Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 973
7 036
113
A modularitasnak nem egy konfliktus során van jelentősége. Hanem az idő előre haladtaval. Modernizáció során egyszerűbb egy új modult tervezni vagy egyvesetlegesen felmerülő új eddig az adott jarmunel nem létező szerepkorrel való felruhazas esetén.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
553
1 188
93
egyébként szerintem inkább hátrány, mint előny, szerintem a modularitás miatt is lett olyan bazi nagy a boxer...mint egy bálna kb, zsíros nagy célpont

Az újabb modern apc-k, mint mondjuk a Rosomak, sem kisebbek semmivel sem mint a Boxer. A gyártók próbálnak minél jobb védelmű, nagyobb teherbírású, nagyobb belterű járműveket építeni, ami nagyobb tömeggel jár, amihez kell egy nagyobb teherbírású, komolyabb futómű, hajtáslánc, ez mind hozzájárul a méret növekedéséhez.

A Boxer-nél a modulrendszer meg csak minimálisan, pár száz kilóval növeli a tömeget, méretet meg kb semmivel sem.

De szvsz a szintén német FFG cég PMMC G5 "modern M113 klónjánál" sokkal értelmesebben megoldották ezt a moduláris mizériát, ott már tényleg csak a lényeget cseréled. Nem kell a kiegészítő páncélt, rpg rácsot szerelgetni stb. A modul meg elfér egy szabvány iso konténerben szállításhoz/tároláshoz.
http://below-the-turret-ring.blogspot.hu/2015/06/pmmc-g5-ultimate-m113.html

Ok, de egy hagyományos összacsapásban minden modulra szükséged van méghozzá egyszerre. A járműcsalád összes altípusára egyszerre szükség van. Ilyen értelemben véve meg minek a modul rendszer?

Itt inkább arról van szó, hogy alapesetben apc-ből van egy csomód, míg egy speckó Donar/SySfla/CP/MEDEVAC járműből kevés. Így ha harcképtelenné válik a hordozó jármű, beáldozol egyet a sok apc-d közül. Ebben is megvan ráció.
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
egy kis múltidéző:

Izraeli könnyű tank proto a 80-as évekből:Francia projekt elvileg a 90-as évekből, Leclerc 140mm-es löveggel “le Terminateur”
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
török-indonéz közepes tank proto, 120-as löveggel, első ránézésre az alváz módosított kaplan alváz lehet, nekem a cv-90-120 jobban bejön, mindenesetre bizonyos országokban ezek a könnyebb cuccok jobbak lehetnek a domborzat miatt, plusz gondolom a fenntartásuk is olcsóbb, bár ezen csak 105-ös löveg van, de ha a cv-90re rámegy a 120-as akkor erre is, szóval ár-érték arányban elég potens tud(na) lenni, manapság a modern mbt-k amúgy is sok országnak megfizethetetlenek 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and vilmoci

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
11 330
11 273
113
Az indonéz könnyű hk-t a kínai, ausztrál és US tengerészgyalogság fegyverzete függvényében lehet megérteni!
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
A török FNSS eléggé belendült

Kaplan MTS (105mm-es közepes tank)
Kaplan 30 (az eddig protóként bemutatott Kaplan 20 nagyobb testvére)Kaplan 20 (ha minden igaz apc változat is van belőle tervrajzon) (az egyik kedvenc modern harcjárművem ez a kis gyösz :))Pars 6x6 reccePars 4x4 páncálvadász
Pars 6x6 apc/ifvPars 8x8 apc/ifv

 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
úgy tűnik, a törökök felhasználják a szíriában szerzett tapasztalataikat a fejlesztésekhez

Altay harckocsi, városi, illetve asszimetrikus hadviselésre kihegyezve:

első ránézésre, sokat merítettek a leopard 2 legújabb városi kieg csomagjaiból
http://defence-blog.com/army/turkey...ponse-to-hybrid-and-asymmetrical-threats.html


az FNSS mellett az Otokar is fejleszt, a legújabb Ural nevű páncélozott járművük platós változataAz FNSS Kaplan közepes harckocsija tesztelésre kész, technikai paraméterek a linben:

http://defence-blog.com/army/kaplan-mt-medium-weight-tank-ready-for-testing.html


a magam részéről látok jövőt a közepes harckocsikban, amelyek súlyban és méretben nem menek fölé a klasszikus T-sorozatnak, de csakis 120mm-es löveggel
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
Fejlesztési vegyes vágott (forrás:netarzenál)

Itt is vannak infók a fent említett szerb m-84 modernizációról

"Szerbiában bemutatták a M-84-es harckocsi (T-72) legújabb változatát. Az M-84АS1 tűzerejének növekedését egy, az irányzó által használt korszerű éjjel-nappal alkalmazható DNNS 2ATK jelzésű célzórendszer, továbbá a parancsnok részére egy TOMS figyelőműszer és egy távirányítású, 12,7 milliméteres nehézgéppuskával is ellátható állvány felszerelésével érték el. A védelmet a járműtest és torony hátsó és oldalsó részén rácsos előtétpáncélzat, míg a többi helyen reaktív páncélzat felszerelésével erősítették meg. Szintén az M-84АS1 védelmét szolgálja a lézer és rádiólokátor-besugárzásjelző rendszer, valamint a továbbfejlesztett füstgránát-vetők."

a németek reaktiválják több, mint 100 leojukat

"A német hadsereg 104 darab Leopard 2-es harckocsiját tervezi újra szolgálatba állítani. A tartós tárolásban lévő páncélosokat a gyártást végző Krauss-Maffel Wegmann fogja korszerűsíteni az átadást megelőzően. Ugyanitt 32 darab további páncélos is előállításra fog kerülni, ezek hídvető és műszaki variánsok lesznek. A több mint 100 darab harckocsi 2019 és 2023 között kerül majd átadásra, így a Németország ekkora már 328 harckocsit tudhat majd hadrendben állónak."

a török Aselsan is fejleszt, 120-as aknavetőt

"...Messze előrébb tart a 120 milliméteres automata aknavető fejlesztése. Az AHS-120-as 1,9 méter hosszú csővel rendelkezik, maximális lőtávolsága 8000 méter. Számítógépes tűzvezető rendszeréhez inerciális navigációs rendszer és a csövet elhagyó akna sebességét mérő rendszer is tartozik. Előnye, hogy járművek mellett, - természetesen az elektromos energiáról való gondoskodás után – önállóan is telepíthető"
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed