Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 985
6 695
113
Valamiért a cseheknél sokkal tobb információt osztanak meg a nyilvánossággal a haderővel kapcsolatban mint nálunk,szerintem nálunk ha nyilvánosságra kerülne pl a T-72 hadrafoghatósági mutatója akkor a szivárogtatóra kis túlzással a TEK rárugná az ajtót.

Nem tudom, hogy a teljesen nyilvanos tendernek ezeknel a teljesen zart, ugyanakkor teljesen szabalyoz(hat)atlan piacon van-e ertelme a targyalasok alatt, a dontes elott egy ilyen kis orszag kis beszerzesi mennyisege eseten... ilyen szituban siman kijatszhatja egymas ellen a bideket az orszag, nem all erdekeben nyilvanosan tendereztetni (bar gondolom vannak iratlan szabalyok, amiben megegyeznek, maskulonben nem lenne komoly versenyzo.)

Utolag persze mindenkeppen be kell mutatni pl a Honvedelmi es Rendeszeti Bizottsagnak teljes egeszeben, beleertve az osszes ellenzeki tagot - meg akkor ha van is benne olyan trukk, amit nem akarunk elarulni a versenyzoknek utolag sem, a kepviselo azert kepviselo (titoktartast ir ala, buntetheto, ha barmi kikerulne, marpedig egy tucat emberbol nem nehez kideriteni, ki szivarogtatott, meg utolag sem.)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
A második rész:)


"
Největším armádním tendrem současnosti je nákup 210 bojových vozidel pěchoty za 52 miliard korun. Myslíte, že takto velkoryse pojatý tendr je správně nastavený, co se týče rozsahu? Myslíte, že variantou by mohlo být snížení počtu nakupovaných vozidel?"

Ma a legnagyobb katonai pályázat 210 gyalogos harci jármű vásárlása 52 milliárd koronaért. Gondolja-e, hogy egy ilyen nagylelkűen megfogalmazott ajánlatot a hadsereg szempontjából helyesen határozták meg? Ön szerint lehetséges lehet a vásárolt járművek számának csökkentése?

"
Já bych navrhoval tento tendr odsunout, anebo zcela zrušit. Chápu požadavek vojáků na nová BVP, ale koronavirová krize je bezprecedentní a její dopady na společnost budou obrovské. Armáda je dnes směšných 25 tisíc vojáků, přičemž jenom například Škoda Mladá Boleslav má 35 tisíc zaměstnanců. Jinými slovy jsou tady mnohem větší profesní skupiny, na které dopadlo vypnutí ekonomiky a těm je potřeba z úrovně státu pomoci v první řadě."

Javaslom, hogy ezt a pályázatot teljes egészében elhalasszák vagy visszavonják. Megértem a katonák új BVP-k iránti igényét, de a koronavírus-krízis példátlan és a társadalomra gyakorolt hatása óriási lesz. Manapság a hadsereg nevetséges 25 000 katonával rendelkezik, míg a Škoda Mladá Boleslav például csak 35 000 alkalmazottal rendelkezik. Más szavakkal, sokkal nagyobb s csoportok vannak, amelyeket a gazdaság leállítása érint, és elsősorban állami szintű segítségre van szükségük.

"
Možností řešení je modernizovat stávající BVP-2. Je potřeba upozadit nevýhody (balistická ochrana) a hledat jejich výhody. Těchto vozidel AČR dosud provozuje cca 180 ks a nutno dodat, že od roku 2015 jsou za oficiální hranicí životnosti. Mnohé z nich jsou ale přitom stále ještě v poměrně dobrém technickém stavu. Mezi výhody patří především jednoduchost a technická odolnost. Vysoce je hodnocena průchodnost BVP-2 těžkým terénem, možnost rychlého manévru, nízká hmotnost a zejména schopnost plavby. Velice důležitým faktorem je stávající úroveň učebně výcvikové základny, vyškolený personál, prostředky technické diagnostiky a stav náhradních dílů. To jsou faktory, které dnes poněkud ustupují do pozadí v případě České republiky, ve které dosud nebyla plně vybudována silniční infrastruktura a kde většina mostů nedovoluje nasazení moderních a těžkých BVP, která navíc nemají schopnost plavby. Jeví se jako neúčelné zbavovat se vozidel, která mají ještě dostatečnou technickou životnost. Úprava ve formě zvětšení prostoru osádek v roji se dá také řešit například úpravou sedaček. Pro modernizaci se rozhodlo ze sousedních států například Polsko a Slovensko. Přitom kompatibilita výzbroje se sousedními státy (V4) by měla být klíčová. Myslím, že to je krizová varianta řešení. Ale taková je situace."

A lehetséges megoldás a meglévő BMP-2 korszerűsítése. El kell maradni a hátrányoktól (ballisztikus védelem) és meg kell keresni azok előnyeit. Az ACR továbbra is mintegy 180 ilyen járművet üzemeltet, és hozzá kell tenni, hogy 2015 óta túl vannak a hivatalos élettartamuk végén. Sokan közülük még mindig viszonylag jó műszaki állapotban vannak. Az előnyeiközött szerepel az egyszerűség és a műszaki tartósság. A BMP-2 átjárhatósága nehéz terepen, a gyors manőver lehetősége, a kis súly és különösen a vitorlázás (ez nem tudom mit jelent a cseheknél) képessége nagyra értékelték. Nagyon fontos tényező az osztálytermi képzési bázis, a képzett személyzet, a műszaki diagnosztikai eszközök és a pótalkatrészek állapotának jelenlegi szintje. Ezek olyan tényezők, amelyek ma már kissé háttérbe kerültek a Cseh Köztársaság esetében, ahol a közúti infrastruktúrát még nem építették ki teljesen, és ahol a legtöbb híd nem teszik lehetővé a modern és nehéz BVP telepítését,amelyek ezen felül nem képesek navigálni.Nagy hiba lenne azokat a járműveket leselejtezni, amelyek műszaki élettartama még mindig elegendő. Az átalakítás a rajban lévő személyzet teret növelő formájában is megoldható, például az ülések beállításával. Például Lengyelország és Szlovákia úgy döntött, hogy modernizálja ezeket az eszközeit. Ugyanakkor a fegyvereknek a szomszédos államokkal (V4) való összeegyeztethetőségének kritikusnak kell lennie. Azt hiszem, ez egy válsághelyzet. De ez a helyzet.De ez a helyzet.De ez a helyzet.

"
Navíc modernizace stávajících BVP na území České republiky může v situaci, kdy přichází ekonomická krize a s ní související nezaměstnanost, zmírnit starost, kde zaměstnat ty, kdo přišli o svou dosavadní pracovní pozici. Firem i státních podniků schopným různých vojenských dodávek nemáme málo. Namátkou VOP CZ, který se sloučil s VOP Šternberk i se začleněnými výzkumnými ústavy VTÚPV Vyškov, VTÚVM Slavičín a VTÚO Brno. Dále firmy Tatra Defence Vehicles, Česká zbrojovka a mnoho dalších."


Ezenkívül a meglévő BMP-k modernizálása a Cseh Köztársaságban a mostani gazdasági válság és a hozzá kapcsolódó munkanélküliséget új munkahelyeket teremtene ami segítene a munkahelyüket elvesztő emberek elhelyezkedését. Nincs sok olyan társaságunk és állami tulajdonú vállalkozásunk, amelyek képesek különféle katonai felszerelésekre. Véletlenszerűen a VOP CZ, amely egyesült a VOP Šternberkkel, valamint a VTÚPV Vyškov, a VTÚVM Slavičín és a VTÚO Brno integrált kutatóintézetekkel. Ezenkívül a Tatra Defense járművek, a Česká zbrojovka és még sokan mások.

A fentiekhez a következőket fűzném hozzá a Cseheknél már jó ideje vannak olyan vélemények,hogy a hazai hadiipar támogatására kitalált a T-72 modernizálása zsákutca és modern mtb kell beszerezni,ezen nyilatkozat is azt erősíti,hogy nagyon is elképzelhető,hogy a csehek kukázzák a programot,de mivel a cseh költségvetésben nincs plusz pénz mtb beszerzésére egyes politikusok úgy gondolják,hogy erre a pénzt a jelenleg is futó IFV beszerzéstől kell elvonni és az IFV-t a már meglévő BMP modernizálásával kell megoldani ezzel is támogatva a hazai hadiipart és gazdaságot.Hangsúlyozom ez még nem eldöntött kérdés,mindenesetre valószinüleg ez lehet a magyarázata miért töketlenkednek ennyire a Puma beszerzésével.

Értem,T-72-t nem tud rendesen modernizálni a cseh ipar de majd BMP-2-t fog...
 
  • Tetszik
Reactions: Tegin

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Ez azt jelenti,hogy terepen mozgékonnyabb és nagyobb a hatótávja.Később ki is fejti,hogy a mai nagy súlyú APC/IFVk számára komoly probléma a mozgásukra alkalmas terep,de még az utak/hidak korlátozottsága is.
És szerintem ez nálunk is probléma.Még a török páncélkocsiknál is.Főleg a legveszélyeztetebb keleti országrészünkben,ami tele van vizenyős (volt)árterekkel,kis folyokkal.

A kebabos kocsi nem arra van,hogy elhagyd az utakat huzamosabb időre(magyarul nem alkalmas arra,hogy a mezőn közlekedj vele).Ami pedig az IFV-k tömegét illet:amíg könnyebbek mint egy harckocsi addig nincs gond mert bárhol elmennek ahol egy tank.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
5 300
5 843
113
A kebabos kocsi nem arra van,hogy elhagyd az utakat huzamosabb időre(magyarul nem alkalmas arra,hogy a mezőn közlekedj vele).Ami pedig az IFV-k tömegét illet:amíg könnyebbek mint egy harckocsi addig nincs gond mert bárhol elmennek ahol egy tank.
Hát ez nagyon megnyuktatott,hogy tankkal sem tudok ott elmenni,ahol IFV-vel se tudok.Az meg főleg,hogy kebabos kocsival se.
Csak az a baj,hogy a román kohószökevény modernizált BMP meg elmegy,meg átúszik,és visz magával 8fő deszantot meg egy randa gá-t és Spike rakétát..És pont a keleti országrész meg tele van kis folyókkal,árterekkel,meg vizenyős gyenge teherbirású talajokkal.
Nagyon megnyuktatott a dolog.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Hát ez nagyon megnyuktatott,hogy tankkal sem tudok ott elmenni,ahol IFV-vel se tudok.Az meg főleg,hogy kebabos kocsival se.
Csak az a baj,hogy a román kohószökevény modernizált BMP meg elmegy,meg átúszik,és visz magával 8fő deszantot meg egy randa gá-t és Spike rakétát..És pont a keleti országrész meg tele van kis folyókkal,árterekkel,meg vizenyős gyenge teherbirású talajokkal.
Nagyon megnyuktatott a dolog.

A tnkkal meg a modern IFV-vel több helyen elmész mint a kebbos kocsival.
A világon mindenhol harckocsi,IFV,APC fronton a védettség és a tűzerő a prioritás.Persze ezt te gondolhatod másként csak azt ne gondold,hogy az egész vilag hülye amiért nem veled értenek egyet.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
6 039
8 359
113
Sokan ugy csinàlnak, mintha a 2.VH nem történt volna meg. Gondolom, nem akarunk ( megint) nekiugrani az orosz nagy semminek, de elég megnézni a nehéz német harckocsik stb mozgàsàt (illetve nem mozgàsát) a balatoni csatában.
Remélem, olyan eszközöket veszünk, amik megfelelnek a hazai földrajzi adottsàgoknak, meg akkor is, ha a szûkséges eszközök nem éppen " divatosak". Ennek fényében kebabos kocsi a nem létező terepjáró képességével ide erősen megkèrdőjelezhető.
Persze ez csak egy laikus vèleménye. :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
5 300
5 843
113
A tnkkal meg a modern IFV-vel több helyen elmész mint a kebbos kocsival.
A világon mindenhol harckocsi,IFV,APC fronton a védettség és a tűzerő a prioritás.Persze ezt te gondolhatod másként csak azt ne gondold,hogy az egész vilag hülye amiért nem veled értenek egyet.
Ami azt illeti,a világon szokás a várható bevetési körülményekhez igazitani a fegyverzetet.
Pl az amik mélységi felderitőket küldtek ki a sivatagba,hogy megállapitsák,merre mehetnek a tankjaik,és merre nem,mert nem birja el őket a homok.Vietnámban nem kültek tankokata Mekong deltába,de küldtek a Központi fensikra.
Ésaz MHnak nem a világot kell megvédenie,hanem Magyarországot.A magyar katonaföldrajzi körülményekhez kellene igazodnia.
Ez nem azt jelenti,hogy nem kellenek tankok,nehéz IFVk,de azt igen,hogy nem csak azok kellenek.Kebabos kocsikkal meg eszerint nemnagyon vagyunk kisegitve
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 985
6 695
113
Hát ez nagyon megnyuktatott,hogy tankkal sem tudok ott elmenni,ahol IFV-vel se tudok.Az meg főleg,hogy kebabos kocsival se.
Csak az a baj,hogy a román kohószökevény modernizált BMP meg elmegy,meg átúszik,és visz magával 8fő deszantot meg egy randa gá-t és Spike rakétát..És pont a keleti országrész meg tele van kis folyókkal,árterekkel,meg vizenyős gyenge teherbirású talajokkal.
Nagyon megnyuktatott a dolog.

Uszkalhat akarhova, de a BMP-t szembol atlovi barmelyik modern 35mm IFV, lancos avagy kerekes.
Ami a gazlokepesseget illeti, ha az IFV Lynx/Puma lesz, akkor lefogadom, hogy utana a remelhetoleg szinten 35mm kerekes 8x8 IFV meg uszokepes lesz (psszt, Patria, Patria ;), legalabb opcionalisan...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Ami azt illeti,a világon szokás a várható bevetési körülményekhez igazitani a fegyverzetet.
Pl az amik mélységi felderitőket küldtek ki a sivatagba,hogy megállapitsák,merre mehetnek a tankjaik,és merre nem,mert nem birja el őket a homok.Vietnámban nem kültek tankokata Mekong deltába,de küldtek a Központi fensikra.
Ésaz MHnak nem a világot kell megvédenie,hanem Magyarországot.A magyar katonaföldrajzi körülményekhez kellene igazodnia.
Ez nem azt jelenti,hogy nem kellenek tankok,nehéz IFVk,de azt igen,hogy nem csak azok kellenek.Kebabos kocsikkal meg eszerint nemnagyon vagyunk kisegitve

Nem titok,hogy nem a szívem csücsje a kebabos kocsi,így ebben egyetértünk.Nem,csak úgy lehwt harcopni ahogy az amerikaiak de ez mellekes.Ami viszont nem mellékes,hogy nekünk is mint mindenki másnak az emberélet kell,hogy a legfontosabb legyen,mert kevesen vagyunk(az amerikaiak sokan vannak autan még is az emberélet a legfontosabb).
Ezt a prioritást a jelenlegi technológiai szinvonalon csak nagy tömeggel tudod megvalósítani,esszük nem esszük ez a valóság 2020-ban.Itt is ugyan az a helyzet mint az egyes harcosnál.Nem lehet egy mai katonával ugyan úgy harcot megvívni mint 1980-ban mert sokkal nagyobb tömegű a harcászati felszerelese.Viszont erre nem az a megoldás,hogy levetetem vele a védőmellenyt,hanem az,hogy átalakítom a taktikát.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
5 300
5 843
113
Nem titok,hogy nem a szívem csücsje a kebabos kocsi,így ebben egyetértünk.Nem,csak úgy lehwt harcopni ahogy az amerikaiak de ez mellekes.Ami viszont nem mellékes,hogy nekünk is mint mindenki másnak az emberélet kell,hogy a legfontosabb legyen,mert kevesen vagyunk(az amerikaiak sokan vannak autan még is az emberélet a legfontosabb).
Ezt a prioritást a jelenlegi technológiai szinvonalon csak nagy tömeggel tudod megvalósítani,esszük nem esszük ez a valóság 2020-ban.Itt is ugyan az a helyzet mint az egyes harcosnál.Nem lehet egy mai katonával ugyan úgy harcot megvívni mint 1980-ban mert sokkal nagyobb tömegű a harcászati felszerelese.Viszont erre nem az a megoldás,hogy levetetem vele a védőmellenyt,hanem az,hogy átalakítom a taktikát.
Ezzel eddig semmi baj.De a taktikát,és a felszerelést úgy is át lehet alakitani,ahogy a körülmények igénylik.Szerintem a félekmetes nehéz(most szó szerint értve)dd csak addig félelmetes,ameddig eljut.Márpedig ha a manőverlehetőségek korlátozottak,akkor nem jut el mindenhova.Márpedig nálunk pont fentáll ez a helyzet.És ha közben a várható ellenségeink mozgékonyak olyan terepen is,ahol mi nem,akkor igen könnyen bajba jutunk.
Azonkivűl már sokszor leirtam,hogy 2dd egyszerűen elveszik a térben.A létszámhiányt tűzerővel és mozgékonysággal kell(ene) pótolni.
Hogy történelmi analóggal éljek,kell a nehézlovasság,a csatába.De kellenek a huszárok is,határvédőnek,szárnyakra,és önálló harcra is.
Ez a huszár analógiaegészjó.Ők végülis egy könnyitett nehézlovasság voltak-Csatalovasságnak is alkalmasak.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Ezzel eddig semmi baj.De a taktikát,és a felszerelést úgy is át lehet alakitani,ahogy a körülmények igénylik.Szerintem a félekmetes nehéz(most szó szerint értve)dd csak addig félelmetes,ameddig eljut.Márpedig ha a manőverlehetőségek korlátozottak,akkor nem jut el mindenhova.Márpedig nálunk pont fentáll ez a helyzet.És ha közben a várható ellenségeink mozgékonyak olyan terepen is,ahol mi nem,akkor igen könnyen bajba jutunk.
Azonkivűl már sokszor leirtam,hogy 2dd egyszerűen elveszik a térben.A létszámhiányt tűzerővel és mozgékonysággal kell(ene) pótolni.
Hogy történelmi analóggal éljek,kell a nehézlovasság,a csatába.De kellenek a huszárok is,határvédőnek,szárnyakra,és önálló harcra is.
Ez a huszár analógiaegészjó.Ők végülis egy könnyitett nehézlovasság voltak-Csatalovasságnak is alkalmasak.
Azért közel sem annyira korlátozott egy nehézdandár mint ahogy leírod.Több akadály van egy 40 tonnás gépnek mint egy 15 tonnásnak épp csak 25 tonnával nagyobb a védettsege.De ami a legfontosabb az az,hogy aranytalanul nagyobb a védettsége azzal szemben amennyivel több akadály van szamára.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Csak,hogy egy példaval támasszam alá az elősző hozzászólást a BMP-2 30-mm-es gépágyúja sehol nem tudja átlőni a Pumát...Persze ott az ATGM de arra pedig a válasz az APS(amit vagy veszünk vagy nem).Szóval úgy néz ki a helyzet,hogy egy BMP-2 semmivel nem tudja kilőni a Pumát.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
5 300
5 843
113
Azért közel sem annyira korlátozott egy nehézdandár mint ahogy leírod.Több akadály van egy 40 tonnás gépnek mint egy 15 tonnásnak épp csak 25 tonnával nagyobb a védettsege.De ami a legfontosabb az az,hogy aranytalanul nagyobb a védettsége azzal szemben amennyivel több akadály van szamára.
Itt jönnek be a helyi körülmények,a várható felhasználási terület katonaföldrajza.Hajadra kenheted a 25 tonna plusz páncélt,ha amiatt nem tudsz a várható hadműveleti terület nagyobb részén mozogni,mig az ellenség igen.Megkerűlnek,átkarolnak,elvágják a hadtápvonalad,és véged.Vagy kitörsz a hadtápbázisod felé-vagyis visszavonulsz.Feltéve,hogy vissza tudsz.Mert lehet,hogy közben x km-es körzetben felrobbantottak/szétlőttek/lebombáztak azt a korlátos számú hidat/átereszt amin keresztűl a nehéz járgányaiddal mozogni tudsz.
Csak,hogy egy példaval támasszam alá az elősző hozzászólást a BMP-2 30-mm-es gépágyúja sehol nem tudja átlőni a Pumát...Persze ott az ATGM de arra pedig a válasz az APS(amit vagy veszünk vagy nem).Szóval úgy néz ki a helyzet,hogy egy BMP-2 semmivel nem tudja kilőni a Pumát.
Összfegyvernemi harc.Már alegység szinten is.Aknavetők,sorozatvetők,kisérő tüzérség.Aknák műszaki akadályok,járható területek járhatatlanná tétele.Stb.
Hogy Szittya kis sorozatvetőket lenéző hozzáállását is beleszőjem.
Románok gyártottak könnyű 122milis sorozatvetőkwet(spec úgy tudom kivonták,raktárban vannak,de nincs biztos infóm).TABCnek van aknavető,rakétás csapatlégvédelmi változata.Van könnyű és úszóképes műszaki páncélosuk.Stb
Megkerülnek számodra járhatatlan terepen.Mit tudsz csinálni?Vagy komplett visszavonulsz,vagy csapatokat különitsz ki a hátad biztositására.De a nehéz járműveid kötve vannak minimum a hidakhoz.Máris elvesztetted a manőverező harcban a manőverfölényt....
Ne számoljunk semmi spécivel,alap repeszgránát/robbanófej.Könnyű sorozatvetőkkel,aknavetőkkel megszórják a nehéz páncélosaid.Oké,nem törték át a páncélt-de a szerelvényeidne,APSnek annyi.Utána csak annyit kell tenniük,hogy a számodra járhatatlan terepről,a csodálatos 35milis gá-id hatótávján kivűlről szépen egyenként levadásznak ATGM-mel.Te meg vagy ottmaradsz céltáblának,vagy visszavonulsz.Mert a szuper,de nehéz járgányaid nem tudnak behatolni arra a terepre,ahonnan vadásznak rád.(persze a valódi harc ennél bonyorúltabb,bár nem mindig)
Szóval a tűzerő és páncélvédelem mellé kell a mozgékonyság is.És az nem merűl ki abban,hogy autópályán még az is lehet,hogy gyorsabbak a nehéz IFV-id,mint egy BMP-2.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 102
24 475
113
Itt jönnek be a helyi körülmények,a várható felhasználási terület katonaföldrajza.Hajadra kenheted a 25 tonna plusz páncélt,ha amiatt nem tudsz a várható hadműveleti terület nagyobb részén mozogni,mig az ellenség igen.Megkerűlnek,átkarolnak,elvágják a hadtápvonalad,és véged.Vagy kitörsz a hadtápbázisod felé-vagyis visszavonulsz.Feltéve,hogy vissza tudsz.Mert lehet,hogy közben x km-es körzetben felrobbantottak/szétlőttek/lebombáztak azt a korlátos számú hidat/átereszt amin keresztűl a nehéz járgányaiddal mozogni tudsz.

Összfegyvernemi harc.Már alegység szinten is.Aknavetők,sorozatvetők,kisérő tüzérség.Aknák műszaki akadályok,járható területek járhatatlanná tétele.Stb.
Hogy Szittya kis sorozatvetőket lenéző hozzáállását is beleszőjem.
Románok gyártottak könnyű 122milis sorozatvetőkwet(spec úgy tudom kivonták,raktárban vannak,de nincs biztos infóm).TABCnek van aknavető,rakétás csapatlégvédelmi változata.Van könnyű és úszóképes műszaki páncélosuk.Stb
Megkerülnek számodra járhatatlan terepen.Mit tudsz csinálni?Vagy komplett visszavonulsz,vagy csapatokat különitsz ki a hátad biztositására.De a nehéz járműveid kötve vannak minimum a hidakhoz.Máris elvesztetted a manőverező harcban a manőverfölényt....
Ne számoljunk semmi spécivel,alap repeszgránát/robbanófej.Könnyű sorozatvetőkkel,aknavetőkkel megszórják a nehéz páncélosaid.Oké,nem törték át a páncélt-de a szerelvényeidne,APSnek annyi.Utána csak annyit kell tenniük,hogy a számodra járhatatlan terepről,a csodálatos 35milis gá-id hatótávján kivűlről szépen egyenként levadásznak ATGM-mel.Te meg vagy ottmaradsz céltáblának,vagy visszavonulsz.Mert a szuper,de nehéz járgányaid nem tudnak behatolni arra a terepre,ahonnan vadásznak rád.(persze a valódi harc ennél bonyorúltabb,bár nem mindig)
Szóval a tűzerő és páncélvédelem mellé kell a mozgékonyság is.És az nem merűl ki abban,hogy autópályán még az is lehet,hogy gyorsabbak a nehéz IFV-id,mint egy BMP-2.

Magyarországon bárhol tudsz mozogni a 40 tonnás IFV-vel bármilyen iranyba mert az ország 70%- alöld.
De még a Kárpát-medenceben is ugyan ez a helyzet.

Azt értsd meg,hogy egy 15 tonnás BMP-2-re sokkal több minden veszélyes mint egy modern IFV-re.Gyakorlatilag a lövész rajnak és szakasznak nincs fegyvere a modern IFV ellen.Ez olyan előny amit nem lehet semmivel kompenzálni, főleg nem manőverező képességgel.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
6 039
8 359
113
" bàrmilyen irànyba"? Amennyiben lánctalpas, talán. Kerekessel semmi esetre, mert kerülnie kell mezőket, szàntóföldeket, dombokat. Ha csak becsúszik a kerekes egy árokba, vége. Lâsd Sziria. Pedig ott nincs vizenyős talaj. Itt meg pár nap eső után a nehéz kombájnok is beragadnak.
Ezt csak kiegészitésnek irom, nem elutasítàsnak.Ettől még hasznos lehet pár kerekes kebabkocsi.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
5 300
5 843
113
Magyarországon bárhol tudsz mozogni a 40 tonnás IFV-vel bármilyen iranyba mert az ország 70%- alöld.
De még a Kárpát-medenceben is ugyan ez a helyzet.

Azt értsd meg,hogy egy 15 tonnás BMP-2-re sokkal több minden veszélyes mint egy modern IFV-re.Gyakorlatilag a lövész rajnak és szakasznak nincs fegyvere a modern IFV ellen.Ez olyan előny amit nem lehet semmivel kompenzálni, főleg nem manőverező képességgel.
Érsd már meg,hogy hiába alfőld,attol még a gyenge teherbirású talajok,meg a kis folyók behatárolják a mozgékonyságod
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 247
2 164
113
Érsd már meg,hogy hiába alfőld,attol még a gyenge teherbirású talajok,meg a kis folyók behatárolják a mozgékonyságod

Meg az ellenségét is.
 

Gaudi

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
750
2 044
93
A gyenge teherbírású Alföldön a ruszkik anno úgy mentek át, mint libán a fos.