigener-produktion-1.17945067

 
 
M

molnibalage

Guest
Németül sajnos nem tudok, de az angol linkben sehol sem látok szerződést. Szóbeli nyilatkozatra hivatkoznak folyamatosan?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Igazad lehet, ez neolyan mint a törvények hogy ha mindenki megszavazta akkor úgy lesz.
 
M

molnibalage

Guest
Még talán akkor sem. Lásd csökkentett F-35 rendelések és kanadai lebegtetés. Még, ha aláírják akkor is várni kell, hogy meddig marad komoly a szándék.
 

raptor

New Member
2011. október 28.
3
0
1
Baromi jo kis video, koszonet erte!

Nekem eddig is nagyonnbejott a Gripen, kifejezetten orultem, amikor ezt a tipust valasztottuk.

Temelem sokaig repul nalunk, es azt is, hogy mindig megkapja a legujabb verziokat, upgrade-ket. Ahogy azt is remelem, hogy a horvatok, romanok, szolvakok is ezt a szuper kis gepet valasztjak, es igy hatha tortenhetne itthon valami pozitiv olyan ertelemben, hogy mondjuk a szervizelest magyarorszagon vegeznek a kornyek gepeinek.

Lenyeg a lenyeg, nagyon zsir kis gep ez a gripen, nagyon tetszik!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Terminator:

Nagyon komoly kis reklámvideó, hihetetlenül igényes, szép munka. De azért a való életben nem lenne ilyen sima a Szu-35-ösökkel való összecsapás, sőt...
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Fip7.

 

Megnézném én is egy ilyen nagy vas ellen.

Gondolom azért ez igencsak múlna a pilótán és a rakétákon is.

Ha úgy nézzük nem volna esélytelen a NG Grip mert kisebb , könnyebb ezért arányosan lehet olyan mozgékony mint a Szuhoj.
 
M

molnibalage

Guest
44745 said:
Fip7.

 

 

Megnézném én is egy ilyen nagy vas ellen.

Gondolom azért ez igencsak múlna a pilótán és a rakétákon is.

Ha úgy nézzük nem volna esélytelen a NG Grip mert kisebb , könnyebb ezért arányosan lehet olyan mozgékony mint a Szuhoj.

A gép mérete nem feltétlen van összefüggésben azzal, amit te mozgékonyásgnak titulálsz... Lásd F-15 cikk, HT összefoglaló, specific excess power, performance diagramok ismertetését.

Ez a mozgékonyság szó nagyon csípi a szemem, mert gyak. értelmezhetetlen, semmitmondó.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Próbálom , mint nem szakértő magyarázni...

Tolóerő/tömeg aránya a Gipnek nincs annyi valszeg mint a MKI-nek.

De kisebb lehet a szárny felületi terhelése.<b>
</b>

Ezért gondoltam , hogy mozgékonyságban(manőverezésben) így hasonlóak lehetnek... ???

Aztán lehet még így sincs értelme.

 

 

Az okfejtésem lényege az volna , hogy megtudjam ha csak a gépen múlna , csak gépágyúval mondjuk (így igazságos) , 10ből hányszor tudnák egymást lerázni-leszedni csak a gépek leírt képességeik alapján?

 

 

Biztos nem voltam szakszerű, de érted mit akartam.(amúgy olvaslak ezerrel , csak közben itt se akarok kimaradni)