1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - R0kaúr által indítva @ 2017. március 4..

 1. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  Volt hír, hogy a NIMR összekarolna a csehekkel, ennek első kézzelfogható jeleként bemutatózott egyet a cseheknél, az AJBAN 440A

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  az utolsó képen, érdekes a háttérben lévő, fekete jármű, így ránézésre mintha egy francia PVP lenne
   
 2. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  az ukránok ezzel a pickuppal váltanák az orosz uazjaikat:

  Bogdan 2351 light utility vehicle

  a kaszni egyébként kínai eredetű, és a great wall-tól származik
  technikai specifikációk:
  hossz: 5126 mm, szélesség: 1800 mm, magasság:2280 mm.
  a motor dízel, 2 literes, 143 lóerős, 6 sebességes manuális váltós
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 3. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  új amerikai eredetű 4x4-es TARDEC alpha 2

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mintha a Great Wall Steednek valamilyen katonai változata lenne.
   
 5. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  rövidhírek:


  Szerbiában rendszeresítésre kész a hazai fejlesztésű Lazar 3-as lövészpáncélos. Az első Lazar, a Lazar 1-es 2008-ban került bemutatásra. A Lazar 1 BVT-SR-8808 többcélú páncélozott harcjármű igen robosztusra sikeredett, ebben a gépezetben a tervezők megpróbálták ötvözni a katonák által használ páncélozott szállító harcjárművek, és a békefenntartó műveletekben alkalmazott aknarobbanásnak ellenálló járművek tulajdonságait, illetve a belügyi egységek általa a terroristák elleni akciókban használt páncélozott járműveinek legjobb tulajdonságait. A pótpáncélzat nélkül 16 tonnás, 8x8-as kerékképletű, módosított TAM-150 teherautó alvázra épített Lazar 1 mozgatásáról egy 400 lóerős motor gondoskodik. Hossza 7,25 méter, magassága 2,45 méter, szélessége 2,4 méter, háromfős személyzetén kívül még 10 lövész szállítására képes. Fegyverzete 7,62 mm-es géppuskáktól a 30 mm-es gépágyúkig szabadon választható, ezeket egy távirányítású toronyba helyezik el. Első megrendelőként sokáig Irakot emlegették, azonban a beszerzésről szóló egyeztető tárgyalások 2009-ben megszakadtak. A járművek gyártására egy új, 130 főt foglalkoztató üzemet is létesítettek Szerbiában 2013 végéig.

  Megjelenésében és egyéb tulajdonságaiban is a Lazar 3 és a Lazar 1 között helyezkedik el a Lazar 2-es, mely külső jegyeiben már inkább a gyalogsági harcjárművekhez állt közelebb, azonban a számos lövésbiztos ablak még utalt az eredetére. Hossza 7,82 méterre növekedett, magassága 2,32 méter, míg szélessége 2,85 méter lett. A 28 tonnás tömegű jármű 2013-ba került bemutatásra. 3 fős személyzet mellett már csak 9 lövész szállítására képes, fegyverzetét egy Zastava gyártású, percenként 550-650 lövés leadására képes 30 milliméteres gépágyú és egy ezzel párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska alkotja. Fegyverzetét a Maljutka irányított rakéták 2T és 2F variánsaival lehet erősebbé tenni. Mozgatásáról a páncéltest orr-részének jobb oldalán elhelyezett 500 lóerős Cummins ISM 500 motor gondoskodik, hatótávolsága 600 kilométer, legnagyobb sebessége 100 kilométer per óra. Megalkotásánál, akárcsak a Lazar 1 esetében igénybe vették civil teherautók komponenseit is, de ezek már az orosz Kamaz-tól származtak.

  A Lazar 2-re megjelenésében igencsak hasonlító Lazar 3-as 26 tonnás tömege a pótpáncélzattal egészen 32 tonnáig emelkedhet. Fegyverzetét ugyancsak a Lazar 2-ről ismert Zastava gyártású 30 milliméteres gépágyú és egy ezzel párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska alkothatja, de mód van 12,7 milliméteres nehézgéppuskával ellátott távirányítású fegyverállvány felszerelésére is. Legnagyobb elérhető sebessége azonos erőforrás mellett 110 kilométer per órára növekedett.

  (netarzenál)

  Hónapokkal ezelőtt egyre több Szíriában készült videón és fotón volt látható több furcsa eszköz az Iszlám Állam ellen küzdő csapatok harckocsiján, de több más járművén is. Ez egy önvédelmi rendszer, amit a Szíriai Tudományos Kutató Központ alkotott meg és valójában néhány infravörös tartományban működő sugártót jelent. A 2016 elején megjelent Sarab-1 (Délibáb-1) infravörös LED-ek segítségével csapta be a félautomatikus irányítással rendelkező irányított páncéltörő rakéták vezérlőrendszerét, mivel a rakéták hátulján lévő, az iránytartást és helyesbítést segítő infravörös fényforrások hullámhossz-tartományában bocsátott ki fényt. Ezért a Konkursz, Metisz és TOW irányítórendszere a célba vett páncélos felé jó irányba, az irányzóvonal közelében repülő rakétát érzékelt, az önvédelmi rendszer által előállított erősebb infravörös sugárnak köszönhetően, ezért az irányítást végző jelek elmaradtak, így a rakéta nem teljesen a célpont felé haladt.

  Ennek köszönhetően találatot sem ért el olyan gyakran, mint a Sarab-1 megjelenése előtt. Ez a megtévesztő rendszer nem újdonság, az izraeli páncélosok már az 1990-es években használtak hasonlóakat, de az szovjet/orosz T-90-es Stora rendszere is ezen elv szerint működik, igaz csak két sugárzóval, az egyik a TOW, a másik a HOT rendszerre hangolva. 2016 végére a továbbfejlesztett Sarab-2 is megjelent, mennyiségileg több, de kevesebbet fogyasztó infravörös LED-el ellátva, melyek a rakéta függőleges mozgását is utánozzák, de még mindig csak a mellső térrészt védve, viszont az előd hatórányi üzemidejével szemben immáron tízórányi üzemidővel. A legújabb Sarab-3 viszont a mellső térrész mellett immáron körkörösen 360 fokban sugározva képes védeni az azt hordozó járművet.

  (netarzenál)

  Hazai és külföldi gyártókat egyaránt vár a Cseh Köztársaság, a hadsereg számára beszerzendő lövészpáncélosok tenderére. A szárazföldi haderő részére 200 darab lánctalpas futóművel ellátott járművet vásárolnának meg 1,9 milliárd dollár értékben.

  (netarzenál)

   
  antigonosz likes this.
 6. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  great wall wingle 5 elvileg
   
  Mackensen likes this.
 7. http://within-syria.blogspot.hu/2017/02/sarab-1-2-aps.html

  http://defense-update.com/20170301_sarab-aps.html
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Bőven megteszi.
   
 9. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  Szudánban helyileg valósult meg az szovjet BRDM-2-es felderítő páncélosok korszerűsítése. Ennek az egyik legfontosabb eleme a 140 lóerős GAZ-41 V-8 vízhűtéses benzinmotor lecserélése. Az új motor az Isuzutól érkezik és a 6HH-1 jelzést viseli. A hathengeres dízel erőforrás 210 lóerejével 30 lóerő/tonnára elemi ez előd által nyújtott 20 lóerő/tonna értéket, így jelentősen növelve a BRDM-2-es mozgékonyságát. Az 50 éves páncélos a Military Industry Corporation által végzett munkálatok során némi tömegcsökkentést is elkönyvelhet, mivel a mankókerekek és az orra szerelt, vízi átkeléseknél használatos hullámtörő lemez egyaránt leszerelésre került, mivel ezeket az afrikai országban feleslegesnek vélték.

  (netarzenal)
   
  antigonosz likes this.
 10. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

 11. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  Rheinmetall fejlesztések bemutatása (IDEX 2017)  A legújabb fejlesztések bemutatása (IDEX 2017)

   
 12. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  A libanoniak VBTP-ket szereztek be

  [​IMG]

  másik ivecohoz kapcsolódó hír, hogy a jordánok további centaurokat szereztek be (korábban is kaptak, mint segélyt...hmm ilyen segélyt mi is kaphatnánk az olaszoktól), azt persze nem tudom pontosan, hogy a korábbi beszerzés második leszállítása, vagy új beszerzés
   
 13. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  Irán és az "új" Karrar tank, ami a helyi t-90-en, ebben a fekete színben, azzal a szögletes csőburkolattal elég badass kinézete van :D

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  pár ilyennek szintén örülnék néhány segíly centauro és iveco vbtp mellett :D :D
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az alapján amit eddig lehet tudni róla kedvenc tankos oldalam a legjobb oldalam meglepően jónak, sőt az egyik legjobb T-72 tovább fejlesztésnek tartja a Karrart.
  http://below-the-turret-ring.blogspot.co.uk/
  Érdekes amit ír, miszerint van rá esély hogy egy Fotona nevű Szlovén cég által fejlesztett tűzvezető rendszer került a tankba.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Elég potens jószágnak tűnik. Lehet hogy a páncélos részben megérné neki külön topicot nyitni...
   
  fishbed likes this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Van egy videó is:
   
  fishbed likes this.
 16. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  Yugoimport promóvideó, nem rajongok a szerbekért, de ez elég impozáns

   
  antigonosz and fishbed like this.
 17. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  a dánok CAESAR-okra cserélik az m109-eseket, 8x8as alvázon

  [​IMG]
   
 18. danielblack

  danielblack Guest

  Tele van finomsággal!
   
  fishbed likes this.
 19. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Basszus a szudániaknak komolyabb hadiipara van, mint nekünk.
   
 20. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

Ezen oldal megosztása