JAS-39 Gripen (Saab,Svédország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Egyébként erősen meg van vágva. Az eredetit átírhatom magyarra egyszer, ha van rá igény.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
molnibalage said
Egyébként erősen meg van vágva. Az eredetit átírhatom magyarra egyszer, ha van rá igény.
Nem is szólnak, meg meg is vágják. Hát azért ez így erősen nem korrekt eljárás...
 
M

molnibalage

Guest
GrGLy said
<blockquote>molnibalage said
Egyébként erősen meg van vágva. Az eredetit átírhatom magyarra egyszer, ha van rá igény.

Nem is szólnak, meg meg is vágják. Hát azért ez így erősen nem korrekt eljárás...</blockquote>
Arról szó volt, hogy megszerkesztik és sejtettem, hogy meg is vágják, de hogy ennyire, arra nem számítottam. A források linkjeit is úgy tettem be, hogy látszódjon, hogy mire vonatkozik, de ez sem sikerült úgy megcsinálni, mint az kritizált cikkben, pedig echte úgy készítettem el. Sebaj. A fő, hogy kint van és azért néhányx ütősebb pont azért benne maradt.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Mindenesetre epic.

Nem a válasz, persze az is nagy dolog, gratz molni. Hanem, hogy leközölték. VS ld mit csinál az index miután istenverte baromságokat leírt és kap egy választ.
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Amennyire látom , azért az FB kommentek is érdekesek a cikkek alatt !:):):)

 

Azért Molni remélem nekik is válaszolsz "rendesen"...
sf-kiss.gif


 

A Magyar verzióban majd arról is írhatnál röviden , hogy a kommentekben mi nem tetszett a köznépnek , miben nem értettek egyet veled ?

 

THX...
 
M

molnibalage

Guest
independence said
A Magyar verzióban majd arról is írhatnál röviden , hogy a kommentekben mi nem tetszett a köznépnek , miben nem értettek egyet veled ?
 

A szokásos bullshit baromságokkal jött szinte mind. Persze azért, mert az érvelés része nem fért bele 2x2 oldalba, csak a kritikus méregetése annak, amit a bulvár felböfög magából... Mindent nem is olvastam végig, mert nincs rá erőm. Linkeltem az eredetit, aki kérte azóta sem reagált rá. Máshol is linkeltem az eredeti vágatlant, megköszönték és azóta csend van...
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 009
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Nos gyorsan átfutva az irományt, azt nagyon érdekesnek tartottam az alábbiak szerint. Ezek szerint Kanadának csak az f-35 lehet megfelelő, mert a világon csak ez a gép rendelkezik a legcsodálatosabb képességekkel. Minden csodálatos és lopakodó, és igazán használható AESA radarral is csak ez a típus rendelkezik, már az is nyilvánvaló hogy még az F22 is teljesen verve van a képességek tekintetében. Ja mert talán a fejlesztők talán nem is emberek hanem UFO-k voltak. Úgy hogy nincs más lehetőség mindenki dobjon el mindent mert ezen szent eszközön kívül nincs semmi ami a jövőben a harctéren igazán üdvözítő lenne. Ráadásul még a forráskódra sincsen szükségünk hiszen úgy sincs emberfia aki ezen eligazodna. És ráadásul minden fegyvert vegyünk meg hozzá, hiszen forráskód hiányában úgy sem tudunk semmit hozzátenni a dologhoz hiszen ez nem más mint az istenek által kitalált csoda. Ja , meg nahát végszónak. Hát ezen aztán jót lehet röhögni, mert egy olyan gépről beszélünk ami teljes valójában még sehol sincs, ráadásul tömegtermék mert talán még Indiának is el akarták nyomni. Ámen, dicsőség az Úrnak!
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
Elolvastam én is <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/4-generacios-vadaszbombazok/saab-jas-39-gripen/page-10/" rel="nofollow">molnibalage</a> írását + a kommenteket alatta. Érdekes felfogású emberek laknak ott Kanadában 
sf-laugh.gif
 Olyan nagyszerűnek hiszik azt a Gripent.... biztos azért terjedt el az egész világon, sorba állnak érte a gyárkapunál. Pont Kanadának nem lenne értelmetlen Gripent választani, de ők tudják. Többen is említik hogy Svájc is azt választotta, de abba nem gondolnak bele vagy nem néznek utána miért.

Ha <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/4-generacios-vadaszbombazok/saab-jas-39-gripen/page-10/" rel="nofollow">molnibalage</a> cikke nem nyitotta fel a szemüket akkor kár több időt rájuk pazarolni, mert úgyse értik meg. Majd néznek nagyot mikor  ne adj Isten bizonyítani kell valahol.
 
M

molnibalage

Guest
A linkelt két részes cucc olyan erősen meg lett vágva, hogy szinte értelmetlen lett, mert az bizonyítás részt nem tartalmazza, hogy miért mondott veretes marhaságokat az a jogász (!), aki gyak. írt egy marketing anyagot...

Várd meg a teljes verziót, majd azután pattogj. Úgy volt majdnem 20 oldal csak az első részre adott választ, hogy semmféle képet nem tettem be, csak a nyers szöveget és linkeket. F-15E formátumában 30 oldal csak az első részre adott válasz. Sajnos a balfaszságok cáfolata nem megy két oldalon...

A kritkám végkövetkeztetése egyébként nem az, amit írsz. Igazából a 2. rész a vágott változatban is pontosan arról szólt, hogy felsorolt olyan alternatívákat, ahol sem Gripen sem F-35 sincs, vagy az F-35 mellé más kerülne...

Az idióta szarkazmusodat meg nyugodtam tartsd meg magadnak. Vagy írj te is egy kritikát és lássuk, hogy mivel tudod alátámasztani azt, amit állítasz. Alig várom, mert eddig tőled kb. a nagy semmit és trollkodás hegyeket láttam. Lássuk, hogy mire van képes, ha 10 sornál többet és összefüggő gondolatmenetet és terémszettudományos ismereteket kellene felmutatni. A feladat adott.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 009
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Megjegyzés az epés kirohanásomhoz: Nos az emberek akik élvonalbeli harci gépeket fejlesztenek a kor technikai színvonalán állnak. Nem találtak fel jelentős technikai újdonságot a közelmúltban. ( a vitorla után a gőzgép áttörés, de az egy árbocos után a kétárbocos hajó nem)
nem találtak fel jelentősen eltérő tulajdonságú anyagokat. Az AESA rendszer ismert. Nem is az amcsik találták ki. A hajtómű ötlete megjegyzem szintén nem USA patent. Megjegyzem a lopakodó technika lényege sem. mind ezeket a dolgokat csak felhasználták. Aztán maga a lopakodó technológia nem biztos hogy a jövőben is üdvözítő marad, hiszem az amcsik is készülnek ilyen gépek ellen. Nincs igazán háborús helyzet. A mostani időre kifejlesztett fegyverek 5-10 év után már semmit sem fognak érni. Összesítve az F35 önmagában nem technikai áttörés csak sok pénzért összehordott sok sok összelopott ötlet kupac. Egyetlen része sem igazán titok szerintem azok számára akik élvonalbeli hadiipari cégeknél dolgoznak.
 
M

molnibalage

Guest
therob said
Ha <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/4-generacios-vadaszbombazok/saab-jas-39-gripen/page-10/" rel="nofollow">molnibalage</a> cikke nem nyitotta fel a szemüket akkor kár több időt rájuk pazarolni, mert úgyse értik meg. Majd néznek nagyot mikor  ne adj Isten bizonyítani kell valahol.
Nekem nem a Gripen képességeival van a bajom. Tényleg eszméletlen fejlődési potenciál van még a gépben és a C/D gépek sem rosszak. A bibi az, hogy mindezt úgy állítják be, minta filléres fiú lenne, ami annyira nem igaz, hogy legszívesebben a fejét verném a falba, aki 5 percnél tovább próbálja bizonygatni, hogy "de az, mert a Janes is azt mondja"...

Hogy lehet, hogy a csodálatos svéd acél kis hazánkban azt hozza, hogy Gripenek fajlagos repóra költsége még az F-15E-nél is nagyobb? Ez azért enyhén szólva durva. Ha 4700 USD/óra áron repül az svéd csodamadár marketing maszlag szerint, akkor hogy a frászkarikába lehetséges az, hogy a képesség fenntartása nálunk 70-90 ezer dollár / óra áron csapódik le? Eh... Ezt a részt is megcsámcsogom a kritikában és nem azt pampogom, hogy "de a Janes szerint"...
 
M

molnibalage

Guest
comandante said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Megjegyzés az epés kirohanásomhoz: Nos az emberek akik élvonalbeli harci gépeket fejlesztenek a kor technikai színvonalán állnak. Nem találtak fel jelentős technikai újdonságot a közelmúltban. ( a vitorla után a gőzgép áttörés, de az egy árbocos után a kétárbocos hajó nem)
nem találtak fel jelentősen eltérő tulajdonságú anyagokat. Az AESA rendszer ismert. Nem is az amcsik találták ki. A hajtómű ötlete megjegyzem szintén nem USA patent. Megjegyzem a lopakodó technika lényege sem. mind ezeket a dolgokat csak felhasználták. Aztán maga a lopakodó technológia nem biztos hogy a jövőben is üdvözítő marad, hiszem az amcsik is készülnek ilyen gépek ellen. Nincs igazán háborús helyzet. A mostani időre kifejlesztett fegyverek 5-10 év után már semmit sem fognak érni. Összesítve az F35 önmagában nem technikai áttörés csak sok pénzért összehordott sok sok összelopott ötlet kupac. Egyetlen része sem igazán titok szerintem azok számára akik élvonalbeli hadiipari cégeknél dolgoznak.
Jesszusom, ennyi marhaságot egy kommentben összehordani. Ehhez tényleg nagyon meg kell feszülni. Ez az, amikor a hülyeség kitartással párosul. Cáfoljam egyesével? Megéri a fáradságot és a drága időmet...? Nálad érzem azt, mintha a falhoz beszélnék... Mondjuk erről van egy jó vicc is.

Egy újságíró Jeruzsálembe utazik, szobát vesz ki egy házban, és az ablaka éppen a Siratófalra néz. A férfi megfigyeli, hogy egy öreg zsidó minden nap ott van a Falnál, órákig imádkozik, majd hazamegy. Az újságíró egyszer odamegy hozzá, bemutatkozik és megkérdezi:
- Elárulná kérem, hogy mióta jár ide és hogy miért imádkozik?
- Én, fiam, már 25 éve rendszeresen idejárok. Reggel eljövök, imádkozom a világbékéért és hogy az emberek szeressék egymást. Aztán délben hazamegyek, iszom egy teát, majd újra visszajövök és délután azért imádkozom, hogy ne legyenek járványok a Földön.
Az újságíró csodálkozik:
- És hogy érzi magát 25 évnyi folyamatos imádkozás után?
Az öreg bánatosan felel:
- Olyan érzés ez, mintha a falnak beszélnék...
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Kanada és Svájc /valamint Magyarország/ között azért van "némi" különbség! Ami fontos az egyiknek, az lényegtelen a másiknak és viszont....
A döntést pedig - szerencsére - nem a kommenteket írók hozzák! Náluk talán vannak okosabb és hozzáértőbb emberek is....
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
comandante:
Azt nem tudom, hogy kis hazánk hatalmas foteltábornokadmirálisgeneralisszimuszai miért nem szólnak már a félhülye Pentagonnak, hogy ugggyan hagyja már a sehol sem lévő, összelopott szarkupacát! Bezzeg a hatalmas, tökéletes, bizonyítottan csodálatosan überkirály EF, Gripen, PAK-FA, vagy a repülőnapokon nagyon király MiG29-es és Szuhoj-ok! Azok! Azok ám királyak! Mert az RTL/Echo/TV2/kuruc.múlad.jövöd.anyámkínja szerinti marketing és a repnapok nem hazudnak....
Az amcsik akkora szar banda... Phejj! Igaz is. Minek erőlködnek. Mindenki más sz@rta a spanyolviaszt.... De, majd a Komondor! Az! Az agyon ver mindent! Még két Raptor-t is megeszik reggelire egy Demo Gripen NG segítségével....
A józan ész és a logika ma már tényleg teljesen felesleges? Jézusom...
(Bár ezen már ő sem segít, csak fogja a fejét...)
---
Te Molni! Te miért írtad meg a Sas cikket? Ahogy láttam néhány más posztot mostanában, volt itt hozzá szóló aki jobban tudja a dolgokat, mint pár F15-ös pilóta, vagy pár US/izraeli/Japó vezérkari tiszt! Itt ám mindenki mindet annyira tud... Kis hazánk tombol a zsenkiben.
---
Kis magyar kézikönyv:
USA, Nyugat, EU, Izrael, Németo., stb = Szar! Amit gyárt az USA = szar! Ruszki repülőgép = Tökéletes! USA = Szar.
Mindez a '80-as években:
USA = Király! Ruszkik = Szar!
10 év és megint változik a vélemény.
Innen sokan jobban tudják a világ alakját, mint Isten...
Azt pár év múlva a hozzászólásaikon lehet nevetni...
 

onedinkapitany

New Member
2012. február 19.
28
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Ha a magyar érdekeket nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy jobb, ha nem írtok ilyen cikkeket. Nekünk az a jó,, ha Kanada, Dánia, Malajzia, Brazília, Svájc légiereje Gripennel oldja meg a típusváltást. Akkor felgyorsulnak és elérhetőbb áron válnak hozzáférhetővé a fejlesztések. A hazánk érdeke ez esetben ütközik a Lockheed érdekeivel. Arra is gondolni kell, hogy mi lesz az emberek tízezreit foglalkoztató európai repülőgépiparral, az európai gazdasággal, ha minden jelentősebb megrendelést az amerikaiak kaparintanak meg. Az üzem. költségnél gyanítom, hogy Svájc és Kanada e tekintetben jobban jön ki, mert másként szerződnek, mint a hazai politikai elit.
 
M

molnibalage

Guest
onedinkapitany said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Ha a magyar érdekeket nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy jobb, ha nem írtok ilyen cikkeket. Nekünk az a jó,, ha Kanada, Dánia, Malajzia, Brazília, Svájc légiereje Gripennel oldja meg a típusváltást. Akkor felgyorsulnak és elérhetőbb áron válnak hozzáférhetővé a fejlesztések. A hazánk érdeke ez esetben ütközik a Lockheed érdekeivel. Arra is gondolni kell, hogy mi lesz az emberek tízezreit foglalkoztató európai repülőgépiparral, az európai gazdasággal, ha minden jelentősebb megrendelést az amerikaiak kaparintanak meg. Az üzem. költségnél gyanítom, hogy Svájc és Kanada e tekintetben jobban jön ki, mert másként szerződnek, mint a hazai politikai elit.
Ezt Zord is felvetette. Én viszont képtelen vagyok ahhoz asszisztálni, hogy baromságokat terjesszen bárki is. Számomra a hülyeség terszjesztése egyszerűen fáj. Ez van... Az ilyen "hagyjuk rá" mentalitás miatt tartunk ott, hogy már egyes áltudományos baromságokat finanszíroz az OEP. Király...

Egyébként meg ettől nekünk még nem lesz jobb. Mindenért fizetni kell. Az, hogy most sokat, vagy nagyon sokat, sajnos tökmindegy, itthon sokszor csak marhaságokra van pénz és olyan döntéseket hoznak - lásd ezt a trafikos marhaságot - hogy én már lángszóróval tennék rendet, mert máshogy már nem lehet.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Miért nem jó a Gripen NG Kanadának?
Először is.....
Köszi, Molni...... Látszik, ha kivesszük a dolgokból a személyeskedő, tudálékos, elfogult elemeket, akkor az F-15-höz hasonlóan, lehet normális tényeket, érveket is olvasni. Még egyszer kösz.....
Azért a vitához annyiban hozzászólnék, hogy ha - egyesek szerint - ennyire felesleges az F35/22/stb., akkor mégis mi a frászkarikának ölnek bele a jenkik (és még mások) ekkora pénzeket. A rendszerek kifejlesztése/gyártása számos munkahelyet teremt és a járulékos technikai/technológiai haszon talán nagyobb, mint a fegyverrendszerként biztosított előny.
A vásárlókkal pedig - amennyire a piac törvényei engedik - megfizettetik az árát. A vevőknél csak a fegyverrendszer "haszna" csapódik le, a fejlesztés hozadékai ott nem igazán jelentősek. Ezért éri meg az USA-nak mindig újabb és újabb generációk tervezése/fejlesztése/gyártása. Nem pedig azért, mert "nekem van a legtökösebb vasam".... Bár... ezért is....