1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szállítógépek váltása a MH-nél

Diskurzus a(z) 'Szállító repülőgépek' témában - Batka által indítva @ 2013. február 17..

 1. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Szerintem nem mostanában lesz szállító gép , sőt az is lehet, hogy csak 26 után, pedig amit leírtak, 20 és 47 tonna közötti gépek kellenének, olyan sok választás nincs belőlük. Még csak tárgyalásokról sem nagyon hallani, vagy nagyon jól titkolják. Én elfogadnék egy KC változatot és 2 db C változatot. Mondjuk az árban max pár milla különbség lehet.
  A másik dolog, hogy 40 éves roncsokat akarunk felújítani, úgyhogy személy szerint pesszimista vagyok. Pedig a szállítógépet most a közvéleménynek el lehetett volna adni.
   
  mindenen kívül likes this.
 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Félteértitek ezt a KC vs. C dolgot.
  A KC390 és C390 Millenium u.az a gép csak más néven.
  Nincs olyan hogy szállító és utántöltő verzió.
  A C390 a K390 USAF nak szánt átnevezett változat lett volna - de nem lesz, mert mint tudjuk a Boeing visszalépett az üzlettől.
  A.KC ből azért csináltak C-t mert az USAF nak nincs szüksége hajlékony csöves utántöltő rendszerre, ergó, nekik ez a képesség felesleges.
  Lsd.: "...The C-390 Millennium can perform a variety of missions, such as aerial refueling, cargo and troop transport, cargo and paratrooper airdrop, search and rescue, aerial firefighting and humanitarian missions..."
   
  Denomation, Parapitecus, emel and 4 others like this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  "pedig amit leírtak, 20 és 47 tonna közötti gépek kellenének"

  Valaki kiragadta ezt a mondatot egy 15 évvel ezelőtti szakdolgozatból és most ez terjed itt mint "megdönthetetlen igazság".... Pedig annak a szakdolgozatnak az volt a végkövetkeztetése hogy a C-27 a tökéletes választás, minden másra ott vannak a közös programok (SAC, SALIS stb).


  2003: a Védelmi felülvizsgálat munkacsoport szerint: " közepes (20-47 tonna teherbírású, 3-6000 km-es hatótávolságú) katonai szállító repülőgépek kellenek; 3-4 db AN-70-es vagy A-400M, esetleg - bár ebben a technikai eszközeink illetve konténereink nem igazán férnek el - 4-6 db C-130J nyújtana teljeskörű megoldást az ambíciószintekben szereplő feladatokra."

  2006: Szarvas László: "A Védelmi felülvizsgálat munkacsoport jelentése óta elérhető közelségbe kerültek azok a multinacionális megoldások, melyekkel a terheket megosztva juthatunk technikai eszközeink nagytávolságú szállítására alkalmas kapacitásokhoz. Ezeknek a körülményeknek a figyelembevételével ma már a kisebb, olcsóbb, de a jelenleginél jóval korszerűbb, nagyobb kapacitású és hatótávolságú katonai szállítórepülőgépek beszerzésében (C-27J, CASA-295, AN-74) kell gondolkodnunk. "


  2011. Orosz Zoltán:"ezeknek a repülőgépeknek a harcászati kategória két szegmensébe kellene tartozni, vagyis 6 darab repülőgép amely kisebb kapacitású harcászati szállító repülőgép és 4 darab a harcászati kategória felső szegmensébe tartozó, mellyel adott esetben startégiai léptékű szállítás is végrehajtható, ésszerű időtényezőn belül.)



  És volt még egy szakdolgozat, de azt most nem találom, amiben már az van, hogy kell két kisebb óceánrepülésre alkalmas utásszállító, két nagyobb utasszállító és 3-4 rámpás gép. (Aki emlékszik rá, linkelje már be.)


  Volt időszak amikor C-130-ról álmodoztak a Honvédségnél, most meg nem akarnak légcsavaros gépen repülni...

  Az a kérdés, hogy azért kell-e felújítani az An-26-osokat, mert még nincs döntés vagy azért mert idő kell, amíg a megrendelt gépek ideérnek.

  A KC-390 fejlesztése megcsúszott az egyik prototípus lezuhanása miatt, így a brazil légierő is még csak két géppel rendelkezik. Itt várni kell a tapasztalatra és az exportra.

  Bármelyik gyártósoron lévő A400M-ről szívesen lemondana a megrendelője, így itt csak az lenne a kérdés hogy mennyi idő szükséges a Honvédségnek felkészülni a gépek fogadására és mennyi idő alatt kell kifizetni.

  Ha 8 év alatt 400 C-130J-t adtak át a megrendelőknek, akkor évente átlagosan kb. 50, havonta 4 gép készül el. Ott sem lehet nagy probléma +/-1 gép legyártása évente vagy átütemezni a gyártást 1-1 gép miatt.

  A japánok is bármikor szállítanának Kawasaki C-2-t, ha felmerülne, mert nagyon örülnének már egy export megrendelésnek. Évi 2 gép a gyártási ütemük. Eddig 11 gép épült, 20 db-ra van japán megrendelés.

  Orosz vagy kínai gépekhez még nem érett meg a nemzetközi helyzet. Ukrán gép meg szóba sem jöhet.
   
  alfa74 and fishbed like this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerintem jöjjön a Kawasaki C-2, két ok miatt,az első ,hogy nekünk nagyon is jó lenne,a másik,hogy még egy típussal bővülne a milyen szállítógép kell nekünk virtuális iszapbirkózás:):):)
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt honnan vetted? A belgák a luxemburgiakkal majd meg vesznek, hogy végre megkapják a gépeiket. A franciák nagyon okosan osztották be és ütemesen szállíttatják a gépeket. Évi átlag 2-3db. 14db C-130H-juk van még, meg 9 Transall. Szépen ütemesen vonják ki ezeket.
  Az angoloknak 2 db nincs még leszállítva. A törököknek 1.
  A spanyoloknál tűnt úgy, hogy egyelőre nem sürgetik a gépek leszállítását, de ha 1 pillantást vetünk a gépparkra, akkor látszik, hogy nagy a baj. Még 10db C-130-asuk van, amelyekből a legújabb is 40 éves. o_O
  Elsősorban a németek hisztiznek, de ők meg azért, mert a szűken mért költségvetésükbe így is alig férnek bele.
  Ezt az irdatlan számot honnan vetted?
  1996-tól gyártják 2018 februárjában adták át a 400. gépet.
  22 év alatt jött össze a 400 gép. Azaz átlagosan 18 gép évente.
   
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Aki még ma is azt állítja hogy a közös programok a megfelelőek az az elmúlt két hónapot v.színű valami barlangban töltötte.
  1%-kal tulajdonosnak lenni valami közös programban arra jó hogy békeidőben gyakorlatokon eljátszhassuk hogy van tankerünk vagy missziókba legyen mivel szállítani.
  Ha valaki csak egy kicsit figyelte a híreket mostanában az láthatta hogy mekkora szolidaritás meg kooperációs képesség marad a országokban krízis helyzetben.
  Bocs, de ezt jó lenne ha valamivel alátámasztanád...akiket én ismerek pilcsik azoknál a Herky a nagy kedvenc.
  Nem tudom van e már döntés (szerintem nincs) de az An-26 felújítása felesleges. Ha az Ukránok csinálják akkor egyenesen veszélyes. Ennél már az is jobb ha néhány évig egyáltalán nem lesz. Addig is ráérnek további pilótákat toborozni.
  A KC390-nél leginkább arra kell várni hogy kiderüljön hogy az Embraer mire jut egyedül. Nem volna jó olyan gépet venni amit senki más nem rendszeresít és a gyártó cég meg csődbe megy néhány év múlva. Ezenkívül én még egyszer nem láttam a KC390-est pl. füvön leszállni...jó lenne ha valamit mutatnának végre a taktikai képességeiből.
  Az A400 egy üzemeltetési rémálom. Azt gondolom nem igazán engedhetünk meg magunknak egy olyan gépet amitől a jelenlegi üzemeltetői is leginkább csak szabadulni akarnak.
  Kb. akkor fogunk mi japán repülőt venni amikor OV belép az DK-ba....:)
  Majd ha ez megtörtént akkor térjünk erre vissza...
   
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  "Az A400 egy üzemeltetési rémálom. Azt gondolom nem igazán engedhetünk meg magunknak egy olyan gépet amitől a jelenlegi üzemeltetői is leginkább csak szabadulni akarnak."

  Érdekes,hogy folyamatosan a németek panaszkodnak az A400 miatt,miközben az összes többi országban ahol rendszeresítették az A400-t összesen nincs annyi panasz a gépre mint a németeknél,szerintem a tényleges hibák mellett az is közrejátszhat a németeknél,hogy túl sok A400-t rendeltek és egyszerűen nincsen ennyi gépre szükségük.
   
  tonyo likes this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Igazad van, a C130J-nél valamit benéztem. Valamilyen másik szám bekavart. De havi 1,5 gépnél is simán belefér, hogy amerikaiak később kapnak meg egy gépet. Most rendeltek 50 gépet 2021-2025 időszakra.

  2019-ben 14 A400M gépet adtak át. Idén már legalább 4-et.
  A sokszor linkel lista szerint 3 német A400M van az összeszerelés különböző állapotában.
  A spanyoloknak már van 8 gépe a 10 C-130H helyett és van mellette 40 kisebb-nagyobb CASA gépük. 1 gépbe nem halnak be, ha később kapják meg, Fontosabb most nekik a munkahely, mert ez is náluk lesz legyártva, így néhány hónappal tovább élhet a gyártósor.

  A franciáknak van elég más típusú szállítógépük.

  Luxemburgnak minek kell a gép? Se légiereje, se katonája. Csak ezzel járulnak hozzá a közös műveletekhez.

  Törököknek sem hiányzik egy gép, ha van mellette kb. 50 db más szállítógépük.

  Egyedül a belgák lehetnek problémásak, mert már feldaraboltak néhány C-130-ast.
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A csehekhez és a lengyelekhez a SALIS An-124-esek összesen kb annyi védőeszközt vittek, mint amennyit a Wizzair hozott 2 hónap és 100 út alatt. Ide csak azért egy AN-124 szállítmány jött, mert ide is csak egy minimális éves időkeretre (kb. évi 20 órát.) fizetett be Magyarország, mint a C-17esekre. Kell a saját gép, mert sok mindenre jó lehet, de nem lesz mindenre elég.

  Biztos nagyobb élmény egy légcsavaros géppel elrepülni Afganisztánig vagy Irakig, jobban lehet látni a tájat. Nekem azt mondták, hogy a KC egy jó gép lehet, azt kipróbálnák.

  Az oroszokkal akarnak javíttatni két An-26-ost. Valószínűleg ezt is mentesítették a közbeszerzési törvény alól, így csak akkor tudjuk meg, ha kirepül az egyik gép.

  Az Airbusról mindent el tudok képzelni a jelenlegi helyzetben... 630 főt akar elbocsátani Spanyolországban. Nagyon kellene nekik egy A400M megrendelés.
   
  alfa74, fishbed, tonyo and 1 other person like this.
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az angolok konkrétan úgy hívják az A400-ast hogy: "a kutya"
   
  Nemerson likes this.
 11. Kecske

  Kecske New Member

  Így az igazi:D
  [​IMG]
   
  Luthero, tindalos, fulcrum11 and 12 others like this.
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Hogy a belgák mitől vesznek meg, az legyen az ő bajuk. Mellesleg Luxemburgnak pont úgy van légiereje, ahogy nekünk C-17 flottánk, kb. annyi a beleszólásuk is mint nekünk!
  Ha meg a germánoknál csak a szűken mért pénz a baj, akkor jelentkezzenek már azok akik szerint Magyarországnak és a MH-nek több pénze lenne az A-400 szállítógép-"flottájára" mint a germánoknak!!!
   
  vilmoci likes this.
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ha valahol van pénz Európában az Németország,Hanziék egyszerűen nem akarnak pénzt költeni a hadseregre.És azért mi a németekkel ellentétben csak három szállítógépet akarunk venni és üzemeltetni ,az meg,hogy mire van pénz ebben az országban érdekes kérdés, de amíg az adófizetők pénzéből tartjuk el a "profi"labdakergetőket addig szerintem van ez az ország olyan gazdag,hogy ha úgy dönt akkor venni és üzemeltetni tudjon 3db A400-t.
   
  alfa74 and therob like this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Szerinted ha egyformán nem működnek majd a "profi"-nak csúfolt labdakergetők (mint ahogy most se) és az A-400-as "flotta", akkor melyikre fognak többet költeni?!!
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nézd azt látom,hogy a járvány okozta gazdasági válság ellenére az aranylábúakra van pénz,O.V épp a napokban biztosította a támogatásáról a pécsi stadion építési terveket.Ha pedig nem a narancsosok lesznek hatalmon vagy el fogy a pénz,akkor ebben az esetben ugyanúgy nem fognak költeni a C-130 vagy a KC-390-e mint az Atlasra.
   
  pöcshuszár likes this.
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Oké, akkor ha te is úgy látod hogy az A-400-akra se így se úgy nem lesz elég pénz (egyik esetben inkább megy a focira, másik esetben meg semmire se telik), akkor miért is kellene a legdrágább gépet megvenni?!! "Statikus szállítógépnek", villogni vele meg fotózni olcsóbb is megteszi szerintem ...
   
  vilmoci likes this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tekintve, hogy a németek nem akarják a honvédelmi kiadásaikat a GDP 1,4%-a felé emelni (más kérdés, hogy ez szerintem meg fog változni) ez nettó demagógia, amit leírsz. Nem nominálisan van a németeknek kevés pénzük rá, hanem arányaiban.
  És nem elég, hogy a GDP arányban nem nagyon akarnak az 1,4% fölé menni, de nekik nem 2 fő ága van a honvédelemnek, hanem 3! Ráadásul mostanában irgalmatlan pénzeket kell a Német Haditengerészetre költeni, mert eddig finoman szólva el volt hanyagolva. Arról nem is beszélve, hogy a teljes Tornado flottát cserélni kell + a trenche 1-es EF2000-eket is cserélik. A teljes CH-53 flotta ugyan ez. Folyik a Leo upgrade program. Cserélik a légvédelmet. A PUMA-k második részlete még nincs megrendelve. Cserélik a teljes G36-os fegyver készletet. Aktiválják a letárolt tüzérséget (csöves és rakétás is!!). MKS180 beszerzés: 4 hajó 6,7Mrd USD!!! Tengo modernizáció. Cserélik az A340-eseiket vadi új A350-re. Költenek a fejlesztésekre MGCS, FCAS, EuroDRONE, Stb, stb, stb,....
  Neked fogalmad sincs, hogy mennyire nincs pénze a Luftwaffénak a gépek üzemeltetésére!o_O
  De azt gondolom, hogy a szállítógép flotta és úgy általában a Légierők sem azonos arányokkal dolgoznak. Per pillanat van ugye 1 rámpás gépünk. Nekik meg van 50+. Neki annyira kell költeniük.
   
  alfa74 and tonyo like this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem "kénytelenek" lesznek nyugati és egyéb nyomásra ha a másik oldal jönne. Már nem a 2000 és évek közepe van.
  A németekről meg ne beszéljünk. Annyira betyepesedett náluk a seregre nem költünk vagy alig gondolat. Ha be ütne náluk egy felkelés még akkor se csak módjával.
   
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  .
  Nem akarom abszolút idekeverni, de ha már visszatérően szóba hozod 330 milliárdot költött a kormány 10 év alatt a stadionokra. Ebből 190 milliárd volt a Puskás.
  Ez éves szinten átlagban 33 milliárd, az éves GDP 0.05%-nál kevesebb.
  Ha egy év alatt égették volna el, akkor egy évi GDP kevesebb mint 0.5%-a.

  Egy szó nint száz, a két ügyet összemosni sima propaganda, teljesen irreleváns beszerzési szempontból.
   
  vata, BiancoGasto, tindalos and 3 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  + a sport TAO pénzek nagy része, + a mesterségesen felpumpált klubbok önkormányzati támogatása, mert a stadionokat nem tudják a klubok így sem fenntartani (tisztelet a kivételnek!) o_O
  Respect az új győri polginak! :cool:
   
  formosa1 likes this.

Ezen oldal megosztása