Szárazföldi haditechnikai fejlesztések, beszerzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
7 025
3 695
113
kivi lennék mekkora egy namer vagy egy cv 90 ezekhez a 8x8-asokhoz képest, így melléjük állítva :)

A Patrian a CV9035 tornya van, szóvalahhoz viszonyíthatsz. A CV 90 jóval szélesebb, és valamivel alacsonyabb lenne (nem számítva a tornyon levő esetleges távirányításos cuccokat)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 050
9 492
113

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
553
1 188
93

Szaudiaknak szánt LAV 700: 32 tonna össztömeg, 11 tonna hasznos teher, 711 lóerős motor. Jól mutatja mekkora fejlesztési potenciál van még a LAV III/Piranha 3 familiában.
http://www.janes.com/article/71612/export-lav-700-enters-production

Közben jönnek a kínaiak. A fehéroroszok megkapták az első 5 db felajánlott CS/VN3 járművet a 30-ból .
http://defence-blog.com/army/belarus-receives-first-batch-of-csvn3-armoured-vehicles-from-china.html

A szerbek 16 gumicsónakot, 5 motoros szánt és 10 hordozható robbanóanyag detektort kapnak 1 millió dollár összértékben.
http://www.janes.com/article/71630/china-donates-military-equipment-to-serbia
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
364
357
63
vegyesvágott (forrás:netarzenál)

Németországban a parlament jóváhagyta az összes német Boxer gyalogsági harcjármű A2-es szintre történő átalakítását. A munkálatok során módosításra fog kerülni a tűzoltó-rendszer, a vezető számára egy előre néző kamera kerül beépítésre. A kommunikációt egy műholdas rádió adó-vevő teszi még teljesebbé, valamint a páncélvédelem is erősítésre kerül. Az első 131 Boxer A2-es szintre történő átalakítását még 2015 decemberében rendelte meg Berlin egy 516,4 millió dolláros szerződésben.

Belgiumban viszont a francia Griffon-Jaguar programnak szavaztak bizalmat. A több 1000 millió eurós beszerzés keretén belül 60 darab Jaguar (EBRC) felderítő jármű, valamint 417 darab Griffon (VBMR) páncélozott szállító harcjármű kerül rendszeresítésre. Amennyiben nem történik fennakadás, akkor a Piranha és Dingo járművek leváltása 2025 és 2030 között végre fog hajtódni. Párizs természetesen nagyobb mennyiségben rendel a járművekből, így a hazai ipar legalább 1668 darab Griffon és 248 Jaguar legyártására számíthat.

Az elmúlt hónapokban számos fénykép jelent meg az interneten izraeli modernizált Merkava Mk II-es és Mk III-as harckocsikról. Ezek látható volt a Elbit Systems által gyártott ALWACS védelmi rendszer. Ennek érzékelőit a torony két oldalán, valamint a tetején egy árbocon helyezték el, ezek alapján a legkönnyebb megkülönböztetni a modernizált harckocsikat az átalakításra még nem kerültektől. Az árbocon az E-LAWS lézeres besugárzás-jelző szenzorjai helyezkednek el. Ezek segítségével könnyedén megállapíthatóvá válik a harckocsit érő lézersugár kibocsátási helye. Szintén ez a rendszer aktiválja a lézersugár ellen leghatásosabb füstöt eredményező füstgránátokat is, bár ezek nem tálhatók a Merkavákon, talán a meglévő vetőcsövekbe kerültek elhelyezésre.
A torony oldalán található a VIRCM modul, amely négy kisebb infravörös zavaróból áll, amelyek különböző szögben vannak beállítva, és több mint 90 fokot fednek le. A magassági lefedettség valószínűleg csak körülbelül 45 fokra korlátozódik. Ezek a félautomatikus irányítással rendelkező irányított páncéltörő rakéták vezérlőrendszerét vezetik félre, mivel a rakéták hátulján lévő, az iránytartást és helyesbítést segítő infravörös fényforrások hullámhossz-tartományának megfelelő fényt bocsátnak ki. Ezért a rakéták irányítórendszere a célba vett páncélos felé jó irányba, az irányzóvonal közelében repülő rakétát érzékel, az önvédelmi rendszer által előállított erősebb infravörös sugárnak köszönhetően, ezért az irányítást végző jelek elmaradtak, így a rakéta nem teljesen a célpont felé halad, így találatot sem ér el.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Mik az aknavetők előnyei az egyéb tüzérségi eszközökhöz (önjáró lövegekhez, rakétákhoz stb.) képest, azon kívül, hogy nyilvánvalóan olcsóbbak, egyszerűbbek? Össze tudná foglalni valaki légyszives?

Az aknavető meredek ballisztikus pályán tüzelő gyalogsági nehézfegyver, fedezék mögötti célok rombolására és élőerő ellen használják, illetve manapság lézerirányítású lövedékekkel akár mozgó járműveket is le tudnak küzdeni. Előnye hogy olcsó, méretéhez és tömegéhez képest nagy erejű lövedékeket használ, nagyobb a tűzgyorsasága a hagyományos tábori tüzérségi eszközökhöz képest, könnyen szállítható(mármint ha nem önjáróról beszélünk).