1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - R0kaúr által indítva @ 2017. március 4..

 1. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem tudom, hogy a teljesen nyilvanos tendernek ezeknel a teljesen zart, ugyanakkor teljesen szabalyoz(hat)atlan piacon van-e ertelme a targyalasok alatt, a dontes elott egy ilyen kis orszag kis beszerzesi mennyisege eseten... ilyen szituban siman kijatszhatja egymas ellen a bideket az orszag, nem all erdekeben nyilvanosan tendereztetni (bar gondolom vannak iratlan szabalyok, amiben megegyeznek, maskulonben nem lenne komoly versenyzo.)

  Utolag persze mindenkeppen be kell mutatni pl a Honvedelmi es Rendeszeti Bizottsagnak teljes egeszeben, beleertve az osszes ellenzeki tagot - meg akkor ha van is benne olyan trukk, amit nem akarunk elarulni a versenyzoknek utolag sem, a kepviselo azert kepviselo (titoktartast ir ala, buntetheto, ha barmi kikerulne, marpedig egy tucat emberbol nem nehez kideriteni, ki szivarogtatott, meg utolag sem.)
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Értem,T-72-t nem tud rendesen modernizálni a cseh ipar de majd BMP-2-t fog...
   
  Tegin likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  A kebabos kocsi nem arra van,hogy elhagyd az utakat huzamosabb időre(magyarul nem alkalmas arra,hogy a mezőn közlekedj vele).Ami pedig az IFV-k tömegét illet:amíg könnyebbek mint egy harckocsi addig nincs gond mert bárhol elmennek ahol egy tank.
   
  alfa74 and fedett_mókus like this.
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát ez nagyon megnyuktatott,hogy tankkal sem tudok ott elmenni,ahol IFV-vel se tudok.Az meg főleg,hogy kebabos kocsival se.
  Csak az a baj,hogy a román kohószökevény modernizált BMP meg elmegy,meg átúszik,és visz magával 8fő deszantot meg egy randa gá-t és Spike rakétát..És pont a keleti országrész meg tele van kis folyókkal,árterekkel,meg vizenyős gyenge teherbirású talajokkal.
  Nagyon megnyuktatott a dolog.
   
  aquarell likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A tnkkal meg a modern IFV-vel több helyen elmész mint a kebbos kocsival.
  A világon mindenhol harckocsi,IFV,APC fronton a védettség és a tűzerő a prioritás.Persze ezt te gondolhatod másként csak azt ne gondold,hogy az egész vilag hülye amiért nem veled értenek egyet.
   
 6. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Sokan ugy csinàlnak, mintha a 2.VH nem történt volna meg. Gondolom, nem akarunk ( megint) nekiugrani az orosz nagy semminek, de elég megnézni a nehéz német harckocsik stb mozgàsàt (illetve nem mozgàsát) a balatoni csatában.
  Remélem, olyan eszközöket veszünk, amik megfelelnek a hazai földrajzi adottsàgoknak, meg akkor is, ha a szûkséges eszközök nem éppen " divatosak". Ennek fényében kebabos kocsi a nem létező terepjáró képességével ide erősen megkèrdőjelezhető.
  Persze ez csak egy laikus vèleménye. :)
   
  LMzek 2.0, tonyo and Negan like this.
 7. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ami azt illeti,a világon szokás a várható bevetési körülményekhez igazitani a fegyverzetet.
  Pl az amik mélységi felderitőket küldtek ki a sivatagba,hogy megállapitsák,merre mehetnek a tankjaik,és merre nem,mert nem birja el őket a homok.Vietnámban nem kültek tankokata Mekong deltába,de küldtek a Központi fensikra.
  Ésaz MHnak nem a világot kell megvédenie,hanem Magyarországot.A magyar katonaföldrajzi körülményekhez kellene igazodnia.
  Ez nem azt jelenti,hogy nem kellenek tankok,nehéz IFVk,de azt igen,hogy nem csak azok kellenek.Kebabos kocsikkal meg eszerint nemnagyon vagyunk kisegitve
   
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  Uszkalhat akarhova, de a BMP-t szembol atlovi barmelyik modern 35mm IFV, lancos avagy kerekes.
  Ami a gazlokepesseget illeti, ha az IFV Lynx/Puma lesz, akkor lefogadom, hogy utana a remelhetoleg szinten 35mm kerekes 8x8 IFV meg uszokepes lesz (psszt, Patria, Patria ;), legalabb opcionalisan...
   
  alfa74 likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem titok,hogy nem a szívem csücsje a kebabos kocsi,így ebben egyetértünk.Nem,csak úgy lehwt harcopni ahogy az amerikaiak de ez mellekes.Ami viszont nem mellékes,hogy nekünk is mint mindenki másnak az emberélet kell,hogy a legfontosabb legyen,mert kevesen vagyunk(az amerikaiak sokan vannak autan még is az emberélet a legfontosabb).
  Ezt a prioritást a jelenlegi technológiai szinvonalon csak nagy tömeggel tudod megvalósítani,esszük nem esszük ez a valóság 2020-ban.Itt is ugyan az a helyzet mint az egyes harcosnál.Nem lehet egy mai katonával ugyan úgy harcot megvívni mint 1980-ban mert sokkal nagyobb tömegű a harcászati felszerelese.Viszont erre nem az a megoldás,hogy levetetem vele a védőmellenyt,hanem az,hogy átalakítom a taktikát.
   
  alfa74, megazez and kamm like this.
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ezzel eddig semmi baj.De a taktikát,és a felszerelést úgy is át lehet alakitani,ahogy a körülmények igénylik.Szerintem a félekmetes nehéz(most szó szerint értve)dd csak addig félelmetes,ameddig eljut.Márpedig ha a manőverlehetőségek korlátozottak,akkor nem jut el mindenhova.Márpedig nálunk pont fentáll ez a helyzet.És ha közben a várható ellenségeink mozgékonyak olyan terepen is,ahol mi nem,akkor igen könnyen bajba jutunk.
  Azonkivűl már sokszor leirtam,hogy 2dd egyszerűen elveszik a térben.A létszámhiányt tűzerővel és mozgékonysággal kell(ene) pótolni.
  Hogy történelmi analóggal éljek,kell a nehézlovasság,a csatába.De kellenek a huszárok is,határvédőnek,szárnyakra,és önálló harcra is.
  Ez a huszár analógiaegészjó.Ők végülis egy könnyitett nehézlovasság voltak-Csatalovasságnak is alkalmasak.
   
  tong djagbu likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért közel sem annyira korlátozott egy nehézdandár mint ahogy leírod.Több akadály van egy 40 tonnás gépnek mint egy 15 tonnásnak épp csak 25 tonnával nagyobb a védettsege.De ami a legfontosabb az az,hogy aranytalanul nagyobb a védettsége azzal szemben amennyivel több akadály van szamára.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak,hogy egy példaval támasszam alá az elősző hozzászólást a BMP-2 30-mm-es gépágyúja sehol nem tudja átlőni a Pumát...Persze ott az ATGM de arra pedig a válasz az APS(amit vagy veszünk vagy nem).Szóval úgy néz ki a helyzet,hogy egy BMP-2 semmivel nem tudja kilőni a Pumát.
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Itt jönnek be a helyi körülmények,a várható felhasználási terület katonaföldrajza.Hajadra kenheted a 25 tonna plusz páncélt,ha amiatt nem tudsz a várható hadműveleti terület nagyobb részén mozogni,mig az ellenség igen.Megkerűlnek,átkarolnak,elvágják a hadtápvonalad,és véged.Vagy kitörsz a hadtápbázisod felé-vagyis visszavonulsz.Feltéve,hogy vissza tudsz.Mert lehet,hogy közben x km-es körzetben felrobbantottak/szétlőttek/lebombáztak azt a korlátos számú hidat/átereszt amin keresztűl a nehéz járgányaiddal mozogni tudsz.
  Összfegyvernemi harc.Már alegység szinten is.Aknavetők,sorozatvetők,kisérő tüzérség.Aknák műszaki akadályok,járható területek járhatatlanná tétele.Stb.
  Hogy Szittya kis sorozatvetőket lenéző hozzáállását is beleszőjem.
  Románok gyártottak könnyű 122milis sorozatvetőkwet(spec úgy tudom kivonták,raktárban vannak,de nincs biztos infóm).TABCnek van aknavető,rakétás csapatlégvédelmi változata.Van könnyű és úszóképes műszaki páncélosuk.Stb
  Megkerülnek számodra járhatatlan terepen.Mit tudsz csinálni?Vagy komplett visszavonulsz,vagy csapatokat különitsz ki a hátad biztositására.De a nehéz járműveid kötve vannak minimum a hidakhoz.Máris elvesztetted a manőverező harcban a manőverfölényt....
  Ne számoljunk semmi spécivel,alap repeszgránát/robbanófej.Könnyű sorozatvetőkkel,aknavetőkkel megszórják a nehéz páncélosaid.Oké,nem törték át a páncélt-de a szerelvényeidne,APSnek annyi.Utána csak annyit kell tenniük,hogy a számodra járhatatlan terepről,a csodálatos 35milis gá-id hatótávján kivűlről szépen egyenként levadásznak ATGM-mel.Te meg vagy ottmaradsz céltáblának,vagy visszavonulsz.Mert a szuper,de nehéz járgányaid nem tudnak behatolni arra a terepre,ahonnan vadásznak rád.(persze a valódi harc ennél bonyorúltabb,bár nem mindig)
  Szóval a tűzerő és páncélvédelem mellé kell a mozgékonyság is.És az nem merűl ki abban,hogy autópályán még az is lehet,hogy gyorsabbak a nehéz IFV-id,mint egy BMP-2.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Magyarországon bárhol tudsz mozogni a 40 tonnás IFV-vel bármilyen iranyba mert az ország 70%- alöld.
  De még a Kárpát-medenceben is ugyan ez a helyzet.

  Azt értsd meg,hogy egy 15 tonnás BMP-2-re sokkal több minden veszélyes mint egy modern IFV-re.Gyakorlatilag a lövész rajnak és szakasznak nincs fegyvere a modern IFV ellen.Ez olyan előny amit nem lehet semmivel kompenzálni, főleg nem manőverező képességgel.
   
 15. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  " bàrmilyen irànyba"? Amennyiben lánctalpas, talán. Kerekessel semmi esetre, mert kerülnie kell mezőket, szàntóföldeket, dombokat. Ha csak becsúszik a kerekes egy árokba, vége. Lâsd Sziria. Pedig ott nincs vizenyős talaj. Itt meg pár nap eső után a nehéz kombájnok is beragadnak.
  Ezt csak kiegészitésnek irom, nem elutasítàsnak.Ettől még hasznos lehet pár kerekes kebabkocsi.
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Érsd már meg,hogy hiába alfőld,attol még a gyenge teherbirású talajok,meg a kis folyók behatárolják a mozgékonyságod
   
 17. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Érsd már meg,hogy hiába alfőld,attol még a gyenge teherbirású talajok,meg a kis folyók behatárolják a mozgékonyságod

  Meg az ellenségét is.
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Kivéve,ha könnyebb,úszóképes járműveik vannak,amikkel ők el tudnak menni.
   
 19. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  A gyenge teherbírású Alföldön a ruszkik anno úgy mentek át, mint libán a fos.
   
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ja.Panfilov lovas-harckocsizó hadtestével.Mikőzben a német nehéz hk-k meg beleragadtak a sárba.Kiváló példa
   

Ezen oldal megosztása