Sörétes puskák

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 526
8 907
113
Sziasztok,

Negan felhivta a figyelmemet a csoszukitokre, erre itt valaszolok reszletesen:

Ennek lenyege, hogy a cso utolso par cm-en a cso kisebb atmeroju, mint elotte, es ez fizikailag osszenyomja a soreteket, aminek koszonhetoen megvaltozik a soretfelho szoraskepe.

Ezek a valosagban is hasznalhatoak, azonban elegge korlatozott a hatasuk, kulonosen a buckshot (nagyszemu) soret eseten.

Meg regebben (konkretan a 2006-os IPSC Europa Bajnoksagra keszulve) vegigprobaltam mind az 5 fele csoszukitot (cilinder, negyed, fel, haromnegyed, teljes) a Bennelli puskamon (de persze a fizika minden fegyver eseten ugyanugy mukodik). Apro szemu sorettel nem volt meglepo az eredmeny: az egyre szukebb csovek egyre szukebb szorast okoztak, korulbelul fele akkora volt a soretraj atmeroje a teljes szukitessel, mint a szukites nelkuli "cilinder" eseten. Mas szoval ketszer akkora tavolsagra lehetett elerni ugyanazt a felhomeretet (es lovedeksuruseget).

Ezzel szemben a buckshot eseten a haromnegyedes szukitesnek kicsit nagyobb volt a felhoje, mint a felesnek, a teljesnek pedig sokkal nagyobb. Ennek valoszinu oka az, hogy a nagyszemu soretek kozott nincs sok kicsi legres, es ezert nem tudnak olyan jol "zomulni", hanem a haromnedegyes/teljes szukitestol osszekoccantak a soretszemek, majd rugalmasan szetlendultek.

Ugyan lattam mar valtoztathato csoszukitot is, de a gyakorlatban ezek egyaltalan nem terjedtek el, helyette a cserelheto szukitok a szeles korben hasznaltak, ezek egyszeru menettel be vannak tekerve a csobe, 5-10 masodperc alatt cserelhetoek.

Pontosabban a civil sportlovok szeles korben hasznaljak ezeket, azonban az esetek tobbsegeben a rendorok es a katonak nem szoktak ezt hasznalni, mivel van 2 hatranya:
-5-10 masodperc egy palya elott felkeszules kozben nem sok ido, de hogy akcio kozben ennyi idore kiessen egy fegyver, az elegge elfogadhatatlan, akcio elott meg nem biztos, hogy elore meg tudjak mondani, hogy milyen messze legyen az ellenseg.
-Nem minden loszer hasznalhato csoszukitovel! A Galthran altal irt slug-ok kozul a 2. es az 5. valamennyit toleralnak, de nagy szukitessel en azokat se mernem kiloni, viszont a kepen kozepen levot en meg negyedesbol sem lonem ki. A katonai celra leggyakrabban hasznalt zartoro loszer teljesen egyertelmu: azt semmilyen szukitett csobol sem szabad kiloni, mert ekkor zartoro helyett csotoro lesz. :)

Tehat elvben igazat adok Negannak, hogy csoszukitovel 50 m felett is hasznalhatoak a nagyszemu soretek, de a gyakorlatban ezek problemasak. Es persze biztos igaza van abban, hogy specialis lovedekekkel elerheto a 100 m-es hatasos lotav.

Bel

Működne vajon olyan csőszűkítő, ami nem kerek nyílású, hanem mondjuk ovális vagy rés-szerű? Hogy a sörétek vízszintesen kicsit szélesebb sávba terüljenek.