1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sikorsky S-70/UH-60/AH-60/SH-60/HH-60/MH-60 Black Hawk / Sea Hawk / Pave Hawk / Jayhawk / Arpia

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igenis,nem is.Hh taktika,ami irakban nem vált be,ezért a helyi viszonyokhoz igazitották.De nem felejtették el.Orosz hk hadosztályok ellen alkalmaznák ma is.És a mai lehetőségekhez igazitva.Miután ezzel,vagy inkább ilyesféle modszerrel kiiktatják a légvédelmet,és utána repülnek be.És nekik a NIR másodrendű ma már.Hydrának is a lézeres változatát részesitik előnyben.És öszfegyverzeti,hálozatos rendszerben gondolkodnak.
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hálozatos hadviselési metodus szerinted miröl szol?
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Egyet ne felejtsünk el: Senkinek sem másodrendű a NIR, azok után hogy elfogytak a méregdrága és preciziós ATGM-jei, amelyeket ha úgy használ mint ahogy az USA használja jelenleg a világ konfliktusaiban, kb. platós teherautókra is rá kell lőni. Ha ezt nem teszed meg, akkor marad az hogy közel kell menni... Egy valós konfliktusban nagyon nem csak T-90 szintű célpontok bukkanhatnak fel egy ATGM-el megpakolt AH-64 előtt sem.
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Kinél miről.
  Az USA-nál leginkább még mindig arról, hogy a lehető legpontosabb szituációs helyzetképet megkapja a légierő, ami megold mindent a szárazföldieknek.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ma már sokkal védettebb egy harckocsi az ATGM-ekkel szemben mint 80-ban.A modern légvédelmi rendszerek meg köszönik szépen képesek magukat megvédeni.
   
 6. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  annál azért jóval többről van szó:

  Ronkovics József
  A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje
  A szerzõ rövid cikkében, kiindulva a 21. század valószínû kihívásaiból, felvázolja a jövõ hadviselésének lehetséges formáit, fontosabb jellemzõit, majd rövid helyzetképet ad a hadviselés, a mûveletek szintereirõl, újszerû kérdéseirõl, formáiról és eszközeirõl, valamint a haderõk, változásának, fejlõdésének fõbb irányairól.

  http://mhtt.eu/hadtudomany/2009/1_2/057-062.pdf

  (mondjuk ez az írás lassan tíz éves)

  meg ez is...

  http://archiv.uni-nke.hu/downloads/...2008/2008_3/2008_3_hm_szternak_gyorgy_1_7.pdf

  ......
  A jövőben a hatásalapú és hálózatközpontú katonai műveletben a siker legalább négy tényezőtől függhet: a technikai beruházások nagyságától, a katonai műveletek megvívása változásának megértésétől, a kezdeményezőké- pesség meglététől, és a kiválóan felkészült, kiképzett állománytól. A hatásalapú és hálózatközpontú katonai művelet, ellentétben más szakemberek véleményével, nem csak technológia kérdése. Véleményünk szerint sokkal inkább együttműködési képesség a tagállamok katonái között, gondolati beállítottság.
   
 7. Roni

  Roni Well-Known Member

  A hálózat alapú hadviselés is addig van kiemelve amíg a jenki használja majd jön az USA EW rendszere oszt elnyom mindent
  KB olyan ez mint most a modern kínai orosz tankok! Lassan nem érnek semmit mert "kilövik az optikájukat " de azelőtt nem lőtték ki :hadonaszos:
  Ha az oroszoknál lesz komoly drón hadviselés akkor meg az nem fog érni semmit! mert az új Jenki export zavaró rendszer lehozza mint a jenki drónt az orosz zavaró Iránban.
   
 8. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Google neked is a barátod... Bookline-on vagy Libri-nél kapható
   
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ombódi Imre: A Magyar Honvédség
  páncélelhárításának aktuális kérdései,
  Ezt a tanulmányt nem tudod véletlenül közkincsé tenni?Hátha a Moszadnak megvan.:)Rengetegen hivatkoznak rá,de nekem nem sikerült rábukkannom.PPedig ha ennyire hivatkoznak rá.tán érdemes lenne elolvasgatni
   
 10. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Nem ígérek semmit, más fórumról ismerek egy két embert, akiknek rengeteg irodalmuk megvan, beleértve eredeti nyelvű kézikönyveket, használati utasításokat.
  Írok nekik, hátha....
   
 11. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  kösz!
   
 12. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Elsőre ők erről tudnak:
  OMBÓDI IMRE ŐRNAGY: Modern páncéltörő eszközök rendszeresítésének és alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédségben

  Seregszemle 2015/4
  p. 67-86
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Köszönöm,megvan.Alighanem az eredeti tanulmánya zanzásitott változata.Elég érdekes zanzásitva is
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Vulcan 20 mm. Az F-35-ön 25 mm-es ágyú van. A Gripenen még nagyobb. A Flakpanzer meg mindig is 35 mm volt. Hmhm...
   
  Nagy Csaba likes this.
 15. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Egyelőre a Mi-28NM az új rakétájával is a jövő zenéje aranyapám. De a jelenben élünk és ott a Kamov a jobban felfegyverzett, jobb önvédelmi rendszerekkel ellátott gép.
  Ha pedig annyira megint belemegyünk akkor a Ka-52-nél a Vihr váltására a "Germesz"-t tervezik. Tegyük fel, hogy minden úgy alakul ahogy elvárod. Rendszeresítve lesz a Mi-28NM az új, 10 km-es hatótávú rakétával. Ha a Kamovnál sem állnak le,akkor a Ka-52-höz pedig lesz "Germesz" 25 km-es hatótávval, amivel ennek a vasnak nem csak a 28-asnál lenne hosszabb a keze.Hanem a világon minden egyéb harci helikopternél is. Ezért mondtam én, hogy a Rus kódnév alatt futó közös tervezésű géptől várok igazán sokat.
   
  zsolti likes this.
 16. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  A Kamovot használhatják felderítésre is.
  A Ka-52 jelenleg is tud más gépeknek is céladatokat küldeni. Nem véletlenül mondják felderítő-harci helikopternek.
  Mindenkinek ajánlom ezt az angol nyelvű ismertető videót,
  2:46-tól kezdődik a célzó és célfelderítő rendszerekről szóló rész:
   
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Személy szerint én is jobbnak találom a Kamovot a Mi28nál.Bár voltak olyan hirek is róla,hogy bizonyos manvereknél összeakadnak a rotorlapátok.De nekem az AH1Z az igazi favorit.A dél afrikai AH2 lenne,ha kapna egy alapos ráncfelvarrást,rotorárbocradart,stb,és kiforrot tipussá válna.De nem az,és valszinűleg soha nem is lesz
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ebben a videóban világosan elmondják és bemutatják milyen védelmi szintje van a Mi-28-nak.
  7,62 és 12,7-es AP lőszereknek áll ellen a kabin és környéke (beleértve a szélvédőket)
  A videó végén amerikai M56A3 HEI lőszerekkel lőnek szigorúan csak a kb. 10-15 mm vastag kerámia páncéllal (ld. korábbi postomban a képet) védett területekre.
  Az M56A3 páncélátütő képessége homogén acél páncél ellen 200 m-ről 12,5 mm (ld,.: www.aircav.com/cobra/ammo20.html)
  Naná hogy nem üti át a 15 mm vastag kerámia páncél lapot, viszont tisztán látszik hogy pl. a gép oldalán lévő kábelköteget simán lebontja és jó eséllyel a szélvédőkön is átmenne. A helikopter fennmaradó 80% (aminek meg semmi védelme nincs) az meg így járt...
  Ne nagyon legyenek senkinek illúziója - egy 20 mm-es találata után egy Mi-28-nak is a max. siker ha gyorsan talál egy kényszerleszálló helyet.

  Ez megint csak egy afféle "urban legend"...
  Ha a főrotor lapát találatot kap a túlélés csakis a szerencsén múlik.
  Olyanokon dől el a dolog:
  - milyen lőszer találta el (AP vagy HE? - csak egy lyukat üt, vagy a robbanás miatt jókora darab el is tűnik a lapát felületéből?)
  - hány darab találta el?
  - melyik részét találta el a rotorlapátnak? (szárnyvég, szárnytő, belépőél vagy kilépőél? - ha a belépőélnél a teherviselő részt éri találat...nos az roppant kínos. Ha a rotorlapát eltörik akkor a helikopter menthetetlenül lezuhan. De nem is kell hogy eltörjön a rotorlapát. A helikopternek már akkor is darabjaira esik ha a kiegyensúlyozatlanság miatt egy határon túl megnő a rezonancia)
  A fenti változók eredőjeként a találat hatása az alig észrevehetőtöl a helikopter azonnali megsemmisüléséig terjedhet.

  Visszatérve az eredeti AH-60 Battlehawk témához...
  Az esetleg beszerzendő egy-két tucat helikopterünket ellenséges tűzbe küldeni szándékozók közül még senki sem nyilatkozott milyen formában kívánná javítani az elszenvedett harci sérüléseket javítóüzem hiányában...?
   
  endre and Celebra like this.
 19. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Megnyílt a kantin látogass el oda is, írtam egy neked címzett szösszenetet...
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member


  Senki nem állított olyat,hogy a gép felületének kis százalékán kívül bárhol is lenne páncélzat.Ezt valamiért te belemagyaráztad a mondandónkba!
   

Ezen oldal megosztása