1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SPz Puma

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - boki által indítva @ 2014. január 26..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem a teljesítménnyel van a baj hanem a szóródással.Egyébkent hidd el,hogy annak a civil valaminek kb semmi köze a katonai lézertávmérőkhöz.Olvass utána csak a T-72 műszerének(igen ezer éves elavult valami)és megérted az okát.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Itt meg egy 16km-es akár UAV-ba építhető rangefinder lézer.
  Nyilván a FLIR is egy idióta, hogy rangefinder laserként árulja...
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha nem hiszel a Hensoldtnak, meg a FLIR-nek, akkor had ne nekem kelljen már utánaolvasnom a dolognak... o_O
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  A flirből nem derül ki,hogy lézerrel követi a célt....
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez alapján logikus.
   
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Felderito radarok ifv n nem ujdonsag. Es nem is olyan hatalmas osszeg ma mar. Nem kell mindent is tudnia de a mai radarok mar csak a szamitasi kapacitasbol adodoan is tobbet tudnak mint a regiek.
  /hasznos lehet legi celok felderitesere az eredeti szerepkor a foldi melett./ de mint fentebb is irjak elektro optikai rendszerekkel minden jarmu kepes valamilyen szinten a felderitesre....
  Az hogy egy ifv legi celt kuzdjon le /nem ujdonsag eddig is tudni kellett..../ igaz hogy kb annyit ert mint pkm el de attol meg kepesnek kellett lenni ra...

  Radarral es loszer programozoval szerintem meg csak az osszes jarmunek sem kell hogy rendelkezzen. Elsonek boven eleg ha a szakasz pk jarmuvek es a tamogato alegysegek jarmuvei vannak felszerelve ezekkel a funkciokkal./a kesobbiekben persze ahogy csokken a trchnologia ara ugy a tobbi jarmu is megkaphatja teljes vahy resz csomagot.../

  Mi kellene ehhez +1 fo a szakasz pk jarmuvekbe aki kulon felderitest vegez... -1 fo a tamogato jarmuvekbe aki szinten celfelderitest vegez.

  A szakasz pk amugyis tudja m re pontosan a szakasz jarmuveinek a poziciojat onnet mar csak egy lepes hogy ha kell besegitsenek /felteve ha azok is rendelkeznek loszerprogramozoval ami vegulis nem egy irdatlan osszeg./ de nagyon hasznos lehet foldi celok ellen is.
   
 7. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Monfjuk a T-72 óta elég nagyot fejlődött a lézeres távmérés tudománya. Ettől még akármi is lehet az adott esetben, de ma már two-color (vagy esetleg multiple-color) lézerekkel, és pontos levegő-fénytörés méréssel nagyon pontos méréseket lehet végezni nagy távolságra kis felületen is. Arról nem beszélve, hogy a hatvanas - hetvenes években még nem volt pl. lidar ami ma már elég mindennapos dolog, és ott is megoldják a dolgot, aztán van olyan fogalom azóta, hogy mondjuk "massively parallel coherent laser" ami akkor még nem létezett. De a lényeg, hogy ma már azért nem lehetetlen nagy távolságon kis felületre is nagyon pontos távolságot adni lézerrel. Az más kérdés, hogy hogyan találod meg azt a valamit, de maga a mérés technikailag nem kivitelezhetetlen.
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Célt követ? Egy lézeres távmérő???
  Annak egyetlen dolga van: távolságot mérni. Amire célozzák. Minden optikai toronyban (illetve vannak kivételek a civil felhasználásban) van a kamerák mellett egy lézeres távolságmérő! Amire néznek a kamerák, azt a lézeres távolságmérő közben diszkréten megméri.
  Ilyen beépíthető távolságmérő az előbb belinkelt FLIR is. A nevében is benne van:
  High Performance Laser Rangefinders
  FLIR MLR10K-LX
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Megtalalni PSZNR 5 el :D csak vicceltem. Valami modernebbel termeszetesen ami nem csak foldi celokat szolgal.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen rosszul fogalmaztam.A videóról nem derül ki hogy minek a jele van rajta.Az egy célzójel az kétségtelen de nem tudjuk hogyan generálódik.
   
  pöcshuszár likes this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor hagy találgassak! :rolleyes:
  Érdemes egymás után megnézni a különböző teszteket, és akkor egész jól kiderül. Most a demo bal felső sarkában lévő videóval foglalkozunk.
  Ez a leginformatívabb rész. ugyanis ennél a teljes rendszer működött.

  A kép közepén lévő nagy célkereszt (nem mozdul) az tulajdonképpen a célkövetést jelenti, ahova az EO torony kamerája fókuszál.
  Mivel a Skyrander Gunról van szó. Annál van célkövető radar. Annak a jelét a kép jobb oldalán lévő bilikék keretben láthatjuk. Tipikus radarjel képet mutat. Megfigyelhető, hogy azokon a teszteken amelyiken GDF ágyú tüzelt, vagy csak mozgó cél nélkül tüzeltek a Skyranger Gun-nal, ott vagy nincs is bilikék keret (GDF ágyú, mivel ott nincs radar a célzásban) vagy célpont hiányában üres marad a radarjel kerete.
  A piros mozgó kis kereszt - szerintem - a rangefinder lézer célzásának helye. Van egy fehér és egy zöld ugráló kereszt is, azokat valamilyen formában a balisztikai számítógép generálhatja, mert az nagyon úgy tűnik, mintha az ágyúknak oda kellene célozni a találathoz. Az egyik talán az optikai képből számolt balisztikai céladat mozgatja, a másik meg talán a lézer távolságadatai alapján.
  Ezen kívül a videó közepétől balra van egy színváltoztató oszlop, ami pedig egy működési hatékonyságot jelezhet (persze ez is csak tipp!).
  Tulajdonképpen azt mutatja, hogy a EO célzás mekkora sikerrel kecsegtet. Mondjuk az elég meggyőző, hogy amíg látja a célt a torony, addig folyamatosan 100%-on áll.
  De érdekes, hogy azt is megmutatja a rendszer, ha annyira leesik a találati valószínűség, hogy nem biztos, hogy érdemes lőni.
  Pl.: a GDF lövései során azért ad csak gyors, de rövid sorozatokat, mert a kiszabaduló lőpor gázok, olyan ködöt csinálnak, hogy nem tud rendesen célt követni.
  Erre onnan jöttem rá, hogy amikor Skyranger Gun a merevszárnyú drónt lövi, akkor egészen addig zöld volt a visszajelző (100%), amíg le nem bukott a már eltalált drón a fák közé. És pont az ott használt irdatlan rövid (és lassú) sorozatok mutatják, hogy működhet a rendszer IFV szinten is! Sőt az EO célzásnál csak ez a kifizetődőbb, mert a lövések után szinte azonnal tudja folytatni az EO torony a tracket, nem kell megvárni, amíg elül a füst.
  A másik érdekesség, hogy a statikus cél ellen látszik, hogy az ABM lőszer robbanását mennyivel (vagy 2-3 méter) a célpont elé időzítik, így a létrejövő szóráskúp letarolja a drónt.
  Viszont ez egy másfajta szóráskúp, mint amit más Airburst teszten láthattunk. Ezzel pl. nem nagyon van értelme fedezék mögötti ellenségre tüzelni.
  Nem tudom, hogy ehhez másfajta lőszer kell-e, vagy az ágyú időzítője módosíthatja a szóráskúp geometriáját is?
   
  alfa74 likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Lézercélzóval nem folyamatosan mérnek,nincs olyan hogy bekapcsolom és másodpercekig folyamatosan távolságot mérek.Ahoz amiről te beszélsz viszont ez kéne...
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Huh? Egy szazdollaros lezeres tavolsagmero kabe napokig megy folyamatosan egy toltessel... tenyleg fogalmam nincs, mirol beszelsz.
   
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Elméletileg lehetséges az AHEAD rendszerű gá lövedékén is olyan gyújtót használni,ami képes (persze ehez a lövedékben a robbanótöltetnek is úgy kell elhelyezkednie) különböző szórásképet előállitani.Svéd 3P lőszer képes rá,vagyis ilyen a gyújtója.
   
  pöcshuszár likes this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

 16. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ez megközelítő értéknek jó. Időzített 35mm-es gránátnál viszont pár méteres eltérés már túl sok sajnos, márpedig ennél pontosabb nem lesz a felvázolt rendszer...

  Próbáltál már távolságot mérni lézerrel? Próbáld meg egy dombtetőről egy mozgó autó távolságát megállapítani, majd próbáld meg egy repülő drónét. Az előbbi nem fog kihívást jelenti, az utóbbi inkább...

  A MUSS nem mér távolságot. Ha azonosít egy közeledő célpontot, működésbe lép, ködgránátot lő ki és lézeres zavarást vet be. Eléggé rossz hasonlat tehát.

  Hogy elérhető? Persze, megoldható. De valahogy én eddig nem láttam túl sok aktív védelmi rendszer, pláne CIWS-t és C-RAM-ot pusztán optikai célvezetéssel.


  Ha mondjuk minden negyedik járművet erre kondicionálnak, akkor lehet reális a dolog. Lásd Bradley Linebacker (ahol ugye 2db TOW helyett 4db Stinger volt a torony oldalán) is így volt anno elosztva az US ARMY-nál.


  Érdekes, hogy a lézer-elhárítást kihagyod a képletből. Pedig egyre inkább errefelé mutat a dolog.
  5kW-os lézerek már most is vannak, az US ARMY 2022-re vár 4db 50kW-os lézerrel szerelt Strykert. Ambíciózos, szó se róla, de 10kW-os lézert már most is Polaris buggy-ra szerelve tudnak tesztelni...

  BTW nem teljesen értem, hogy ha mondjuk a 4 járműből 1 kap ilyen képességet, az miért nem elég?
  Arra mehet célfelderítő radar és tűzvezető radar, meg esetleg 90°-ig emelkedni képes gépágyú.
   
  Bleroka and fishbed like this.
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Az ugye megvan, hogy itt nem a drón távolságát méred lézerre, hanem a drónra telepítettet lézerrel nézed más célpont távolságát?

  Mondom, fogj egy lézeres távolságmérőt, és próbáld meg egy kis méretű mozgó cél távolságát megállapítani.
  Az ilyen, és ehhez hasonló eszközök nagyságrendileg arra jók, hogy mondjuk 500 méterről egy ember méretű célpont távolságát megállapítsd, 2-5km-ről már egy autó méterű célterület kell. A 16km itt inkább szerintem elméleti. Egy nagyobb épület távolságának megállapításához jó lehet. De ha előtte 500 méterrel lesz egy autó, akkor szépen ugrálni fog az eredmény...

  Egyébként ez is nagyon jó teljesítmény, ha mondjuk azt nézzük, hogy mire voltak képesek a civil lézeres távolságmérők mondjuk 10-15 éve.
   
  fishbed likes this.
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nincs mese trafipaxot kell venni :D
   
  silversisko and pöcshuszár like this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Min változtat az, ha nem A-ból mérsz B-be, hanem B-ből A-ba?
  Szerencsére ezt nem neked, meg nekem kell megcsinálni, hanem ezt nagy teljesítményű stabilizált EO tornyok intézik.
  Miért csak 1 kapna, ha mindez egy szoftrverfrissítéssel megoldható? Ha minden jármű alkalmas a feladatra, akkor miért ne lehetne benne mindegyikben? Van hozzá fegyvere és megfelelő lőszere (a lőszer kiszabatban mindig van ABM lőszer) Ebben az esetben egy szakasz járművei közül mondjuk bármelyik 2 járművet választhatod, hogy a drónt lelőjék. Értelemszerűen az az ideális, hogy a 2 - a drónhoz - legközelebbit választja ki a rendszer kezelője. De mivel 360 fokban érkezhetnek a drónok, ezért rugalmasan kiosztható a feladat.
  Ez kb. olyan kérdés különben, hogy miért kell minden járműre ATGM a szakaszban?
  Az általam felvázolt rendszert úgy képzeld el, hogy ez a normál rendszereket egészíti ki. IFV-vel nem nagyon fogsz C-RAM feladatokat ellátni, de a C-RAM rendszer hatékonyságát növelheted, ha több cső működhet. A drónok lelövésénél pedig talán még fontosabb az időtényező.Ha egy olyan rugalmas rendszert használsz, mint pl. a SkyRanger-e, akkor ott tulajdonképpen bármilyen eszköz segíthet mind a felderítésben, mind az elhárításban.
  A "IFV air defenceing" nem váltaná ki a rendes csapatlégvédelmi alegységeket, csak lényegesen hatékonyabbá tenné. Főleg a drónok ellen. Mondjuk pl. egy közelben átrepülő helikopter is megkínálható. Még akkor is, ha mondjuk valamilyen páncélozottabb eszközről is van szó, csak akkor nem az ABM töltést kell kiválasztani.
  Nincs az a helikopter fedélzeti páncélozás, ami a 30mm-es APFSDS lőszert megfogná!
  Most még kihagyom... :rolleyes:
  Különben a Rheinmetallnak van már kisérleti jelleggel lézeres elhárítója is a Skyranger rendszerben:
   
 20. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Min változtat az, hogy a lézeres távolságmérő egy drónon van, és mondjuk egy másfél kilométerre lévő harckocsi távolságát akarod lemérni, avagy másfél kilométere lévő harckocsi szeretné egy 30cm-es drón távolságát megállapítani?

  Szerinted? o_O

  Még mindig ott tartunk, hogy hiába stabilizált, a lézer szögpontossága 1mrad vagy valamivel alatta van. Érdemes megnézni, hogy a lézeres anti-drón bemutatók is helyben lebegő célokra lőnek leginkább. Nem mozgóra...

  Most nézd meg a távolság megállapítás ilyen feltételek mellett. Nem kis munka egy szárazföldi, relatív kiszámíthatóan mozgó jármű távolságánál is ezt megállapítani.
  Nem azt mondom, hogy lehetettlen, de nagyon nem olyan könnyű, ahogy leírod.

  Hol állított a Rheinmetall olyat, hogy pusztán szoftverfrissítéssel képes lenne ilyesmire a PUMA?
  Ezt Te állítod.
   
  Bleroka, fishbed and Ocses like this.

Ezen oldal megosztása