1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SPz Puma

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - boki által indítva @ 2014. január 26..

 1. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A gyártó csak konkrét szerződés esetén nyilatkozik, ez inkább egy szándékot tükröz, hogy a hosszútávú tervekben szándékoznak Pumára költeni. Gondolom a PSM azt mondja, hogy 2025-re nehéz árat mondani most. Viszont a cikk szerint a mostani sorozat utolsó járművei jövő augusztusban kerülnek a csapatokhoz.
   
  Firga bácsi likes this.
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Alapvetően igen, azt írja, hogy a Marder élettartam hosszabbítása minimum 2025-ig kell kitartson, viszont 2025-30 között teljesen ki fogják vonni, ennek menete függ az újabb járművek beszerzésének menetétől. Ha újabb Marder hosszabbítás mellett döntöttek volna, akkor a harcértékét is növelni kellett volna. Ha jól értettem, akkor a költségek mellett az azonos típus miatt is döntöttek a Puma mellett. Azt többször kihangsúlyozza, hogy a beszerzés anyagi oldala biztosítva van, tehát megvan rá a pénz, be van kalkulálva a költségvetésbe.

  Ebből az utóbbi szempontból viszont a cikk eleje a nagyon érdekes, mivel nem csak erre van meg a biztos anyagi fedezet, hanem:
  • Nehéz szállító helikopter
  • Többcélú hadihajó 180 (MKS 180-osztály)
  • Az Eurodrón kifejlesztése és beszerzése
  • Az említett második körös Puma rendelés, 210 db
  • A Tranch 1-es Eurofighter váltótípusának megnevezése (itt konkréten így fogalmaz, addig kell a típust eldönteni, gondolom a teszt program költségeire vonatkozik, vagy az új francia-német gép előfejlesztésére)
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Utóbbi már eldöntött tény november óta.
  A 2025-ös minimum céldátum viszont egy igen érdekes adat. Ugyebár jelenleg kb. 60 körüli a 2 PUMA gyártósor éves kapacitása.
  A németek a 2025-ös dátumot meg tudják úgy adni, hogy gyakorlatilag nincs szükség képzési időre, ugyanis a csapatok jelenleg is rendelkeznek PUMA-kal. A képzőközpontjaik, szimulátoraik működnek. A képzéseket az első kontingens járművei segítségével is el lehet végezni. Magyarán a Mardereket szigorúan csak addig kell rendszerben tartani, amíg az utolsó PUMA is le nincs szállítva.
  Viszont a 2025-ös dátumig még az utolsó (2020 augusztusi) szállítás után 5 év áll erre rendelkezésre. Ami alatt nem 210 szükséges jármű készülhet el, hanem 300. ;)
   
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ó uram csak adnál számára 90 db Pumát hogy végleg megnyugodjon mindene is :D
   
  pöcshuszár likes this.
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  No, már értem a zavart az Erőben, a mindenen kívül által belinkelt cikk júniusi.
   
  pöcshuszár likes this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha a sejtésem beigazolódik, akkor lesz/kell ott egy 3. sor is! :rolleyes:
  Szerintem a németek nem fognak megállni 2 hadosztálynál. Ha az amerikai csapatok kivonulnak Németországból, akkor elkerülhetetlen a 3. felállítása is. Ahhoz pedig szükség lesz még járművekre. Számításom szerint az még 4-6 PUMA zászlóalj. Azaz 200-260 db jármű. Ezt további 4 év lenne legyártani...
  A Bundeswehr méretének a növelése már tavaly óta tervben van. És akkor még nem vettük, hogy jelenlegi - és az ezt követően felszerelt zászlóaljak és tartalékosoknak nincsen tulajdonképpen egyetlen 1 tartaléka....
   
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az a baj a tervekkel legtöbb esetben hogy ember tervez az élet meg rendezi.
  A BW növelésére meg csoda szükséges. Mert hiábba a terv papiron, ha nem lesz ember. Jelenleg is (mint szinte minden nyugati hadsereg) a BW is jelentős létszámhiánnyal küzd. Nem hiábba gondolkodnak el azzon ők is hogy eu állampolgárok is jelentkezhetnének.
  Tehát lehet itt vizionálni az éves legyártandó db számú Pumaról. Ha nincs meg a szükséges körítés hozzá teljesen felesleges pénzkidobás. Csak úgy lenne értelme a nagyobb gyártás kapacitásnak ha lenne hova és miért. Pl közös hadosztályok stb....
  A Pumával meg továbbra is az a bajom hogy ha tényleg tényleg valami csoda folytán beszerzésre kerül akkor a közepesbe meg máshová mi fog jutni. Mert attol hogy lesz egy nato által elvárt felszerelt dandarunk amivel lehet hogy teljes mértékben
  nem is rendelkezhetünk?? pl egy közös hadosztály terve, stb.........esetén.
  Akkor a tényleges "haza védelmére" mi fog maradni. Elég naiv elképzelés lenne gondolni azt hogy majd jönne egy segítség egy konfliktus esetén. Sokkal inkább el tudom képzelni azt hogy nekünk kellesz majd segítséget nyújtani egy esetleges nyugati szükséghelyzetnél.
  Lásd pl az előbb említett BW létszámproblémáját.
  Szép a Puma jó a puma. De még valahogy túl forró. Miért támad az az érzése az embernek hogy az ár mellett (amiről halvány fogalmunk nincs) valami átcédulán kívül is szerepelhet. Feltéve ha tényleg erre esne a választás.
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha ilyen kategórikusan kijelentesz valamit, akkor legalább egy picit keress utána:
  A BW egy akkora "robbanás" előtt áll, hogy csak nézel.
  Az eddigi problémáikat nagyjából 110%-ban az alulfinanszírozás okozta. Igen, kevés az ember, de elsősorban azért, mert egyszerűen csak az volt a cél, hogy a lóvéból kijöjjenek. Ehhez képest a Bundestag idén már 2 részletben emelt a BW költségvetésén, összesen 6Mrd EUR-t meghaladó összegben. Csak hogy képbe kerülj, ez kicsit több mint 3x-osa a teljes HM költségvetésének. Csak a költségvetés bővítésére!!!
  A terv az, hogy 2031-ig elérik a 2%-ot. Idén őszig ilyen tervek szóba sem kerültek. Tavaly ilyenkor a 1,5% is elérhetetlen álom volt. Sőt 2020-ra a terv, az idei picit megemelt költségvetés mellett, forráselvonást tartalmazott (a tervek szerint 2023-ra lement volna 1,23%-ra). Ehhez képest a jelen állapot szerint a GDP 1,42%-a lesz a 2020-ra ez az érték, ami az idei, már emelt összeghez képest is 2Mrd-dal nagyobb lesz.
  Ha el is gondolkozott pár okos újságíró arról, hogy "német idegenlégiót" kellene létrehozni, akkor az csupán azért lehetett, mert a BW-n belülről - a hihetetlenül fos helyzet miatt - valaki ötletelni kezdett. Válaszolva egy nyilvánvaló, ugyanakkor a németek szemében szinte botrányos ötlettel a kialakult helyzetre.
  Hogy mennyire nem lenne gond egy új hadosztály felállítása, azt kiválóan mutatja (már translate-ezve), hogy 2017-ben és 2018-ban is összesen kb.: 125.000 jelentkezést adtak be a BW-be a német állampolgárok, ennek ellenére csak 25.000 státuszt töltöttek be. Értelem szerűen ez a 25ezres szám, csupán a kilépők pótlása volt. A kilépéseknek pedig a leggyakoribb oka az alulfinanszírozás volt. Mind eszközben, anyagban, fizetéseben.
  Egy német páncélos hadosztály létszáma nagyjából 18-20 ezer főt jelent. Ez mutatja, hogy szerintem lazán fel tudnának tölteni egy 3. hadosztályt is, mire elkészülnek a szükséges technikai háttérrel (3-5 év). Arról nem is beszélve, hogy szükséges technikát saját maguknak (kb. 85-90%-ban) állítanák elő, amivel pedig további megrendeléseket tudnának generálni a hadiiparnak, ami a GDP-t emelné. Ez különösen most jön jól, amikor nőni fog némileg a munkanélküliség, és csökkenne az ipari termelés...
  De hogy visszatérjünk a bűvös 2%-ra: Ha ezt a pénzügyi finanszírozási célt el is éri a BW, azt csak úgy teheti meg, ha a szárazföldi csapatainak méretét megnöveli.
  A 2% az nagyjából 75+Mrd EUR lenne. Ez az idei kb. 43Mrd-hoz képest irdatlan szám. Akármennyire is pazarolnák a pénzt a légierőnél és a haditengerészetnél, a jelentős összegek csak a szárazföldieknél csapódnának le. Még ha jelentősen emelnek is az illetményen, és normálissá válik a logisztikai helyzet, akkor sem fogja mindez kiadni a 75Mrd-ot. A 2% józan paraszti ésszel is beláthatóan létszám emelkedést kell hogy jelentsen! Ezt, a költségvetési növekedés (ill. az erre irányuló akarat) nyilvánvalóan mutatja. Ezért kell nagyon észnél lennünk! Ez egy többmilliárdos üzlet lehet a mi számunkra is, ha csak egy része is idetelepül egy német hátterű gyalogsági jármű gyártásának. (legyen az akár kerekes, vagy láncos is...)
   
  Parapitecus and mindenen kívül like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt a marhaságot meg honnan a frászból vetted?
  Jelenleg is kialakítás alatt van a Közép-európai Többnemzetiségű Hadosztály.
  Ez nem jelenti azt, hogy az abba beleadott alegységeink felett ne mi rendelkeznénk.
  Ez csupán annyit jelent, hogy ezek az egységek az itthoni gyakorlatok mellett járnak hadosztályszintű gyakorlatokra is külföldre, hogy NATO szerepvállalás vagy vészhelyzet esetén más nemzetekkel jobb összehangolásban lehessen tevékenykedni.
  Ezek nem gyors reagálású erők. De összességében sokkal nagyobb harcértékkel rendelkeznek majd, mintha csak ad hoc összedobnák a NATO országok (zászlóaljanként, dandáronként) az erőiket.
   
 10. Anti

  Anti Well-Known Member

  Hat ha erre iranyul a hattermunka akkor nem is csoda hogy nincs bejelentes.
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem akarnék új topicot nyitni a Mardernek, úgyhogy ide pakolom, mint aminek váltótípusa a PUMA.
  A BW 71db Marder meghajtását cseréli ki. Elvileg a típust 2030-ig kell rendszerben tartani. Ugyebár a PUMA 2026-ra kelül legyártasra. Gondolom minimális átfedésre készülnek. ;)
  Forrás
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azt csinálunk a NATO-ba felajánlott egységeinkkel, amit csak akarunk, pláne, hogy nem külföldön állomásoznak. Szerintem először Tatán vonják ki a BTR-eket, majd csak utána Debrecenben (új 8x8 helyette), mert Debrecennek kell előbb harckésznek lennie. Tata a Pumákkal lesz harckész majd, Debrecen viszont még a BTR-ekkel, aztán jöhet csak az átfegyverzés!
   
  krisss likes this.
 13. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A nehéz vagy közepes dilemmát egyszerűbben is meg lehet oldani. A nehéz dandár alárendeltségébe a gépesített lövészzászlóaljakon kívül harckocsi, önjáró tüzér (Pzh) és az ezekhez szükséges támogató alegységek szervezhetőek, míg közepes esetén ugyanilyen glz.-k harckocsi nélkül, kerekes önjáró tüzér alegységgel, könnyebb logisztikával, esetleg rohamlövész alegységekkel lennének egy kötelékbe összevonva. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a jelenleg meglévő öt lövészzászlóaljat nyugodtan egyféle GYHJ-vel fel lehet szerelni (Ez két dandár szervezésére elég). Az újonnan felállított/felállítandó lövészzászlóaljak lehetnének majd 2026 után 8x8-as GYHJ- vel vagy PSZH -val, ezekből lehetne a harmadik, az úgynevezett könnyólövész dandár.
   
  Firga bácsi likes this.
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mindenképpen kerekes lesz a közepesben.
   
  tonyo and Parapitecus like this.
 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  BTR.
   
  tonyo and Parapitecus like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  08 Jan 2020
  Rheinmetall awarded order package worth €54 million

  Materiel supply for the Puma infantry fighting vehicle


  Rheinmetall has been awarded orders for additional equipment for the Bundeswehr’s Puma infantry fighting vehicle. The Düsseldorf-based technology group is to supply spare parts and special tools worth a total of around €54 million, including value added tax. Rheinmetall has thus positioned itself as a long-term service partner of the Bundeswehr for the Puma, a vehicle that will feature in the German Army inventory for many years to come. Of the total order amount, €10 million was already booked in 2019, with the remaining €44 million to be booked during the period 2020 to 2022.

  Germany’s Federal Office for Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-service Support (BAAINBw) has contracted with the German defence industry, represented by a project management company, to supply an extensive array of equipment. As a member of the consortium responsible for developing and producing the Puma, Rheinmetall's share of the order comes to approximately €54 million.

  Under a recently signed framework agreement, shipment of the spare parts, worth around €44 million, is scheduled to begin in mid 2020. Shipments will be in response to call-offs, with the delivery period expected to cover a roughly two-year period. Delivery of the special tools, which form part of a separate order worth around €10 million, will also take place during the 2020-2022 timeframe. They will be shipped to Heeresinstandsetzungslogistik GmbH (HIL) and relevant Bundeswehr Technical Centres. Furthermore, additional materiel requirements can be expected in future.

  Delivery of the last of the 350 Puma IFVs ordered by the Germany Army will take place during the course of 2020. With these vehicles now entering service, the current order for spare parts will assure optimum logistical support and operational readiness. The mainstay of the Bundeswehr’s “System Panzergrenadier” mechanized infantry capability, the Puma infantry fighting vehicle will play a vital role in the array of modernized equipment earmarked for the Very High Joint Readiness Task Force 2023 (VJTF 2023), the NATO spearhead force which the Bundeswehr will be furnishing. In summer 2019 contracts were awarded to a working group for the “System Panzergrenadier VJTF 2023” project, with orders worth over €470 million (including value added tax) going to Rheinmetall.

  The top-performing Puma infantry fighting vehicle is the most advanced system of its kind anywhere. It sets new standards with regard to command and control, lethality, mobility and situational awareness. Featuring modular, highly effective force protection elements and unique combat effectiveness, the Puma is tailormade for network-enabled operations.
   
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A Puma vezető műszerfala és a kormány. Eddig képet nem igen találtam róla, ezek videóból lettek kivágva. A motor egy nagyon gyorsjáratú V10-es MTU, 3800-at forog maximális teljesítménynél (1100 LE), de van olyan változata mely 4250-es fordulaton 1360 LE-t tud. Itt a fordulatszámmérő 4400-ig skálázva.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  luperator, alfa74, fip7 and 12 others like this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. arcas

  arcas Well-Known Member

 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  zeal, fedett_mókus, Masztiff and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása