1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SPz Puma

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - boki által indítva @ 2014. január 26..

 1. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  "Initially developed under the Extended Area Protection and Survivability Integrated Demonstration (EAPS ID), it has been successfully tested in tracking distant moving targets using interferometric radar as a sensor, fire control computer, and radio frequency transmitter and receiver to launch a course-correcting projectile."
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  De minek neked irányított lövedék? A Pumának stabilizált tornya van! Így sem tudsz pontosabb IFV-találni a "határban". A cseh teszten 36/40-es találati arányt ért el. Amiben volt több mozgás közbeni teszt is.
  Tudod mennyibe kerül egy 50mm-es Supershot lőszer? olyan 200+USD
  Értem én, hogy egy OP járművel akarsz furikázni, de akkor minek vettünk Leopardokat? Nem ők adják a Fire Supportot a nehéz dandárban?
   
  tonyo and Nagy Csaba like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Arról ne is beszéljünk, hogy a Skyranger megoldja ezt 35mm-ből is. Mármint a balisztikus SHORAD védelmet.
   
  rejsz felügyelő likes this.
 4. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  tonyo and fip7 like this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Már megint ezek az "egzotikus" hírforrások.

  Akkor tisztázzuk:
  Az eredeti 405db jármű megrendelését aminek a keretösszege 3,1Mrd EUR (7,65M EUR átlagos darabár) módosították 350 járműre 2,7Mrd EUR -ra (7,71M EUR). forrás
  Különben nekem az a gyanúm, hogy az 55 járműves különbség a kiegészítő support járműveknél keresendők. Ugyanis ezek első darabjai továbbra sincsenek legyártva.
  Mondjuk ez valószínűleg nem a PSM hibája. Ha egyszer a Bundeswher úgy gondolta, hogy a jelenlegi Marder technikáival is meg tudja oldani, és ezzel költséget takarít meg akkor a PSM nem fog önszorgalomból ilyeneket gyártani. A keretösszeg darabárának növekedésén így semmilyen megmagyarázandó dolog sincs. Értelem szerűen egy IFV drágább, mint egy mentő vagy műszaki mentő verzió. De ha csak az IFV-k voltak az eredeti keretszámba, és azok mennyiségét csökkentették, az is simán magyarázható bulk ár feltételeinek változásával.
  2017 nyarán a Bundeswehr berendelt egy upgrade fejlesztési csomagot 260+108M EUR összegben (a 108M csak opció), ami a következőket tartalmazta:
  - A TSWA távirányított 40mm-es gránátvető áthelyezését a toronyról a testre. Továbbá ennek a vezérlésére a deszantérbe elhelyeznek egy teljesen új vezérlő panelt.
  A fejlesztést először 3 prototípussal kel megvalósítani, és ha beválik, akkor az összes legyártott gépre leszállítják az opciós 108M-os áron.
  - A korábban (az eredeti tervezésnél rendelkezésre álló, 10+ évvel ezelőtt) még nem túl acélos kijelzőpanelek választékból csak a fekete-fehérek teljesítették a BW szélsőséges hőmérsékleti működési igényeit. Jelenleg viszont már elérhetők színesben nagy felbontásúakban is ezek a panelek. Ezek kerülnek beszerelésre.
  - Új kibővített oktatási segéd modellek legyártása, és ezek segítségével a kiképzés fejlesztése a bonyolult torony további részletes oktatására. Szerintem nem voltak elégedettek a torony karbantartási eredményeivel a gyártónál.
  - Ezen kívül állítólag még további páncélozást is kap a hírek szerint.
  Ezekről a forrás.

  Ezen kívül nem történt kifizetés a PUMA programra. De ha ügyesen összeadod a 2,7Mrd-ot és a 0,26Mrd-ot akkor ki fog jönni 2,9Mrd.
  Szóval szerintem szokásos szenzációhajhászós marhaság.
  A rosszindulatú felhanggal kapcsolatban meg te döntsd el, hogy az eredeti német forrás generálta, vagy az "egzotikus" hírforrásod.
  Különben a CV90 Mk4 is hasonló 7+M körüli áron mozoghat.
  A norvégok most fejezték be a jelenleg hadrendben tartott 144db CV90 modernizációját 1Mrd dollár körül van a végár (bár ez jövőbeni opciókat is tartalmaz).
  Ez 103db gép részleges modernizációját, valamint 41db gép teljes újjáépítését tartalmazta. forrás
   
 6. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 7. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  E
  Ez annak fényében nem is tűnik annyira soknak, ha a kenguruk a Boxereket 10 m/db áron gyártják.
  Egy nagyobb 50-76-os főfegyverrel simán bevállalnám.
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor ez egy másik cikk, ami kicsit értelmezi a helyzetet (már fordítózva angolra).
  Igen a végén tényleg ki kell még fizetni még 2,9Mrd EUR-ót, a TELJES Puma programra! Sőt még többet is!
  Ugyebár az eredeti tervek az összes Marder lecseréléséről szóltak, de ugye menet közben megvágták a költségvetést, és a 2024-ig mindenképpen rendszerben kell tartani a Mardereket. De minden Marder cseréje értelem szerűen jóval többe fog kerülni, mint az eredetileg jóváhagyott 405, majd csökkentett létszámú 350db.
   
 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Idézet a cikkből
  "Höhn bezeichnete den Schützenpanzer als "eine der größten Fehlplanungen des Verteidigungsministeriums", die auch exemplarisch für ein ineffizientes Beschaffungswesen der Bundeswehr stehe. Die neue Verteidigungsministerin Annegret Kramp-Karrenbauer werde sich daran messen lassen müssen, ob es ihr gelinge, Steuerverschwendung und Skandale im Ministerium nachhaltig abzustellen."
  "Höhn a páncélos gyalogsági harci járművet "a Honvédelmi Minisztérium egyik legnagyobb tervezési hibájának" írta le, amely példaként szolgál a Bundeswehr nem hatékony beszerzéséhez. Az új védelmi minisztert, Annegret Kramp-Karrenbauert, meg kell ítélni, hogy képes lesz-e hatékonyan megszüntetni az adócsalást és a botrányokat a minisztériumban."
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A hölgy eddigi ténykedései előrevetítik, hogy a Bundeswehr még visszasírja von der Leyent.
  Ez tipikusan az a helyzet, amikor belép az ajtón egy hülye és elkezd hőbörögni, hogy ő majd olyan rendet csinál amilyet még ember nem látott. Majd valaki szépen odalép és elmagyarázza neki a blockbeszerzés csínyját bínját, meg tájékoztatja a hadiipar piaci helyzetéről, az eszközök valós árairól, és rövidesen rájön, hogy nem a farok jobbik végén áll. Ez történt az elődjével is. A végén még költségvetési + pénzeket is kapott a BW... :rolleyes:
   
  Nagy Csaba, svajcibeka, dudi and 2 others like this.
 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Szóval te most lehülyézted Annegret Kramp-Karrenbauert, ez nagyon nem szép tőled csak meg ne tudja mert akkor te nagyon ki fogsz kapni. :)
   
  svajcibeka and pöcshuszár like this.
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát, egyre kevésbé látom a Puma fényes jövőjét! De alternatívája csak az oroszoknál (T-15 Armata) és a zsidóknál (Namer) van. A Lynx egy elavult konstrukcióból kihozott maximum, fejlesztési potenciál nélkül, ahogy én látom.

  Marder 1A5: 37t és 600hp, azaz 16le/t (itt nagyon látszik, hogy a fejlesztés túl van a maximumán!)
  CV9040: 28t és 750hp, azaz 27le/t
  Lynx: 40t és 1100hp, azaz 28le/t

  Namer: 60t és 1200le, azaz 20le/t (1500-as motor esetében 25le/t lenne)
  Puma: 43t és 1100le, azaz 25le/t
  Armata: 55t és 1500le, azaz 27le/t

  Abrams SEP2: 71t és 1500le, azaz 21le/t
  Merkava: 65t és 1500le, azaz 23le/t
  Leopard 2a7: 63t és 1500le, azaz 24le/t

  Ebből jól látszik, hogy a Namer igazából az Abrams-el alkotna elfogadható párost, míg a Puma és Armata a Merkava és Leopard tankokat tudná megfelelő dinamizmussal kísérni! Igazából szüksége lenne szerintem egy 1500 lóerős motorra ehhez a tömeghez! És ez lehet a mi egyetlen problémánk, ha kiesne valamiért a Puma. Egy ezerötös Namer marad egyetlen alternatívának, mert más HIFV nincs a piacon. Bár igazából a Puma se HIFV, csak egy erősen felpimpelt IFV, akárcsak a Lynx, azzal a különbséggel, hogy a Puma még lehet ötven tonnás is, a Lynx meg bajosan!

  Az Armata azért került a listába, hogy lássuk hogy néz ki az első "igazi" HIFV, tehát az első olyan jármű, ami nem hordozza a HIFV fejlesztések korai fázisának örökségét (a Namer lomhasága például) vagy a éppen a klasszikus nyugati IFV vonalból örökölt formákat és méreteket (Puma), hanem a fejlesztők szabad kezet kaptak.
   
  tonyo likes this.
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Neked ez a namer olyan mint celebrának a kefír, nem bántásból de a namer csak 1 apc jelenleg ami 60t, ez egy kicsit sok mind súlyban mind árban. A namer ifv változata még tudtommal rendszerben sincs izraelben(csak 1 tervezet), az ifv variáns gondolom még nehezebb lesz mint 60t ami elég durva egy ifv-nek (csak 30mm-es fegyverzet) főleg sárban (mondjuk ahol megakad ott tuti megakad a vele nagyjából 1 súlyban lévő leo2 is).
  Amúgy a namerben pont annyi lehetőség van mint a kf41-ben
   
  Masztiff, Nagy Csaba and dudi like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Pumából jelenleg az IFV-n kívül semmi nincs, míg a Namer esetében az IFV verzió már ki van fejlesztve. A dinamizmusát leszámítva mindenben jobb, mint a Puma.

  [​IMG]

  A tökéletes jármű, egy 1400-1500 lóerős motorral és a Puma tornyával szerelt Namer lenne manapság a saját szövetségi rendszerünk keretei között, ha már korunk legjobbnak ígérkező gépe, a T-15 Armata nem jöhet szóba!
   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  Igen kb ez az egyetlen példány, amit még a 2017-es bejelentése óta nem rendszeresítettek tudtommal, szóval itt is lehetnek problémák.
  kf41-ről beszéltem, nem a pumáról (amúgy szerintem sokkal nehezebb egy ifv-t elsőnek összerakni majd abból más verziókat kitalálni, mint valamiből ifv-t faragni)
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Méretek:
  [​IMG]
   
  zeal, fip7, arcas and 10 others like this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  2025, Magyarorszag? :)

  Meg nem vettunk semmit es maris aggodtok az ar miatt.
  Meg lehet nyugodni, qrva draga lesz megvenni, integralni, uzemben tartani :D
   
  tonyo, fip7, Nagy Csaba and 6 others like this.
 18. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A légi szállíthatósága is? A Puma esetében ugyanis ez is meghatározó volt...

  1. A T-15 Armata rendszeresítése még Oroszországban sem biztos, a T-14 legalább egy "nulladik sorozat" megrendelése már megtörtént, T-15-nél semmi.
  2. A Puma legnagyobb "dobása" a moduláris páncélzata, ami utólag is könnyen módosítható, fejleszthető. Ezt kihagytad a körből.
  3. A Namer egy Merkava Mk.4 mutáns, Izraelnek azért tökéletes, mert az ottani körülményeket figyelembe véve tervezték meg, a Puma-t viszont Európára szánták..
   
  Bleroka, arcas, fishbed and 5 others like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sőt egyszer el is kaszálták a T-15-öt csak az 57-es ágyú miatt került újra képbe.
   
  fip7, Nagy Csaba and fedett_mókus like this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Csakhát nem az. Olyan nehéz és méretes teljes páncélzattal, hogy ami a Pumát harckészen elviszi, az a Namert is! És ez egyértelműen nem az A400M! :)

  Ez még a jövő, de maga a jármű fejlesztés alatt áll és ha eléri a rendszeresítéshez szükséges szintet és meg is rendelik, akkor ez lesz mindennek a teteje. Nyilván azon is fog múlni, hogy Kelet-Közép Európában mi terjed el NATO fronton. De a lengyel terveket (a szokásos harckocsik mellett 120-as páncélvadászokkal erősített nehézgyalogság és a még ismeretlen, de valószínűleg Puma kategóriájú új IFV) és a magyar és cseh beszerzéseket látva az oroszok szerintem be fogják vállalni!

  Nem, többször említettem feljebb, hogy a Puma jelentékeny fejlesztési potenciállal rendlekezik, szerintem lesz még ötven tonnás is, persze erősebb motorral szerelt verziója, hacsak a projektet meg nem akasztják azok a német politikusok, akik inkább a zöldenergia és a migránsok dotációjára költenék a pénzt!

  Nem tudom, hogy lehet egy harcjárművet közel-keleti vagy európai hadszínterekre tervezni a légkondícionálást leszámítva. Erre a kérdésre még sose kaptam választ azoktól, akik szerint a Merkava kihívással küzdele az európai viszonyok között! Azzal pedig nincs probléma, hogy számos alkatrész csereszabatos egy harckocsival, hanem éppenhogy előny!

  Hacsak arról nincs szó, hogy a Namer valamivel lomhább, mint a vele kísérni szándékozott Merkava (ami ebből a szempontból a Leoparddal mérhető csak össze!). Achzarit értékeit hozza a tonnára jutó lóerőben. Ellentétben a Puma vagy az Armata számaival, itt valamiért nem volt szempont a hasonló karakterisztika kialakítása. Lehet, hogy nincs is rá szükség, a harckocsi dinamizmusa talán nem követelmény annyira az APC vonalon! De lehet, hogy spórolni akartak valamin, üzemanyagon, helyen.
   

Ezen oldal megosztása