EVA / Zuzana / DITA / MORANA / BIA - 155 mm kerekes önjáró lövegek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
Az hagyjan, de susiban? :D

Remelem, ez azert kontrollalhato bentrol is... amit meg nem ertek, miert uresen jaqratjak benne a loadert? :(
Nem futot loszerre.

Amúgy az utántoltés konténeres rendszerrel van megoldva:

Az egyik oldalon 40 lövedéket, a másik oldalán 40 lövedékhajtást hordoz speciális rejtett oldalsó magazinokban. Amiről még nem sokat beszélnek, az egy technikai megoldás, amely nagy versenyelőnyt jelenthet a jövőben.

A tározást konténer rendszer oldja meg. "Az üreseket könnyen kicserélheti újakra, így a rendszer a jövőben könnyen kiegészíthető automatikus töltéssel" - jelentette ki Doško. És talán a világon senkinek sincs ilyen megoldása, csak a koreai K9 Thunder önjáró taracknak.

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/di...idex-emiraty-dana.A210223_170729_zpr_nato_inc
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
Szerintem azon a benzinkúton még ilyet se láttak ... :oops::cool: (Zuzana 2-ek útban Lettországba)
262499108_435893704660378_4043056169621427303_n.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113

A ZUZANA 2021 hadművelet Lengyelországban levizsgáztatta a tüzéreket​

https://www.mil.sk/98218/?pg=1
2021. november 27-én megkezdődött a 21. Önjáró Tüzérosztály Michalovce rotációs tűzütegének csaknem 1300 kilométeres közúti mozgása, hogy teljesítse kötelezettségeit a Lettországi Advance Presence (továbbiakban EFP) hadművelet keretében. Az újonnan bevezetett 155 mm-es önjáró lövegtarubicák ZUZANA 2 bevetése a Michalovce - Orzysz (Lengyelország) - Marijampole (Litvánia) útvonalon, amely addig tart, amíg az Adaži (Lettország) hadművelet térségében meg nem kezdik a tüzelőüteg bevetését. (ÚZ KORDA 21), amely hat hónapig teljesíti a NATO kollektív védelmi kötelezettségeit.

A rotációs üteg tagjainak a december 2-ig tartó áthelyezésen túl a Lengyel Köztársaság Fegyveres Erők 15. Gépesített Dandárának tüzérségi alakulatával együttműködési kiképzésen is igazolhatták kompetenciáikat az képzési terület Orzyszi (Lengyelország) képzési területen 2021. november 29-30-ig.

1638376130_veps_zuzana2021_n-jpg.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 778
30 547
113
Hogy ott a kuton lattak e ilyet,azt nem tudom.De en nem egyszer lattam mar harcjarnuvet autopalya kuton tankolni.Kicsi a hatotavuk.
Es egy kamionos kut rohogve kiszolgalja oket.900-1500 liter dizel fer egy polgari kamionba.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113

A grúz védelmi miniszter érdeklődést mutatott a szlovák Zuzana 2 tarack iránt, Naď jó referenciákat kap

https://www.webnoviny.sk/gruzinsky-...ufnice-zuzana-2-nad-dostava-dobre-referencie/

Juansher Burchuladz grúz védelmi miniszter érdeklődést mutatott a szlovák Zuzana 2 tarackok iránt. Ezt Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter is megerősítette december 20-án, hétfőn a Lettországban működő szlovák kontingensnél tett látogatása során. Itt működnek a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) a Lettországi Előretolt Jelenlét Hadművelet (eFP) részeként.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113

Térjünk át a NATO kaliberére, vagy arra, hogy Ukrajna vásároljon a szlovákiai Zuzana ACS-t​

https://defence-ua.com/weapon_and_t..._kupivlja_sau_zuzana_v_slovachchini-6864.html

Tegnap médiánk arról írt, hogy Ukrajna tárgyal Szlovákiával a Zuzana önjáró tüzérségi egységek szállításáról. A következő részleteket jelezték - Ukrajna 16 ilyen ACS-t szeretne vásárolni, a számítások megtanulása egy hétig tart, a Zuzana akár 40 km-es távolságot is elérhet, a számításhoz nem kell hagyni az ACS-t.

Nyilvánvalóan nem csak a TTX fegyvereket kell megvizsgálnunk, amelyeket Ukrajna a háború alatt meg akar vásárolni, hanem szélesebb körben is meg kell vizsgálnunk, hogy ezek a fegyverek hogyan segíthetnek a rasszisták feletti győzelemben. A Defense Express szívesen bezárja ezt a "rést".

Először is, a Zuzana ACS-t még semmiképen sem lehet "szovjetnek" vagy "a Varsói Szerződésesnek" nevezni. Szlovákia az 1990-es években, jóval a "szocialista tábor" és Csehszlovákia egyetlen ország összeomlása után, saját létesítményeiben hozta létre ezen önjáró tüzérségi egységek gyártását.

A Zuzana ACS alapja a csehszlovák vz.77 Dana volt. De a fő különbség a 155 mm-es „NATO” kaliber (a Dana 152 mm-ével szemben), és a hosszabb hordóhossz, amely jobb hatótávot biztosít - 45 kaliber a 36,6 kaliberhez képest.

Igen, 16 ACS nem elég ahhoz, hogy előnyt szerezzenek az ellenséggel szemben, de a szlovákoknak még mindig nincs több. A szlovák hadseregnek mindössze 16 Zuzana egysége van. A szlovák média szerint a posztszocialista ország számára a 90-es években ez egy ilyen imázsprojekt volt - legalább a tüzérségi rendszerek gyártási kapacitásának megőrzése, és a modern ACS legalább kisüzemi gyártásának megszervezése.

A Zuzana ACS egyetlen exportvásárlója jelenleg Görögország, amely 2001-ben 12 ilyen tüzérségi rendszert szerzett be. Éppen ezért a szlovákok azon gondolkodnak, hogy ha Ukrajna mind a 16 darab Zuzana ACS-t megvásárolja, az az elmúlt 30 év legnagyobb exportsikerét jelenti Szlovákia védelmi ipara számára.

3206251234c54eaa.jpg


Azt is érdemes megjegyezni, hogy Szlovákia már megkezdi Zuzana önjáró fegyvereinek szisztematikus cseréjét egy fejlettebb változatra - a Zuzana 2-re.

Az első nyolc ilyen ACS-t 2021 novemberében kapta meg a szlovák hadsereg, összesen 25 darab Zuzana 2-t kell szállítani a szerződés alapján, nincs annyi idő a várakozásra.

A Zuzana ACS közelgő ukrajnai vásárlása lehet az első gyakorlati megvalósítása annak az elvnek, amelyet Reznikov védelmi miniszter vázolt: a Varsói Szerződés rendszere helyett a NATO-szabványoknak megfelelő modern fegyvereket kell vásárolni az ukrán fegyveres erők számára. Itt az a fontos, hogy a fegyveres erők először kaphatnak „NATO” szabványú, 155 mm-es kaliberű ACS-t.

Természetesen akkor felmerülhet a kérdés - mi a helyzet a 155 mm-es "NATO" lőszerrel? Itt válaszolhatunk - a fegyveres erők többször is megmutatták, hogy tudják, hogyan kell létrehozni egy "felderítő és csapásmérő kört", ahol az UAV-ok munkája ékszertüzérséget biztosít. És ebben az összefüggésben a Zuzana ACS az egyik értékes eszköz lesz hadseregünk számára, hogy orkokat keverjen a földdel.

d5862512466d14f3.jpg

A szlovák Zuzana 2 ACS a NATO lettországi gyakorlata során, 2022. március, nyílt forráskódú fotó
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
IDEB 2022
A kozépso 6x6 EVA modeljén rheinmetallos ROSY fustgránátvetorendser látható

vt70CpO.jpg

tSaq3q6.jpg

lWiIG9v.jpg

zCU7rU9.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
IDEB 2022
A kozépso 6x6 EVA modeljén rheinmetallos ROSY fustgránátvetorendser látható
Nem vettél észre mégvalamit! :rolleyes:
A 6x6 már a megnövelt tárral van megjelenítve.
Ugyebár volt róla szó, hogy 24-esre növelik a tárat.
Mondjuk furcsa nekem, hogy azt miért nem a 8x8-ra tették fel. Szerintem indokolt lenne...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113

Vélhetően @arcas kolléga a bulldog orrú angol Saxton elenganciájával vetekedő esztétikumra gondolt
Sokat nézegetve sem tudom elfogadni, hogy ezt valaki először papírra vetette és a többi azt mondta rá, hogy jó.
aa2f43b1efcf9e59794e73623871d90c.jpg

Meg azt sem, hogy ez az előre nyúló lövegcső a mobilitásban nem jelent inkább hátrányt...