1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - R0kaúr által indítva @ 2017. március 4..

 1. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Feltéve ha a modern ifv nem izzítja be a ráintegrált Spike -t.
   
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mintha direkt beleszőttem volna az APSek,szerelvények kiütését is a mesébe....
  Gá-t fel se emlitettem.De arra a 30(25) milis is jó,hogy megkerülés után szétlője a hadtáp teherautóit,meg a kebabos kocsikat.
  Egy db TR85ről se irtam,mert azok nehezzek.Azok közben a nehéz járműveknek is járható irányokbol lekötik a mi hk-inkat.Nem nyilt csatával,hanem halogató harcal,vagy pusztán a jelenlétükkel.Nem lesz nehéz.1 zl hk,az nem tud mindenüt ott lenni.
  És nyugodtan számolhatsz a saját hk megerősitéssel.Azt a megerősitő szakasz hk lesz az elsődleges célpont.Mivel azok elég messzire el tudnak lőni.

  Mindig irogatom,hogy szerintem a tüzérség(csöves,rakétás,messzehordó,kisérő,mindegyik) fogja mifelénk eldönteni a csatát.Mifelénk nem lesznek nagy légierők,mindent elsöprő tankhadseregek.Itt az lesz a csatatér ura,akié a tüzérségi fölény.És ezzel csehül állunk,még akkor is,ha megjönnek a PzH-k.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jajj hagyj már ezzel,mindenki védi a logisztikát.Felejtsd el amit írsz.
   
 4. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Nem olvastad el a hozzászólásomat? Akkor újra: "mi minden nagyobb gyakorlaton kaptunk harckocsi támogatást". Szombathelyen voltam lövész. A BMP -s lövész század kapott 3 harckocsit. Azért mondom, hogy a harckocsi támogatta a lövészeket, mert a lövész század parancsnoka irányította a a harckocsi szakaszt is. És természetesen a harckocsik mentek elől.
   
 5. megazez

  megazez Well-Known Member

  Előre leszögezem nem vagyok katona DE ezt komolyan mondod?
  Mondok egy példát, vegyünk egy ACSR 185/30-as szabadvezetéket, ezt ha felakarod rakni egy oszlopra akkor méretezned kell, meg kell állapítanod egy csomó mindent, de amire most kihegyezem a példát az ez: nem mindegy hogy kvázi sík talajfelületre számolod a belógást vagy egyenetlen talajra ferde belógással számolsz.
  A kérdésem a következő: mi változott a vezetőben? Semmi, a vezeték ugyan az az ACSR 185/30-as ami volt, a körülmények változtak amire számolsz.
  Na ezt a logikát felpakolva az ifv-re, szerinted egy IFV-vel csak 1 bizonyos dolgot lehet csinálni vagy lehet harceljárásokat kidolgozni vele a terep/környezeti viszonyok adottságainak megfelelően?
  Az IFV pont ugyan az mint a vezeték a képletben: állandó, a körülmények változnak amivel a mérnöknek/katonának kell számolnia!
   
  dudi likes this.
 6. megazez

  megazez Well-Known Member

  De olvastam, csak negan hozzászólásával összepárosítottam és abból a keveredésből jött ki nekem, hogy azt feltételezed, hogy mindezt már elfelejtették az MH-ban és simán mennek mint a majmok előre.
  Bocsánat még egyszer.
   
 7. Negan

  Negan Well-Known Member

  Namármost én nem tudok semmit a villanyvezetékekről,de gyanitom,hogy nem ugyanolyan vezeték megy a távvezetékoszlopokra,mint a földbe fektetett vezeték.
  Ugyanez érvényes a lövészjárművekre is.Ilyen körülményekhez ez a jobb,olyanokhoz meg az a jobb.Van ahova meg amaz.
  Kérdés az,hogy nekünk mi a jó?
  Szerintem nekünk a nehéz dd-ba a hk-k mellé nehéz IFV kell.De szükségünk van könnyebb,mozgékonyabb és úszóképes tipusra is.Szerintem ennek a tipusnak kerekesnek kellene lennie,hogy a hadműveleti mozgékonysága valamelyest ellensúlyozni tudjaa kis seregméretet.Szerintem se a Boxer,se a kebaboskocsik nem felelnek meg a mi tömeges igényeinknek.
  többször leirtam már,hogy szerintem jelenleg a Pátria XP számunkra az ideális jelölt.Rugalmas,többcélú bázisjárműnek alkalmas.Úszóképes kivitelben is elég jó a védelme(persze nem annyira mint egy Lynx/Pumáé)Még az igényelt fegyverzetet is leirtam a lövészjárműre.(AHEAD képes 40mm TC gá,ATGM,40milis programozható lőszeres agv,opcionálisan MANPAD).
  Szóval nem,nem tud a legügyesebb katona sem mit kezdeni azzal,hogy a járműve nem alkalmas a feladatra.
  A hadsereget meg nem egy idealizált általános módszer szerint kell szerintem felszerelni,hanem a várható harckörülmények által igényeire kellene felszerelni.
  Mert a földrajzi körülményeket kicsit nehéz megváltoztatni.Némileg könnyebb a felszerelést igazitani a körűlményekhez
   
  kamm and tong djagbu like this.
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Kevered a szezont meg a fazont. Erre már nem tudok sajnos mit írni :(
   
 9. zulu

  zulu Well-Known Member

  Igaz. Arra akartam rávilágítani, hogy hidak többet bírnak mint sokan gondolják. Valóban egy 20 t teherbírásún nem fog tudni átmenni egy hk zászlóalj, de egy szakasz igen. Aztán használhatatlan lesz.
  A könyebb, úszóképes technika szükségességével teljes mértékben egyet értek. Az IS kell
   
  tong djagbu and Negan like this.
 10. Hortator

  Hortator New Member

  Nemerson likes this.
 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Beleszotted, csak eppen se fule, se farka, logikatlan az egesz sztorid.
  Mitol lenne ATGM egy harminceves BMP-n, de hianyozna a Spike-LR/Eurospike a vadonatuj, modern, nemet IFV-rol?
  Mitol lone a harminceves 30mm BMP messzebbre, mint mondjuk a Wotan35 a Lance 2.0 toronyban, az automatikus celzasrol akar 40-50km/h sebessegnel is (terepen!) mar nem is beszelve, no meg arrol sem, hogy a modern 35mm szembol atlovi a harminceves BMP-t azonnal...?
  Mindekozben a gyalogsagnal M4 van, amivel 1000 meterrol ki lehet szedni ezeket a harminceves BMP-ket, mig a vadonatuj IFV-t meg jol el kell hozza talalni...

  ...nem hulyek vannak a Honvedsegnel sem, nem veletlenul veszik a legujabb technikat.
  Minden kismeretu hadsereg a legujabb, legfejlettebb dolgokkal es rengeteg gyakorlassal meg taktikaval kombinalva egyensulyozza ki szambeli hatranyat - ez nalunk sem lesz maskepp.

   
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  olvasd el még egyszer amit irtam,mert elsóre nem sikerűlt értelmezni
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az teny, mert nincs mit. Arbitrary zoldsegek, logika nelkul. :)
   
 14. papi

  papi Well-Known Member

  Ez egyébként nem egy rossz elképzelés. Szegény ember Titusa/Typhoona/Griffona. Miután a szerbeknél szinte minden a FAP teherautókra építkezik fillérekből üzemeltethető. Simán jó APC-nek. Lehet belőle egyszerűen kialakítani vezetési pontot, sebesültszállítót, NBC változatot stb...
   
  vilmoci, LMzek 2.0 and Galthran like this.
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  tong djagbu likes this.
 17. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Úgy gondolom a jelenlegi katonai beszerzések védelmi célokat szolgálnak elsősorban és nem a támadást. Nem hiszem, hogy a magyar hadvezetés rosszul döntene, ha Bundeswehr mintára fejleszti a magyar haderőt. Az pedig, hogy minden várható harckörülményre felszerelni, vagy ahhoz igazítani a hadsereget képtelenség. Szerintem az optimális lenne a megfelelő szó, mert minden feladatra nem lehet és nem is szabad vásárolni. Ez a többcélú, meg bázisjármű duma pedig csak mellébeszélés.
   
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Vegul is szarazfoldi: https://www.armadninoviny.cz/polske-servisni-centrum-pro-namorni-rakety-nsm.html

  Lassan kesz a lengyel Naval Missile Center, ahol a licensz alapjan gyartjak a Kongsberg NMS raketait (185km hatotav), amivel vedik majd balti partvonalat. Az erdekessege, hogy ebbol fejlesztette a JSM-et a norveg ceg, ami az egyetlen flat flight path missile, ami bemegy a leendo lengyel F-35-osok belsejebe. :)

  A tobbi a szokasos elszallt cseh okorseg, meg a legvedelmuket is ugy kepzelik beszerezni, hogy maguknak kellene legyartaniuk es hasonlok. :D

  Eskuszom, a cseheknel jobban eltajolt szomszedot keresve sem lehetne talalni...
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

Ezen oldal megosztása