1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SPz Puma

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - boki által indítva @ 2014. január 26..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az AHEAD a pontvédelmi rendszereket teszi hatékonnyá a CM/ASM és implicite a drónok ellen is, ha azok célparaméterei mérhetőek. Nem kell iszonyatosan sok lövedék és hosszú tűzcsapás és a mellément lövedékek nem landolnak km-re máshol. Manőverező nagy sebességű célok ellen viszont ez sem segít, ha a tűzkiváltás és a célba érkezés között 3 sec vagy még több telik el és a lövés pillanata után manőverezik a cél. A kis drónok ellen viszont főnyeremény lehet, mert azok ellen direkt találatot elérni kb. mesébe illő kategória 300-500 méter felett egy Silka, Pancír/Tung féle lövegekkel. Reménytelenül pontatlanok a célpont méretéhez képest. A cikk ezt fogja számszerűleg bemutatni. ;)
   
 2. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Grafika a két új puma variánsról:

  [​IMG]
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hol az Add to Cart gomb? Ha megtaláltátok, akkor küldjétek a következő címre a linket: magyarifvtender@gov.hu :p:D
   
  arcas and krisss like this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nagy Csaba and Mackensen like this.
 5. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nem akarok senkit elkeseríteni, de keresgéltem egy csomót és variációkról hivatalos oldalakon semmit sem találtam. Biztos lesz ennek a pumának eü, műszaki és egyéb típusa? A két új variánsos grafikát a képkereső csak 2 orosz fórumnál találta, google fordítóval lefordítva azt írják a rajzokról, hogy valami német magazinban jelent meg de erre forrást nem adnak én pedig külön keresve nem találtam.
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Olyan lesz amit a megrendelő kér.
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most olvastam egy 2018-as global infantry vehicle elemzésben, hogy valamikor tavaly érte el a Puma gyártási kapacitás a maximumát. Ez 66db/év. Namost, elvileg valamikor még tavaly júniusban leszállították a 200. IFV-t. Tehát a fennmaradó 150db-ot, ha maximális darabszámot gyártanak is, maximum 2,5-3 éven belül befejezik.
  Tehát jó esetben 2020-21-re már vagy külföldre gyártanak, vagy esetleg a speciális járműveket, fejlesztgetik, protózzák.
  Ez azt jelenti, hogy ha emellett döntünk, akkor nagyjából 21-22-ben már itt lehetnek az első darabok.
  Az is kérdés, hogy a személyzet kiképzéséhez megvennénk-e az oktatási "központot", mert brutál mennyiségű "segédlet" van hozzá. Ha tippelnem kellene, akkor igen. Elvileg lenne értelme a dolognak, hogy bérképzéseket is tarthatnánk, leendő megrendelőknek. Biztos olcsóbban megszámítanánk, mint a németek központjaiban...
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja és a hivatalos adatok szerint a tömege 31,5t, tehát elvileg van még lehetőség a további fejlesztésekre. Legyen az akár egy nagyobb ágyú, vagy akár komplett torony.
  Ugyebár 35t a hivatalos felső határ.
   
 9. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  31,5 t a kiegészítő páncélzat nélkül. A 35 t-nát gondolom az A400M-re érted? Még mindig nem tudom hava akarsz te pumát légi úton szállítani, de mindegy. A pumával az egyetlen bajom (na jó meg még talán a 30-as gá, de azt a legkevesebb lecserélni) a 6 fős deszant, de ezenkívűl jöhet.:rolleyes::)
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem én akarom A400-zal szállítani, hanem a Bundeswehr, aki a fejlesztést megrendelte.
  És eredetileg is a 3jármű 4 gépen volt a koncepció.
   
 11. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Akkor jó.:) Holt fölösleges nekünk az, hogy a pumát légi úton szállítsuk. Innentől meg szerintem a tömegnövekedés nekünk nem számít.;)
   
 12. kopoltyu

  kopoltyu Active Member

  https://htka.hu/2010/12/07/atadtak-az-elso-sorozatgyartott-puma-harcjarmuveket/ szerintem érdemes lenne ezt pár embernek elolvasni ,lehet régi info de sok minden nem változott , röviden ,31,5t az alapváltozat (szemből30mm,,oldalrol 14,5mm ellen véd,)..Kiegészitő páncélzattal 43tonna (így véd 30mm ellen körbe + toronypáncélzat+repeszvédelem )....így is dögnehéz soha nem fog kapni másik tornyot valami trollágyúval mert a végére simán 50t lenne .de azért lehet álmodozni :) van rajta 2 rakéta (vagy 2x2) amit nem visz a 30 millis arra ott van az.
   
  Nagy Csaba and arcas like this.
 13. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Én semmilyen trollágyút nem gondoltam rá.:) Egy 40mm-est viszont rápakolnék, pont azért, hogy ne kelljen minden IFV-re ATGM-et indítani. Azt a plusz súlyt szerintem megéri bevállalni.;)
   
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  tehát kb nyugodtan számolhatunk a 43 tonnával , az hogy körkörösen védjen egy IFV a 30-as ellen ma már elég alap kéne hogy legyen , a torony dologról , bőőőven elég a 40-es , azzal kilövöd a mai IFV-k kb 75%-át , a maradékra meg harckocsira ott van rajta a SPIKE
  Ami az 57mm-es vitáját illeti , kérdem én , mi a halálnak?? nehéz, lassú , a skuló sok helyet foglal és tök felesleges mert ahogy előbb írtam már egy 35-sel kilősz nagyon sok mindent , hátha még ATGM is van rajta akkor azt a súlyt amit pluszban rárak az 57-es én inkább kiegészítő páncélzatra fordítanám a Pumán + esetleg nagyobb csúzli , mert a 30-as már nem elég. Az hogy a ruszkik most ezt kitalálták és ezért mindenki megvan őrülve , anno is kitaláltak hatalmas dolgokat amik aztán nagyon feleslegesek voltak , nem mondom hogy nem ad borzalmasan nagy erőt azaz 57-es de összevetve azzal hogy mit ad és mit vesz el , hülyeség , rárakni a pumára meg még jobban hülyeség , a 6 fős deszantot még tovább csökkentené + a súlyt instant 50 tonna felé tolná , nem mintha kéne repülőn szállítani de azért 50-55 tonna egy IFV-re már karcos
   
  Centurio likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Milyen 57-es ágyút vizionáltok ti egész pontosan?
   
  Nagy Csaba likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a baj, hogy te sem, és egy jó páran még nem veszítek figyelembe, hogy a németek nem egyedül alkalmazzák a lövészpáncélosaikat, hanem dandár/zászlóalj szinten elkeverve a Leo 2-esekkel. (mármint nem misszióban!) Konkrétan a harckocsi zászlóalj századait szétosztják a lövészpáncélosok védelmére.
  Tehát alapvetően, nekik nem fő feladatuk, hogy a "kemény" célokat küzdjenek le. A tornyon lévő Spike LR pedig elégséges a mégis felmerülő "kellemetlenségek" ellen.
  Ennek ellenére a meglévő 30mm-es viszonylag sok jármű ellen tökéletesen elegendő. A legtöbb jármű max. 14,5-es ellen véd. Az élőerő ellen pedig nem overkill az airburst lőszer miatt. És akkor még a géppuskát nem is vettük számításba.
  Érdekes, hogy "saját maga" ellen védelmet nyújt, de a 30mm-es elleni körkörös védelem viszont még nem minden! Mert ugyebár egy szemből bekapott lövés még nem jelenti azt, hogy a deszanttérben bajuk esik a katonáknak, attól, hogy esetleg átment a páncélzaton a lövedék.
  Mert ugyebár a toronyban nincs senki, valamint a homlokfelület több mint a felét elfoglalja a motor és a különböző berendezések.
  Az ATGM-ek és egyéb IR vezérelt eszközök ellen pedig többféle védelemmel is rendelkezik.
   
  Nagy Csaba likes this.
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem begleitpanzer57-et akarnak csinálni a pumából
   
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  pedig nem az!
  Pedig a németek nem véletlenül húzták meg a 35t-s határt.
  a mondatot annyiban módosítanám, hogy a 40-est 30-asra írnám át. :rolleyes:
  Ettől függetlenül azért a többivel egyetértek.
  A súly adatokat azért vettem elő korábban, hogy ha nem is most módosítanám, de ha 10-15 év múlva változnak a körülmények, a súlyhatárba még azért elég sok dolog belefér. Különösen, hogy alapvetően távirányított tornya van, aminél egy ágyú növelés nem jelent akkora tragédiát.
  Emberes toronynál szerintem jóval nagyobb a súlytöbblett a körkörös védelem kialakítása miatt.
   
 20. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Ha megnézed manapság minden új APC/IFV-n ( a kerekeseket APC-nek tekintem) a 30 szemből, a 14,5 oldalról szinte alap.
   

Ezen oldal megosztása