1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sz-200 Angara/Vega/Dubna (SA-5 "Gammon")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Chimera x

  Chimera x Member

  Nem paradoxon picit hogy békeidő vs háborús övezet? Nem érzed? Mit tehettek volna? Zavarás , dipolkötegek stb. Ha török eset után sem adtak vadászfedezetet , pláne egy ilyen nagy értékű gépnek akkor megérdemlik, pláne hogy az Izraeli gépek sem rodeóztak volna a környékén....
   
 2. Chimera x

  Chimera x Member

  Hajnan szigeténél meg ütközés történt amiből kényszerleszállás lett, nem pedig háborús övezetben baráti tűz, s ez óriási különbség.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ki lőné le?Max a törökök meg a beszívott szír lérakosok de utóbbi ellen semmit nem ér a vadászgép.
   
 4. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Urak!

  1, Kéretik a a dipólköteges marhaságot nem erőltetni.
  A Vega RPC egy folyamatos hullámú Doppler alávilágító lokátor, ami automatikusan kiszelektál minden álló célt.

  2, Mivel a Vega RPC mono-impulzus antennával rendelkezik, ezért zavarása a gyakorlatban nehézkes, mivel a rendszerbe bejutó zavaró jel csak szögben pontosítja a célzást.
  - Elvileg VGPO track-breaking (sebességben elhúzó zavarás) technika alkalmazható lenne ellene, de a gyakorlatban (Jóm Kippúr) nem merték azt használni mivel esélyesen csak rontott volna a helyzeten.
  - OPF/EDC alatt maradt a kis magasságra való süllyedés mint biztonságos megoldás, a Vega rakétája már közepes távolságon sem képes kis magasságon repülő célokat leküzdeni, mivel mozgási energiája túl nagy ehhez. (értsd, megolvad/elég a rakéta)
  - OAF alatt már megbízhatóan üzemelt a vontatott csali, a hasonló módon működő KUB (SA-6) ellen, ha gond volt a csalival, akkor inkább megszakították a küldetést.
  - Jelenleg eddig azt láttam, hogy az IAF a kis magasságra való süllyedést alkalmazza RPC megvilágítás esetén, eddig tán egy F-16 kivételével, ami már Izraeli légtérben inkább tovább folytatta irányított fegyverzete rávezetését, és el is csapta a Vega rakéta.

  3, Az Sz-200VE (SA-5B) komplexum O-14 (Tall King) felderítő célmegjelölő impulzus lokátora természetesen a fentiektől függetlenül könnyen zavarható, ezáltal manuális célkutatásra kényszerítve a cél-alávilágító RPC-ket.

  4, Az RPC rendelkezik analóg, a céltípus azonosítását lehetővé tévő eszközökkel.
  - a cél méretét kijelzi (F-16 vadász mérete más mint egy Il-20M)
  - a cél típusát meg tudja különböztetni (gázturbinás, vagy propelleres cél)


  Eddig a tények (amik szerepelnek Molni összefoglalójában is), most a vélemény...

  Az Il-20-as szerintem egyértelműen az Izraeli F-16-osok fegyvereinek bevetéséről (frekvenciák, stb) gyűjtött adatokat, hiszen a tenger felé, ráfordult az F-16 kötelék felé.
  Innentől két eset lehetséges ...

  - ha volt működő IFF az IL20-ason, akkor a Vega kezelők nem követték a lőszabályzatot (IFF nyaláb jóval szélesebb mint az alávilágító)
  - ha nem volt IFF, és az IL-20-as odarepült egy harctevékenységet folytató ellenséges kötelékhez kémkedni, akkor meg az volt a marha aki erre a parancsot kiadta (ahol gyalulnak, ott ugye hullik a forgács is)

  ...ami inkább elgondolkodtató számomra az, hogy a múltkori IAF F-16-os ledurrantás óta gondolom bele lett verve minden IAF F-16 pilótába hogy RPC megvilágítás RWR észlelése után gyorsan kell alacsonyra kell zuhanni. Nos ebben az esetben az Orosz rajzok alapján nem zuhant az F-16 amiből az következik, hogy nem őt világították meg a kezelők.

  Összegezve

  Vega meg működött "as advertised", a cél csobbant.
  :hadonaszos:

  Eddig egy Török RF-4, IAF F-16 és egy Orosz Il-20 a lérak termés (ha jól számoltam), a számtalan kézi légvédelmi rakéta találatot nem számolva.
  Vadászok is két győzelemnél tartanak tán, Török F-16 vs Orosz Szu-24, és NAVY F-18 vs Szír Szu-22.

  lérak 3:2 vadászok
  :D
   
  Kurfürst, borisz, jani22 and 8 others like this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Talán nem véletlen, hogy az Oroszok is Sz-300-at akarnak adni a Szíreknek és nem Szu-35-öst. :p
   
 6. Chimera x

  Chimera x Member

  Nagyom korrekt hozzászólás, köszönöm.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Oo. senkivel nem áll háborúban, a felkelőknek meg nincs légvédelme. A dipólköteg nem igazán hatásos CW megvilágítás ellen - van a gépen? forrás? - mi a frászkarika ellen adjanak vadászfedezetet?

  Ez kb. ott van a HT összefoglalóban. Nem viccből mondom, hogy tessék már elolvasni...
   
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ez a Volhovos vidi a Te munkád?  Nem sok mindent értettem belőle, de 2x is végignéztem...akár lemodellezhetnéd ezt a rávezetést is :cool: (már ha a videó a Te munkád)
   
 9. Chimera x

  Chimera x Member

  A Szu-24-est is lelőtték pedig nem volt légvédelme a felkelőknek, milyen tuti lett volna a kíséret . :)
  Az összefoglalót elolvastam,remek mű ,de nem magoltam be és RT szakember sem vagyok ezért újdonság a számomra hogy az adott radartípus ellen nem hatásos a dipólköteg, és a zavarás is nehézkes. Ezért köszöntem meg Hpasp-nak a hozzászólását.
   
 10. arcas

  arcas Well-Known Member

  Azt kellene inkább mindig irnod, hogy "tessék a témával kapcsolatos részt fellapozni és elolvasni"...nem elég "elolvasni", mert nem tudsz megjegyezni mindent belőle, jó ha megérted mi miért van. ;)
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, a törökök és szart sem ért volna a vadászkíséret, mert azok török légtérben levő török gépekre lőttek volna, miután leesett a 24-es?
  Nem tűnik fel, hogy senki nem kísérgeti EW gépét vadászgéppel?

  Én sem vagyok, csak valahol rosszul esik, hogy le van írva és mégis...
  Nem kell bemagolni, de fel lehet ütni, hogy akkor zavarás és CW meg elolvasni az Sz-200 radar részét kommentelés előtt. Én sem tudom fejből az egészet én is nyitogatom...

  Pontosan ezt csinálom én is. A nagy részére emlékszem fejből, de mindenre azért én sem.
   
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Csak a SAMSIM szimulátort, a videót nem én csináltam.
  Ahhoz hogy megértsd a videót, el kell olvasni a szimulátor dokumentációját, és megérteni a komplexum működését.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az orosz prezin is pont ez a furcsa. A rakéta régen úton van, az F-16 meg nem csinál semmit. Aztán mintha rászóltak volna, hogy rakéta tart fel, és mivel közeli cél volt az Il-20 ezért annak pályája arra utalt, hogy az IAF gép felé tart, csak az nem tud róla. Az fordulva elkezdett süllyedni, aztán a rakéta mégis az Il-20-at csapta el úgy, hogy a korábban elmondottak szerint soha nem volt a nyalábban benne az F-16.

  A MANPAD-ot az szír kormányerők vs. mindenki másra érted?
   
 14. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A vadászvédelem mégis mit ért volna? Akár a Szu-24M, akár az Il-20M esetében?
   
  gacsat and molnibalage like this.
 15. arcas

  arcas Well-Known Member

  Bizonyára,...egyébként szép munka.
   
 16. Chimera x

  Chimera x Member

  Ha van vadászkíséret az F-16 nyilván nem támadott volna abban a kb 30 másodpercben amíg török légtérben volt a bombázó. Az IL-20 esetében pedig nem játszadozott volna ott az F-16 zsoké ha van kíséret.
  Amúgy akkor kijelenthető hogy az IL-20 semmit sem tehetett volna a sorsa ellen?Gondolom ilyen rövid idő alatt nem tud lesüllyedni kis magasságba, Diplköteg,zavarás nem játszik, beamingelés nem megoldható stb stb
   
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Abban nem lennék biztos, hogy a Törökök nem lőttek volna akkor, ha ott van mellette van Szu-27SzM3 vagy Szu-35.
  Abban végképpen nem, hogy az F-16I nem indult volna az Il-20M felé....
   
  molnibalage likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Miért is nem? Semmit nem tudott volna tenni az orosz vadász technikailag, mert rakéta indítás előtt nem lőheti le a török gépeket. Igazából utána sem.

  Ismét megkérdem, hogy te arról fantáziálsz, hogy egy orosz vadászgép majd lelő török légtérben repülő török vadászgépet, ami török légtérben levő orosz gépet lelő? Már elnézést, de elmentek otthonról..?

  És ezt miből vezeted le? Mit tud tenni az orosz gép az F-16-tal? Semmit.

  1. Nem küldik oda.
  2. Indítás után vészsüllyedés 1km alá, ha tudtak volna az indításról. Csak ezzel meg pont megerősítik a szír személyzetet, hogy ez ellenséges gép. Bár ettől még rádiózhatnak haza, hogy "tovarisok, basszátok tarkón az a sok hülye arabot, ezek ránk lőnek".

  Az Il-20 paramétereit nem ismerem, de aki életéért küzd hajlamos tojni a limitekre és csinálni, mert a SAM ellen semmi esélyed, a gép meg biztonsági tényezővel van tervezve. B747-tel is zuhantak orsózva 5G 2,5 perc alatt valami 9 km-et eldobva. A gép túlélte, de kb. újra kellett építeni az egészet. Ez még mindig jobb, mint meghalni...

  Ez volt az említett eset.
  https://en.wikipedia.org/wiki/China_Airlines_Flight_006
   
  wankel, superjet100, arcas and 4 others like this.
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

  Csak mert itt ovastam, az érdekesség kedvéért beidézem, ki mit lát és mikor, véletlen.

  A szlovákiai újságiró gyilkosságok kapcsán egy érdekesség, ugyan mit láthatott a jenki műhold olyan részletességgel - véletlenül - ami döntő volt egy rendőrségi nyomozásban, egyáltalán hogyan jutottak el a hatóságok egy ilyen infóhoz:

  "A cseh Respekt hírportál azt írja, a gyanúsítottak elfogásához hozzájárultak azok a felvételek, amelyeket egy amerikai műhold készített a gyilkosság idején a környékről."

  forrás: https://index.hu/kulfold/2018/09/27..._szlovak_ujsagiro-gyilkossag_gyanusitottjait/

  Azért az a népmese lehet nem is annyira népmese...
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, ezt hívják véletlennek. Éppen ott volt a műhold és utólag, sokkal később jó volt az általa begyűjtött adat.
  Ez orbitális difi ahhoz képest, hogy egyesek online 0/24 órás felügyeletet képzelnek el. Persze utólagos értékléshez ilyen mázli lehetne ebben az esetben is, csak ha mondjuk pl. autók mozgását követték és nappal, az nem M4 sebebességgel hasító rakéta éjszaka...
   

Ezen oldal megosztása