1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sikorsky S-70/UH-60/AH-60/SH-60/HH-60/MH-60 Black Hawk / Sea Hawk / Pave Hawk / Jayhawk / Arpia

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem ezzel újat nem mondtál, sőt nagyon még ellent sem. Én is azt mondtam hogy eléggé sok minden függ attól, hogy hány találat, és hol, valamint milyen lőszerből találja el a Mi-28-at egy gépágyúból.
  A HEI ellen láthatóan kritikus helyeket kellően páncélozták, az AP lövedék viszont bemegy, kijön a gép legtöbb részén, cserében 2 cm sugarú körön belül roncsol, nincs repeszhatás. Igen nagy szerencse kéne ahhoz, hogy egy - két ilyen találattól harc, pláne repképtelenné válna egy olyan harci helikopter, amelynek minimum duplikálva vannak pl. a kábelezései, meg főbb rendszerei, s nem is egy hajtóműves.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ott viszont ahol kell, ott van. Fő védendő felület nyilván a kabin a pilóták védelmére, és a hajtóművek környéke. A rendszerek duplikáltak, AP lőszerből néhány találat nagy százalékkal a bemegy kijön kategóriásak, viszont ettől még nem fog lezuhanni.
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Elég fura elképzeléseid vannak arról hogy néz ki belülről egy helikopter és hogy milyen hatása van egy AP lőszernek.
  Egy olyan szerkezetben mint egy helikopter nagyon keresned kell olyan helyet és szöget ahol ez a "bemegy-kijön" igaz lehet.
  Az esetek 99%-ban olyat fog eltalálni ami fáj..(hajtómű, reduktor, rotoragy, farokrotor tengely, üzemanyag tartály, hidraulika, stb...

  De rendben tegyük fel túléli, hazamegy...

  Feltenném ismét a kérdést.... hogyan tervezed szervizelni az összelövöldözött helikoptereidet hazai viszonyok között?
   
  endre likes this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mivel nincs ipari bázisunk a PG ledózerolása óta,csak a javitszolgálat elbir,annyit tudunk javitani.Ezért olyan harceljárásokat kellene alkalmazni,ami a lehető legjobban minimalizálja a harci sérülés lehetőségét.Hálozati,összfegyvernemi harcmodort kellene ehez profi módon megtanulni.Megfelelő fegyverzetet,sőt fegyverrendszer rendszeresitése kellenek, kellenének ehez.
   
  rudi likes this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Mexico of eight (8) MH-60R Multi-Mission Helicopters for an estimated cost of $1.20 billion.

  The Government of Mexico has requested to buy eight (8) MH-60R Multi-Mission Helicopters, equipped with: twenty (20) T-700 GE 401 C engines (16 installed and 4 spares); sixteen (16) APS-153(V) Multi-Mode radars (8 installed, 8 spares); ten (10) Airborne Low Frequency Systems (ALFS) (8 installed and 2 spares); fourteen (14) AN/APX-123 Identification Friend or Foe transponders (8 installed and 6 spares); twelve (12) AN/AAS-44C Multi-Spectral Targeting Systems Forward Looking Infrared Systems (8 installed, 4 spares); twenty (20) Embedded Global Positioning System/Inertial Navigation Systems (EGI) with Selective Availability/Anti-Spoofing Module (16 installed and 4 spares); thirty (30) AN/AVS-9 Night Vision Devices; one thousand (1,000) AN/SSQ-36/53/62 Sonobuoys; ten (10) AGM-114 Hellfire missiles; five (5) AGM-114 M36-E9 Captive Air Training missiles; four (4) AGM-114Q Hellfire training missiles; thirty eight (38) Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) II rockets; thirty (30) Mk -54 Lightweight Hybrid Torpedoes (LHTs); twelve (12) M-240D machine guns; twelve (12) GAU-21 Machine Guns. Also included are twelve (12) AN/ARC-220 High Frequency radios; spare engine containers; facilities study, design, and construction; spare and repair parts; support and test equipment; communication equipment; ferry support; publications and technical documentation; personnel training and training equipment; U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services; and other related elements of logistical and program support. The total estimated value is $1.20 billion.

  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/mexico-mh-60r-multi-mission-helicopters
   
  endre likes this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Afgán Mi-17 - afgán Blachhawk összehasonlítás

  Nincs benne semmi meglepő, lehetett tudni előre, hogy ez lesz. Persze nincsenek benne konkrét számok vagy részletek.

  https://www.bloomberg.com/news/arti...ter-for-afghans-lack-lift-of-old-russian-ones

  "The Pentagon’s inspector general said in a new report that the UH-60 that Afghanistan imported to replace the Mi-17 is not as capable as the Russian rotocraft:
  - in general it takes almost two Black Hawks to carry the load of a single Mi-17.”
  - accommodate some of the larger cargo items the Mi-17 can carry.”
  - Black Hawks cannot fly at high elevations

  Army Lieutenant Colonel Kone Faulkner, a Pentagon spokesman, defended the program to buy Black Hawks, saying that
  - “many cases the UH-60 is as, or more, capable than the Mi-17. He added that the UH-60’s
  - maintenance costs are “significantly lower” than the Mi-17."
  - “provides more firepower than the Mi-17 variant, which is limited to rockets only and is less maneuverable.”
  - “enable a shift from a Russian supply chain to a well-established and reliable U.S. supply chain,”
   
  endre likes this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

 8. boki

  boki Well-Known Member

 9. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

 10. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  fip7, fishbed and endre like this.
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ehhez képest nálunk a MiG-21-é pár éve még hadititok volt.
   
  fip7 and endre like this.
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ne is mondd... Hülyét kapok attól az itthoni hozzáállástól, hogy mindig annyira titkolni kellett és kell még most is a... Mit is? A nagy büdös semmit. Vagyis azt, amit minden szövetségesünk és potenciális ellenségünk rég tud már, csak pont arra a magyar népre, amelyik eltartja őket, nem tartozik a HM és a mindenkori kormányokban ülő "urak" szerint...
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ehhez van az a némiképp off-topic sztori, hogy egy vagy két éve Szolnokon osztálytalálkozót szervező egykori hallgatóknak a fegyveres tanteremben nem engedték meg a közös fotózkodást, mert abban a teremben voltak-vannak a tablók és a metszetek. A több, mint negyven éves szovjet haditechnikáról. A kérdés adott: ha NATO tagként ez még hadititok, akkor mégis ki elöl titkolunk és mit? A NATO elöl? Ők a barátaink. Az oroszok elöl? Ők gyártották. Ezt az identitászavaros állapotot kéne felszámolni, de sűrgősen. Csak ugye, a bürokraták azok meghatározták és amit ők meghatároznak, az ezer évre úgy is marad.
   
  fip7, fishbed, misinator and 8 others like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ilyen dolgok az én szememben elég szépen bemutatják azt, hogy milyen ország kis hazánk. Az őrülettel jobban határos, mint bármelyik szomszéddal....
   
 15. arcas

  arcas Well-Known Member

  Csak felnevelődik/kinevelődik az a katonageneráció, amely nem csak rajta ül majd a "doktrinákon", hanem állandóan változtatja azokat az aktuális világpolitikai/katonai helyzet szerint, reflex-szerűen és bátran, a kor kihivásainak megfelelően.
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hányéves vagy királyfi?
  27!
  És még hiszel a mesében?!
  Ahoz a mesés átalakuláshoz elöbb lekéne dózerolni a jelenlegi intézményrendszert,és kialakitani egy újat.Ami azt a kinevelődést ösztönzi,és nem az irasztalhuszárok kánaánja
   
 17. arcas

  arcas Well-Known Member

  37, hamár, papa.
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

Ezen oldal megosztása