SpGH DANA/ShKH-77

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
1 809
3 659
113
Az hagyjan, de susiban? :D

Remelem, ez azert kontrollalhato bentrol is... amit meg nem ertek, miert uresen jaqratjak benne a loadert? :(
Nem futot loszerre.

Amúgy az utántoltés konténeres rendszerrel van megoldva:

Az egyik oldalon 40 lövedéket, a másik oldalán 40 lövedékhajtást hordoz speciális rejtett oldalsó magazinokban. Amiről még nem sokat beszélnek, az egy technikai megoldás, amely nagy versenyelőnyt jelenthet a jövőben.

A tározást konténer rendszer oldja meg. "Az üreseket könnyen kicserélheti újakra, így a rendszer a jövőben könnyen kiegészíthető automatikus töltéssel" - jelentette ki Doško. És talán a világon senkinek sincs ilyen megoldása, csak a koreai K9 Thunder önjáró taracknak.

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/di...idex-emiraty-dana.A210223_170729_zpr_nato_inc
 
 • Tetszik
Reactions: kamm and Pogány
R

Ruby de Puteaux

Guest
Dana M2 tesztelése Ukrajnában.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
1 809
3 659
113

Ukrajna: Sikeres DANA M2 tarack és cseh 100 mm-es tüzérségi muníció​

https://www.armadninoviny.cz/uspesna-houfnice-dana-m2-a-ceska-105mm-delostrelecka-munice.html
...
Az ukrán média szerint az Excaliburi hadsereg (EA) DANA M2-es tarack sikeresen megfelelt 18 funkcionális teszten, amelyek többek között ellenőrizték a tarack mozgékonyságát, a töltőgép megbízhatóságát és a tűz hatékonyságát. Most semmi (úgy tűnik) nem fogja zavarni 26 DANA M2-es taracknak az ukrán hadseregbe történő szállítását.

A cseh EA volt az első külföldi cég, amely Ukrajnába szállította a fegyverrendszert, és beleegyezett minden tesztbe az ukrán hadsereg követelményeinek megfelelően. "A DANA M2 fő tűzelési módja teljesen automatikus. A parancsnok csak a bemenő adatokat adja meg: a cél koordinátáit, a tűz sebességét és a lövések számát. A számítások további részét a tarack végzi, amely függetlenül meghatározza helyzetét, ballisztikus számításokat végez, a ágyúcsõvet beállítja, lovedéket választ és töltéseket hajt végre. A parancsnok csak lőni fog "- mondta Szergej Musienko ezredes, az ukrán hadsereg tesztbizottságának elnöke.

Az ukrán hadsereg szerint például a DANA M2-nek el kellett érnie egy korábban ismeretlen helyzetet, itt fejlődnie, megszereznie a cél koordinátáit, a szükséges lövések számát és tüzet nyitni.

"A megállástól a lövésig eltelt idő soha nem haladta meg a 40 másodpercet. A pozíció elhagyásának ideje, amelyet rögzítettünk, 32 és 43 másodperc között mozog. Értsd meg: 15,6 km távolságban a lövedék 42 másodpercig repül, és 40 másodperc után a DANA M2 elhagyhatja a lőhelyet "- mondta Musienko.
...

 
 • Tetszik
Reactions: Bleroka and fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
5 002
12 334
113
"A megállástól a lövésig eltelt idő soha nem haladta meg a 40 másodpercet. A pozíció elhagyásának ideje, amelyet rögzítettünk, 32 és 43 másodperc között mozog. Értsd meg: 15,6 km távolságban a lövedék 42 másodpercig repül, és 40 másodperc után a DANA M2 elhagyhatja a lőhelyet "- mondta Musienko.
Össze kellene hasonlitani a többi hasonló/konkurens eszköz képességeivel...Caesar, PzH, vagy ép az Archer:
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
1 809
3 659
113

A ZUZANA 2021 hadművelet Lengyelországban levizsgáztatta a tüzéreket​

https://www.mil.sk/98218/?pg=1
2021. november 27-én megkezdődött a 21. Önjáró Tüzérosztály Michalovce rotációs tűzütegének csaknem 1300 kilométeres közúti mozgása, hogy teljesítse kötelezettségeit a Lettországi Advance Presence (továbbiakban EFP) hadművelet keretében. Az újonnan bevezetett 155 mm-es önjáró lövegtarubicák ZUZANA 2 bevetése a Michalovce - Orzysz (Lengyelország) - Marijampole (Litvánia) útvonalon, amely addig tart, amíg az Adaži (Lettország) hadművelet térségében meg nem kezdik a tüzelőüteg bevetését. (ÚZ KORDA 21), amely hat hónapig teljesíti a NATO kollektív védelmi kötelezettségeit.

A rotációs üteg tagjainak a december 2-ig tartó áthelyezésen túl a Lengyel Köztársaság Fegyveres Erők 15. Gépesített Dandárának tüzérségi alakulatával együttműködési kiképzésen is igazolhatták kompetenciáikat az képzési terület Orzyszi (Lengyelország) képzési területen 2021. november 29-30-ig.

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
8 747
11 434
113
Hogy ott a kuton lattak e ilyet,azt nem tudom.De en nem egyszer lattam mar harcjarnuvet autopalya kuton tankolni.Kicsi a hatotavuk.
Es egy kamionos kut rohogve kiszolgalja oket.900-1500 liter dizel fer egy polgari kamionba.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
1 809
3 659
113

A grúz védelmi miniszter érdeklődést mutatott a szlovák Zuzana 2 tarack iránt, Naď jó referenciákat kap

https://www.webnoviny.sk/gruzinsky-...ufnice-zuzana-2-nad-dostava-dobre-referencie/

Juansher Burchuladz grúz védelmi miniszter érdeklődést mutatott a szlovák Zuzana 2 tarackok iránt. Ezt Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter is megerősítette december 20-án, hétfőn a Lettországban működő szlovák kontingensnél tett látogatása során. Itt működnek a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) a Lettországi Előretolt Jelenlét Hadművelet (eFP) részeként.