1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - R0kaúr által indítva @ 2017. március 4..

 1. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Ha figyelmesen elolvasod amit írtam,ott is pont ez szerepel. Jelentős a különbség a 30 és 35 mm-es ágyúk között,de! Mbt-k és az új generációs IFV-k alatt a 30 mm gá is gyakorlatilag lebont mindent. Mi az amivel a most hadrendbe álló Lynx ha csak elméleti síkon is szembe kerülhet a következő egy/másfél évtizedben,és ami ellen gá használat merülhet fel? Nagyrészt a Btr család változatai(mind orosz részről,mind a környező országok esetében). Ezeket a 30 mm-es ágyú is cafatokra tépi... Ami még errefelé előfordulhat az mondjuk a Pandur,Piranha,Lazar... szintén ez az eset... Ha ne adj isten egy Puma/Lynx kaliberű védelemmel elátott IFV jönne szembe(ami esetleg orosz részről majd a Kurga,vagy meginkább a T15 Armata lehet,ami reálisan ha lesz pénz a ruszkiknál,remelem,hogy igen,mert tetszenek a típusok,akkor is értékelhető darabszámban a 30as évekre várhatók) ott nem lesz az az elborult agyú szemelyzet aki azzal bohóckodna,hogy 30 de akár 35 mm-es ágyúval puttyogtassa meg az ellent,hanem küldi rá az atgm-et szemrebbenés nélkül... Azért is írtam,hogy itt a valódi szakadék az 50/57 mm-es ágyúk esetében lesz majd,de az még nem holnap lesz... A 35mm-es ágyúnak rengetek olyan elönye van,ami miatt jó lett volna,ha azzal jön a hiúz,de akkora kolosszális különbség itt azért még nincs,ami miatt tragédia lenne a 30mm gá a Lynx-hez(arról nem beszelve hogy itt azért mind a két kalibernel van azért pro és kontra is...).
   
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  A 35mm-es lőszer kinetikai energiája nem csak pár százalékkal nagyobb a 30 milisnél hanem valami másfélszerese + abból sima csőcserével 50-eset lehet csinálni.

  Az MH/Néphadsereg elmúlt 40-50 éves történelmében nem volt divat már beszerzett technikát fejleszteni.
   
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  De mi ugye nem az elmúlt 30 évre hanem a következő 30 évre vesszük a Hiúzt, tehát nem az kéne számítson, hogy a régmúlt cuccait le tudja.--e küzdeni.

  Az ATGM-et elvileg egy aktív védelem megfoghatja.
   
  Luthero likes this.
 4. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Hogy mivan....?o_Oo_O:eek:
   
  Chima3ra likes this.
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Amit leírtam.
   
 6. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Nem pár százalekról beszéltem én sem hanem arról,hogy az igazi drasztikus különbséget az 50/57 mm agyúk jelentik,mert a 35ös ellen lehet ésszerű határon belül páncélozni(lásd Puma,Lynx,T15...) de ezek már 40-50 tonna közé kerülnek,feljebb nem nagyon mehetsz,hogy az 50+ kalibert is fogja. Ez alatt viszont a 30mm-es ágyú is bont kb. mindent... Tehát ahogy mindig leírtam nagyon sok előnye van a 35mm-es ágyúnak,de pont nem az,hogy az ilyen szénné páncélozott IFV-k vagy az MBT-k ellen lövöldözzenek vele... Ott marad az atgm,mert a potenciálisan szóba kerülő ellenfeleknél megint csak nem holnapra lesz a legutolsó ifv/apc is telepakolva aktív védelemmel... Ha meg úgy alakul akkor 15-20 ev múlva mehet a modernizáció. És itt ha meg abból indulunk ki,hogy mi volt az NH-ban,vagy az elmúlt harminc évben,es azt az üzemeltetési kultúrát nem vetkőzzük le,akkor b**zhatjuk az egész Z2026-ot,mert beszerezhetjük mindenből a legmodernebbet,ha nem nyúlunk hozzá a szolgálati idő alatt,akkor elfelejthetjük,hogy itt bármivel is 20-40 evre tervezzünk...
   
  Tegin likes this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Semmilyen mai IFV nem páncélozott a 35mm-es gépágyúk ellen.
   
 8. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Bocsánat ha rosszul fogalmaztam. A mostani keményen páncélozott ifv-k fogjak a 30mm-t,de ez már most is 40t+ súlyt jelent,ez alatt viszont ez a kaliber is bont szinte mindent. Amire céloztam(es ebben könnyen lehet,hogy tévedek,ha igen akkor örömmel veszem,ha jelzed,mert ezen a téren sokkal nagyobb tudással rendelkezel)hogy,ha csak frontálisan is,de 35 mm ellen még megoldható lehet a harcjárművek páncélozasa,hogy azzal azért meg ne a 60-70 tonnás mbt-k súlyát érjék el.. Az 50/57 ellen ezt viszont már lehetetlen megtenni. Nagyon is elismerem a 35mm nyújtotta előnyőket,mert sokkal nagyobb a különbség,mint azt az 5mm eltérésből gondolná az ember,csak ezeket a jelentős előnyöket nem a leginkabb páncélozott ellenfelekkel szembeni harcban látom.
   
  ravenlord likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már a 35mm-es ellen sem nagyon éri meg a mai technológiával páncélozni.
   
  Chima3ra and fedett_mókus like this.
 10. Chima3ra

  Chima3ra Active Member

  Értem,tiszta sor,és köszönöm a válaszod! Ezért írtam én is,hogy bőven meg lett volna az előnye,ha 35ös ágyúval rendeljük a hiúzt. Igazából amit itt is,és a Lynx topicban is írtam,annak csak annyi a lenyege,hogy a 30mm-es ágyú miatt azért még nem válik a Lynx használhatatlanná es elavulttá,illetve ha nagyobb kaliberű ágyúval jönne,az se jelentené azt,hogy akkor hátradőlhetünk,mert mindenféle hozzányúlás nelkül van 30+ évre egy első vonalbeli csúcstechnikánk.
   
  ravenlord likes this.
 11. alali77

  alali77 Well-Known Member


  Nem tudom igaz-e, de hát ki tudja?
   
  LMzek 2.0 and Pogány like this.
 12. alali77

  alali77 Well-Known Member

 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az az 5mm lövedégtömegben nagyon sokat jelent.30milis lövedéktömege 40-45deka,35milis meg közel 1kiló.Ez oriási rombolóerő különbséget jelent
   
  fip7, Ocses, Chima3ra and 2 others like this.
 14. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A Rheinmetall Rh 503 gepágyúra céloz.
   
 15. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Valóban semmilyen mai új IFV.

  "Csak" egy "tegnapi", nehogy elfeledkezzünk róla Achzarit(magyarul, angolul ) .
  Bár mindig felmerülnek "komoly" ellenérvek: kényelmetlen !
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Meg a fegyverzete gyakorlatilag 0.
   
  Chima3ra, LMzek 2.0 and migfun like this.
 17. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  ? ? ?

  ... a harcok alatt használták 2-3 nehéz-géppuskával is, Vannak fotók a neten: :hadonaszos:

  ...pont ők árulnak sok fejlesztést, kiegészítőt Ex-SzU haditechnikákhoz. Ha szükségük lett volna "dobnak rá" :
  - egy 12,7-es,
  - vagy 20 mm-es távvezérelt tornyot,
  milyen súlyú is? Ha személyzet nélküli, van egyáltalán egy tonna?
  Egy Minigun, mindennel 200 kg alatt van.
  Emlékeim szerint lehetett ezen is (60-as ???) aknavetőt használni.

  Ezek gyakorlatilag sokkal "több" mint 0 .


  Nem ismerem(Ismerjük ???) a harceljárásaikat, valószínűleg nem volt ennél többre szükség.
  Az alkalmazott nehéz-géppuskánál sokkal komolyabb fegyverzeteket kiviteleztek, ha kellet, nagyon rövid idő alatt, ha kellett.
  Csak ezekből a gyakorlatias hozzáállásukból vonom le ezt a következtetést.

  Hozzátéve, hogy Közép-Európai eszközökhöz képest valóban "light-os".


  U.i: rendelkeznek gyakorlatilag korlátlan légi-fölénnyel, és a közel-múltban/-jövőben nem nagyon találkoznak ellenséges IFV/APC-vel ami ellen kellene 20-30-+ mm-es fegyverzet.
  ...és mint írtam, folyamatos korlátlan légi-fölényük van "arra -felé", rendelkezésre áll a légi-támogatás, felderítés, drónok erre a célra.
   
  Ocses likes this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  A namerre még is került végül. A konstrukció csak egy aspektus kiemelésével készült (bár elég mobilis is) a gázai övezetben a palesztinok elleni harcra specializálva akik általában könnyen felszerelt gyalogosok. Az tuti egyébként, hogy beépített területen ahol a csapból is rpg folyik kiválóan megvédi a szállított lövészeket ha van mellette ami tűztámogatást is ad.

  Viszont amikor továbbfejlesztették az elgondolást és ezt a védelmet akarták kihozni modern elvárások szerinti kivitelben sajnos a tömeg és a költségek elszaladtak az egekbe a namerrel. Ezért mozdult el az idf az eitan irányába.
   
  migfun and Ocses like this.
 19. megazez

  megazez Well-Known Member

  A zsidó csodajármű nem IFV hanem APC, komolyan kérdem minden sértés nélkül, te felfogtad amit már legalább 2 de talán 3x is leírtam én is meg más is neked?
   
 20. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Utána "gugliztam", a Namer ára 3-5 millió között mozog kb., még a Lynx alatt is van az ára, nincs elszállva.
  ...és csendesen, minden ünneprontás nélkül megjegyzem, hogy a Lynx-nél azért jobb védettséget is ad.
  ... jó-pár plusz tonnából "jön ki" a "brutális"(-an jó ! ! ! ) passzív védelem(ami az acél-/kompzit-/Era-/Nera/-páncél) "ára!"
  Azt nem néztem, hogy a talajnyomás értékek -ami a terepen-mozgás egyik kulcs-paramétere- hogy viszonyulnak a két jármú esetében, összehasonlítva.
  (Valaki esetleg ??? )
  A zsidó kategória-etalon (Achzarit), -mint sok más kiemelkedő képességű jármű- kilóg a szokásos kategória meghatározások szerint
  Azonban nem ez a róla szóló hsz.-eim lényege, hanem, hogy harckocsi kategória szintű védelemmel rendelkezik, ami a hozzájuk hasonlóan nálunk, (és általam) is kiemelkedően kezelt védelem követendő példája miatt kerül emlegetésre.
  Ebből a szempontból mindegy, hogy az IFV vagy APC, bármelyik kategóriánál nagyságrendekkel jobb a védettsége.
  Az pedig, hogy melyik kategória fegyverzetével rendelkezik, egy ilyen súlyú és védettségű eszköz esetén katonai doktrína és ebből fakadó megrendelés kérdése, lásd Pl.: Samson távvezérelt tornyok, szinte bármivel (is :cool: ) , => "gugli" ???


  U.i: ez a "te felfogtad" irány nem szokott jó lenni hosszú távon. Köszönöm :)
   
  Ocses and Pogány like this.

Ezen oldal megosztása