1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szállítógépek váltása a MH-nél

Diskurzus a(z) 'Szállító repülőgépek' témában - Batka által indítva @ 2013. február 17..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Amíg nem nyilvános tendereken születnek dòntések egy-egy beszerzésről hanem minden OV (vagy egy hozzá nagyon szűk belső kör) kénye-kedve szerint történik, addig soha nem lesz világos mi alapján választották X technikát Y helyett.

  Fèlek, ha van is bármilyen versenyeztetés, ott nem azok a szempontok lesznek (voltak?) a döntőek amikről itt ezen a fórumon a szállító repülőgépek váltása kapcsán eddig a legtöbb szó esett és valóban fontosak (ár, megbízhatóság, teherbírás, stb..) hanem a Jogalappal cikkben is említett egyebek (politikai előnyök, kenőpénz, stb..)
   
  Kishuszár and formosa1 like this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Furcsa, hogy a szerző nem emlékszik arra, hogy az általa "elfelejtett közbeszerzési eljárásnak" nevezett Állami Légiszállító Flottára vonatkozó 2013-as beszerzést 3 db BAe-146-ra "írták ki".

  A magyarok által nem kért régi C-130asokat végül a románok kapták meg.

  Cornstein idő előtti lemondása utalhat inkább arra, hogy nem sikerült neki tető alá hozni a Trumpnak/Pompeonak beígért/elvárt 2 milliárd dolláros szerződést, csak egy részét. December 31-én egyébként is lejárt volna a megbizatása. Így meg két hónappal hamarabb megy haza. 15 nappal az általa szabott szerződéskötési határidő előtt mondott le. Persze ez mind csak összeesküvéselmélet, lehet hogy szeptember végéig mindent aláírnak, októberben jól megünneplik, hazamegy és 2021-től valamelyik amerikai cég tiszteletbeli elnökségi tagja lesz.

  Kicsit furcsa az a megállapítás is, hogy a nagykövet nem képviselheti amerikai cégek érdekeit...

  A szállítógépek számáról már a múltkor megállapitottuk hogy az egy elírás volt a Felderítő szemlében.

  Esetleg a Falcon és a TLVS légvédelmi rendszerek is szóba jöhetnek a Lockheeddel kapcsolatban...
   
  Masztiff and rudi like this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ezt a rész törölve: "Esetleg a Falcon és a TLVS légvédelmi rendszerek isszóba jöhetnek a Lockheeddel kapcsolatban..."

  Csak lejárt az időkorlát a módosításra.
   
 4. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Én azt hittem Cornstein papa nyugdíjas lesz, de állítólag van ambíció az Öregben. Ha Trump marad ő lehet az USA izraeli nagykövete.
  (nagyon érdekes, higy az arab-izraeli békeszerződésre csak Mo-t hívták meg. Esetleg volt fű alatt vmilyen szintű közvetítő szereoünk??)
  Sztem ő egyértelműen sikeres nagykövet volt mindkét fél szempontjából és nem azért lép vissza 2 hónappal a megbizatása lejárta előtt, mert vmi balul sült el, hanem amennyiben Trump marad helyezkedni akar, a tűz közelében akar lenni, amikor az új posztokat osztják. Ha Trump bukik, akkor vesz egy házat Floridában és élvezi a new yorkii volt gyémánrkereskedő nyugdíjas zsidók életét.
   
  Terminator likes this.
 5. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ezek a szempontok.
  A nyilvános tendereztetés tényleg átlátgatóbb, néha már az elején látszik melyik cégre írták ki. :)

  Most 3 ilyet picit szorosabban követek finn, horvát vadászgép, cseh IFV.

  Ebből a cseheknél trükköznek folyamatosan az Ascod javára, a KMW már vissza is lépett a menet közbeni módosítások miatt, úgy hogy az első teszteken ők voltak a legjobbak. Az orruk elől meg elhoztuk az RM gyárat, mert ők is pályáztak rá, de eltenderezték az időt

  A horvátoknak ugye újrázni kellett. Eldöntötték, hogy használt izraeli F-16-ost vesznek, aztán az USA megfúrta. Most újraindult a beszerzés.

  Szóval a nyilvános pályázat átláthatóbb, de nem biztos hogy tisztább. Eddig szemben ezekkel a magyar beszerzések gyorsabbak és botránymentesebbek.
   
  arcas, Gaudi and honved like this.
 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hát visszaolvasva a cikket egy LM szerződés békekötésnek érne fel. Már sok mindenre nem is így emlékeztem. Durván befolyásolni akarta az LM a magyar döntéshozatalt, mindent bevetettek anno, megvoltak az embereik a tűzvonalban, csak azt nem tudták, higy OV erre allergiás és elvágta az összes szálat. Így lett Gripen. Maguk alatt vágták el a fát. Kíváncsi lennék mi lett a magyar projekt LM vezetőinek sorsa.
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  A tendereztetés, laikusok számára lehet szebben hangzik, de nem előnyösebb, inkább hátrány. Eddig kizárólag szakmainak tűnő döntések születtek fegyverbeszerzés területén. Nyilván gazdasági és politikai szempontok is szerepet játszottak, de elsősorban szakmaiak. Sehol sem tartanánk tenderek esetén. Minden eredmény kihirdetést megtámadna a vesztes fél. A tender a legnagyobb korrupciós melegágy, ebben biztos vagyok. Tender esetében a gyártók keresnek meg, a kiírás okán, több is. Itt mi keresünk meg, de csak egy gyártót. Megkockáztatom, a német bevásárlásokban, egy peták kenőpénz sincs.
   
  svajcibeka likes this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem a korrupció ugyanúgy benne lehet így is a sztoriban, csak kicsit más formában.
  Sztem ugyanúgy több gyártót keresünk meg, csak az információs csatornák zártabbak. Ehhez alkalmazkodtak a cégek is, amelyik nem, annak az esélyei könnyen elszállhatnak.

  A magyar beszerzéseknél a fent idézett Maróth interjú szempontjai látszanak érvényesülni ott a szakmai szempont egy döntő tényező, de a cég kiválasztásánál mar 4-5 más szempontot is felhozott.

  Azt a direkt árukapcsolást tartom végtelenül leegyszerűsítőnek, ami a mainstream médiában és a nyilvános kommentek alapján a közvélemény egy részénél átjön.

  "Júliusban nyilvánosan bírált minket a német külügyi államtitkár, augusztusban a Lynx beszerzéssel befogtuk a száját."
  Ez nem igy megy, totál hülyeség.
  Ha decemberben újra bírál, mert ugye fog (hisz neki ez a dolga) , akkor 3 hónapra fogtuk be a száját??
   
  arcas likes this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én azt olvastam, hogy Corstein a Covid miatt pánikolt be. Állítólag a lemondása előtt már 2 hete nem is volt az országban. Ahogy elszálltak itthon a megbetegedési számok, már nem is jött vissza. 82 éves a pali. Én sem nagyon ugrálnék!
  Ugye úgy nehéz nagykövetnek lenni, hogy nincs is az országban.
   
  vasszekely, arcas, kamm and 2 others like this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Egyebkent ez egy jo leiras, hogy mennek a dolgok. A másik oldalon meg ott volt Alfons Mensdorff-Pouilly gróf... ha jol emlekszem az Eurofighter topkban volt tema a tevekenysege nehany hete.
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Igen, de ő a megfelelő embert kereste meg!!
   
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nem mintha Amerikában, pont New Yorkban, kevésbé tombolna a Covid....persze ha van vidéki birtoka.
   
  svajcibeka likes this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Gripen azért lett, mert az utólsó pillanatban a Saab magasabb kenőpénzt tett le az aszralra mint a LM (lsd.: Alfons Mensdorff-Pouilly ügy)
  Ennek semmi köze nem volt az USA és LM nyomás gyakorlàshoz
  OV előszeretettel hangsúlyozza hogy a külpolitikáját a Berlin (Eu.), Moszkva, Isztanbul viszonyrendszerben képzeli el. Ebbe a képletbe az USA legfeljebb annyiban fér bele amennyire a gazdasági súlya miatt muszály.
  Ehhez igazodnak a fegyver beszerzések is.
   
  formosa1 likes this.
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ha csak ennyi lett volna, akkor nem repül mki akit az LM megkörnyékezett és nem lett volna az USA szemoontjából kedvezőtlenebb gazdaságpolitikai iránymódosítás sem. Sztem az volt a baj, hogy hátulról a környezetén keresztül próbálták befolyásolni. Igy azok az emberek nem az ő, hanem az USA emberei lettek volna. A Saab OV-t, meg az ő általa kijelölt emeberekkel egyeztetett, nem hátulról mellbe. Az LM nem ismerte, nem tudta, hogy erre a függetlenségre allergiás. Már megtanulták.
   
  zeal, megazez, Littlejohn and 4 others like this.
 16. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A nyílt közbezerzési tender nagyon szép, de lehet még gázosabb, mint egy tárgyalásos beszerzés, amit nyilvánosan meg sem hirdetnek, de van felette parlamenti kontroll.
  Az az LM ügy a "szenátorokkal" nagyon gáz volt, politikai öngyilkosság lett volna tartania a hátát a hülyékért.
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  OV alergiás a függetlenségre...
  Bocsi, de ez nagyon viccesen hangzik.:D
  amikor félrészeg német autó ipari cégvezérek partikon azzal szórakoztatják a közönséget hogy ott van a telefonjukban Szíjjartó száma, de OVt is bármikor felhívhatják bármilyen kéréssel...

  Nem, nincs semmiféle függetlenség allergia.

  A mai formájában Mo. egy K.Amerikai banán köztársaság szintjén működik csak itt nem a United Fruit vetette meg a lábát hanem a német autógyártók.

  Az viszont lehet hogy az volt a baj hogy a kirugottak OVt megkerülve próbáltak az LM mel kavarni, ami tűrhetetlen volt.
   
 18. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nagyon jó cikk, köszi, csak azt erősítette meg bennem hogy OV akkor is egy géniusz volt, ezt a játékot pontosan igy játszák...
  Azt is érdemes lett volna kiemelni, mikor OV intézte azt, amit ezek az emberek képtelenek voltak - már akkor... Meg a többi...
   
  zeal, vasszekely, anonim999 and 3 others like this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  A nevét se tudják leírni rendesen, fasza.
   
  fedett_mókus likes this.

Ezen oldal megosztása