1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sz-500 (55R6M "Triumfator-M")

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus rakéta-elhárító rendszerek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  600 km hatotávu rakéta lesz benne.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  A mostani újabb S-300 meg S-400 rendszerek már el tudják kapni amit a Start egyezmény maximum megenged sebesség és hatótáv szempontjából. Nagy különbség amúgy sincs, hogy 2-3-400 vagy 600km-re lövöd le a céltól. Akkor ez mire jó vagy mire fejlesztik?
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Az MZKT-79291már kész van.
  [​IMG]
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Ha 600 km-ről indítasz rá és nincs találat, akkor talán még ismételhetsz, ha 200-ról hibázod el, akkor már kevés az esély, térdre, imához.
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Ha 600 km-re levő célt képes eltalálni, akkor nem olyankor indítod, amikor az 600km-re van, hanem amikor 800-1000-re, feltéve ha látod a radaron és rá tudod vezetni. Valószínűleg többet indítanak, mondjuk kettőt minden célra, levegő-levegő rakétáknál úgy tudom az a szabály, gondolom föld-levegőnél sem lehet más. 200 km-nél is van még egy perced amig odaérne az SLBM, ott még van idő egy újabb indításra. Az S-400-nál pedig 75km-es hatótávú rakétát is fejlesztenek, amiből 4 megy egy nagynak a helyére, valamiért abban is láttak fantáziát.
  Szerintem ennek más célpontokat jelöltek, egyszerűen már túl nagy és túl drága ez az elfogórakéta robotrepülők-, közepes hatótávú rakéták-, meg F-15-ösök lelövésére.
   
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Kíváncsi vagyok, hogy a robbanófej milyen lesz hozzá. Közelségi gyújtós hagyományos, vagy atom robbanófejjel, vagy közvetlen találattal semmisíti meg a célt.
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  Úgy tudom vannak atomtöltettel ellátott légvédelmi fegyvereik. Valaki tudja, hogy melyik rendszernél volt ilyen robbanófej?
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  A-135-nél.
   
 9. emel

  emel Well-Known Member

  Az SA-2 (Sz-75 Dvina/Volhov) rendszerhez is volt atomtöltet, persze Iván (legalábbis békeidőben) megtartotta magának.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az atomos légvédelmi rakéták inkább a 60-as évekre voltak jellemzők. Amerikaiaknak is volt néhány, de mára már kikoptak.
   
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Nem csoda, kicsit is józanul gondolkozva mindenki rájöhetett, hogy ellenséges atomcsapásmérő repülőgépek ellen nem érdemes úgy védekezni, hogy saját magunk robbantunk atomtölteteket saját terület fölött - még ha ezzel el is pusztítjuk a támadót (IS).
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pedig alaposan lerendezné a repülőket. Ma már minden elektromos, lepotyognának egy EMP bummtól.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Nem csoda, kicsit is józanul gondolkozva mindenki rájöhetett, hogy ellenséges atomcsapásmérő repülőgépek ellen nem érdemes úgy védekezni, hogy saját magunk robbantunk atomtölteteket saját terület fölött - még ha ezzel el is pusztítjuk a támadót (IS).</blockquote>

  Pedig van benne ráció. Egy kis atomtöltettel az ellenséges gépeket vagy beérkező robbanófejeket kiütheted vagy elektrónika szinten vagy fizikailag. A te bombádból lesz egy kis sugárzás, az övékből lesz lepotyogott és széthullptt radioaktív szemét, ami nem túl nagy területen terjed szét. Nagyságrendekkel kisebb lesz így a kár, mint ha felrobbannának a töltetek. Az amerikaiaknak a legkisebb atomfegyverük 20t TNT-nek megfelelő erejű volt, ilyen töltetei az oroszoknak is lehettek és max a sugárzás az amiből kapsz, de az is csak kis távolságon belül.
   
 14. Eltorro

  Eltorro New Member

  Amennyire én tudom az Usankások a Genie rakétákat Kanada fölött akarták bevetni...
   
  bartinieffektus likes this.
 15. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az AIR-2A Genie levegő-levegő rakéta 1,5kt W-25 atom robbanófejjel volt szerelve. Tömeges bombázó kötelékek (II. vh. bevetései alapján) ellen tervezték alkalmazni, mint ahogyan az SA-2 (SZ-75 DVINA, Volhov, Gyeszna, Volga) rendszereknél is, ahol 15kt hatóerejű atom robbanófejek voltak hozzá rendszeresítve a szovjeteknél, de nem 198kg, hanem 295kg volt a tömege a robbanó fejnek. Az SA-1 (SZ-25 Berkut) komplexumnak is volt atom robbanófejes változata, mint ahogyan az SA-5 (SZ-200 Angara, Vega, Dubna) rendszernél is megtalálhatóak voltak 25kt atom robbanófejjel szerelt rakéták.
  Az amerikai oldalon a MIM-14 NIKE HERCULES rakétái is rendelkeztek a 2, 10, 20, 30 kt hatóerőkre beállítható W-31 atom robbanófejekkel.

  A rakéta elhárító rendszereknél mind a két oldalon csak atom robbanófejjel voltak felszerelve az elhárító rakéták.
  A szovjet ABM-3 és ABM-4 rendszerek rakétái a 300-400 km hatótávolságú "légkörön túli" 51T6, SH-11 Gorgon 1 Mt-ás, míg a "légkörön belüli" (mint a jelenlegi SZ-300, SZ-400, Patriot) 100 km hatótávolságú 53T6 SH-8 Gazelle rakéta 10 kt-ás atom robbanófejjel volt szerelve. A rendszerben 36/64 rakéta volt telepítve.
  Az amerikai LIM-49 NIKE ZEUS ABM rendszer Zeus A rakétája 25 kt W-31 és a Zeus B rakéta 400 kt W-50 atom robbanófejjel rendelkezett. A LIM-49A Spartan "légkörön túli" rakéta 5 Mt-ás W-71, míg a Sprint "légkörön belüli" rakéta néhány kt-ás W-66 atom robbanófejjel rendelkeztek.
  Alapvetően a pontatlanság, az egy csatornás rendszerek korlátai és az ellenség tömeges csapása voltak az okok az alkalmazásuk tervezésénél. A bevetésüknél az alsó magasság volt limitálva.
   
  bartinieffektus likes this.
 16. boki

  boki Well-Known Member

 17. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Pár kép illetve rajz a lehetséges részeiről:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Sz-500, Oroszország pajzsa.
  Friss doku film a legújabb orosz légvédelmi rendszerekrol(Sz-400) visszatekintés a múltba, perspektív fegyverfejlesztések...sthttps://www.youtube.com/watch?v=lISOAhHMW2Mb
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Nálam nem megy a videó.
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=lISOAhHMW2M
   

Ezen oldal megosztása