1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sikorsky S-70/UH-60/AH-60/SH-60/HH-60/MH-60 Black Hawk / Sea Hawk / Pave Hawk / Jayhawk / Arpia

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Kicsit le vagy maradva a páncélozással!A MI-24 páncélzata ellenáll a 12,7-es lőszereknek a MI-28-é pedig a 23mm-es gépágyúnak bár a MI-28 extrém módon páncélozott helikopter.
   
  borisz likes this.
 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez nem igaz...
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor mindenki hülye!
   
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem, csak aki ezt állítja.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jó...tehát mindenki hülye!
   
 6. Fade

  Fade Well-Known Member

  Nem mindenki. Csak te.

  "The Mi-28 has a fully armoured cabin, including the windshield, which withstands impact by 7.62 and 12.7mm armor piercing bullets and 20mm shell fragments."

  vagy
  "Crew compartment is well armored. It withstands hits from 12.7 mm armor-piercing rounds"
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Páncélozást tekintve részben igazad van,de csak részben.Az UH60as volt az első kifejezetten harctéri rohamdesszant+szállitnak tervezett heli.AH változat már különben egész komoly kevlár áncélozást kapott.Mihu eggyes részei 50es kaliber ellen páncélozták,de a szerkezet alapvetően nem harctéri sérüléssek figyelembevételével tervezték.Mi28 már eszerint tervezett,és azért olyan ménykű nehéz,mert bizonyos részeit 20milisek ellen páncélozták.A hátrányait is jórészt ez okozza,mint a rövid hatósugár,a viszonylag nagy méret és rosszabb mozgékonyság.Ami a csapatok harcászati mozgékonyságát illeti,azt komoly tételben a mi anyagi lehetőségeinkböl nem oldod meg helikorterekkel.És nem egy tipusbol épitesz fel egy helikopter flottát.Ideális esetben van egy felderitő-megfigyelő-páncélvadász-futár tipus,egy rohamdesszant-harctéri szállitó tipus,egy csataheli tipus,egy közepes szállitó tipus,nehéz szállit tipus.Ilyen széles repertoárt nemsokan engedhetnek meg maguknak.AH60 a csata és a rohamdesszant kategoria összevonása.Egy viszonylag jol kieggyensúlyozott összevonása,de alapvetően pénzhiány okán opció.Azoknak,kiknek nincs pénze dedikált csataheli flotta külön létrehozására.Amolyan rövid a kardod,told meg egy lépéssel opció,de azért elég éles kard.Ügyessen kell forgatni,és ugyanolyan halálos lesz,mint egy pallos.Bizonyos helyzetekben még jobb is,mint egy pallos.De egymagában nem potolhatja az egész ppalettát.Szállitó és felderitő tipusok azért kellenek mellé.
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  A lenti kép a Mi-28 "extrém" páncélzata:
  [​IMG]
  Videó 12:00-tól

  Ránézésre sem több 15 mm-nél és ebből is csak szigorúan a pilótafülke környékén...
  Ez fog megállítani egy 23 mm-es lőszert? Aha...

  És ezzel a Mi-28 a világ leg jobban páncélozott helije.
  A Mi-24 átlag páncélzata 5 mm körül van, az is csak a pilótafülke körül, meg egy falatnyi a reduktor mellett...

  De ok, tételezzük fel hogy a pilóták megússzák és nem üti át a páncéljukat még egy 23 mm-es sem..
  A helikopteren nagyon sok olyan alkatrész van még aminek nagyon fáj egy 23 mm-es és semmi páncélzata nincs. Azokkal mi lesz?

  De ok, azt is kibírja és hazamegy. Javító kapacitás hiányában és masszív tartalék alkatrész készlet (értsd: sok-sok komplett reduktor, rotoragy, rotorlapát, hajtómű, elektronika, stb...) hiányában hogyan fogad helyre kalapálni az összelövöldözött helikoptereidet??
   
  molnibalage likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi, nem véletlenül kértelek pár órárja valamire...
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mindenhol ahol páncélzat van a MI-24-en ott ellenáll a 12,7-es lőszernek arról nem én tehetek,hogy csak a pilótafülke és a hajtómű van páncélozva.A MI-28 a pilatafülkénél ellenáll a 23mm-es vépágyúnak ez tény, a hajtóművet nemtudom mennyire páncélozták.Az nem az én bajom,hogy ti ezt nem tudjátok vagy azt hiszitek,hogy a két gép mindenhol páncélozva nem.Amúgy nincs hisz ahol nincs rajtuk páncél ott konkrétan nulla páncélzat van tehát egy szögbelövővel átlövöd.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tessék beírni youtub keresőbe,hogy MI-28 armour és okosodni arról,hogy milyen komoly páncélzata van a gépnek.
   
  fip7 and zsolti like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jah MI-24 azon meg titán páncelzat van (pilótafülke hajtómű)egész konkrétan attól olyan erős annak ellenére,hogy vékony.
   
 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Mert a Blackhawkhoz, de még a H145M-hez is lehet kérni fülkepáncélozást. Természetesen ez csak kézifegyverek (maximum 7.62 AP) ellen elég a Blackhawk esetében, a H145M-et nem tudom.

  Hát én inkább úgy fogalmaznék, hogy bizonyos részeken. Mondjuk a 23 mm-est már erősen kétlem. Ezt nem úgy értem, hogy a rotorlapát, vagy egy-két speciális rész ne bírna ki egy ilyen találatot, hanem hogy a pilótafülke is kibírná.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Eleve az egész gép nincs nagy felületen páncélozva mint ahogy egyik harci helikopter sem.Ami pedig a kételyeidet illeti számodra is tudom ajánlani a videót.
   
  zsolti likes this.
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  A 7.62-re, meg a 12.7-re emlékeztem, de a nagyobb nem rémlett. Fordítóval néztem most, az 20 mm-t írt. Akkor ez a 23-as lenne?

   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem is kell hogy az egész felületén páncélozva legyen. A kritikus részeket ahol a személyzet, meg a levegőben tartáshoz szükséges fő részek vannak azt páncélozzák, pont úgy van megcsinálva HA egyáltalán elkezdenek ballisztikai védelemre gyúrni egy HH-nál, hogy legyen értelme, nem annyi a cél hogy ide is rakunk egy kicsit, meg oda is, legalább jó nehéz meg lomha lesz tőle a gép, de ha mondjuk itt meg ott jön valami kispuska lőszer, akkor oda nem raktunk, és majd le fog esni a heli...

  A mi-28nál elég komoly kaliberből kell jó sok találat ahhoz, hogy az ne menjen haza, a fő rotor lapátjai állítólag 30mm gépágyú lőszernek ellenállnak, a többi kritikus rész is nehézgéppuskát direktben, de gépágyú lőszer repeszt is kibír...
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Még a kabin tető is bírja a 14.5 öst is, rotor 30mm -t, ami azért brutál metál.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Lehet,hogy csak 20mm ami logikusabb is lenne hisz nem a saját fegyvereik hanem a NATO ellen tervezték a NATO-ban pedig csak 20mm-es gépágyú van.
   
  Celebra and zsolti like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azt írja a wiki, annyi kiegészítéssel, hogy fő rotor 30mm-t is.
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ez azt jelenti,hogy ha egy 30mm-es luk lesz a rotorlapáton,azt kibirja.De ha robban is ott a lövedék,már nem.És ha az a luk a lapát főtartját vagy pl bekötését érinti,azt sem.Orosz gépek különben a Vulcan 20x102 löszere ellenében tervezettek.(Mi28,Ka50).Az amik pedig a 23x114 ellen számolnak.ZU-23 egy jóval erősebb 23mm-es lőszert használ.Általánosságban azért elmondható,hogy ha egy heli bekap egy gá sorozatoz,annak annyi.
   

Ezen oldal megosztása